تهران- ایرنا- کشورهای غربی که با تحریم مسکو با بحران انرژی مواجه شده اند بیش از پیش برای کاهش بهای سوخت روی شرکای عرب خود در کشورهای پادشاهی خلیج فارس حساب می‌کنند؛ در روزهای گذشته رئیس جمهوری آمریکا به عربستان سعودی سفر و رئیس جمهوری فرانسه در پاریس با امیر امارات دیدار کرد.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا از شبکه خبری «فرانس ۲۴»، امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه  دیروز (دوشنبه) در الیزه میزبان محمد بن زاید امیر جدید امارات بود. در این دیدار توافقی در زمینه مشارکت در بخش انرژی به‌ویژه تامین گازوئیل فرانسه به امضای دو طرف رسید. این در حالی است که جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا نیز به تازگی سفری به عربستان سعودی داشت. مساله بحران انرژی پیش‌روی غرب یکی از مباحث مهم این سفر را تشکیل می داد.

کشورهای غربی که به تحریم نفت روسیه به عنوان منبع اصلی تامین مالی جنگ در اوکراین تصمیم گرفته‌اند، تلاش می‌کنند به منظور تضمین ذخایر خود و تعدیل تورم سرسام آور بهای طلای سیاه که اقتصاد غرب را فلج کرده، خود را به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس نزدیک کنند.

تعمیق شراکت اقتصادی برای پاسخ به بحران انرژی

دیدار سران کشورهای فرانسه و امارات در ادامه یک ضیافت شام، «تایید روابط مستحکم» میان دو کشور از طریق شراکت مهم اقتصادی، عنوان شد.

در سال ۲۰۱۹، فرانسه بزرگترین قرارداد نظامی تاریخ خود را با این کشور امضا کرده بود که ۸۰ فروند هواپیمای رافال و همچنین مقادیری موشک در مجموع به ارزش  ۱۷ میلیارد یورو را شامل می‌شد. همچنین پایتخت امارات میزبان بزرگترین طرح  فرهنگی فرانسه در خارج از کشور است؛ موزه لوور ابوظبی که در سال ۲۰۱۷ افتتاح شد.

علاوه بر تعمیق شراکتی که همواره میان دو کشور وجود داشته است، فرانسه امروز از امارات انتظار دارد تا به «بحران انرژی» این کشور پاسخ گوید. چرا که این متحد راهبردی پس از عراق و عربستان سعودی، سومین تولیدکننده نفت در حوزه خلیج فارس محسوب می‌شود.

آیا امارات جایگزین روسیه در تامین نفت می‌شود؟

در حالی که بهای انرژی پیشتر به دلیل بروز اختلال‌ مرتبط با همه‌گیری بیماری کووید۱۹، افزایش قابل توجهی یافته بود، اعلام خبر تحریم‌های نفتی روسیه در ۳۱ مه (۱۰ خرداد) و رساندن آن به تنها ۱۰ درصد تا سال ۲۰۲۳، قیمت را بالاتر هم برد. در ابتدای ماه ژوئن (اواسط خرداد)، برونو لو مر وزیر اقتصاد فرانسه گفته بود که کشورش در پی یافتن جایگزینی برای نفت روسیه است و مذاکرات با امارات را در این باره تایید کرده بود.

در حالی که تاکنون تامین کننده اصلی ذخایر نفت فرانسه کشورهای آسیایی بوده اند، گروه فرانسوی «توتال» در اوایل ماه مه یک نفتکش را برای انتقال نفت از ابوظبی به اروپا اجاره کرد. مشاور دیپلماتیک امیر امارات پیش از این سفر توضیح داد: ما ۴۰ سال است که نفت خود را به خاور دور فروخته ایم و اکنون در این شرایط بحرانی آن را به اروپا هدایت می کنیم.

فرانسیس پرن کارشناس مسائل انرژی در موسسه روابط بین‌الملل و راهبردی معتقد است: امارات با ظرفیت تبدیل شدن به شریک راهبردی اصلی فرانسه یکی از معدود تولیدکنندگان نفت اوپک در کنار عراق و عربستان سعودی است که می‌تواند تولید را افزایش دهد. کشورهای دیگر عضو یا هم اکنون در حال تولید با حداکثر توان هستند و یا همانند ایران و ونزوئلا با تحریم مواجه اند.

وی تاکید کرد: امارات متحده عربی نمی تواند به تنهایی واردات نفت روسیه را جبران کند، اما یک شریک کلیدی در راهبرد تنوع بخشی (تامین منابع) برای فرانسه محسوب می‌شود.

این گزارش حاکی است: قرارداد خرید گازوئیل از امارات بیانگر تمایل فرانسه برای افزایش تعداد شرکای اقتصادی به منظور پیش‌گیری از بروز بحران کمبود سوخت است.

آرمل شاریه گزارش‌نویس فرانس ۲۴ می‌گوید: این نوع مشارکت راهی برای فرانسه برای کاهش وابستگی انرژی خود به ایالات متحده است.

افزایش عرضه به منظور کاهش تورم

جدای از تامین سوخت، کشورهای غربی با مساله دیگری و آن افزایش بهای انرژی مواجه هستند. به همین دلیل ماه‌هاست که اروپا و آمریکا در تلاش برای مذاکره با پادشاهی های نفتی برای افزایش تولید خود هستند، به این امید که عرضه و تقاضا را متعادل و قیمت ها را کاهش دهند.

جو بایدن ۱۵ ژوئیه (۲۴ تیر) با ادعای اینکه گفتگوهای مثمر ثمری با سعودی ها داشته است، گفت: من هر چه ممکن است برای افزایش تولید برای ایالات متحده انجام می دهم. اما سفر او به عربستان بدون اطلاعیه ای در این باره پایان یافت. امانوئل مکرون نیز تاکنون نتوانسته این تعهد را از امیر امارات دریافت کند.

الکساندر کازرونی سیاست‌شناس و استاد دانشگاه فرانسه معتقد است: هر دو کشور (عربستان و امارات متحده عربی) امروز راهبرد مشترکی دارند که بر سرمایه‌گذاری هرچه بیشتر بر درآمدهای نفتی در زیرساخت‌های سرزمین‌های خودشان مبتنی است.

وی می افزاید: این کشورها خود، نفت و گاز زیادی مصرف می‌کنند و می خواهند اطمینان حاصل کنند آن بخش که به فروش می‌رسانند، تا حد امکان برایشان توسعه گردشگری و تنوع اقتصادی را به ارمغان می‌آورد. مساله دیگر اینکه این دو کشور در اوپک تنها نیستند و علاقه ای به کاهش قیمت نفت ندارند.

از نظر فرانسیس پرن، امانوئل مکرون و جو بایدن در ملاقات با رهبران پادشاهی های خلیج فارس، بیش از هر چیز به دنبال تأثیرگذاری بر تصمیمات اوپک پلاس هستند که ۱۳ عضو رسمی سازمان و همچنین ۱۰ کشور تولیدکننده دیگر از جمله روسیه را شامل می‌شود.

به گفته وی، کمبود نفت می تواند باعث افزایش قیمت ها شود. اما افزایش بها به دلیل تصمیم های سیاسی نیز ممکن است و در حال حاضر جنگ در اوکراین است که به افزایش قیمت ها منجر شده است.

پرن معتقد است: کشورهای تولیدکننده متعهد شده اند در صورت کمبود، تولید را افزایش دهند. اروپا و ایالات متحده به نوبه خود به آنها فشار می آورند که اکنون تولید خود را افزایش دهند و می گویند که خطر کمبود بسیار واقعی است.

در ماه ژوئن (خرداد/ تیر) برای نخستین بار پس از آغاز جنگ اوکراین، اوپک از افزایش محدود میزان تولید خبر داد و آن را از ۴۳۲ هزار به ۶۴۸ هزار بشکه در روز رساند. اروپا و آمریکا امیدوارند این سازمان در نشست آتی خود در ماه اوت (مرداد/ شهریور) این میزان را به قدری افزایش دهد که بها را کاهش دهد.