به گزارش ایرنا، عملیات اجرایی کارخانه قند یاسوج در سال ۱۳۴۴ و با ظرفیت اسمی تولید روزانه یکهزار تن قند و شکر آغاز شد و در سال ۱۳۴۶ به بهره برداری رسید.
پس از مدتی این کارخانه با معضلات فراوانی دست و پنجه نرم کرد و سرانجام از سال ۱۳۸۷ فعالیت خود را به طور مجدد آغاز کرد اما سایه مشکلاتی همچون معوق ماندن حقوق، مزایا و بیمه کارگران، قدیمی بودن تجهیزات، کمبود اعتبار برای نوسازی قطعات فنی کارخانه، نبود چغندر قند دست از سر این کارخانه برنداشت و تا توانست کمر این کارخانه را خم کرد.
کارخانه قند یاسوج از دی ماه سال ۱۳۹۵ به سرمایه گذار بخش خصوصی و اهل کهگیلویه و بویراحمد واگذار شد که بنا به دلایلی راکد و یا نیمه فعال ماند.
با تلاش و مساعدت مسئولان استانی و با صدور رأی قاطع قضات دادگستری استان، واگذاری کارخانه قند یاسوج به سرمایه گذار بومی ابطال و رأی به بازگشت آن صادر شد.
کارخانه قند یاسوج که روزی واژه صنعت مادر کهگیلویه و بویراحمد را یدک می کشید، طی سالهای گذشته به دلایل سهل انگاری های مختلف با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم کرد.
صدها نفر از طریق این کارخانه بزرگ در استان میتوانستند در سایه امنیت شغلی درآمد پایداری را داشته باشند و از سوی دیگر کمک زیادی به توسعه صنعت استان کنند اما از کار بیکار شدند و کامشان برای همیشه تلخ شد و آواره شدند.
حجت الاسلام سید ابراهیم رییسی رییس وقت قوه قضاییه در اسفند سال ۹۹ در بازدید خود از کارخانه قند یاسوج، خواهان راه اندازی هر چه سریعتر این کارخانه به چرخه تولید شده بود.
وی تاکید داشت که چرخهای تولید این کارخانه به ناحق از حرکت ایستاده است و کارخانه قند با این همه امکانات مجاز به تعطیل شدن نیست و ظرف مدت کوتاهی باید به چرخه تولید برگردد.
دولت سیزدهم از همان ابتدای شروع به کارش برنامه ها، خط و مشی و سیاستهای راهبردی خود را در جهت محرومیت زدایی و توجه به استان های کم برخوردار در حوزه های گوناگون ترسیم کرد که اکنون آثار مثبت و امیدآفرین آن در جای جای کشورمان از جمله برای مردم قدرشناس کهگیلویه وبویراحمد ملموس و نمایان شده است.
در سفر مهر ماه سال ۱۴۰۰ ریاست جمهوری به استان کهگیلویه و بویراحمد احیای دوباره کارخانه قند یاسوج از جمله مصوبات سفر هیات دولت به این استان بود که مسئولان استان در طی یک برنامه زمانبندی تدابیر لازم برای بازگشت سریع کارخانه به چرخه تولید در استان را آغاز کرده بودند.
در این برنامه زمانبندی شده در مهرماه سال گذشته برای حمایت از مردم و اشتغالزایی کارخانه راکد قند یاسوج به ستاد اجرایی فرمان امام واگذار شد .
زمان بندی برای تسریع در روند اجرایی کارخانه قند یاسوج ضروری است
نماینده مردم شهرستانهای بویراحمد، دنا و مارگون در مجلس شورای اسلامی در این رابطه اظهار داشت: امیدوارم با تعامل و همگرایی بیش از پیش مسئولان و متولیان امر در ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) و دستگاههای اجرایی - اقتصادی کهگیلویه و بویراحمد در آیندهای نزدیک شاهد راه اندازی کارخانه قند یاسوج باشیم.
مهدی روشنفکر خواستار تهیه و تنظیم یک برنامه مدون و زمان بندی مناسب برای تسریع در روند بازگشت کارخانه قند یاسوج به چرخه تولید شد و افزود: هیچ گونه کم کاری از مدیران استانی از جمله بانکها، تامین اجتماعی، گاز، برق، مالیات و غیره پذیرفتنی نیست.
وی تاکید کرد: با توجه به شناختی که از دغدغه مدیر ارشد استان در زمینه توسعه اقتصادی دارم بدون شک تمامی دستگاههای اجرایی را برای راه اندازی این کارخانه پای کار میآورند.
راه اندازی مجدد کارخانه قند یاسوج زمینه اشتغال ۲۰۰ نفر را فراهم می کند
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز در این رابطه گفت: حمایت از تولید و ایجاد اشتغال خط قرمز و جزو سیاست های مهم دولت سیزدهم است.
سید احسان عسکری با اشاره به برگزاری جلسات مختلف نشست کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید کهگیلویه و بویراحمد اظهار داشت: تاکنون اقدام های ارزنده و پیگیری هایی متعدد برای راه اندازی مجدد کارخانه قند یاسوج و بازگشت آن به چرخه تولید انجام شده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: دستگاه های مختلف اجرایی این استان برای رفع موانع پیش روی کارخانه قند یاسوج تلاش، همت و همکاری کنند.
عسکری عنوان کرد: ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) به میزان ۵۱ درصد، بانک تجارت به میزان ۳۲ درصد و سایر افراد نیز به میزان ۱۷ درصد سهام دار کارخانه قند یاسوج هستند.
وی ابراز داشت: پیش بینی می شود که مسائل و مشکلات کارخانه قند یاسوج تا دی ماه امسال برطرف و افتتاح اولیه شود و تا اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۲ نیز به طور کامل به چرخه تولید بازگردد.
عسکری تصریح کرد: با راه اندازی مجدد کارخانه قند یاسوج زمینه اشتغال ۲۰۰ نفر در این طرح مهم صنعتی فراهم خواهد شد و برای رسیدن به این هدف تاکنون اقداماتی خوبی صورت گرفته است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: کارخانه قند یاسوج دارای بدهی ۸۰ میلیارد ریالی به شرکت گاز این استان است.
عسکری اظهار داشت: ۲۰ میلیارد ریال از این میزان بدهی بابت گاز بها بوده و ۶۰ میلیارد ریال نیز جریمه دیرکرد پرداخت آن است.
وی افزود: در این راستا ۲۰ میلیارد تومان بدهی گاز و یک میلیارد تومان بدهی تامین اجتماعی کارخانه قند یاسوج تقسیط و درحال پرداخت است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: حساب های بانکی کارخانه قند یاسوج به دلیل بدهی حدود ۹ میلیارد ریالی به سازمان تأمین اجتماعی این استان بابت حق بیمه کارگران و نیروهای انسانی خود هم اینک مسدود است.
عسکری عنوان کرد: بیش از ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال از این میزان مربوط به بیمه مشاغل سخت و زیان آور کارگران و نیروهای انسانی کارخانه قند یاسوج است.
وی ابراز داشت: پس از پرداخت این مبلغ به حساب سازمان تأمین اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد حساب های بانکی کارخانه قند یاسوج نیز رفع انسداد خواهد شد.
عسکری گفت: ۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال از مابقی بدهی حدود ۹ میلیارد ریالی کارخانه قند یاسوج به سازمان تأمین اجتماعی این استان بابت حق بیمه کارگران و نیروهای انسانی تقسیط و در ۳۶ ماه پرداخت شود.
تامین، تجهیز، نصب و نوسازی قطعات کارخانه با برنامه زمان بندی در حال اجراست
مدیرکل ستاد اجرایی فرمان امام در کهگیلویه و بویراحمد در این ارتباط گفت: کارخانه قند یاسوج نماد صنعت کهگیلویه و بویراحمد بوده و اینک ۵۱ درصد سهام این کارخانه متعلق به ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) است.
شایان نادری افزود: از زمان واگذاری این طرح از اسفند ۱۴۰۰ به ستاد اجرای مراحل به صورت دقیق و کارشناسانه انجام و مشخص شد که بسیاری از قطعات مستهلک بوده و خیلی از قطعات نیز باید تعویض شود.
مدیرکل ستاد اجرایی فرمان امام در کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: قطعاتی در کارخانه وجود ندارد برآورد قیمت دقیق و سرمایه در گردش لازم انجام شده و در مرحله تامین، بهسازی تجهیز و تعویض قطعات است.
وی با اشاره به پیشرفت ۲۲ درصدی روند نوسازی و تجهیز دوباره کارخانه قند عنوان کرد: تامین برق کارخانه، لایه روبی حوضچه آب کارخانه،تعمیر و تجهیز پمپ ها، کوره آهک و درخواست ساخت قطعات مورد نیاز کارخانه را از مهمترین اقدامات اعلام کرد.
نادری ابراز داشت: تعمیرات بخش زیادی از کارخانه از سوی متخصصان و کارگران بومی منطقه آغاز و روند اجرای خوبی نیز دارد.
وی اضافه کرد: تمام تلاش ما این است کارخانه قند در اواخر امسال و یا اوایل سال آینده راهاندازی شود و مردم در جشن بازگشایی آن شرکت کنند.
نادری هزینه سرمایه در گردش و راه اندازی مجدد کارخانه قند یاسوج را ۳۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: تمام هزینه های این طرح از سوی ستاد اجرایی فرمان امام تامین می شود.
وی بر همکاری مسئولان استانی در گره گشایی مشکلات حقوقی و بدهی مالی به ادارات تاکید کرد و افزود: تنها درخواست ما از مسئولان استانی و نمایندگان برای راه اندازی هر چه زودتر همکاری در برطرف کردن مشکلات سالهای قبل است.
مدیرکل ستاد اجرایی فرمان امام در کهگیلویه و بویراحمد ظرفیت تولید این کارخانه را یکهزارتن شکر و قند در سال اعلام کرد و گفت: با راه اندازی این طرح علاوه بر اشتغالزایی کارگران از کار بیکار شده زمینه توسعه صنعتی استان نیز فراهم خواهد شد.
عملیات اجرایی کارخانه قند یاسوج در سال ۱۳۴۴ و با ظرفیت اسمی تولید روزانه یک هزار تُن قند و شکر آغاز شد و سال ۱۳۴۶ نیز به بهره برداری رسید.
فعالیت شهرک های صنعتی کهگیلویه و بویراحمد سال ۱۳۶۲در شهرک صنعتی یاسوج یک آغاز شد اگرچه در سال های ابتدایی سرمایه گذاری چندانی در این زمینه انجام نشد اما به تدریج روند توسعه شهرک های صنعتی استان بهبود یافت.
کارخانه قند یاسوج به عنوان نخستین واحد صنعتی کهگیلویه و بویراحمد در سال ۱۳۴۴ ساخته شد به عبارت دیگر بیش از ۵۶ سال از فعالیت واحدهای صنعتی این استان می گذرد.
در دوران انقلاب اسلامی ۲ کارخانه سیمان دشتروم و مارگون احداث شد که به عنوان دو واحد صنعتی بزرگ استان شناخته می شوند این واحدهای تولیدی پارسال ۳۲۴ هزار تن محصول کلینر سیمان به خارج از کشور صادر کردند.
استان ۷۲۶ هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد یک درصد جمعیت و یک درصد مساحت ایران را در اختیار دارد.