تهران- ایرنا- نشست تهران ، تاکید آمریکا بر استفاده از دیپلماسی در قبال ایران، توقیف کشتی روسیه با محموله نظامی توسط هندی ها، بازداشت ۱۶ قانون گذار آمریکایی، هراس کاخ سفید از سفر پوتین به ایران و اروپا در محاصره کرونا، مهمترین عناوین خبری بین الملل ایرنا در چند ساعت گذشته بوده است.

**بیانات مقام معظم رهبری درباره سوریه پیامی بسیار قوی است/نشست تهران برای امنیت منطقه و پاسخ به سفر بایدن بود

«عبدالباری عطوان» تحلیلگر مشهور جهان عرب بیانات مقام معظم رهبری درباره سوریه در جریان دیدار رئیس جمهوری ترکیه با ایشان را "پیامی بسیار قوی" توصیف کرد و گفت که نشست تهران برای بررسی امنیت منطقه و پاسخی به سفر اخیر بایدن بود.

«عبدالباری عطوان» امروز چهارشنبه در تحلیل خود از سفر روسای جمهوری روسیه و ترکیه به تهران برای شرکت در نشست سه جانبه روند آستانه به منظور حل و فصل بحران سوریه و دیدارهای دوجانبه آنها با مقام های بلندپایه جمهوری اسلامی ایران گفت: نشست سران در تهران پاسخ به اجلاسی بود که اخیرا رئیس جمهوری آمریکا با سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به همراه مصر، اردن و عراق در شهر "جده" عربستان برگزار کرد.

وی افزود: نشست تهران برای بررسی امنیت منطقه و پاسخی به سفر بایدن بود. 

عطوان با اشاره به سفر شکست خورده بایدن به منطقه گفت: پیام نشست تهران این بود که ای برادران ما در کشورهای عرب حوزه خلیج فارس، بایدن را رها کنید. ما خودمان فرزندان این منطقه و تیم و مجموعه نجات بخش هستیم. صلح و جنگ را ما در سراسر منطقه رقم می زنیم.

وی خاطرنشان کرد: اولین گام در چارچوب نشست تهران این بود که «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار کرد که ایشان خطاب به اردوغان فرمودند که ما مرزهای ترکیه را محترم می شماریم و آن را مرزهای خود می دانیم و امنیت مرزهای ترکیه امنیت ما است و همینطور شما لازم است که مرزهای سوریه و امنیت آن را از امنیت ترکیه بدانید و هرگونه حمله ای به شمال سوریه قطعاً‌ هم به ضرر سوریه هم به ضرر ترکیه و هم به ضرر منطقه خواهد بود. این پیامی بسیار قوی است.

به گفته عطوان، رهبر معظم انقلاب اسلامی در این دیدار تاکید کردند که فلسطین مسئله اصلی جهان اسلام است و این پیامی قوی از منبع قدرت است.

عطوان سپس به اهداف سفر اخیر بایدن به منطقه و نتایج آن اشاره کرد و گفت: یکی از اهداف بایدن در سفر به جده افزایش تولید نفت برای کاستن از قیمت های انرژی به منظور نجات مقبولیت پایین خود بود. دومین هدفش تشکیل "ناتویی عربی" با شرکت شش کشور شورای همکاری بود. سومین هدف او نیز ادغام کردن "اسرائیل" در منطقه و افزایش توافقنامه های سازش موسوم به "ابراهیم" بود. حتی یکی از اهداف بایدن محقق نشد. بایدن دست خالی و به طور کلی تحقیر شده به آمریکا بازگشت و به چیزی که می خواست، دست نیافت.

وی در ادامه با اشاره به توانمندی بالای نظامی ایران افزود: بایدن می گوید که ما از کشورهای عرب خلیج حفاظت می کنیم. چه حفاظتی؟ شما در افغانستان و عراق شکست خوردید و  اکنون در اوکراین در حال شکست هستید.

این تحلیلگر عرب گفت: اکنون محور جدیدی تحت نام "بریکس" در حال شکل گیری  است که شامل چین، روسیه، هند، آفریقای جنوبی، ونزوئلا و برزیل است و این محور درحال رشد و توسعه بوده و در آینده کشورهای دیگری به آن ملحق خواهد شد.

عطوان در پایان به سخنی از «تونلی بلر» نخست وزیر اسبق انگلیس اشاره کرد و گفت: «تونلی بلر» نخست وزیر اسبق انگلیس که فردی زیرک هست، گفت که دوره سلطه غرب و آمریکا بر جهان به طور کامل به سرآمده است و ما با واقعیت جدیدی روبرو هستیم... غربیها به چین و روسیه به عنوان بزرگترین خطر پیش روی خود نگاه می کنند.

https://irna.ir/xjK۳۴M

**سفر پوتین به ایران؛ خط بطلان بر خیال‌پردازی بایدن در عربستان

تنها چندروز بعداز حرف‌های نمایشی بایدن در ریاض که به نوعی خاورمیانه را حیاط خلوت آمریکا دانست وگفت «منطقه را برای حضور ونقش آفرینی روسیه،چین یا ایران خالی نمی کنیم»، تهران میزبان روسای جمهوری روسیه وترکیه باهدف کمک به حل مسائل خاورمیانه بود؛ رویدادی که بر درشت گویی مستاجر کاخ سفید خط بطلان کشید.

سفر روز گذشته «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه به تهران برای برگزاری نشست سه جانبه با همتایان ترک و ایرانی خود، به لحاظ زمانبندی در سراسر جهان مورد توجه خاصی قرار گرفت.

تارنمای روزنامه انگلیسی زبان "گلوبال تایمز" چین نوشت به نظر می‌رسد در واقع پس از سفر «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا به خاورمیانه با شعار پُرکردن خلاء این منطقه و رویای جلوگیری از فعالیت های موثر ایران، روسیه و چین در خاورمیانه، سفر پوتین به ایران به عنوان قدرت برتر خاورمیانه با فاصله زمانی اندک از سفر بایدن به عربستان، با محوریت موضوعات مرتبط با این منطقه مانند "مُشتی محکم به آمریکا" بود. 

«ژو ویلی» مدیر بخش موسسه  مطالعاتی خاورمیانه در دانشگاه بین المللی شانگهای در مصاحبه با روزنامه «گلوبال تایمز» تاکید کرد دیدار زمانبندی شده پوتین، با نتایج ناچیزی که سفر جاه طلبانه جو بایدن به خاورمیانه با هدف پر کردن خلاء های این منطقه برایش به ارمغان آورد، به مثابه مُشتی به صورت آمریکا بود.

رئیس جمهوری آمریکا پیش‌تر در دیدار با شش رهبر  کشورهای حوزه خلیج فارس به علاوه  مصر، اردن و عراق ادعا کرده بود آمریکا در منطقه خاورمیانه  به عنوان شریکی فعال باقی می‌ماند و واشنگتن هرگز در این منطقه جای خالی برای نفوذ و ایفای نقش روسیه، چین و یا ایران باقی نخواهد گذاشت.

بر اساس گزارش گلوبال تایمز، تحلیلگران معتقدند باوجود اینکه آمریکا و متحدان غربی عرصه تحریم‌ها علیه روسیه را از زمان آغاز جنگ اوکراین روز به روز تنگ‌تر می‌کنند اما این تحریم ها نتوانسته کرملین را به انزوای دیپلماتیک بکشاند. در سال‌های گذشته ، روسیه با تقویت روابط با ترکیه، توسعه روابط با عربستان سعودی و امارات متحده عربی در زمینه نظامی و انرژی و مستحکم کردن روابط با ایران، روابط عملگرایانه‌ای با کشورهای منطقه جهت تضمین حضورش در خاورمیانه ایجاد کرده است و بسیار دشوار است که کسی بتواند روسیه را در خاورمیانه به حاشیه براند و این موضوع تنها مربوط به حضور قدرتمند روسیه در خاورمیانه نیست بلکه پای شراکت و روابط محکم انرژی با کشورهای منطقه درمیان است. 

بدین ترتیب کارشناسان باور دارند نفوذ آمریکا در منطقه خاورمیانه  از یک سو به دلیل تغییرات عمده و مهمی که در جهان اتفاق افتاده است و از سوی دیگر به دلیل مقتدرتر شدن و مستقل تر شدن سیاست های خارجی کشورهایی چون ایران، ترکیه و عربستان ، کمرنگ و کمرنگ تر شده است . 

«یین گنگ» محقق موسسه آسیای غربی و آفریقا در آکادمی علوم اجتماعی چین در مصاحبه با گلوبال تایمز اظهار کرد مسئله سوریه قطعا در دستورکار پوتین در سفر به ایران بود و توافق بر سر مسائل سوریه خواست و اراده تمامی طرفین است. روسیه می‌خواهد قدرتش را که طی جنگ طولانی مدت سوریه در این کشور بدست آورده حفظ کند و بازسازی صلح و امنیت در سوریه منافع ترکیه را نیز تامین می‌کند.
به علاوه روسیه و ترکیه در نشست دوجانبه درباره امنیت غذا و راه‌های همکاری برای از سرگیری صادرات غلات از اوکراین تمرکز کردند. همچنین موضوعات مهمی در دیدارهای دوجابنه سران ایران و روسیه از جمله توافق هسته‌ای ایران در دستور کار قرار گرفت.

خبر سفر  ولادیمیر پوتین به تهران و ملاقات با عالی‌ترین مقامات جمهوری اسلامی ایران بازتاب زیادی در رسانه های چین داشت. بر همین اساس «چاینا دیلی» با اشاره به اظهارات حضرت آیت الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی در دیدار با «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه نوشت حفظ تمامیت ارضی و یکپارچگی سوریه مسئله‌ای بسیار مهم است و هرگونه اقدام نظامی در شمال این کشور به نفع گروه‌های تروریستی خواهد بود. 

این رسانه چینی تضمین شکوه و عظمت جهانی مسلمانان را از دیدگاه رهبر معظم انقلاب در حل و فصل تفاوت‌ها و آگاه ماندن در برابر سیاست‌های تفرقه افکن دانست و بر مبارزه علیه تروریسم و همکاری با آنکارا در این زمینه تاکید کرد.

خبرگزاری «شینهوآ» نیز در مقاله ای نوشت همزمان با سفر پوتین به تهران، بدون اعتنا به تحریم هایی که علیه هر دو طرف اعمال شده است، تفاهم نامه ای در زمینه سرمایه گذاری نفتی  به ارزش تقریبی ۴۰ میلیارد دلار در صنعت نفت ایران نیز امضا شد. 

در دیدار دو جانبه میان روسای جمهوری ایران و روسیه، آخرین پیشرفت‌ها در روابط دوجانبه  که به ویژه از زمان آغاز به کار دولت سید ابراهیم رئیسی پیشرفت‌های چشمگیری داشته است بررسی و بر ادامه همکاری های مشترک و تحکیم روابط میان دو کشور تاکید شد. 

ساوث چاینا مانیتورینگ پست ، دیگر رسانه چینی انگلیسی زبان هم در بخشی از گزارش خود نوشت سفر ولادیمیر پوتین به ایران که تنها چند روز پس از سفر رئیس جمهوری آمریکا به اسرائیل و عربستان سعودی انجام شد حاوی پیامی مهم به کشورهای غربی درباره برنامه‌های مسکو برای تقویت روابط استراتژیک نزدیک با ایران، چین و هند در برابر تحریم‌های غرب بود. 

همچنین در مقاله ای تحلیلی که در پایگاه خبری «سی جی تی ان» چین آمده است خاورمیانه همواره از نقطه نظر ژئوپلتیکی کانونی مهم بوده است، بنابراین چنان دور از ذهن نبود که با فاصله زمانی اندک از نخستین سفر رسمی جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا به این منطقه ، روسای جمهوری ترکیه و روسیه به ایران سفر کنند. رهبران هر سه کشور که به نوعی در فشار تحریم‌های غرب به رهبری آمریکا هستند سفر بایدن به خاورمیانه را تحریک‌آمیز توصیف کردند و آن را موجب افزایش تنش و بحران در خاورمیانه دانستند. 

ترکیه، ایران و روسیه در سال‌های اخیر درباره مسئله سوریه به عنوان بخشی از "روند صلح آستانه" برای پایان دادن به ۱۱ سال جنگ در این کشور شرقی خاورمیانه به بحث و گفت و گو می نشینند.

در نهایت زمانبندی این اجلاس سه جانبه با حضور پوتین،اردوغان و رئیسی پیامی مهم و قوی به سراسر جهان مخابره کرد که قدرت‌های منطقه‌ای دیگر نیازی به هژمونی جهانی برای حل و فصل مسائل منطقه‌ای ندارند.

https://irna.ir/xjK۳۳d

**منازعه سوریه راه‌حل نظامی ندارد/مبارزه با تروریسم در همه اشکال و مظاهر آن

ایران، روسیه و ترکیه در بیانیه پایانی نشست آستانه در تهران با تاکید بر اینکه منازعه سوریه هیچ راه‌حل نظامی ندارد، عزم خود را برای ادامه همکاری برای مبارزه با تروریسم در همه اشکال و مظاهر ابراز کردند.

در بیانیه مشترک رؤسای جمهوری اسلامی ایران، فدراسیون روسیه و جمهوری ترکیه در نشست سه جانبه سران در چارچوب روند آستانه آمده است: رئیس جمهوری اسلامی ایران، جناب آقای سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور فدراسیون روسیه، جناب آقای ولادیمیر پوتین و رئیس جمهوری ترکیه جناب آقای رجب طیب اردوغان، ۲۸ تیرماه ۱۴۰۱ در تهران برای شرکت در نشست سه جانبه سران در چارچوب روند آستانه گردهم آمدند.

رؤسای جمهور:

۱. وضعیت میدانی جاری در سوریه را مورد بحث قرار داده، آخرین تحولات پس از نشست مجازی سران در تاریخ ۱۱ تیرماه ۱۳۹۹ را بررسی کرده و بار دیگر بر عزم خود برای تقویت هماهنگی‌­های سه ­جانبه بر اساس توافقات فی­ما­بین و نتیجه­‌گیر­یهای نشست­های وزرای خارجه و کارشناسان ارشد تصریح نمودند. همچنین آخرین تحولات بین­‌المللی و منطقه ای را بررسی کرده و بر نقش پیشتاز روند آستانه در حل و فصل مسالمت آمیز بحران سوریه تاکید کردند.

۲. بر تعهد تزلزل­ ناپذیر خود به حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه و همچنین به اهداف و اصول منشور ملل متحد تأکید و تصریح کردند که این اصول باید مورد احترام همگان بوده و هیچ اقدامی، فارغ از عاملان آن، نباید این اصول را تضعیف نماید.

۳. عزم خود را برای ادامه همکاری برای مبارزه با تروریسم در همه اشکال و مظاهر ابراز کردند. افزایش حضور و فعالیت گروه‌های تروریستی و گروه‌های وابسته به آن‌ها با نام‌های گوناگون در مناطق مختلف سوریه، از جمله حملاتی که تأسیسات غیرنظامی را هدف قرار داده و منجر به تلفات جانی بی‌گناهان می‌شود را محکوم نمودند. بر ضرورت اجرای کامل تمامی تمهیدات مربوط به شمال سوریه تاکید کردند.

۴. در این راستا تمامی تلاش­‌ها برای ایجاد واقعیات جدید میدانی به بهانه مبارزه با تروریسم، از جمله ابتکارات غیرمشروع خودمختاری را مردود دانسته، و عزم خود را برای مقابله با دستورکارهای جدایی­‌طلبانه که با هدف تضعیف حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه و نیز تهدید علیه امنیت ملی کشورهای همسایه از طریق حملات و نفوذهای فرامرزی  صورت می‌گیرد را ابراز نمودند.

۵. شرایط شمال سوریه را بررسی و تأکید کردند که دستیابی به امنیت و ثبات در منطقه تنها در سایه حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی این کشور ممکن است و بدین منظور تصمیم گرفتند تلاش­های خود را هماهنگ نمایند. مخالفت خود را با تصرف و انتقال غیرقانونی نفت و درآمدهای حاصل از فروش آن که متعلق به سوریه است ابراز کردند.

۶. بار دیگر بر عزم خود مبنی بر تداوم همکاری‌­های جاری به منظور نابودی نهایی تمامی افراد، گروه‌ها، تشکل‌­ها و موجودیت­های تروریستی تأکید کردند و بر طبق حقوق بین‌الملل بشردوستانه، خواستار محافظت از غیرنظامیان و زیرساخت­های غیرنظامی شدند.

۷. اوضاع منطقه کاهش تنش ادلب را به تفصیل مورد بررسی قرار داده و بر لزوم حفظ آرامش در میدان با اجرای کامل تمامی توافقات مرتبط با ادلب تاکید کردند. از حضور و فعالیت­های گروه­های تروریستی که غیرنظامیان داخل و خارج از منطقه کاهش تنش ادلب را تهدید می‌کند، ابراز نگرانی جدی کردند. توافق نمودند که تلاش‌های بیشتری برای اطمینان از عادی‌سازی پایدار اوضاع در منطقه کاهش تنش ادلب و اطراف آن، از جمله وضعیت انسانی صورت دهند.

۸. نگرانی عمیق خود را نسبت به شرایط انسانی در سوریه ابراز نموده و کلیه تحریم‌­های یک­جانبه که مغایر با حقوق بین­‌الملل، حقوق بین­‌الملل بشردوستانه و منشور ملل متحد هستند، از جمله اقدامات تبعیض آمیز از طریق صدور معافیت­ها برای مناطق خاص که می‌تواند با کمک به دستورکارهای جدایی طلبانه، موجب تجزیه این کشور گردد را  مردود دانستند. در این راستا، از جامعه بین­‌الملل به ویژه سازمان ملل متحد و آژانس­‌های بشردوستانه آن و سایر نهادهای بین المللی دولتی و غیردولتی خواستند به دور از تبعیض، سیاسی­کاری و پیش­‌شرط، کمک­های خود را با شفافیت بیشتر به تمام سوری‌­ها افزایش دهند.

۹. بار دیگر بر این عقیده خود تصریح کردند که منازعه سوریه هیچ راه‌حل نظامی نداشته و تنها از طریق روند سیاسی سوری ـ سوری با تسهیل‌­گری سازمان ملل وفق قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل قابل حل و فصل خواهد بود. در این راستا، بر نقش مهم کمیته قانون اساسی که تشکیل آن حاصل مشارکت مسلم ضامنین آستانه و اجرای تصمیمات کنگره گفتگوی ملی سوریه در سوچی است، تأکید کردند. بر آمادگی خود جهت حمایت از کار کمیته از طریق تعامل مستمر با اعضای آن و فرستاده ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد در امور سوریه، گیر اُ. پدرسون به عنوان تسهیل‌گر برای اطمینان از عملکرد پایدار و مؤثر نشست های بعدی کمیته مجدداً تأکید نمودند. این عقیده را ابراز کردند که کمیته در کار خود باید به قواعد مرجع و أصول آیین کار احترام بگذارد تا بتواند مأموریت خویش در جهت تهیه و تدوین اصلاحات قانون اساسی برای تصویب مردمی و همچنین دستیابی به پیشرفت در کار خود را با روحیه مصالحه و تعامل سازنده و بدون دخالت خارجی و زمان بندی های تحمیلی خارجی با هدف دستیابی به توافق عمومی اعضاء به پیش ببرد. بیان کردند که فعالیت کمیته قانون اساسی باید عاری از هر گونه مانع لجستیک و اداری صورت پذیرد.

۱۰. بر عزم خود مبنی بر تداوم عملیات ­آزادسازی متقابل بازداشت­ شدگان/ربوده­ شدگان در چارچوب کارگروه ذیربط در روند آستانه تصریح کردند. تأکید نمودند که این کارگروه سازوکار منحصربه فردی است که در اعتمادسازی بین طرف­های سوری، مؤثر بوده و وجود آن ضروری است و نیز تصمیم گرفتند اقداماتی برای تداوم تلاش‌ها برای آزادی بازداشت­ شدگان و  ربوده­‌شدگان و افزایش دامنه عملیات­ها مطابق با دستورکار کارگروه برای تحویل پیکرها و شناسایی مفقودین اتخاذ کنند.

۱۱. ضمن تصریح بر برخورداری پناهجویان و آوارگان داخلی از حق بازگشت و حق حمایت، بر لزوم تسهیل بازگشت داوطلبانه و ایمن آنان به اقامتگاه­های اصلی خود در سوریه تأکید کردند. در این راستا، از جامعه بین­‌الملل خواستند به منظور استقرار مجدد و بازگشت آنان به زندگی عادی، کمک­های مناسب ارائه داده و مسئولیت بیشتری در راستای مشارکت در تقویت کمک ­رسانی به سوریه از جمله توسعه طرح­‌های بازیابی اولیه شامل زیرساخت­های اساسی به ویژه آب، برق، بهداشت، درمان، آموزش، مدارس، بیمارستان­ها و ... - و مین‌­زدایی انسان ­دوستانه را بر حسب حقوق بین ­الملل بشردوستانه عهده‌دار شوند.

۱۲. تداوم حملات نظامی رژیم صهیونیستی به سوریه از جمله به زیرساخت های غیرنظامی را محکوم کردند. این حملات را ناقض حقوق بین­ الملل، حقوق بین­ الملل بشردوستانه و حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه و همچنین بی ­ثبات کننده و تشدید کننده تنش در منطقه تلقی کردند. بر لزوم تبعیت از تصمیمات حقوقی شناخته شده بین‌المللی از جمله مفاد قطعنامه‌های ذیربط سازمان ملل متحد در رد اشغال جولان سوریه بویژه قطعنامه­های ۲۴۲ و ۴۹۷ شورای امنیت سازمان ملل متحد که تمامی تصمیمات و اقدامات اتخاذ شده توسط رژیم صهیونیستی در این رابطه را باطل و بدون اثر قانونی در نظر گرفته است، تأکید کردند.

۱۳. علاوه بر موضوع سوریه، بر قصد خود مبنی بر تقویت هماهنگی‌های سه­ جانبه در عرصه ­های مختلف به منظور افزایش همکاری‌­های مشترک سیاسی و اقتصادی تأکید کردند.

۱۴. توافق کردند نمایندگان خود را مکلف نمایند تا نوزدهمین نشست بین‌­المللی سوریه در چارچوب روند آستانه را تا پایان سال ۲۰۲۲ برگزار کنند.

۱۵. تصمیم گرفتند که نشست آتی سه‌جانبه سران روند آستانه را به دعوت رئیس جمهور فدراسیون روسیه جناب آقای ولادیمیر پوتین در اولین فرصت ممکن در فدراسیون روسیه برگزار نمایند.

۱۶. رؤسای جمهور فدراسیون روسیه و جمهوری ترکیه مراتب تشکر صمیمانه خود را به رئیس جمهوری اسلامی ایران جناب آقای سید ابراهیم رئیسی به منظور میزبانی کریمانه نشست سه جانبه سران روند آستانه در تهران ابراز کردند.

https://irna.ir/xjK۲zp

**صندوق بین‌المللی پول: تحریم گاز روسیه موجب رکود شدید اروپای مرکزی می‌شود

صندوق بین‌المللی پول اعلام کرد، تحریم گاز روسیه موجب رکود اقتصادی شدید در مجارستان، اسلواکی، جمهوری چک و ایتالیا خواهد شد.

محققان صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کردند در صورت تحریم کامل گاز روسیه، تعدادی از کشورهای اروپایی با کمبود ۴۰ درصدی گاز مواجه خواهند شد. 

بر اساس گزارش صندوق بین‌المللی پول، در صورت تحریم گاز روسیه، مجارستان بیشترین صدمه را خواهد دید و رشد ناخالص داخلی این کشور ۶ درصد کاهش خواهد یافت. 

این گزارش افزود: در صورتی که واردات گاز به صورت آزادانه صورت نگیرد، کشورهایی چون اسلواکی، جمهوری چک و ایتالیا ممکن است با کاهش ۵ درصدی در تولید ناخالص داخلی مواجه شوند. 

خبرگزاری رویترز مدعی شد که شرکت نفت دولتی گاز پروم روسیه با ارسال نامه‌ای به خریداران اروپایی خود با اشاره به یکی از بندهای قرارداد، به صورت تلویحی از احتمال قطع زودهنگام عرضه گاز خبر داده و تاکید کرده دیگر ارائه آن را تضمین نمی‌کند. 

عرضه گاز روسیه در چند ماه اخیر از طریق خط لوله‌های اصلی از جمله مسیر اوکراین و بلاروس و نورد استریم کاهش یافته است. 

گازپروم در  ۱۴ ژوئن (۲۳ خرداد) ظرفیت نورد استریم ۱ را به ۴۰ درصد کاهش داد. 

گازپروم با اشاره به تاخیر در بازگرداندن توربین گازی از تعمیر و نگهداری در کانادا توسط تامین کننده تجهیزات زیمنس انرژی (ENR۱n. DE) تحریم‌ها را عامل این کاهش عرضه دانسته است. 

اتحادیه اروپا که تحریم‌هایی علیه مسکو اعمال کرده، قصد دارد استفاده از سوخت‌های فسیلی روسیه را تا سال ۲۰۲۷ متوقف کند، اما می‌خواهد تا زمان یافتن جایگزین، به واردات گاز از روسیه ادامه دهد.

https://irna.ir/xjK۲zJ

**هراس کاخ سفید از سفر پوتین به ایران

جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید در هراس از تقویت هر چه بیشتر روابط میان تهران- مسکو، به سفر ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه به تهران واکنش نشان داد.

این مقام کاخ سفید روز سه شنبه به وقت محلی در گفتگو با خبرنگاران ادعا کرد: این سفر نشان می دهد که پوتین به دلیل حمله به اوکراین بسیار منزوی شده است.

این مقام آمریکایی مدعی شد سفر پوتین به ایران نشان می دهد که مسکو در پایگاه دفاعی خود و تامین نیروهای روسیه در اوکراین با مشکل مواجه شده است.

کربی در عین حال درباره ادعای ارسال پهپاد از سوی ایران به روسیه اذعان کرد: آمریکا مدرکی مبنی بر اینکه ایران به روسیه پهپاد فروخته است، در دست ندارد.

هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید همچنین ادعا کرد  دولت آمریکا  شواهدی در دست دارد که نشان می دهد روسیه در حال ایجاد زمینه برای نقض حاکمیت اوکراین و الحاق خاک این کشور است.

این مقام آمریکایی ادعا کرد که فعالیت های برنامه ریزی شده  روسیه شامل برگزاری رفراندوم های ساختگی، ترویج شعب بانک های روسیه، تحمیل واحد پول روسیه و خرابکاری اینترنت است.

وی افزود: آمریکا درحال آماده سازی کمک های نظامی بیشتر به اوکراین است که در هفته جاری اعلام خواهند شد. این کمک ها شامل سامانه راکتی موسوم به "هیمارس" می شوند.

ولادیمیر پوتین که برای شرکت در اجلاس سه جانبه کشورهای ضامن روند آستانه به ایران سفر کرده است پس از ورود به تهران با حضور در نهاد ریاست جمهوری اسلامی ایران با آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهور کشورمان دیدار کرد.

دو طرف ضمن یادآوری موفقیت‌های مشترک در مقابله با تروریسم، بر ضرورت توسعه همکاری‌ها در عرصه‌های جدید منطقه‌ای و فرامنطقه تاکید کردند و از اراده جدی خود را برای تقویت امنیت کشورهای مستقل در منطقه خبر دادند.

رئیسی در این دیدار اراده دو کشور بر توسعه مناسبات دوجانبه را قابل توجه خواند و گفت: پس از دیدار در مسکو و عشق‌آباد، روند همکاری‌ها رو به رشد بوده و این روند همچنان باید تقویت شود.

رئیس جمهور با اشاره به سابقه همکاری موفقیت‌آمیز دو کشور در مبارزه با تروریسم در سوریه، این همکاری را زمینه‌ساز تقویت امنیت و ثبات در منطقه دانست و افزود: کشورهایی که در منطقه غرب آسیا مدعی مبارزه با تروریسم بودند، هیچ گام موثری در این زمینه برنداشتند اما این جمهوری اسلامی ایران و روسیه بودند که با همکاری جدی در بحث مبارزه با تروریسم، صداقت و اراده جدی خود را در این زمینه نشان دادند.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه نیز در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از حضور در سرزمین میهمان‌نواز ایران، از افزایش همکاری‌های دو کشور در عرصه‌های مختلف به ویژه در حوزه امنیت بین‌المللی خبر داد و گفت: ایران و روسیه سهم بسیار بزرگی در حل‌ و فصل بحران سوریه دارند.

رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در دیدار رئیس‌جمهور روسیه و هیات همراه با تأکید بر ضرورت عملیاتی شدن تفاهم‌ها و قراردادهای بین دو کشور، هوشیاری در مقابل سیاست‌های فریبکارانه غرب را لازم دانستند و تأکید کردند: آمریکایی‌ها از منطقه شرق فرات در سوریه باید بیرون رانده شوند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای عصر روز سه شنبه در این دیدار با تأکید بر اینکه حوادث جهانی نشان‌دهنده نیاز ایران و روسیه به همکاری‌های روزافزون و متقابل است، افزودند: تفاهم‌ها و قراردادهای متعددی بین دو کشور از جمله در بخش نفت و گاز در جریان است که باید تا انتها پیگیری و عملیاتی شوند.

ایشان همکاری‌های اقتصادی ایران و روسیه را بویژه در پی تحریم‌های غرب، ضروری و به نفع هر دو کشور دانستند و در خصوص حوادث اوکراین گفتند: جنگ یک مقوله خشن و سخت است و جمهوری اسلامی از اینکه مردم عادی دچار آن شوند به هیچ وجه خرسند نمی‌شود اما در قضیه اوکراین چنانچه شما ابتکار عمل را به دست نمی‌گرفتید، طرف مقابل با ابتکار خود، موجب وقوع جنگ می‌شد.

رهبر انقلاب با تأکید بر اینکه غربی‌ها با روسیه قوی و مستقل به‌کلی مخالف هستند، ناتو را موجودی خطرناک خواندند و افزودند: اگر راه در مقابل ناتو باز باشد حد و مرزی نمی‌شناسد و اگر جلوی آن در اوکراین گرفته نمی‌شد، مدتی بعد به بهانه کریمه، همین جنگ را به راه می‌انداختند.

https://irna.ir/xjK۲zR

**تخت‌روانچی: کودکان در مخاصمات مسلحانه در معرض نقض فاحش حقوق خود هستند

مجید تخت‌روانچی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل اظهار داشت،غیرنظامیان به ویژه کودکان، در زمان مخاصمات مسلحانه به طور مداوم در معرض بسیاری از نقض‌های فاحش حقوق خود قرار می گیرند.

مجید تخت روانچی، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل در نشست روز سه شنبه به وقت محلی شورای امنیت درباره حفاظت از کودکان درمخاصمات مسلحانه گفت: حقوق بین‌الملل بشردوستانه طرف‌های درگیری‌های مسلحانه را ملزم می‌کند تا اقدامات لازم را برای حفاظت از غیرنظامیان، به ویژه کودکان، در زمان مخاصمات مسلحانه انجام دهند. با این حال، کودکان به طور مداوم در معرض بسیاری از نقض های فاحش قرار می گیرند.

دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران افزود: در این میان، کودکانی که در نتیجه درگیری ها پناهنده، آواره داخلی یا بی تابعیت هستند، احتمال بیشتری دارد که متحمل چنین نقض های شدید و سایر سوء استفاده های دیگر مانند عضو گیری ، خشونت جنسی، قاچاق، و بازداشت در جریان درگیری های مسلحانه شوند.

  نماینده دائم ایران در سازمان ملل با اشاره به گزارش جدید دبیرکل در مورد وضعیت کودکان در مخاصمات مسلحانه گفت طبق گزارش اخیر دبیرکل، کودکان همچنان در سال ۲۰۲۱ با تعداد بالای نقض های جدی روبرو هستند. سازمان ملل ۲۳۹۸۲ نقض جدی حقوق کودکان را ثبت کرده است که شایع ترین آنها شامل کشتن و نقص عضو کودکان، عضو گیری و سوء استفاده از کودکان برای مقاصد نظامی و همچنین  محرومیت از دسترسی های بشردوستانه است.

  سفیر ایران در سازمان ملل همچنین به وضعیت نقض حقوق کودکان در منطقه از جمله در افغانستان، یمن و فلسطین اشاره کرد و گفت در افغانستان، سازمان ملل متحد در سال ۲۰۲۱، تعداد ۲۵۷۷ مورد نقض جدی را علیه ۲۴۳۰ کودک، از جمله قتل و معلولیت، خشونت جنسی، آدم ربایی، عضو گیری، حمله به مدارس، به ویژه مدارس دخترانه، و ارعاب پرسنل آنها تایید کرده است.

سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل اظهار داشت: طالبان باید به همه کودکان از جمله دختران اجازه دهد به مدرسه بروند. ایران به عنوان همسایه افغانستان و میزبان میلیون ها پناهجوی افغان از جمله کودکان، خدمات اولیه و اساسی مانند آموزش و بهداشت را برای کودکان افغان مقیم ایران فراهم کرده است.

تخت روانچی در مورد یمن نیز گفت سازمان ملل متحد در سال ۲۰۲۱، تعداد ۲۷۴۸ مورد نقض جدی را علیه ۸۰۰ کودک یمنی از جمله تعداد زیادی کودک کشته و معلول ثبت کرده است.

وی تاکید کرد ایران از توافق آتش بس در یمن برای پایان دادن به درد و رنج مردم از جمله کودکان حمایت می کند.

  دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل  به جنایات رژیم صهیونیستی علیه کودکان فلسطینی اشاره کرد و گفت رژیم اسرائیل همچنان به ارتکاب سیستماتیک ترین و آشکارترین نقض حقوق کودکان در خاورمیانه ادامه می دهد. در سال ۲۰۲۱، سازمان ملل ۲۹۳۴ مورد نقض فاحش را علیه ۱۲۰۸ کودک فلسطینی در فلسطین اشغالی و نوار غزه ثبت کرد.

 وی افزود بر اساس گزارش سازمان ملل، رژیم اسرائیل در سال ۲۰۲۱،تعداد ۸۶ کودک فلسطینی را به قتل رساند و ۶۳۷ کودک فلسطینی را زندانی کرد که ۸۵ نفر از آنها در  زندان از سوی عوامل رژیم اسرائیل مورد بدرفتاری و نقض رویه قضایی قرار گرفتند که ۷۵ درصد آنها خشونت فیزیکی را گزارش کردند.

وی تصریح کرد: علاوه بر این، سازمان ملل ۲۲ حمله از طرف رژیم اسرائیل به مدارس را تأیید کرده است. این جنایات مصداق آشکار جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت است و عاملان چنین جنایات شنیعی باید محاکمه شوند.

   نماینده ایران در سازمان ملل تاکید کرد که پایان دادن به درگیری های جاری، جلوگیری از وقوع مجدد آنها، و تضمین رعایت کامل و مؤثر طرف‌های درگیر با قوانین بین‌المللی بشردوستانه، همگی برای حمایت از کودکان در مخاصمات مسلحانه ضروری است.

وی ادامه داد: علاوه بر این، پرداختن به علل اساسی مخاصمات ضروری است. کودکان بارها در مخاصمات به خدمت گرفته شده اند تا خانواده های خود را حمایت مالی کنند و مشکلاتی مانند فقر، عدم دسترسی به آموزش با کیفیت و فرصت های شغلی و همچنین تحریم های یکجانبه غیرقانونی و محاصره اقتصادی همچنان نقش مهمی در ارتکاب چنین نقض های جدی ایفا می کنند.

 سفیر ایران در سازمان ملل  از دبیرکل خواست تا با تمرکز بر اثرات مخرب تحریم های یکجانبه بر حفاظت از کودکان در چنین وضعیت هایی، ارزیابی از علل اصلی درگیری ها ارائه دهد.

https://irna.ir/xjK۲B۴

**بازداشت ۱۶ قانون گذار آمریکایی در تجمع اعتراض آمیز مقابل ساختمان کنگره

پلیس کنگره آمریکا روز سه شنبه (به وقت محلی) ۱۶ قانون گذار این کشور را که در اعتراض به لغو قانون محافظت از حقوق سقط جنین در واشنگتن تجمع کرده بودند، بازداشت کرد.

ایلهان عمر نماینده مسلمان کنگره آمریکا نیز در میان بازداشت‌شدگان قرار داشت. 

وی پس از بازداشت خود در بیانیه‌ای اعلام کرد که تمام تلاش خود را برای محافظت از "حقوق باروری" زنان انجام خواهد داد. 

کوری بوش نماینده کنگره آمریکا از ایالت میسوری، در توییتر عکسی از خود و سایر نمایندگان از جمله ایلهان عمر، الکساندریا اوکاسیو کورتز، آیانا پرسلی و رشیده طالب در این تظاهرات منتشر و سپس آن را حذف کرد. اوکاسیو کورتز، پرسلی و طالب نیز در جریان این اعتراض دستگیر شدند. 

پلیس کنگره آمریکا اعلام کرد که در تظاهرات روز سه شنبه، ۳۴ نفر از جمله ۱۶ عضو کنگره دستگیر شدند. 

مجلس نمایندگان آمریکا روز جمعه گذشته دو طرح را تصویب کرد تا از دسترسی به سقط جنین در این کشور محافظت کند. این نخستین اقدام قانونی مجلس نمایندگان آمریکا پس از لغو قانون موسوم به "روی وید" توسط دیوان عالی این کشور است. 

دیوان عالی آمریکا پس از صدور حکم روز دوم تیرماه به آزادی حمل سلاح در اماکن عمومی این کشور به رغم افزایش خشونت‌های مسلحانه که واکنش‌های فراوانی را برانگیحت، روز جمعه سوم تیرماه ۱۴۰۱ در دومین تصمیم جنجالی و در اقدامی بی‌سابقه قانون "رو وی وید" تصویب شده در سال ۱۹۷۳ که حق زنان برای سقط جنین را به رسمیت می‌شناخت، لغو کرد. 

حکم جنجالی و البته نه چندان دور از انتظار دیوان عالی آمریکا در روز جمعه - آخرین روز کاری هفته میلادی - مبنی بر لغو قانونی بودن سقط جنین، میلیون‌ها آمریکایی را در شهرهای مختلف ایالات متحده به خیابان‌ها کشاند. 

بر اساس گزارش شبکه‌های مختلف خبری آمریکا، میلیون‌ها آمریکایی در شهرها و ایالت‌های مختلف همچون نیویورک، واشنگتن، میامی، آتلانتا، تگزاس، شیکاگو، سانفرانسیسکو، بوستون، لس آنجلس، هیوستون‌ به خیابان‌ها آمدند؛ مخالفان این حکم دیوان عالی را نقض حقوق زنان و موافقان آن را یک پیروزی و حمایت از حق حیات می‌دانند. 

جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در پی حکم دیوان عالی آمریکا از معترضان به این تصمیم خواست از خشونت دوری کنند و گفت: «من از همه می‌خواهم هر چقدر هم که این تصمیم برای آن‌ها مهم است همه اعتراض‌ها را به شکل مسالمت‌آمیز حفظ کنند. این اعتراضات باید بدون ارعاب باشد. خشونت هرگز قابل قبول نیست. تهدید و ارعاب گفتار نیست».

https://irna.ir/xjK۲B۳

**گفت وگوی فرمانده سنتکام با مقام نظامی کویت درباره همکاری‌های نظامی

منابع خبری سه‌شنبه شب گزارش دادند، فرمانده سنتکام (فرماندهی مرکزی آمریکا) با رئیس ستاد مشترک ارتش کویت دیدار و درباره همکاری‌های نظامی گفت وگو کردند.

«مایکل کوریلا» فرمانده سنتکام با «خالد صالح الصباح» رئیس ستاد مشترک ارتش کویت دیدار و درباره موضوعات نظامی مشترک گفت‌ وگو کرد.

بر اساس این گزارش، رئیس ستاد مشترک ارتش کویت با فرمانده سنتکام و هیأت همراه او در مقر ستاد مشترک ارتش دیدار و مهم‌ترین مسائل و موضوعات مورد علاقه دو طرف به خصوص موضوعات نظامی و راهکارهای تقویت و توسعه همکاری‌های نظامی را بررسی کردند.

در این دیدار شماری از افسران ارشد ارتش کویت نیز حضور داشتند.

فرمانده سنتکام روز یکشنبه وارد فلسطین اشغالی شده بود و با مقام‌های نظامی رژیم صهیونیستی دیدار و گفت وگو کرده بود.

کوریلا اوایل ماه جاری نیز به اردن سفر کرده بود و با عبدلله دوم شاه این کشور در أمان درباره همکاری‌های نظامی میان دو کشور گفت‌ وگو کرده بود.

https://irna.ir/xjK۲B۸

**وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در راه آمریکا

رسانه‌های رژیم صهیونیستی سه‌شنبه شب گزارش دادند، وزیر جنگ این رژیم برای شرکت در کنفرانس امنیتی اندیشکده «موسسه اسپن» و دیدار با برخی مقام‌های امنیتی و سیاسی کنونی و سابق آمریکا امروز چهارشنبه به این کشور سفر می‌کند.

«بنی گانتس» امروز چهارشنبه به آمریکا سفر می‌کند تا در کنفرانس امنیتی اندیشکده «موسسه اسپن» شرکت کند.

بر اساس این گزارش، پیش بینی می‌شود وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در این نشست با شماری از مقام‌های امنیتی آمریکا از جمله «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید دیدار کند.

این گزارش می‌افزاید، دیدار با «ویلیام برنز» رئیس سیا، «کاندولیزا رایس» وزیر خارجه اسبق آمریکا، «مارک اسپر» وزیر دفاع اسبق آمریکا و نمایندگان و رؤسای کمیته‌های امنیتی کنگره از دیگر برنامه‌های سفر گانتس به آمریکا است.

وزیر جنگ رژیم صهیونیستی روز یکشنبه نیز در فلسطین اشغالی با فرمانده نیروهای سنتکام (فرماندهی مرکزی آمریکا) صحبت کرده بود.

فرمانده سنتکام روز یکشنبه وارد فلسطین اشغالی شد و با مقام‌های نظامی رژیم صهیونیستی در راستای دیداری که ماه گذشته بین یک هیات بازدید کننده از افسران سنتکام و مقام‌های ارشد ارتش صهیونیستی برگزار شد، رایزنی کرد.

همچنین «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا در سفر اخیر خود به فلسطین اشغالی، از سامانه‌های دفاع هوایی رژیم صهیونیستی از جمله سامانه رهگیری لیزری بازدید کرد.

https://irna.ir/xjK۲Bq

**حمله صهیونیست‌ها به صیادان فلسطینی در آب‌های غزه

منابع خبری سه‌شنبه شب گزارش دادند، قایق‌های جنگی رژیم صهیونیستی به سوی قایق‌های ماهیگیری ساکنان غزه آتش گشودند.

قایق‌های جنگی رژیم صهیونیستی در نوار دریایی سواحل خان یونس و رفح واقع در جنوب غزه به صیادان فلسطینی حمله کردند.

بر اساس این گزارش، قایق‌های جنگی رژیم صهیونیستی با شلیک ممتد گلوله به سوی قایق‌های ماهگیران آنها را مجبور به ترک محل کردند.

در چند هفته گذشته، نیروهای دریایی رژیم صهیونیستی ۲ صیاد فلسطینی که در آب‌های غزه در حال ماهیگیری بودند را زخمی کردند.

پیش از این نیز نیروهای رژیم صهیونیستی ۶ ماهیگیر را در آب‌های غزه و شمال این منطقه دستگیر کرده بودند.

ماهیگیران فلسطینی به طور روزانه با مزاحمت قایق‌ها و نظامیان رژیم صهیونیستی روبرو می‌شوند و رژیم صهیونیستی توافقنامه امضا شده با فلسطینی‌ها که در تابستان ۲۰۱۴ با میانجیگری مصر میان این رژیم و گروه‌های مقاومت فلسطینی امضا شد را به طور مکرر نقض می‌کند.

https://irna.ir/xjK۲Bj

**هند کشتی روسیه با محموله نظامی را توقیف کرد

سفارت روسیه در دهلی نو اعلام کرد، هند کشتی روسیه را که حامل تسلیحات نظامی بود در بندر کوچین توقیف کرده‌ است.

سفارت روسیه در دهلی نو سه‌شنبه شب در بیانیه‌ای گفت: این سفارتخانه از توقیف کشتی باری روسیه در بندر کوچین هند که محموله نظامی به نیروهای مسلح هند تحویل داده است، آگاهی دارد. 

در این بیانیه آمده است: سفارت روسیه به صورت رسمی از وزارت امورخارجه هند خواسته است که این کشور دلیل توقیف کشتی را اعلام و حقوق مالکان کشتی و خدمه روسی را کاملا رعایت کند. 

هند به خاطر مواضعش در مورد جنگ روسیه علیه اوکراین توجه رسانه‌ها را به خود جلب کرده است. دهلی نو تاکنون اقدام روسیه را محکوم نکرده است.

هند همچنین از ابتدای سال‌جاری میلادی تاکنون ۵۶. ۷ میلیون تن نفت از روسیه وارد کرده که ۱۲ درصد بیشتر از سال گذشته است. 

هند دارای روابط گسترده نظامی با روسیه است و بیشتر تجهیزات نظامی خود را از این کشور خریداری می‌کند. 

مسکو در سال‌های گذشته همکار قابل اعتمادی برای دهلی نو در زمینه تامین تجهیزات نظامی مورد نیاز و همچنین انتقال تکنولوژی به هند بوده است.

https://irna.ir/xjK۲By

**آمریکا: دیپلماسی موثرترین روش در قبال ایران است

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در تداوم سیاست هراس واشنگتن از پیشرفت‌های هسته‌ای مدعی شد دیپلماسی موثرترین روش در قبال ایران است.

ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا عصر سه شنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران مدعی شد که جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا متعهد شده است که ایران به سلاح هسته ای دست نیابد و ما همچنان معتقدیم که دیپلماسی موثرترین، بادوام ترین و پایدارترین روشی است که به وسیله آن می‌توان برنامه هسته ای ایران را محدود کرد.

وی ادعا کرد: توافقی که بر روی میز وجود دارد ما را در ارتباط با برنامه هسته ای ایران در موقعیت بهتری قرار می دهد.

این مقام آمریکایی با بکارگیری دوباره تاکتیک ضرب الاجل های ساختگی مدعی شد: زمان از دست می رود و  پیامی که ایران به ما و جهان ارسال می‌کند این است که علاقه ای به بازگشت به پایبندی متقابل به برجام ندارد.

وی بدون اشاره به عدم تصمیم گیری سیاسی دولت بایدن در مذاکرات رفع تحریم ها  ادعا کرد: وضعیت کنونی از نظر ما غیرقابل قبول است. ما مدت ها با متحدان خود در حال مشورت در مورد جایگزین برجام بوده‌ایم.

وی همچنین مدعی شد که اگر ایران به وضوح نشان دهد قصد پایبندی به برجام را ندارد، توافقی که روی میز است با پیشرفت‌های هسته ای بی‌معنا خواهد شد و مسیر دیگری را پیگیری خواهیم کرد.

پیش از این نیز، رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران مدعی شد واشنگتن آماده بازگشت به برجام است و این توافق می تواند تنش ها را در منطقه کاهش دهد.

رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران روز سه شنبه به وقت محلی در مصاحبه با شبکه خبری سی ان ان مدعی شد: ما آماده ایم به برجام باز گردیم. این توافق می تواند تنش ها را در منطقه کاهش دهد و مسیر را برای کاهش تنش گسترده تر هموار سازد.

 وی همچون  دیگر مقامات آمریکایی توپ مذاکرات را در زمین ایران انداخت و گفت که تهران در نهایت باید تصمیم بگیرد، آیا می خواهد به برجام بازگردد یا نه.

نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در عین حال بدون اشاره به نقض عهد و عدم تصمیم گیری سیاسی قاطعانه دولت بایدن مدعی شد احتمال احیای توافق هسته ای ۲۰۱۵ روز به روز کاهش می یابد.

وی همزمان با حضور ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در ایران، تهران را تهدید به مجازات و تحریم در صورت ارائه پهپاد به مسکو کرد.

مالی درباره ادعاهای جدی آمریکا علیه تهران در خصوص ارسال پهپاد به روسیه تهدید کرد: ابزارهایی در اختیار داریم و به وسیله آنها هرگونه انتقال چنین پهپادهایی به روسیه را تحریم خواهیم کرد.

مذاکرات قطر، هفتم و هشتم تیر ماه بعد از سه ماه و نیم وقفه در پی مذاکرات وین، میان ایران و آمریکا به صورت غیرمستقیم و با تسهیلگری اتحادیه اروپا برگزار شد.

مقام‌های آمریکایی در ادامه بازی مقصرنمایی خود اصرار دارند که ایران را عامل تعلل در رسیدن به توافق نهایی و شکست احتمالی مذاکرات نشان بدهند درحالیکه تهران خواسته های خود را براساس توافق سال ۹۴ و تجربه نقض عهد طرف‌ غربی تنظیم کرده است.

جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا نیز در مقاله ای در واشنگتن  پست پیش از سفرش به منطقه، با از انتقاد از سلفش دونالد ترامپ، بصراحت در این باره نوشته است: "در رابطه با ایران، ما با متحدان و شرکای خود در اروپا و سراسر جهان متحد شدیم تا انزوای خود را از بین ببریم. اکنون این ایران است که منزوی شده است تا زمانی که به توافق هسته‌ای بازگردد. "

وی به اقدام ضد ایرانی صدور قطعنامه در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در ماه ژوئن سال جاری میلادی (۲۰۲۲) اشاره و اذعان کرد: دولت من به افزایش فشار دیپلماتیک و اقتصادی ادامه خواهد داد تا زمانی که ایران آماده بازگشت به پایبندی به توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ (برجام) باشد؛ همانطور که من همچنان آماده انجام این کار هستم.

ایران در واکنش به مقاله رئیس جمهوری آمریکا در روزنامه واشنگتن پست می گوید: تأکید آقای جو بایدن بر پیگیری سیاست فشار اقتصادی و دیپلماتیک علیه ایران، متناقض با اظهار تمایل مستمر آمریکا برای احیای توافق سال ۲۰۱۵ و در مسیر سیاست شکست خورده فشار حداکثری دولت ترامپ علیه جمهوری اسلامی ایران است.

امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران به تازگی در تماس تلفنی با جوسپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص آخرین وضعیت گفتگوها برای رفع تحریم ها و همچنین برخی موضوعات مهم منطقه ای و بین المللی مورد اهتمام مشترک گفتگو و تبادل نظر کرد.

وزیر امور خارجه کشورمان در این گفتگوی تلفنی، اظهار داشت: هیچ تردیدی در اراده دولت جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به یک توافق خوب، قوی و پایدار وجود ندارد.

امیرعبداللهیان با ابراز قدردانی از تلاش های بی وقفه جوسپ بورل و آنریکه مورا و با اشاره به گفتگوهای اخیر خود با وزرای خارجه ایتالیا و فرانسه تأکید کرد: کاخ سفید باید زیاده خواهی‌ها و تردیدها را کنار گذاشته و با واقع بینی در مسیر دستیابی به راه حل و حصول توافق گام بردارد و از تکرار رویکرد ناکارآمد گذشته و رفتار غیر سازنده و توسل به اهرم‌ فشار و تحریم دست بردارد.

https://irna.ir/xjK۲Bz

**ائتلاف سعودی ۱۷۲ بار آتش‌بس یمن را نقض کرد

منابع خبری بامداد چهارشنبه گزارش دادند، ائتلاف سعودی در ۲۴ ساعات گذشته ۱۷۲ بار آتش‌بس یمن را نقض کرده است.

ائتلاف سعودی با انجام پروازهای تجسسی و شناسایی بر فراز استان‌های الحدیده، مأرب، جوف، صعده، ضالع، بیضاء و محورهای عملیاتی مرزی آتش بس سازمان ملل متحد را نقض کردند.

بر اساس این گزارش، نیروهای ائتلاف سعودی مواضع نیروهای ارتش و کمیته‌های مردمی و همچنین منازل مسکونی شهروندان یمنی در استان‌های‌ الحدیده، جیزان، تعز، مأرب، حجه، بیضاء و ضالع را هدف حملات سنگین توپخانه‌ای، راکتی و خمپاره قرار دادند.

همچنین هواپیماهای شناسایی مسلح ائتلاف سعودی در سه نوبت مناطقی در استان ضالع را هدف قرار دادند.

آتش بس یمن که بارها از سوی ائتلاف متجاوز سعودی نقض شده است به دنبال رایزنی‌های سازمان ملل متحد برای تمدید دوباره آن، در نهایت حدود یک ماه پیش برای دو ماه دیگر تمدید شد.

پیشتر «مهدی المشاط» رئیس شورای عالی سیاسی یمن گفته بود که آتش‌بس یمن با نقض مکرر آن توسط ائتلاف سعودی تقریبا از بین رفته است.

عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گسترده‌ای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.

برخلاف انتظار سعودی‌ها، حملات آنها به سپر محکم مقاومت ملت یمن برخورد کرد و بعد از هفت سال پایداری و ضربات دردناک یمنی‌ها به عمق اراضی عربستان، به ویژه تاسیسات آرامکو، ریاض به ناچار تن به آتش بس به امید خروج از باتلاق جنگ یمن داد.

https://irna.ir/xjK۲Bw

**طالبان: هیاتی برای ارزیابی و تکمیل سد کمال خان تعیین شده است

به گفته‌ مقامات اداره امور حکومت طالبان، به منظور بررسی کارهای باقی مانده و تکمیل سد کمال خان و بخش‌آباد در ولایات نیمروز و فراه، هیاتی تعیین شده است.

سرپرست اداره امور حکومت طالبان گفت که در جلسه اخیر کابینه تصمیم گرفته شد تا هیاتی به منظور تکمیل کارهای باقی مانده سدهای کمال خان در نمیروز و بخش‌آباد در فراه ایجاد شود.

گفته شده که این هیات موظف است تا چگونگی روند رسیدگی به تکمیل این پروژه‌ها را مورد ارزیابی قرار دهد.

به گفته‌ این اداره، ریاست این هیات را ملا عبدالطیف منصور، وزیر انرژی و آب به عهده دارد.

اداره امور تصریح کرده است که وزیر انرژی و آب شخصاً موظف شده تا با سفر و دیدن از سدهای کمال خان و بخش‌آباد، گزارش دقیقی از چگونگی روند رسیدگی به این سدها را در جلسه‌ بعدی کابینه ارائه کند.

سدهای آب گردان کمال خان و بخش‌آباد در ولایات نمیروز و فراه موقعیت داشته و کار اتمام ساخت آنها از سال‌ها بدینسو جریان داشته است. هرچند در دوران جمهوریت این بندها افتتاح شد، اما گفته شده است که کار این پروژه‌ها هنوز به گونه اصولی آن به پایان نرسیده بود.

این رسانه افغان نوشت مقامات ایرانی از توافق با طالبان درباره  تأمین حقابه این کشور از رودخانه هلمند که سد کمال خان بر روی آن احداث است، سخن گفته بوده اند.

https://irna.ir/xjK۳۵N

**اروپا در محاصره کرونا

سازمان جهانی بهداشت با اعلام سه‌برابر شدن مبتلایان به کرونا در قاره اروپا تصریح کرد که نیمی از مبتلایان ثبت شده کرونا در این قاره زندگی می‌کنند.

دفتر سازمان جهانی بهداشت در اروپا اعلام کرد: طی ۶ هفته گذشته، تعداد مبتلایان به کرونا که در بیمارستان‌های اروپا بستری شده‌اند دو برابر و موارد ابتلا سه برابر شده است.

دفتر سازمان جهانی بهداشت در اروپا، تعداد مبتلایان در اروپا را نزدیک به نصف کل مبتلایان در سراسر جهان ارزیابی‌کرد.

«هانس کلوگ» مدیر منطقه‌ای سازمان جهانی بهداشت در اروپا در اینباره گفت: واضح و روشن است که این قاره با شرایطی مشابه تابستان سال گذشته روبه‌روست و احتمال افزایش مبتلایان در فصل پاییز و زمستان هم زیاد است.

وی، زیرسویه «بی‌ای. ۲» و «بی‌ای. ۵» را که از سویه‌های اومیکرون هستند زیرسویه غالب در اروپا اعلام کرد.

زیرسویه‌های اومیکرون اکنون زیرسویه غالب در جهان هستند و سازمان بهداشت جهانی کماکان استفاده از واکسن و ماسک و رعایت پروتکل‌های بهداشتی را تنها روش مبارزه با بیماری کرونا اعلام کرده است.

هفته گذشته، ۵۳ کشور قاره اروپا، سه میلیون مورد ابتلا گزارش کرده‌اند و مرگ‌ ناشی از این بیماری نیز به طور متوسط سه هزار نفر در هفته بوده است.

https://irna.ir/xjK۳۵۲

**هشدار کیسینجر به بایدن درباره «رویارویی بی‌پایان» با چین

هنری کیسینجر وزیر خارجه اسبق آمریکا که پیشتر گفته بود جهان به رهبران بهتری نیاز دارد، به جو بایدن هشدار داد از «رویارویی و تقابل بی‌پایان» با چین پرهیز کند.

کیسینجر سیاستمدار، دیپلمات و مشاور ژئوپلیتیک آلمانی-آمریکایی است که به عنوان وزیر امور خارجه  و مشاور امنیت ملی آمریکا در دولت‌های ریچارد نیکسون و جرالد فورد فعالیت کرده‌ و اکنون ۹۹ سال سن دارد. وی در مصاحبه خود با  شبکه خبری بلومبرگ بر اهمیت درک سلطه چین تاکید کرد.

وی گفت: وضعیت کنونی ژئوپلتیکی به «انعطاف پذیری نیکسونی» برای کاستن از درگیری ها بین آمریکا و چین و روسیه و اروپا نیاز دارد.

کیسینجر که در دهه ۱۹۷۰ به از سرگیری روابط آمریکا و چین کمک کرد، هشدار داد که نباید چین به یک نظام سلطه در جهان تبدیل شود.

این دیپلمات پیشین آمریکایی گفت بایدن باید نگران باشد که اهمیت درک سلطه چین بر سیاست های داخلی ورود پیدا کند.

کیسینجر  در این مصاحبه بلومبرگ اظهار داشت: بایدن و دولت های قبلی آمریکا بسیار تحت تاثیر ابعاد داخلی دیدگاه ها درباره چین بوده اند.

وی تاکید کرد: البته مهم  است که جلوی هژمونی چین یا هر کشور دیگری گرفته شود. اما این چیزی نیست که بتوان از طریق رویارویی های بی پایان به آن دست یافت.

کیسینچر پیشتر گفته بود روابط خصومت آمیز فزاینده بین آمریکا و چین خطر بروز «فاجعه در جهان مشابه جنگ جهانی اول» را دارد.

وزیر خارجه اسبق آمریکا درباره بزرگترین بحران کنونی اروپا یعنی جنگ روسیه در اوکراین گفت اظهاراتی که وی اوایل سال جاری درباره نقطه آغاز مذاکرات برای پایان جنگ مطرح کرده، به اشتباه گزارش شده است. وی گفت فکر می کند که زمان مذاکرات نزدیک تر شده و بحث درباره آینده شبه جزیره کریمه باید به مذاکرات موکول شود نه این که قبل از توقف درگیری ها درباره آن تصمیم گیری شود.

کریمه تا قبل از الحاق به خاک روسیه در سال ۲۰۱۴ به خاک اوکراین تعلق داشت.

https://irna.ir/xjK۳۵W

**سید حسن نصرالله: اگر لبنان به حق خود نرسد، صهیونیستها اجازه استخراج نفت نخواهند داشت

دبیرکل حزب الله لبنان تاکید کرد که اگر لبنان به حق خود درباره بهره برداری از منابع و ثروت هایش نرسید، رژیم صهیونیستی هم نخواهد توانست نفتی استخراج کند.

سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان در دیدار سالیانه عاشورایی سالانه با شماری از خطیبان و مرثیه سرایان تاکید کرد که مقاومت در لبنان "به لحظه تاریخی برای نجات لبنان پایبند است".

وی بر این معادله تاکید کرد که اگر لبنان حق خود را نگیرد، رژیم صهیونیستی نخواهد توانست نفتی (از سراسر اراضی اشغالی فلسطین) استخراج کند.

معاون دبیرکل حزب الله تصریح کرد که جنگ حتمی نیست "و مطمئن نیستیم که به سمت جنگ می رویم. شاید هدف قرار گرفتن موضعی و پاسخی مناسب به آن را شاهد باشیم. این امر به پاسخ اسرائیل مرتبط است که ممکن است روند امور را به طور تدریجی به جنگ سوق دهد. اما در مقابل، ممکن هست که اسرائیل حتی بدون جنگ هم (به خواست لبنان) تن دهد."

وی افزود: "ممکن است که به سمت جنگ برویم و ممکن است نه. تمایل نداریم که جبهه ای (برای جنگ) را باز کنیم. فقط حقوق خود را می خواهیم. سقف را بالا می بریم تا آمریکا و اسرائیل تن دهند زیرا مسیر فروپاشی در لبنان ادامه دارد. اگر راهکار از نظر برخی تسلیم شدن هست، ما این امر را به هیچ وجه قبول نمی کنیم...تاکنون میانجیگر آمریکایی در مذاکرات ترسیم مرزها (بین لبنان و فلسطین اشغالی) پاسخ واضحی نداده است ؛ با وجود اینکه لبنان امتیازهای زیادی داده است. حداقل چیزی که لبنان می خواهد بدست نیامده است.

سید حسن نصرالله افزود: امیدواریم که یک گلوله یا موشک شلیک نکنیم و دشمن تن دهد. منتظر تحولات هستیم و برای هر چیزی آمادگی داریم.

دبیرکل حزب الله لبنان تأکید کرد: از سال ۱۹۸۲ میلادی آنها در پی از بین بردن نیروی مقاومت بودند زیرا از آن زمان، نیروی مقاومت تهدیدی جدی برای اسرائیل بوده و امروز نه تنها برای این رژیم، بلکه برای کل پروژه آمریکا در منطقه تهدیدی جدی به شمار می آید. برهمین اساس در سال‌های گذشته در معرض انواع حملات و تخریبها قرار گرفته‌ایم ولی استقامت کرده‌ایم. پس از تجاوز سال ۱۳۸۵ میلادی، دشمن متوجه شد که روش جنگ، تهدیدی برای موجودیت خود اوست، بنابراین راه تحریم و محاصره را  برای درهم شکستن نیروهای مقاومت درپیش گرفت ولی ما با افزایش توانمندی و قابلیت‌های خود، به سطحی رسیده ایم که می توانیم موجودیت دشمن را تهدید کنیم و شجاعت انجام این کار را هم داریم.

وی تاکید کرد: امروز دشمن احساس ضعف می‌کند و خواهان جنگ نیست زیرا می‌داند درصورت درپیش گرفتن راه جنگ، حریف مقابل فقط حزب‌الله نخواهد بود بلکه ممکن است کل محور مقاومت را مقابل خود قرار داده و موجب نابودی خود شود. در پیش گرفتن راه جنگ برای اسرائیل گزینه ای بسیار پرخطر و پرهزینه خواهد بود.

سید حسن نصرالله تاکید کرد: ما می‌توانیم با جنگ یا بدون جنگ به حقوق خود دست پیدا کنیم و اسرائیلی‌ها هم ممکن است بدون هیچ مقاومتی تسلیم شوند، این احتمال هم دارد که راه جنگ را در پیش بگیرند ولی به هر حال، ما آماده اتخاذ مواضع سخت نیز هستیم، اظهارات منتقدان نیروی مقاومت هم اهمیت چندانی ندارد. طبیعی است که با ما مخالفت کنند، آنها دشمن قدیمی ما هستند و هرگز در کنار ما نمی ایستند.

دبیرکل حزب الله لبنان با اشاره به سخنرانی اخیر خود، خاطرنشان کرد: این سخنان منجر به تایید مذاکرات شد، نه بر هم زدن آن. نشانه های مثبتی وجود دارد و ما همچنان منتظر هستیم. اما تا به امروز دشمن صهیونیستی هیچ پاسخی نداده است. به هر حال لبنان فرصتی تاریخی و طلایی برای خروج از بحران پیش رو دارد و اگر از این فرصت استفاده نکنیم، ممکن است در یکصد سال آینده هم نتوانیم برای کشورمان نفتی استخراج کنیم. ما با جلوگیری از استخراج از میدان نفتی "کاریش" به دنبال یک دستاورد اخلاقی نیستیم، بلکه می خواهیم نفت خود را استخراج کنیم، بنابراین اگر لبنان حق خود را در این میدان نفتی نگیرد، رژیم صهیونیستی هم در هیچ جایی حق استخراج نفت یا گاز را نخواهد داشت. اگر ۷ ماه پیش تهدیداتمان را علنی می‌کردیم، تاثیر امروز را نداشت. نیاز امروز اروپا به نفت و گاز اهمیت شرایط را مضاعف می کند زیرا در غیر این صورت، آنها با وضعیتی فاجعه بار مواجه بوده و ناگزیر به کُرنش در مقابل روسیه خواهند بود.

سید حسن نصرالله گفت: کسانی که ما را به تبعیت از ایران متهم می کنند هم از حامیان و حامیان منطقه ای و بین المللی خود پیروی می کنند، ما روابط خود را با قدرتهای خارجی، سوریه، ایران و دیگران داریم و در این روابط، خود تصمیم گیر هستیم و می توانیم از روابط خارجی خود برای خدمت به منافع ملی لبنان بهره گیری کنیم حال آیا شما می توانید روابط خود را با حامیان آمریکایی، فرانسوی و دیگران در همین راستا به کار گیرید؟"

وی تاکید کرد : اکنون و پیش از این هم پیشنهادهایی به ما ارائه شد که بوی تسلیم می دهد. آمریکا از ما می‌خواهد تسلیم شویم و ذلت را بپذیریم و سلاحهای خود را تحویل دهیم و اسراییل را به رسمیت بشناسیم و اسکان دادن دائمی شهروندان سوری و فلسطینی (در خارج از سرزمین فلسطین) و غارت منابع و ثروت‌ها (از سوی آمریکا) را بپذیریم. تنها مانع پیش روی آنها در این مسیر ، نیروی مقاومت و متحدانش هستند. به همین دلیل، سه سال است که تمام تلاش خود را روی جداسازی مقاومت از بقیه گروهها و محیط جغرافیایی خود گذاشته و از هیچ کاری در این راه فروگذار نکرده اند. تحولات سال ۲۰۱۹ میلادی تاکنون خودبخود نبوده و ما اطلاعاتی در مورد اتاق های فکر گرداننده این تحولات و افزایش تنش داریم. آنها به تلویزیون ها و Ngo ها پول دادند تا با به راه اندازی یک اعتراض اجتماعی بزرگ، حزب الله را مسئول وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم معرفی کنند، ولی در این قمار هم شکست خوردند و به رغم همه تحریف ها و اتهامات و محاصره، نتیجه انتخابات اخیر لبنان امید آمریکایی ها را ناامید کرد و نیروی مقاومت کرسی های خود را در پارلمان همچنان حفظ کرد.  امروز در شرایطی کاملا متفاوت با گذشته قرار داریم و هیچ کس نمی تواند به مقاومت ضربه بزند.

https://irna.ir/xjK۳۶Z

**سوریه روابط خود با اوکراین را قطع کرد

دولت سوریه روابط دیپلماتیک خود با اوکراین را در اقدامی مقابله به مثل قطع کرد.

یک منبع رسمی در وزارت خارجه سوریه امروز چهارشنبه اعلام کرد: دمشق روابط دیپلماتیک خود با اوکراین را در اقدامی مقابله به مثل و در پاسخ به تصمیم دولت اوکراین در این زمینه قطع کرد.

وی افزود: جمهوری عربی سوریه یادآور می شود که دولت اوکراین عملا از سال ۲۰۱۸ میلادی با رد تمدید ویزای اقامت دیپلمات های سوری شاغل در سفارت سوریه در کییف که باعث ممانعت از انجام وظیفه آنها شد، روابط خود را قطع کرد و فعالیت سفارت سوریه به خاطر مواضع خصمانه دولت اوکراین و دنباله روی کورکورانه آن از سیاست های آمریکا و غرب در قبال سوریه و جهان به حالت تعلیق درآمد.

https://irna.ir/xjK۳۸z

**روسیه: تهدیدهای واشنگتن، مسکو را مصمم‌تر می‌کند

سخنگوی وزارت خارجه روسیه در واکنش به تهدید های اخیر واشنگتن علیه مسکو تاکید کرد: اینگونه اقدامات و اظهار نظرها عزم روسیه را در راستای تحقق اهدافش در اوکراین تقویت می‌کند.

«ماریا زاخاروا» در کانال تلگرامی‌اش در واکنش به اظهارات آمریکایی ها مبنی بر اینکه هرگونه الحاق مناطق روسیه و اوکراین، «خطر» اعمال تحریم‌های جدید را برای روسیه به دنبال خواهد داشت، نوشت: تهدیدهای آمریکا، مسکو را برای حرکت در راستای پیشبرد اهدافش در اوکراین مصمم‌تر می‌کند.

دیپلمات ارشد روس در ادامه با بیان اینکه کاخ سفید در اشتباه است، خاطرنشان کرد: آمریکا همواره در حال وضع «تحریم‌های جدید» علیه مسکو بوده است و اینکه روسیه اقدامی را انجام دهد یا خیر در تصمیم ایالات متحده تغییری ایجاد نمی‌کند.

زاخاروا با ذکر این نکته که تهدیدهای واشنگتن نه تنها بی‌تاثیر بوده بلکه نتیجه عکس نیز به دنبال داشت است، نوشت: این (تهدید) عزم ما را برای قدم برداشتن در مسیری که تعیین کرده‌ایم تقویت کرده است.

درهمین راستا سفارت روسیه در آمریکا نیزدرواکنش به اظهارات تهدید آمیز مقام های آمریکایی خاطرنشان کرد: روسیه آرامش را به سرزمین‌های آزاد سازی شده اوکراین بازمی‌گرداند و شرایط یک زندگی عادی و برخورداری از حقوق برابر را برای ساکنین این مناطق فراهم خواهد کرد.

دربیانیه سفارت روسیه که درکانال تلگرامی منتشر شده، با نادرست خواندن ادعای کاخ سفید مبنی بر تهاجمی بودن ماهیت عملیات ویژه نظامی مسکو دراوکراین، به ارسال کمک های بشردوستانه روسیه برای مردم مناطق تحت کنترل اشاره شده وآمده است: تاکنون بیش از ۴۵ هزار تُن محموله‌های بشردوستانه به این مناطق ارسال شده‌است.

سفارت روسیه خاطرنشان کرد: اقدامات جدید آمریکایی‌ها همچنان نشانگرعلاقه واشنگتن به «گرم کردن» درگیری‌ها در اوکراین تا حد ممکن است.

روز گذشته  جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید با طرح این ادعا که دولت آمریکا مناطقی که به اوکراین تعلق دارد را به عنوان بخشی از خاک روسیه به رسمیت نخواهد شناخت، گفت: درصورتی که شرایط به این سمت حرکت کند واشگتن آماده اعمال تحریم‌های جدید علیه مسکو خواهد بود.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بی‌توجهی غرب به نگرانی‌های امنیتی مسکو، استقلال جمهوری‌های خلق دونتسک و لوگانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت. در ۲۳ فوریه (۴ اسفند) و تنها یک روز پیش از آغاز جنگ اوکراین، شورای اتحادیه اروپا در واکنش به این اقدام نخستین بسته تحریمی را علیه روسیه تصویب کرد.

پوتین روز پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیات نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کی‌یف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد.

جنگ اوکراین با همه تبعات گسترده آن روزهای پایانی پنجمین ماه خود را می‌گذراند و واکنش‌ها به آن، ارسال تسلیحات به کی‌یف و بروز تبعات تازه آن در زمینه‌های سیاسی، نظامی، اقتصادی و اجتماعی همچنان ادامه دارد.

https://irna.ir/xjK۳۶R

**مشکل استخدامی، چالش بزرگ ارتش آمریکا

اهداف و چشم اندازهای ارتش آمریکا بمنظور استخدام و حفظ نیروهای نظامی، به علت مشکلات بی سابقه در زمینه به خدمت گرفتن سرباز با شکست مواجه شده و ممکن است آمادگی ارتش ایالات متحده را به خطر بیاندازد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد که ارتش آمریکا به طور قابل ملاحظه‌ای در حال کاهش تعداد سربازان در دو سال آینده است درحالیکه ارتش به گفته یک ژنرال ارشد آمریکایی با چالش‌های بی سابقه‌ای برای جذب نیرو دست و پنجه نرم می‌کند.

مقام‌های ارتش آمریکا روز سه‌شنبه (به وقت محلی) اعلام کردند که ارتش حدود ۱۰ هزار سرباز کمتر از حد تعیین شده برای سال مالی جاری خواهد داشت و چشم اندازها برای سال آینده ترسناک‌تر است.

جوزف مارتین معاون رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا اعلام کرد که امسال ارتش مجموع ۴۶۶ هزار و ۴۰۰ نیرو خواهد داشت که پایین‌تر از تعداد مورد انتظار (۴۷۶ هزار) است. بنابراین ارتش می‌تواند سال ۲۰۲۳ را با داشتن ۴۴۵ هزار تا ۴۵۲ هزار سرباز بسته به استخدام و حفظ نیرو به پایان برساند.

یکی از سخنگوهای ارتش آمریکا نیز در راستای ناکامی برای رسیدن به اهداف جذب سرباز، اعلام کرد که تنها دو ماه و نیم مانده به پایان سال مالی، ارتش فقط به ۵۰ درصد از هدف به خدمت گرفتن ۶۰ هزار سرباز جدید، دست یافته است. بر اساس این اعداد و روندها، این احتمال وجود دارد که ارتش تا ۱ اکتبر (۹ مهر) نزدیک به ۲۵ درصد از هدف خود را از دست بدهد و به گفته مارتین اگر کمبودها ادامه یابد، می تواند بر آمادگی ارتش تأثیر گذار باشد.

مارتین روز سه‌شنبه در یکی از کمیته‌های فرعی نیروهای مسلح مجلس نمایندگان این مسائل را ناشی از چالش‌های بی‌سابقه‌ای از جمله شرایط پسا کرونا و بازار کار دانست.

چالش ناکامی در جذب سرباز در ارتش ایالات متحده آمریکا در حالی است که این نهاد با کمبود نیرو نیز مواجه است و طبق چشم اندازهایی که ارتش این کشور برای ۵ سال آینده مشخص کرده در زمینه به خدمت گرفتن نیرو با گوناگونی مهارت و استعداد و حفظ آنها ناکام مانده است.

https://irna.ir/xjK۳۹p

**رسانه افغانستان: پیام سفر پوتین، تثبیت بیش از پیش جایگاه ایران است

خبرگزاری صدای افغان در مقاله ای تحلیلی نوشت: مهمترین پیام سفر اردوغان و پوتین به تهران ، تحکیم بیشتر سیاست‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران و تثبیت جایگاه این کشور در سیاست بین‌الملل و تقویت محور مقاومت و در نهایت زانو زدن رقبای منطقه‌ای جمهوری اسلامی در مقابل تهران است.

با اشاره به میزبانی جمهوری اسلامی ایران از «رجب طیب اردوغان» و «ولادمیر پوتین» رئیسان جمهور روسیه و ترکیه نوشت: این میزبانی با توجه به تحولات جهانی از جمله بحران اوکراین، افزایش قیمت انرژی در جهان و رابطه بشدت تنش‌آلود چند ماه اخیر میان شرق و غرب به ویژه امریکا و روسیه حایز اهمیت است.

در ادامه آمده است: رئیس جمهور روسیه در پی تهاجم به اوکراین شدیداً مورد غضب و تهدید امریکا و اروپا قرار گرفته است.اردوغان هم که با توجه به شکست در موضوع جنگ سوریه و تنش با متحدان غربی خود به ویژه امریکا ناگزیر به کرنش در مقابل رقیب منطقه‌اش (جمهوری اسلامی ایران) شده است. در شرایطی که هر دو کشور (روسیه و ترکیه) دل خوشی از رابطه‌ نزدیک با امریکا و غرب ندارند، سفر آنها به تهران که همواره در مقابل استکبار و استحمار غربی و امریکا ایستاده قابل از چند نگاه قابل توجه است.

اول: دو کشور ایران و روسیه در بسیاری از مسایل جهانی به ویژه تحولات در خاورمیانه دیدگاه نزدیک بهم داشته و دارند. آنچه این دو کشور را بیشتر از پیش در کنار هم قرار داد، مسأله سوریه و در نهایت ایجاد و تقویت گروه‌های تروریستی توسط کشورهای عرب منطقه و امریکا بوده است. همه‌ی این مسایل و موارد سبب شد که ایران و روسیه در حمایت از دولت سوریه مصمم در کنار هم قرار بگیرند که حاصل آن نابودی و شکست گروه‌های جنگی افراطی و تروریستی در خاک سوریه است.

سفر پوتین هم به تهران در کنار موارد و مسایل دیگر، به محوریت موضوع سوریه صورت گرفت که در کنار مسایل دیگر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.البته در کنار مسئله سوریه، نگرش ضد غربی ایران و روسیه در بسیاری از مسایل جهانی و منطقه‌ای سبب شده است تا دو کشور بیشتر از پیش در همکاری نزدیک کار کنند.

دوم: از طرف دیگر ترکیه هم در سال‌های اخیر و بعد از جنگ سوریه و شکست تلخ این کشور و مزدوران تروریست آن در میدان‌های جنگی سوریه، ناگزیر به کنار آمدن و عقب‌نشینی از مواضع حمایتی خود از گروه‌های مخالف دولت سوریه شد. البته آنچه ترکیه را که عضو پیمان ناتو و متحد نظامی آمریکا و غرب در کنار ایران و روسیه قرار داده، محوریت این دو کشور در مقابل زیاده‌خواهی‌های غرب و خنثی کردن توطئه‌های غرب علیه ملت‌ها و دولت‌های اسلامی و شرقی و مهمتر از آن شکست ترکیه در سیاست‌های کلان منطقه‌ای بوده است.

در عین حال رابطه تنش‌آلود ترکیه با کشورهای غربی به ویژه آمریکا بر بسیاری از مسایل، ترکیه را به دامان ایران و روسیه و چین نزدیک کرده است.
تمامی این مسایل در کنار هم سبب شده که ترکیه با وجود اختلافات عمیق با ایران و روسیه اما به عنوان کشوری شکست خورده در قضایای ۱۰ سال گذشته جهان اسلام و عرب، خود را به ایران و ترکیه نزدیک کند تا با این سیاست و رویکرد و در همراهی با ایران و روسیه، به غرب نشان دهد که این کشور با تغییر رویکرد سیاسی‌اش می‌تواند از حمایت کشورهای مقتدر شرقی به ویژه ایران برخوردار شود و پیمان نظامی این کشور با غرب فقط روی کاغذ باقی باشد.

بنابراین آنچه اردوغان را به تهران کشانده است از یک طرف طرد شدن این کشور به گونه غیر رسمی از پیمان‌های سیاسی و جامعه غربی است و از طرفی هم شکست سیاست‌های توسعه‌طلبانه اردوغان در مقابل پیروزی‌های چشمگیر جمهوری اسلامی ایران در منطقه و جهان اسلام بوده است.

سوم: سفر امروز اردوغان و پوتین به تهران در مقابل سفر بایدن به اسرائیل و کشورهای منطقه از اهمیت ویژه و خاص برخوردار است.

بایدن در سفر به خاورمیانه دو هدف اصلی را دنبال می‌کرد. یکی مسئله حمایت از رژیم صهیونیستی و چشم‌پوشی از جنایات این رژیم در سرزمین‌های اشغالی و هدف دیگر متقاعد کردن کشورهای عرب حشیه خلیج فارس به ویژه سران سعودی برای افزایش تولید نفت بود که به هیچ کدام از اهداف مورد نظرش دست نیافت و سرافکنده از منطقه رفت. در حالی که سفر پوتین و اردوغان به تهران در  حالی صورت می‌گیرد که سیاست‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی در کشورهای منطقه به ویژه محور مقامت محقق شده است.

خبرگزاری "جمهور" افغانستانی نیز در گزارشی تحلیلی با عنوان "پایان بایدن، آغاز پوتین" نوشت: با پایان سفر بایدن به خاورمیانه، سفر پوتین آغاز شد؛ رخدادی نمادین حاکی از یک تحول آرام و راهبردی که طی آن، امریکا به تدریج، سلطه، نفوذ و اقتدار خود را در خاورمیانه از دست می دهد و بازیگران تازه تحت رهبری روسیه وارد صحنه می شوند.

دیپلمات های ایرانی با اشاره به حضور رهبران روسیه و ترکیه در تهران می گویند که تهران به «پایتخت دیپلماسی» در منطقه تبدیل شده است و این بی تردید به تهران کمک می کند تا بخشی از تهدیدها و فشارهای امریکا و رژیم های سرسپرده آن در خاور میانه را خنثی کند و در برابر آن، قدرت، نفوذ و تاثیرگذاری تعیین کننده خود بر معادلات سیاسی و امنیتی منطقه را به رخ همسایگان عرب خویش بکشد.

پوتین نیز در جنگ اوکراین، عملا با کل جبهه غرب می جنگد و تاکنون توانسته تحریم های همه جانبه اروپا و امریکا را نه تنها بی اثر سازد؛ بلکه نتایج و پیامدهای آن را معکوس کند و با بالا بردن قیمت جهانی انرژی، مواد غذایی، شکستن رکوردهای چند ده ساله تورم در اروپا و امریکا و تشدید فشار بر اروپا درباره قطع یا کاهش نفت و گاز صادراتی خود، با سفر به تهران این پیام را به بایدن منتقل می کند که پاسخ ائتلاف را با ائتلاف می دهد و آماده است که برای حفظ نفوذ و قدرت خود در منطقه حساس و راهبردی خاورمیانه، با امریکا مقابله کند.

بنابراین سفر پوتین به تهران، کاملا حساب شده است و تنها به نشست سه جانبه و غالبا بی نتیجه سران سه کشور درگیر در جنگ سوریه، محدود نمی شود. این سفر به طرز معناداری، حامل این پیام مهم است که با پایان سفر بایدن به خاور میانه، سفر پوتین آغاز می شود؛ رخدادی نمادین حاکی از یک تحول آرام و راهبردی که طی آن، امریکا به تدریج، سلطه، نفوذ و اقتدار خود را در خاور میانه از دست می دهد و بازیگران تازه تحت رهبری روسیه وارد صحنه می شوند.
در این میان، در صورتی که رهبران ایران، روسیه و ترکیه در نشست تهران به یک توافق تاریخی درباره بحران سوریه نیز دست پیدا کنند، این امر، ابعاد اثرگذاری این دیدارها برای تضعیف موقعیت امریکا در خاورمیانه و بی اثر کردن نتایج و پیامدهای سفر اخیر بایدن به منطقه را دوچندان خواهد کرد؛ زیرا در آن صورت، امریکا و رژیم های سرسپرده آن در خاور میانه، همان گونه که نبرد نظامی را در سوریه به ایران و روسیه واگذار کرده اند، این بار نبرد دیپلماتیک را نیز خواهند باخت و ترکیه هم بیش از پیش، به محور روسیه و ایران نزدیک تر خواهد شد.

https://irna.ir/xjK۳۵r

**انتظار زنان افغان از گزارش حقوق بشری سازمان ملل

فعالان حقوق بشری افغانستان انتظار دارند که گزارش سازمان ملل در باره اوضاع حقوق بشر در افغانستان در دولت طالبان که قرار است امروز چهارشنبه منتشر شود، وضعیت واقعی زنان این کشور را بازتاب دهد.

بر اساس  اعلامیه هیات سازمان ملل متحد در افغانستان(یوناما) در این گزارش وضعیت حقوق بشر در افغانستان در یک دوره ۱۰ ماهه پس از روی کار آمدن دوباره طالبان بررسی شده است. قرار است یوناما این گزارش  را در باره اوضاع حقوق بشری به ویژه حقوق زنان در افغانستان امروز «چهارشنبه» منتشر کند.

در اعلامیه یوناما آمده است: «آخرین گزارش یوناما در باره اوضع حقوق بشری در افغانستان که از ۱۵ آگوست ۲۰۲۱ تا ۱۵ ژوئن ۲۰۲۲  (۲۴ مرداد ۱۴۰۰ تا ۲۵ خرداد ۱۴۰۱) را پوشش داده است، چهارشنبه ۲۰ جولای (۲۹ تیر) منتشر می شود.»

در همین حال فعالان حقوق بشر می گویند که زنان افغانستان انتظار دارند که در این گزارش وضعیت واقعی زنان افغانستان بازتاب یابد.

فعالان حقوق بشر انتظار دارند که این گزارش بتواند شواهد تازه ای را درباره وضع محدودیت ها بر زنان، رفتار نامناسب با غیرنظامیان، کوچ های اجباری، فقر فراگیر و مسایل حقوق بشری دیگر مطرح نماید.

این گزارش می افزاید: یوناما در ۱۱ ماه اخیر همواره در برابر نقض گسترده حقوق بشر و نیز نقض حقوق بشردوستانه جهانی در افغانستان با انتقادهای فعالان عرصه حقوق بشر با سکوت رو به رو بوده است.

افغانستان پس از ماه آگوست سال ۲۰۲۱ به سرعت وارد تحولات تازه شد و یوناما یگانه نهادی بود که همزمان با روی کار آمدن دوباره طالبان در افغانستان، در کابل حضور داشت و به کار ادامه داد.

https://irna.ir/xjK۲p۴

**پارلمان سریلانکا رئیس جمهوری جدید را انتخاب کرد

نمایندگان پارلمان سریلانکا امروز به «رانیل ویکرمسینگ» نخست وزیر سابق کشور به عنوان رئیس جمهوری جدید رای مثبت دادند.

در انتخابات پارلمانی امروز سریلانکا که قرار بود رئیس جمهوری جدید این کشور در پی استعفا و فرار «رانیل راجاپاکسا» رئیس جمهوری سابق این کشور، به رای گذاشته شود  «رانیل ویکرمسینگ» نخست وزیر پیشین انتخاب شد و نمایندگان پارلمان برای وی با سابقه و تجربه سیاسی آرزوی موفقیت و برون رفت از وضعیت بحران اقتصادی کشور کردند.  

از سوی دیگر صدای اعتراضات در سریلانکا فعلا خاموش شده و معترضان در این کشور ویکرمسینگ را نیز قبول ندارند و خواستار استعفای وی شده بودند.  

«رانیل ویکرمسینگ» در سخنانی گفت تصمیم پارلمان را می‌پذیرد و تلاش می ‌کند تا سیاست هایی برای حل و فصل بحران اقتصادی در کشور اتخاذ کند.

اعضای پارلمان سریلانکا روز چهارشنبه و تحت تدابیر امنیتی شدید امنیتی، رای گیری برای انتخاب رئیس جمهوری از بین سه نامزد رقیب را انجام دادند به امید این که رئیس جمهوری جدید، بتواند این کشور جزیره ای را از یک بحران فلج کننده اقتصادی و سیاسی خارج کند.

رئیس  جمهوری که پارلمان انتخابات می کند تا پایان سال ۲۰۲۴ به جای راجاپاکسا وظایف ریاست جمهوری را انجام خواهد داد.  

با ضربه شدیدی که اقتصاد سریلانکا طی دوران همه‌گیری کرونا متحمل شد و قطع مالیات از سوی دولت  راجاپاکسا سریلانکا در میانه بدترین بحران اقتصادی از زمان استقلال این کشور از انگلیس در سال ۱۹۴۸ و  طی ۷۰ سال گذشته است.

نرخ تورم ۵۰ درصدی در کنار کمبود مواد غذایی، دارو و سوخت صدها هزار نفر معترض را از ماه‌ها پیش به خیابان‌های این کشور کشانده است.  

https://irna.ir/xjK۳dD

**موج فراگیر افزایش دما؛ هشدار وضعیت آب و هوایی برای یک سوم جمعیت آمریکا

افزایش دما در سراسر جهان همچنان ادامه دارد و درحالی که غرب اروپا موج شدید گرما را تجربه می کند،حال یک سوم از جمعیت آمریکا با هشدار وضعیت آب وهوایی ناشی از افزایش بی سابقه درجه دما و خشکی مواجه‌اند.

شبکه خبری سی ان ان با انتشار این خبر، افزود: هشدار گرمای شدید حداقل ۲۰ ایالت آمریکا را برای روز چهارشنبه (امروز) فراگرفته است.

بنابراین گزارش  «مرکز پیش بینی آب و هوا» در آمریکا (WPC)  اعلام کرد: خطر دمای بالا طی هفته جاری بخش های عمده ای از آمریکا را فراخواهد گرفت که حداقل بیش از یکصد میلیون نفر را تحت تاثیر قرار خواهد داد که با هشدار شدید و توصیه های آب وهوایی مواجه اند.

تارنمای خبری این رسانه تصویری آمریکایی نوشت: این بدان معنی است که یک سوم از جمعیت آمریکا هم اکنون تحت هشدار موج گرمای فزاینده قرار داشته و  ۸۰ درصد از جمعیت آمریکا ( حدود ۲۶۵میلیون نفر) نیز طی هفت روز آینده  با هشدار شدید آب و هوایی و  دمایی بیش از ۹۰ درجه فارنهایت (۳۲درجه سانتی‌گراد) مواجه خواهند شد.

جنوب آمریکا با دمای بیش از ۱۰۰ درجه فارنهایت

این گزارش می افزاید: گسترش موج گرمای شدید طی امروز و فردا (چهارشنبه و پنجشنبه) نواحی جنوبی آمریکا، شامل تگزاس، اوکلاهما، نیومکزیکو تا سواحل شرقی آمریکا را فرا می گیرد، در ایالت اوکلاهما برای امروز دمای هوا  به  ۱۰۳ درجه فارنهایت (۳۹.۴۴ درجه سانتی‌گراد) رسیده است.

براساس این گزارش، این نخستین بار پس از اواسط دهه ۹۰ در قرن میلادی گذشته است که دمای هوا در ۱۲۰ نقطه در دو ایالت اوکلاهما و تگزاس بیش از ۱۰۰ درجه فارنهایت را به ثبت می رساند به طوری که دمای هوا در «ابلین» (Abilene) ایات تگزاس  به دمای ۱۱۰ درجه فارنهایت (۴۳ درجه  سانتی‌گرارد) رسید که از سال ۱۹۳۹ میلادی بدین سو بی سابقه بوده است.

وضعیت ناگوار زندان های تگزاس 

بنابراین گزارش با توجه به شدت افزایش دما که در منطقه «رابرتسون »  (Robertson County)  و دالاس تگزاس هریک به ۱۱۲ و ۱۱۰ درجه فارنهایت رسیده است اکنون  بر زندان های ایالت تگزاس تاثیر داشته، هم اکنون سیستم های  خنک کننده و تهیه مطبوع در بسیاری از زندان ها واقع دراین ایالت کار نمی کند و شرایط زندانیان دراین زندان ها را با وخامت مواجه ساخته است.

اداره قضایی جنایی ایالت تگزاس دراین باره به این شبکه خبری آمریکایی اعلام کرد که از  ۱۰۰ واحد زندان موجود در این ایالت، تنها ۵۵ زندان سیستم خنک کننده بطورکامل فعال بوده و در ۴۵ زندان دیگر تنها بخشی و یا بطور کامل سیستم های خنک کننده عمل نمی کنند که در نتیجه عملکرد نامناسب این سیستم ها و افزایش شدید دما، شماری از زندانیان را نیازمند درمان و بستری کرده است.

این گزارش می افزاید: بنابراعلام اداره خدمات آب و هوای ملی واقع در «فورت ورث» (Fort Worth) ایالت تگزاس، دمای هوا در این ایالت تا ۱۰۵ و ۱۱۰ درجه فارنهایت (۴۰ تا ۴۳ درجه سانتی‌گراد) افزایش خواهد یافت، درهمین حال شهر اوکلاهما سیتی نیز امروز (چهارشنبه) به دمای ۱۱۰ درجه فارنهایت رسید که این دما نسبت یه سال ۱۹۳۶ میلادی بی سابقه بود.

هشدار وقوع آتش سوزی در تگزاس و اوکلاهما

سی ان ان گزارش داد: دمای سوزان و رطوبت اندک  همراه با خشکی هوا و افزایش وزش های باد، هشدار بحرانی وقوع آتش سوزی در نواحی شمالی ایالت تگزاس و مرکز ایالت اوکلاهما را به همراه دارد.

براساس اعلام هواشناسی، شهرهای نیویورک، بوستون ایالت ماساچوست و فلادلفیا واقع در ایالت پنسیلوانیا نیز شرایط سوزان و خشکی را تجربه خواهند کرد و اداره خدمات آب و هوای ملی بوستون دراین باره نسبت به بروز خشکی علاوه بر هوای سوزان دراین بخش از آمریکا به شهروندان هشدار داده است، که دمای هوا به بیش از ۱۰۰ درجه فارنهایت طی روز جاری و روزهای آینده خواهد رسید، درهمین حال این امر  ایجاد دمای سوزان و خشکی هوا را طی هفته پیش رو بدنبال دارد.

به گزارش این رسانه، آلبانی  (Albany) مرکز ایالت نیویورک که هم اکنون دمای آن به ۸۴ درجه فارنهایت رسیده است تا فردا (پنجشنبه) به دمای طاقت فرسای  ۹۷ درجه فارنهایت ( ۳۶درجه سانتی‌گراد)خواهد رسید.
بایدن بدنبال اعلام وضعیت اضطراری آب و هوایی

درحالیکه در سراسر جهان بخصوص غرب اروپا، دولت‌ها با بحران آب و هوایی ناشی از گرمای بی سابقه و چالش مدیریت شرایط بد اقلیمی مواجه هستند، جو بایدن رییس جمهوری آمریکا نیز بر اساس اعلام رسانه‌ها به دنبال اعلام وضعیت اضطراری است.

روزنامه واشنگتن‌پست ۲۸ تیرماه ۱۴۰۱ به نقل از سه منبع آگاه گزارش داد که رییس جمهوری آمریکا این هفته در نظر دارد وضعیت اضطراری آب و هوا اعلام کند. بایدن در هفته‌ای که مذاکرات در کنگره آمریکا درباره برنامه‌های محیط زیستی به بن بست رسیده، به دنبال نجات برنامه کاری خود در این زمینه است. 

بخش‌هایی از ایالت تگزاس، اوکلاهاما و کانزاس که میزبان جمعیت نزدیک به  ۳۵ میلیون نفری است، در طول چند روز اخیر یک گرمای به نسبت بی‌سابقه را تجربه کردند. از سوی دیگر هشدار گرما در کالیفرنیای جنوبی و بخش‌هایی از جنوب غربی آمریکا از جمله آریزونا و نیومکزیکو اعلام شده است.

https://irna.ir/xjK۳۷z

**حضور پوتین در تهران و نگرانی آمریکایی‌ها از روابط مستحکم ایران-روسیه

بررسی مواضع مقامات و تحلیل‌ رسانه‌های آمریکایی نشان می‌دهد، سفر «ولادیمیر پوتین» به تهران که به فاصله اندکی از تور خاورمیانه‌ای «جو بایدن» انجام شد، اهمیت مهمی برای واشنگتن داشته و به نظر می‌رسد مسئله نزدیک‌تر شدن مسکو- تهران در حال تبدیل شدن به چالشی جدید برای آمریکایی‌ها است.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه دیروز (۲۸ تیر) به تهران آمد تا در اجلاس سران کشورهای عضو گروه آستانه که برای حل‌وفصل مسالمت‌آمیز جنگ داخلی سوریه تشکیل شده، شرکت کند.

عزیمت پوتین به تهران، از دید محافل غربی نخستین سفر وی به کشورهای غیرعضو شوروی سابق از زمان تهاجم روسیه به اوکراین محسوب می‌شود. رسانه‌های آمریکایی نیز با توجه به آنکه چند روزی از تور خاورمیانه‌ای «جو بایدن» رئیس‌جمهوری آمریکا نگذشته، در گزارش ها و تحلیل‌هایی این دو رخداد را مقایسه کرده و شکل‌گیری اتحاد تهران و مسکو را در صدر تحلیل‌های خود قرار دادند.

فاکس‌نیوز: پوتین در بحبوحه جنگ مرگبار اوکراین، با سران ایران و ترکیه دیدار کرد

این رسانه جمهوریخواه در تارنمای خود نوشت: دیدار پوتین تنها یک هفته پس از سفر جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا به خاورمیانه و دیدارش با رهبران اسرائیل و عربستان سعودی و تلاشش برای دور ساختن کشورهای منطقه به خصوص کشورهای عرب حوزه خلیج فارس از روسیه انجام شد.

به نوشته فاکس نیوز، تلاش کشورهای خاورمیانه برای منزوی ساختن روسیه دشوار خواهد بود به خصوص که این کشور در جنگ سوریه مشارکت داشته، در گروه اوپک پلاس عضو بوده و با تولیدکنندگان نفت عضو اوپک مراوده دارد.

آسوشیتدپرس: پوتین در تهران از حمایت قاطع ایران در جنگ اوکراین بهره‌مند شد

این خبرگزاری آمریکایی نیز در گزارشی نوشت: پوتین در تهران از حمایت قاطع ایران از کارزار نظامی کشورش در اوکراین برخوردار شد.

این رسانه افزود: همزمان با افزایش تحریم های غرب علیه روسیه و به درازا کشیدن کارزار نظامی پر هزینه این کشور، پوتین در صدد است تا پیوندهای مسکو با تهران را که خود هدف تحریم های مشابه روسیه بوده و شریک احتمالی نظامی و تجاری آن به شمار می رود، تقویت کند.

نیویورک‌تایمز: روابط مسکو با تهران در مسیر شراکتی گسترده‌تر 

این روزنامه نزدیک به دموکرات ها نیز در تحلیلی نوشت: سفر پوتین به ایران به جهان نشان داد که گرچه روسیه روز به روز منزوی تر می‌شود، روابط آن با تهران در حال تبدیل شدن به شراکتی گسترده‌تر است. پوتین در سفر به تهران تلاش کرد تا اتحاد ایران و روسیه را در برابر تلاش‌های آمریکا برای مهار کشورهای متخاصم با غرب، شکل دهد.

به نوشته نیویورک تایمز، تائید جنگ روسیه علیه اوکراین به وسیله جمهوری اسلامی بسیار فراتر از حمایت محتاطانه چین بوده و مهر تائیدی بر موضع پوتین است که غرب را متهم می سازد راه دیگری در برابر روسیه جز اقدام نظامی باقی نگذاشت.

این روزنامه آمریکایی مدعی شد: روسیه با وجود آنکه همچون ایران، روابط خصمانه ای با آمریکا داشته و تهران و مسکو در سوریه همکاری نظامی می‌کردند، سالها احتیاط می‌کرد که چندان به تهران نزدیک نگردد.

نیویورک تایمز افزود: اما تهاجم روسیه به اوکراین این محاسبات را تغییر داد. روسیه که روز به روز از بازارهای غربی کنار گذاشته می شود، به ایران به چشم شریک اقتصادی و همچنین متخصص دور زدن تحریم ها نگاه می‌کند.

هنوز زود است که بتوان گفت آیا تهران می تواند به ایستادگی اقتصاد روسیه در برابر تحریم های غرب کمک کند یا آنکه رقابت در بازارهای جهانی انرژی یا منافع سیاسی متفاوت بار دیگر شراکت آنها را بر هم خواهد زد.

به عنوان مثال، روسیه به دنبال خریدار جدید نفت و دور زدن تحریم هاست و همزمان سهم دو متحدش یعنی ایران و ونزوئلا را ار بازارهای جهانی کاهش داده و جنگ قیمتی را کلید زده که به زیان تمامی آنها تمام خواهد شد.

ادعای بلومبرگ: پوتین با کاهش نفوذ خود در خاورمیانه روبرو شد

مقاله نویس تارنمای این شبکه اقتصادی آمریکایی، اهمیت برابر سفر پوتین با تور خاورمیانه ای بایدن را "توهم" دانست و ادعا کرد: جنگ پوتین در اوکراین وجهه این کشور در منطقه را تخریب کرده و روسیه به جای آنکه راه حلی برای مشکلات ژئوپلتیک، اقتصادی و امنیتی ناشی از خروج نیروهای آمریکایی از منطقه باشد، خود تبدیل به منشأ جدید بحران شده است.

بلومبرگ مدعی شد: کمبود روزافزون غلات و تورم فزاینده مواد غذایی در کشورهای عربی نتیجه مستقیم جنگ پوتین است. تداوم حمایت وی از ایران منشأ استیصال اسرائیل و کشورهای عربی مخالف تهران شده است. 

علاوه بر رسانه های آمریکایی، برخی از مقام های این کشور نیز به اظهار نظر در زمینه سفر پوتین به تهران پرداختند.

جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید ادعا کرد: این سفر نشان می دهد که پوتین به دلیل حمله به اوکراین بسیار منزوی شده است. سفر پوتین به ایران نشان می دهد که مسکو در پایگاه دفاعی خود و تامین نیروهای روسیه در اوکراین با مشکل مواجه شده است.

رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نیز طی گفت‌وگو با سی ان ان در رابطه با سفر پوتین به ایران همزمان با نشانه‌ای از نگرانی‌اش نسبت به نزدیک‌تر شدن روابط تهران-مسکو گفت: ایران هم اکنون حق انتخاب دارد که وابستگی نسبی به روسیه ای که در جهان منزوی شده و فرصت همکاری اقتصادی با آن اندک است را برگزیند یا آنکه به توافق هسته ای که یک سال و نیم مشغول مذاکره بر سر آن هستیم، بازگشته و روابط اقتصادی عادی یا بهتر را با همسایگانش، اروپا و دیگر کشورهای جهان داشته باشد.

مارک گرین نماینده جمهوریخواه ایالت تنسی نیز در توییتی نوشت: امروز که پوتین در ایران حضور دارد، رئیس‌جمهور بایدن هنوز مشغول مذاکره بر سر توافق هسته ای ایران است. رقت‌انگیز است.

https://irna.ir/xjK۳dY

**موج گرما در اروپا؛ شمار تلفات به بالای ۱۵۰۰ نفر رسید

افزایش بی سابقه دمای هوا در سراسر اروپا همزمان با خم شدن ریل قطارها از شدت گرما و آتش سوزی های گسترده که در سراسر این قاره بیداد می کند، تاکنون شمار تلفات را به بیش از  ۱۵۰۰ نفر افزایش داده است.

ای بی سی نیوز نوشت: سازمان جهانی هواشناسی (WMO) معتقد است که موج گرما در اروپا به اوج خود رسیده است، اما دمای هوا ممکن است تا یک هفته دیگر نیز بالاتر از حد میانگین باقی بماند.

یکی از محققان دانشکده علوم دانشگاه لیسبون گفت: داده‌ها نشان می‌دهد که بیشترین احتمال مرگ در اثر امواج گرما، در افراد مسن است.

وی گفت: تعداد مرگ و میرها در آینده از جمله به اقدام های پیشگیرانه ای که مردم برای محافظت از خود اتخاذ می کنند، نحوه مراقبت خانه هایشان، مراقبت از ساکنان خود و نحوه مناسب سازی زیرساخت ها بستگی دارد.

افزایش دما و همچنین خشکسالی مداوم و مدیریت ضعیف جنگل‌ها، عامل چندین آتش‌سوزی جنگلی در سراسر پرتغال بوده است.

همزمان با شعله‌ ور شدن آتش‌سوزی‌های جنگلی در سراسر پرتغال، اسپانیا و فرانسه، مقام های مسئول هشدار داده اند که خطر آتش‌سوزی‌های بیشتر با تداوم شرایط هوای خشک وجود دارد.

طبق برآورد موسسه بهداشت کارلوس سوم، اسپانیا روز سه شنبه با آخرین روز موج گرما در بیش از یک هفته مواجه بود که باعث مرگ بیش از ۵۱۰ نفر در اثر گرما شد.

مقاما های پرتغالی نیز بیش از ۱۰۰۰ مورد مرگ ناشی از گرما را گزارش کرده اند.

دمای هوا در انگلیس روز سه شنبه برای اولین بار در تاریخ این کشور از ۴۰ درجه سانتیگراد گذشت و مقام های لندن از بروز یک حادثه بزرگ خبر دادند.

گزارش ها نشان می دهد دستکم پنج نفر در سراسر انگلیس به منظور خنک کردن خود  در رودخانه ها، دریاچه ها و مخازن غرق شده اند.

دانشمندان می‌گویند که انگلیس دیگر یک کشور سردسیر نیست و باید خود را برای مواجهه با تشدید گرمای هوا در سال‌های آینده وفق دهد.

آن‌ها هشدار داده‌اند که اگر این کشور تدابیر لازم را صورت ندهد هزاران شهروند با خطر مرگ روبرو خواهند شد و به زیرساخت‌ها خسارت های گسترده ای وارد خواهد شد.

دانشمندان و سیاستمداران، این وضعیت اضطراری را به طور مستقیم با تغییرات اقلیمی مرتبط می‌دانند.

https://irna.ir/xjK۳dW

**العامری: عراق بخشی از اردوگاه صهیونیستی نخواهد بود

«هادی العامری» رئیس ائتلاف الفتح در عراق امروز چهارشنبه با تایید اینکه این کشور بخشی از اردوگاه صهیونیستی نخواهد بود، گفت: آرمان فلسطین در وجدان هر شهروند عراقی، زنده باقی خواهد ماند.

هادی العامری رئیس ائتلاف الفتح امروز در سخنانی در شهر نجف اشرف گفت: ما اجازه نخواهیم داد که عراق بخشی از اردوگاه صهیونیستها در منطقه باشد. به همت عراقی های صادق و وفادار، منافع رژیم صهیونیستی در منطقه محقق نخواهد شد.

وی افزود: آرمان فلسطین در وجدان هر عراقی، زنده و پویا خواهد ماند.

العامری همچنین خواستارتسریع در انتخاب رییس جمهور و وزرا و تشکیل دولت عراق شد و گفت: مطالبه فوری ما برای برقراری ثبات و جلوگیری از نزاع و فتنه انگیزی است.

https://irna.ir/xjK۳hP

**کابوس زمستان سرد بر قاره سبز

فدارسیون روسیه روز سه شنبه در پی ناسازگاری های غرب در مناقشه اوکراین، خط لوله گاز خود را به روی اتحادیه اروپا بست، اقدامی که هم بازتاب گسترده ای در رسانه های بین المللی و در میان مقام های غربی داشت و هم اروپایی ها را واداشت تا به دنبال منابع جایگزین باشند.

خبرگزاری رویترز روز سه شنبه گزارش داد که گروه انرژی گاز روسیه (گازپروم) به مصرف‌کنندگان اروپایی اعلام کرد که به دلیل شرایط "اضطراری" خارج از کنترل نمی‌تواند ارسال گاز به اروپا را تضمین کند و لذا به دلیل اختلال در صدور گاز به آلمان هیچ مسئولیتی از جمله پرداخت غرامت را نیز بر عهده نخواهد گرفت.

روزنامه آمریکایی واشنگتن پست، امروز چهارشنبه با اشاره به خبر دیروز رویترز برای ارسال نامه گازپروم خطاب به اروپایی ها، متذکر شد که نامه اصلی شرکت روسی به تاریخ پنجشنبه گذشته بود که روز دوشنبه از سوی اروپایی ها دریافت و افشا شد و در روز سه شنبه در سطح گسترده بازتاب جهانی یافت.

شبکه تلویزیونی "سی ان بی سی" آمریکا نیز امروز در گفت وگو با مدیر عامل شرکت آلمانی "یونیپر - UNIPER بزرگ‌ترین شرکت واردکننده گاز در آلمان، اعلام کرد که این شرکت بعد از دریافت نامه گازپروم تایید کرد که نامه روز دوشنبه وصول شده بود.

این شرکت در این نامه اعلام کرد که به دلیل شرایط «فوق العاده» خارج از کنترل خود قادر به انجام تعهدات صدور گاز به یک مشتری مهم نیست و این اقدام احتمالاً مستقیماً با تنش‌های کنونی بین روسیه و غرب بر سر جنگ اوکراین مرتبط است.

به گزارش رویترز، در نامه گازپروم آمده است که این تصمیم به رویه عطف به ماسبق از ۱۴ ژوئن از طریق خط لوله نورد استریم ۱ اجرا می شود. چرا که اتحادیه اروپا تحریم‌های گسترده‌ای را علیه مسکو اعمال کرده و گفته است که می‌خواهد تا سال ۲۰۲۷ استفاده از سوخت‌های فسیلی روسیه را متوقف کند.

از ۱۱ جولای (۲۰ تیر) عرضه از طریق نورد استریم – مسیر اصلی صادرات گاز از روسیه به اروپا – به بهانه انجام تعمیر و نگهداری سالانه به مدت ۱۰ روز به حالت تعلیق درآمده بود.

از اواسط ژوئن نیز نورد استریم تنها با ۴۰ درصد حداکثر ظرفیت خود کار می کرد، زیرا زیمنس نتوانست به موقع واحدهای توربین گازی را پس از تعمیر در مونترال به دلیل تحریم های کانادا علیه روسیه بازگرداند.

دولت کانادا نیز در ۹ ژوئیه (۱۸ تیر) تصمیم گرفت توربین تعمیر شده زیمنس را پس از درخواست های متعدد آلمان بازگرداند، چرا که کمیسیون اروپا گفته بود چنین اقداماتی از سوی اتاوا، تحریم های ضد روسیه اتحادیه اروپا را که در مورد تجهیزات ترانزیت گاز اعمال نمی شود، نقض نمی کند.

تشدید اقدامات تحریمی بین روسیه و اتحادیه اروپا به دنبال برخی اقدامات از سوی این اتحادیه صورت می گیرد که بی ارتباط با درگیری ها در اوکراین نیست.

"چارلز میشل" رئیس شورای اتحادیه اروپا روز دوشنبه پس از مشورت با وزیران خارجه کشورهای عضو اعلام کرد، اتحادیه اروپا می خواهد ۵۰۰ میلیون یورو دیگر برای تحویل تسلیحات و تجهیزات به نیروهای مسلح اوکراین ارائه کند. با این اقدام بودجه اتحادیه اروپا برای کمک نظامی به اوکراین را به ۲.۵ میلیارد یورو افزایش می دهد.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه نیز در همین پیرامون هشدار داد که ادامه تحریم‌ها علیه روسیه پیامدهای فاجعه باری برای بازارهای جهانی به همراه خواهد داشت.

روسیه از ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ (پنجم اسفند ماه ۱۴۰۰) بعد از به رسمیت شناختن استقلال دو جمهوری لوهانسک و دونتسک از اوکراین، به این منطقه نیرو اعزام کرد و از آغاز «عملیات ویژه نظامی در اوکراین» خبر داد.

روسیه هدف خود را از این اقدام، نازی زدایی اوکراین، خلع سلاح این کشور، رفع نگرانی‌های امنیتی خود و اجابت درخواست کمک لوهانسک و دونتسک اعلام کرده و گفته است که قصد تصرف اراضی اوکراین را ندارد.

به دنبال آغاز این درگیری، کشورهای غربی ضمن محکوم کردن مسکو و تشدید فشارهای اقتصادی، حمایت‌های همه جانبه سیاسی، مالی، تسلیحاتی از کی‌ اف را در دستور کار قرار داده‌اند، چون به رغم حمایت‌ غرب، در صحنه میدانی روسیه توانسته «لوهانسک» در منطقه شرقی «دونباس» را به کنترل خود درآورد.

با این وجود در پی انتشار نامه گازپروم خطاب به اروپایی ها، پوتین نیز دیشب با اعلام اینکه دولت اوکراین تمایلی به سازش ندارد و با تأکید بر اینکه اروپایی‌ها در نتیجه تحریم‌هایی که بر خط لوله گاز روسیه «یامال-اروپا» اعمال کردند، شکست خوردند، خاطر نشان کرد: این تحریم‌ها قیمت گاز را در سطح جهانی افزایش داد. اروپایی‌ها بحران گاز را درست کردند و چه کسی در نهایت پیروز شد؟ همه کشورهای اروپایی شکست خوردند.

وی دیشب در تهران بعد از برگزاری هفتمین اجلاس سران کشورهای ضامن روند آستانه در یک نشست خبری درباره راه‌های حل بحران انرژی در اروپا با اعلام اینکه اگر اروپا دنبال افزایش عرضه گاز روسیه است، ما یک خط گاز آماده به نام نورد استریم۲ داریم که آماده راه‌اندازی است.

پوتین افزود: یک ماه و نیم یا دو ماه پیش این موضوع را با اولاف شولتس، صدراعظم آلمان در میان گذاشتم و گفتم گازپروم توانایی‌ پمپاژ گاز دارد. اما شولتس پاسخ داد که "مسائل مهم تری وجود دارد. "

بازتاب قطع صدور گاز در رسانه ها و مووضع مقامات غربی

اقدام گازپروم روسیه برای قطع صدور گاز به اروپا واکنش های خاصی را در بین مقامات اروپایی و حتی آمریکایی برانگیخت و رسانه های بین المللی نیز از زوایای مختلف به آن پرداختند.

بطور مثال، سخنگوی دولت آمریکا دیروز اعلام کرد که جو بایدن رئیس جمهوری این کشور بر اهمیت عدم واردات نفت از روسیه تاکید دارد و واشنگتن به فشارها در این خصوص ادامه خواهد داد.

به گزارش آسوشیتدپرس، وی با بیان اینکه قیمت‌های نفت از ۳۴ روز پیش به صورت مداوم و روزانه کاهش داشته است، مدعی شد که روسیه پس از جنگ اوکراین از گاز طبیعی و نفت به عنوان سلاح استفاده می‌کند.

سخنگوی کاخ سفید ادعا کرد: استفاده روسیه از نفت و گاز به عنوان سلاح، فشار بر بازار انرژی را بیشتر کرده و به افزایش میزان تورم منجر شده است. ما به تنوع بخشی به منابع انرژی اروپا پایبند هستیم و در جهت اطمینان از بی نیازی قریب الوقوع اروپا از انرژی روسیه تلاش خواهیم کرد.

وی ادامه داد: ما می‌دانستیم که روسیه ممکن است گاز اروپا را قطع کند و همین موضوع ما را بر آن داشته تا کارگروهی را برای تنوع بخشیدن به منابع انرژی اروپا تشکیل دهیم.

در همین حال مقامات مختلف اروپایی در پی این اقدام تنبیهی روسیه علیه اتحادیه اروپا اظهار نظرهای مختلفی داشتند، اما رسانه های بین المللی نیز نسبت به این موضوع واکنش های خاص داشتند و آینده مطلوبی را برای وضعیت انرژی در اروپا پیش بینی نمی کنند.

از جمله "دویچه وله" آلمان ناباورانه در این خصوص نوشت: "کمیسیون اروپا احتمال می دهد روسیه بعد از تعمیرات خط لوله نورد استریم -۱ به انتقال گاز از این خط لوله به آلمان پایان ‌دهد.

نشریه بلومبرگ آمریکا نیز با استناد به پیش نویس سند کمیسیون اروپا گزارش داد که توقف تحویل گاز روسیه به اتحادیه اروپا در صورت سردی زمستان و اقدامات ناکافی، تولید ناخالص داخلی این کشور را ۱.۵ درصد کاهش می دهد.

این نشریه تصریح کرد، اگر دما در این منطقه در سطح متوسط باقی بماند، تولید ناخالص داخلی می تواند ۰.۶ تا ۱ درصد کاهش یابد.

بلومبرگ افزود: برای اینکه تولید ناخالص داخلی تنها ۰.۴ درصد کاهش یابد، اتحادیه اروپا باید اقدامات اولیه را در برابر تأثیرات منفی ناشی از توقف عرضه انجام دهد، بر اساس سند کمیسیون با عنوان «صرفه جویی در گاز برای زمستان ایمن» برای رسیدن به این مقدار، زمستان آینده نباید سرد باشد.

روزنامه "وال استریت ژورنال" آمریکا نیز دیروز سه شنبه به نقل از "یوهانس هان" کمیسر عالی بودجه اتحادیه اروپا اعلام کرد، تصور نمی‌کند که روسیه ارسال گاز به آلمان را بعد از تعمیرات سالانه از سر بگیرد.

این در حالی است که عملیات ۱۰ روزه تعمیر و نگهداری سالانه این خط لوله که مجموعه‌ای از خطوط لوله انتقال گاز طبیعی از زیر دریاست و شامل دو خط لوله "نورد استریم ۱" و "نورد استریم ۲" می‌شود، دیروز سه شنبه ۱۹ ژوئیه به پایان رسیده بود.

"کوین کونرت" دبیرکل حزب سوسیال دموکرات آلمان (SPD) نیز می‌گوید، نبود دائمی این خط لوله به آلمان بیش از روسیه ضرر می‌زند به همین دلیل دولت آلمان هر چه می‌توانست انجام داد تا روسیه نتواند با دلایل فنی توقف انتقال گاز از این خط لوله را توجیه کند. به علاوه، کانادا نیز حاضر شد توربین‌ تعمیر شده مورد نیاز برای ادامه کار این خط لوله را ارائه دهد.

وزارت اقتصاد آلمان روسیه را متهم کرده که تعمیر توربین را بهانه‌ای برای قطع گاز کرده است.

وبگاه تخصصی حوزه انرژی جهان "اویل پرایس" نیز دیروز به نقل از "ولفگانگ گروس آنتروپ" مدیر عامل انجمن مواد شیمیایی آلمان نوشت: چیز بیشتری نداریم که بتوانیم صرفه جویی کنیم.

از سوی دیگر "یونیپر" بعد از دریافت نامه گازپروم برای توجیه قطع گاز اعلام کرد، آن را موجه نمی‌داند و قرار است دولت آلمان در روزهای آینده به این شرکت در مورد بسته نجات خود در مقابله با قطع گاز وارداتی از روسیه توضیحاتی ارائه کند.

https://irna.ir/xjK۳۷Z

**اقدامات تحریک‌آمیز ناوشکن آمریکایی در تنگه تایوان

ناو هواپیمابر شاندونگ چین همزمان با اقدامات تحریک آمیز ناوشکن آمریکا در تنگه تایوان تردد کرد، در شرایطی که کارشناسان اقدام طرف آمریکایی را تحریک آمیز و در جهت تشدید تنش با چین و مهار پکن برشمردند.

«شی یی» سخنگوی فرماندهی جبهه شرقی ارتش آزادیبخش خلق چین روز چهارشنبه با صدور بیانیه ای اعلام کرد که نیروهای دریایی و هوایی را برای رهگیری و رصد ناوشکن یو اس اس بنفولد به هنگام طی مسیر از تنگه تایوان سازمان دهی کرده است.

وی تاکید کرد که اقدامات تحریک آمیز و نمایش قدرت آمریکا، نشان دهنده این مساله است که واشنگتن ویرانگر صلح و ثبات و خطرآفرین در تنگه تایوان است.

وی یادآور شد که نیروهای فرماندهی جبهه شرقی ارتش آزادیبخش خلق چین همواره در حال آماده باش بالایی هستند و از حاکمیت ملی و تمامیت ارضی محافظت می کنند.

این سومین بار است که ناوشکن یو اس اس بنفولد آمریکا ظرف یک هفته در نزدیکی چین دست به اقدامات تحریک آمیز می زند.

به گفته «سونگ شونگ پینگ» کارشناس نظامی چین، چنین اقدامات تحریک آمیزی نشان می دهد که آمریکا بر این باور است که استفاده از جزیره تایوان برای مهار چین، امری عادی است.

کارشناسان اظهار داشتند که ارتش آمریکا در مواجهه با توان رو به رشد نظامی چین، مضطرب شده و اعتماد کمتری در نمایش تسلط و برتری خود دارد و به همین دلیل به اقدامات تحریک آمیز در تلاش برای اثبات قدرت خود برآمده است.

https://irna.ir/xjK۳hG

**حجم مبادلات ایران و قزاقستان بیش از ۲.۵ برابر افزایش یافت

سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در آلماتی اعلام کرد که ارزش مناسبات اقتصادی ایران و قزاقستان در سال ۲۰۲۱میلادی نسبت به ۲۰۲۰ با افزایش بیش از دو نیم برابری به ۴۴۰ میلیون دلار رسید.

محسن فغانی در نشست هم اندیشی با حضور یکصد نفر از فعالان اقتصادی و تجاری ایران در آلماتی (بزرگترین شهر قزاقستان) تصریح کرد: حجم مبادلات تجاری دو کشور در مدت یاد شده افزایش چشم گیری داشته است به نحوی که میزان مبادلات دوجانبه از ۱۶۸ میلیون دلار در سال ۲۰۲۰ به ۴۴۰ میلیون دلار در سال ۲۰۲۱ رسیده است.

به گفته فغانی رشد مبادلات دوجانبه دو کشور در سال جاری میلادی هم همچنان ادامه دارد به نحوی که در ۴ ماهه اول سال جاری میلادی نیز مبادلات دوکشور به ۲۵۱ میلیون دلار رسیده است.

وی با اشاره به برگزاری هفدهمین نشست کمیسیون مشترک ایران و قزاقستان در تهران در اسفند سال گذشته و امضای ۵ سند همکاری که موجب ایجاد تحرک در مناسبات دوکشور شد، خاطرنشان کرد: سفر ۲۹ خرداد سال جاری قاسم ژومارت توکایف رئیس جمهوری قزاقستان به ایران و امضای ۲۱ سند رسمی و غیر رسمی در این سفر، نقطه عطفی در مناسبات سیاسی – اقتصادی فیمابین ایران و قزاقستان بود.
وی اعلام لغو ۱۴ روزه روادید برای اتباع ایران از سوی توکایف در جریان ملاقات باآیت الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور اسلامی ایران و اجرایی شدن آن از ۱۷ تیرماه سال جاری را مهمترین نتیجه این سفر دانست و تاکید کرد این موضوع موجب افزایش حضور تجار، سرمایه گذاران و گردشگران ایرانی به قزاقستان و شناخت متقابل نسبت به ظرفیت های دو کشور شده است که نتیجه آن، توسعه همه جانبه مبادلات و مناسبات دوکشور خواهد بود.

فغانی افزایش پروازها بین دوکشور و هفتگی شدن پروازها بجای ماهی یک بار و بهبود کیفیت هواپیما و احتمال افزایش خطوط پروازی را نیز در افزایش رفت آمد بین دوکشور موثر دانست.

سرکنسول ایران با اشاره به برگزاری نمایشگاه اختصاصی کالاهای ایرانی در آلماتی قزاقستان از ۱۱ لغایت ۱۳ تیرماه ۱۴۰۱ برابر با ۲ تا ۴ ژولای ۲۰۲۲ با حضور ۱۰۰ نفر شامل ۶۷  شرکت و غرفه در زمینه های مختلف که بعد از چندین سال توقف برگزار شد، آن را زمینه ساز شناخت بیشتر بازار قزاقستان از بخشی از ظرفیت های اقتصادی و صنعتی ایران دانست و ابراز امیدواری کرد نمایشگاه های آتی پربارتر، تخصصی تر و با حضور شرکت های بیشتری انجام پذیرد.

https://irna.ir/xjK۳jy

**لاوروف: مسلح شدن اوکراین، راهبردی سودمند برای آمریکاست

سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که غرب در تلاش است با مسلح کردن اوکراین، این کشور اروپایی را در مقابل روسیه قرار دهد و این اقدام را «راهبردی سودمند» برای آمریکا خواند.

لاوروف گفت که در بحران جاری، آمریکا و انگلیس، اوکراین را از هر گونه اقدام سازنده ای بازمی دارند.

وی در مصاحبه با خبرگزاری اسپوتنیک، افزود: این واقعیت که آنها (اوکراین) به معنای واقعی کلمه از هر گونه اقدام سازنده ای بازداشته و به راستی با سلاح مجهز و به استفاده از این تسلیحات به نحوی خطرناک واداشته می شوند و این واقعیت که مربیان و متخصصان خارجی سرویس دهنده به سیستم‌های تسلیحاتی همچون هیمارس در آن کشور به کار گرفته می شوند، دیگر یک راز نیست.

وی یادآور شد که غرب در تلاش است با مسلح کردن اوکراین، این کشور اروپایی را در گود رقابت با روسیه قرار دهد و درگیری در اوکراین را به جنگی واقعی تبدیل کند.

لاوروف توضیح داد که این راهبرد برای آمریکا سودمند است، زیرا همه درگیری ها دور از سواحل ایالات متحده روی می دهد.

وزیر امور خارجه روسیه در عین حال گفت که به باور وی، به اوکراین اجازه ورود به مذاکرات داده نخواهد شد، تا زمانی که آمریکا مطمئن شود به اندازه کافی هرج و مرج ایجاد شده است.

https://irna.ir/xjK۳kC

**نمایشگاه محصولات دانش‌بنیان ایران در ازبکستان گشایش یافت

نمایشگاه دستاوردها و محصولات شرکت های دانش‌بنیان و خلاق ایرانی و شرکت های فناور ازبک با حضور سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری و ابراهیم عبدالرحمانف وزیر توسعه نوآوری ازبکستان در این کشور گشایش یافت.

ستاری در ادامه برنامه سفر خود به ازبکستان، همراه با عبدالرحمانف نمایشگاهی از ۱۰۰ محصول ایران‌ساخت ۸۰ شرکت دانش‌بنیان و خلاق ایرانی و با حضور بیش از ۱۵۰ شرکت ازبکستانی را افتتاح کردند.

این نمایشگاه و محصولات برای مدیران شرکت‌های فناور و بازرگانان ازبکستانی به نمایش درآمده است تا مسیر ورود محصولات دانش بنیان و خلاق ایرانی به بازار این کشور و اوراسیا هموار شود.

بخش اعظم محصولات به نمایش درآمده در این نمایشگاه در زمینه کشاورزی، دامداری، سلامت و زیست فناوری است. این نمایشگاه به شرکت‌های دانش‌بنیان و خلاق فرصت مناسبی می‌دهد تا محصولات و توانمندی‌های دانشی و تخصصی خود را به فناوران ازبکستانی معرفی کنند و بازار خود را در پرجمعیت‌ترین کشور آسیای مرکزی و همجوار با جاده ابریشم توسعه دهند و گامی بزرگ برای ورود به بازار جهانی بردارند.

برگزاری نشست های تخصصی آشنایی شرکت‌های ایرانی با ضوابط، قوانین و مقررات ازبکستان در حوزه ثبت و پیگیری کارهای مربوط به شرکت های دانش‌بنیان و خلاق حوزه سلامت و کشاورزی و کارگاه آموزشی تجارت با ازبکستان از دیگر برنامه‌هایی است که در این سفر مدنظر است.

استقبال شرکت‌های فناور ازبکستانی از توانمندی‌های علمی ایران؛ همکاری‌ها در قالب پروژه‌های مشترک ادامه می‌یابد

نشست تجاری میان شرکت‌های دانش‌بنیان و خلاق ایرانی و مجموعه‌های فناور و تجار ازبکستانی با هدف ورود محصولات ایران‌ساخت به بازار این کشور و اوراسیا در حال برگزاری است.

 همزمان با حضور ستاری و هیات همراه وی در ازبکستان، فرصتی مناسب برای ۴۰ شرکت دانش‌بنیان و خلاق ایرانی فراهم شد تا با مجموعه‌های متناظر ازبکی خود برای توسعه تعاملات و تبادلات فناورانه مذاکرات رودررو داشته باشند.

این شرکت‌ها که عمدتا در حوزه‌های کشاورزی، سلامت، دامپروری و زیست فناوری فعالیت می‌کنند، در نشست‌های تخصصی با مجموعه‌های ازبکی در تلاش هستند؛ ضمن معرفی توانمندی‌های فناورانه خود به آنها، سرمایه‌گذاران و تجار این کشور را به خرید محصولات و خدماتشان ترغیب کنند. این کار بازار علمی و فناورانه ایران در کشور ازبکستان را توسعه می‌دهد.

۲۰۰ شرکت فناور، تجار و سرمایه گذاران ازبکستانی از برگزاری نشست مشترک با شرکت‌های دانش‌بنیان و خلاق ایرانی استقبال کردند و در جلسات متعددی با این شرکت‌ها برای توسعه تعاملات علمی و فناورانه شرکت می کنند.

ستاری به همراه هیات ۴۰ نفره از شرکت های دانش‌بنیان روز سه شنبه به ازبکستان سفر کرده است تا مسیر توسعه تعاملات علمی و فناورانه میان دو کشور هموارتر شود. در  این این سفر دو روزه، سه تفاهم‌نامه همکاری مشترک میان شرکت‌های دانش‌بنیان و خلاق ایرانی و فناوران ازبکی با معاون علمی و فناوری رییس جمهوری ایران و وزیر توسعه نوآوری ازبکستان امضا شد تا فصل جدیدی از همکاری‌ها و تعریف پروژه‌های مشترک میان این مجموعه‌ها گشوده شود.

برگزاری نشست های تخصصی آشنایی شرکت‌های ایرانی با ضوابط، قوانین و مقررات ازبکستان در حوزه ثبت و پیگیری کارهای مربوط به شرکت های دانش‌بنیان و خلاق حوزه سلامت و کشاورزی و کارگاه آموزشی تجارت با ازبکستان هم از دیگر برنامه‌هایی است که در این سفر مدنظر است.

https://irna.ir/xjK۳kG

**افشای سوء استفاده افسر صهیونیست از افسران زن

یک افسر ارتش رژیم صهونیستی به اتهام فیلمبرداری مخفیانه از همکاران زن خود بازداشت شد.

این افسر صهیونیست که با ۷۹ عنوان اتهامی روبرو است، در طول ۸ سال به شیوه های مختلف، تصاویرعریان ده ها افسر زن و شمار زیادی از زنان غیرنظامی ثبت و ضبط کرده است.

به نوشته این روزنامه، این افسر به نام "دان شارونی" که دسامبر سال گذشته به اتهام استفاده از دوربین های مخفی مانند دوربین های جاسازی شده در شارژر موبایل، آسایشگاه های افسران زن و حمام ها برای فیلمبرداری از همکاران زن خود متهم شد، به این جرم اعتراف کرده است.

تاکنون ۴۹ قربانی این افسر شکایت خود را ثبت کرده اند اما پیش بینی می شود که قربانیان وی بسیار بیشتر باشند.

دان شارونی از نوامبر سال گذشته بازداشت شده است و در زندان بسر می برد.

ارتش رژیم صهیونیستی سال گذشته اعلام کرد که در تلفن همراه این افسر صدها عکس و فیلم خصوصی نظامیان و غیرنظامیان کشف شده است.

دادخواست علیه این افسر به دادگاه ویژه نظامی در تل آویو ارائه شده است.

براساس این دادخواست، شارونی در فاصله سال های ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۱ در طول خدمت در سه واحد مختلف ارتش اقدام به این کار کرده است.

https://irna.ir/xjK۳mz

**همکاری امارات و رژیم صهیونیستی در آفریقا

برخی منابع خبری گزارش دادند که امارات پس از گذشت تقریبا دو سال از عادی سازی روابط خود با رژیم صهیونیستی گام دیگری در جهت تقویت منافع این رژیم اما این بار در آفریقا برداشت و بر همین اساس در صدد تشکیل پایگاه مشترک اطلاعات با این رژیم در آفریقا برآمده است .

اطلاعات انتشار یافته نشان می دهد که وزارتخانه های خارجه دو طرف سعی دارند برای ایجاد ارتباط میان شرکت های دو طرف در آفریقا پایگاه مشترک اطلاعات در این قاره راه اندازی نمایند.

بر اساس این گزارش، طرح های مشترک دو طرف حول محور کشاورزی ، آبرسانی ، مخابرات و جهان دیجیتال تمرکز خواهد یافت به ویژه با توجه به اینکه رژیم اشغالگر قدس طی سال های گذشته تحت عناوین اقتصادی به طور فزاینده نفوذ و حضور خود را در این قاره گسترش داده است.

این توفق جدید مرحله دیگری از پیشرفت سریع روابط اقتصادی میان ابوظبی و تل آویو به شمار می رود . با توجه به اینکه از زمان امضای توافقنامه عادی سازی میزان مبادلات تجاری میان دو طرف ظرف فقط یک سال به میزان ۴۳۸% افزایش یافته است و به ۳.۷ میلیارد شیکل معادل ۱.۱ میلیارد دلار بالغ گردید که بیش از میزان مبادلات تجاری میان مصر و رژیم صهیونیستی است .

بر مبنای ارزیابی های به عمل آمده پیش بینی می شود که تبادل تجاری میان دو طرف طی سال های آتی سالانه به میلیاردها دلار بالغ گردد.

لازم به یادآوری است توافق ابوظبی و تل آویو جهت همکاری در قاره آفریقا در وهله اول به نفع رژیم اشغالگر قدس است زیرا این رژیم در ارتباط با نیازهای قاره آفریقا در مقایسه با امارات اطلاعات بیشتری در اختیار دارد با توجه به اینکه وزارت اقتصاد اسراییل چندی پیش فاش کرد که با توسعه یافتن صادراتش در آفریقا ۷۰۰ میلیون دلار در انتظار شرکت های ذیربط اسراییلی بسر می برد.

اسراییل با در پیش گرفتن رویکرد اقتصادی در آفریقا در صدد گسترش بخشیدن به اقتصاد و فراهم کردن فرصت های شغلی بیشتر برای اسراییلی ها است .

بر اساس آمار انتشار یافته میزان سرمایه گذاری و صادرات اسراییل در کشورهای آفریقایی عبارت است از : کنیا ۱۵۰ میلیون دلار ، نیجریه ۱۰۵ میلیون دلار ، اوگاندا ۷۰ میلیون دلار ، اتیوپی ۳۳ میلیون دلار ، کامرون ۶۰ میلیون دلار .

رژیم صهیونیستی با تعیین هیات های تجاری جدید در برخی از کشورهای آفریقایی در صدد نفوذ به بازار این قاره است و همین امر باعث می شود تا استفاده اسراییل از سرمایه اماراتی ها در این قاره با سود بیشتری برای تل آویو همراه شود.

راهبرد اسرائیل در آفریقا بر ابعاد امنیتی و دفاعی تعریف شده است. در قالب این راهبرد رژیم صهیونیستی نسبت به منطقه دریای سرخ حساسیت راهبردی و حیاتی دارد. برخی از نظریه‌پردازان استراتژیک و نظامی معتقدند دریای سرخ شاهرگ امنیت اعراب است. بنابراین صهیونسیت‌ها از آغاز تأسیس دولت اشغالگر اسرائیل با استفاده از روش‌های سیاسی و به کارگیری ابزارهای مختلف مانع از تبدیل شدن این دریا به یک دریاچه عربی شده‌اند. این رژیم با تأسیس شرکت‌هایی در زمینه‌های صنایع، کشاورزی، پرورش ماکیان و دام، آموزش کشاورزی و حمل و نقل دریایی، شرکت‌های هواپیمایی و... در قاره افریقا نفوذ نموده است. تل‌آویو مبارزه با اسلام را یکی از اصول و سرفصل‌های راهبرد کلان خود در آفریقا می‌داند و از اقلیت‌های یهودی در کشورهای آفریقا حمایت می‌کند و سعی دارد آنها را به هرم قدرت نزدیک کند. خلاصه آن‌که فعالیت رژیم صهیونیستی در قاره‌ی سبز عمدتاً ماهیت نظامی و استراتژیکی دارد و کارشناسان اسرائیلی که تحت پوشش‌های مختلف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی به کشورهای این قاره اعزام می‌شوند اهداف جاسوسی و جمع‌آوری اطلاعات را تعقیب می‌کنند.

https://irna.ir/xjK۳cR

**نظم در حال تغییر نظام بین‌الملل و دو راهی فراروی حکومت طالبان

طالبان در دو راهی پیوستن به ساز و کار منطقه‌ای یا جذب نظم برساخته توسط آمریکا آن قرار دارند. انتخاب هر یک از این دو مسیر شرایط خاص خود را دارد اما آن چه تجربه ثابت کرد، بلوک غرب به رهبری آمریکا نتوانست افغانستان را به سرمنزل ثبات و رفاه برساند.

هم‌زمانی سفر بایدن و پوتین به خاورمیانه آن هم در این برهه حساس از جهات مختلفی قابل بررسی است. از رهگذر نظری، تغییر نظام بین‌الملل از دو طریق ایجاد می‌شود؛ نخست باز تعریف و جابجایی منابع قدرت و دیگری انحلال یا برپایی ائتلاف‌های سیاسی و نظامی. پس از فروپاشی شوروی، ایالات متحده تلاش کرد که نظام بین‌الملل تک‌قطبی یا سلسله‌مراتبی را از طریق ناتو و سایر اتحادهای دوجانبه با برخی از کشورها، جلوگیری از توزیع قدرت در سایر مناطق جهان و تسلط بر منابع استراتژیک به‌خصوص نفت، حفظ کند. 

در کنار سایر تحولات از جمله رشد جهشی چین، جنگ روسیه در اوکراین نظم موجود یک‌جانبه‌گرا و خودخواهانه را در مرحله سرنوشت‌سازی قرار داده است. در این بین متغیر وابسته‌ای که می‌تواند سرنوشت جنگ را به نفع یکی از طرفین رقم بزند، ائتلاف‌هایی است که واشنگتن و مسکو با قدرت‌های مطرح جهانی و منطقه‌ای به‌خصوص در خاورمیانه انعقاد می‌کنند. 

از همین‌رو بایدن و پوتین روسای جمهوری دو قدرت رقیب در این برهه حساس شخصاً به خاورمیانه سفر کردند. بایدن در تلاشی مذبوحانه در پی آن است تا با ایجاد ائتلاف میان اسرائیل و اعراب ضمن اشراف بر قضایای منطقه‌ای، نیروی موازنه‌گری علیه ایران و احتمالاً علیه اتحاد ایران و روسیه ایجاد کند.

در سوی دیگر، پوتین با انتخاب ایران چشم امید را به یکی از قدرت‌مندترین کشورهای خاورمیانه دوخته است و در تلاش است تا نظر مساعد ترکیه را نیز در همکاری با ایران جلب کند. اگر روسیه بتواند در یک معامله برد-برد ایران را در کنار خود قرار دهد و قناعت ترکیه را نیز فراهم سازد، طرح ایالات متحده و شرکای منطقه‌ای آن همانند قضیه سوریه نقش بر آب خواهد شد زیرا بزرگ‌ترین ویژگی ایران در مقایسه با اسرائیل و عربستان، خودسامان‌بخش بودن یا خودیار بودن قدرت این کشور است. 

با توجه به مبنای نظری که مطرح شد، شکست جایگاه هژمونیک آمریکا در خاورمیانه به عنوان یکی از حساس‌ترین مناطق جهان، مقدمات تغییر نظام بین‌الملل بر خلاف خواست آمریکا را فراهم کرده است. 

کشورهای مختلف فراتر از خاورمیانه در حال ارزیابی شرایط هستند و مبتنی بر نظم شکننده و در حال تغییر کنونی، سیاست خارجی خود را باز تنظیم می‌کنند. ائتلاف‌های سیاسی، اقتصادی و نظامی که در نقاط مختلف در حال شکل‌گیری است، دلالت بر همین موضوع دارد. 

افغانستان در ۲۰ سال اخیر در ابتدا ناخواسته و پس از امضای پیمان امنیتی کابل-واشنگتن عامدانه به جرگه کشورهای بلوک آمریکا پیوست. همین امر سبب شد که کشورهای قدرتمند اطراف افغانستان از جمله چین، ایران، روسیه و حتی پاکستان حکومت کابل را به چشم متحد آمریکا و ناتو ببینند که پیامدهای خاص خود را داشت. 

با سلطه طالبان بر افغانستان، به نظر می‌رسد که افغانستان در یک پیچ تاریخی دیگر قرار گرفته است. حاکمان کابل در دو راهی پیوستن به ساز و کار منطقه‌ای و یا جذب نظم برساخته توسط آمریکا و متحدان آن قرار دارند. انتخاب هر یک از این دو مسیر دشواری‌ها و سهولت‌های خاص خود را دارد اما آن چه تجربه ثابت کرد، بلوک غرب به رهبری آمریکا نتوانست افغانستان را به سرمنزل ثبات و رفاه برساند و در سخت‌ترین شرایط حکومت دست نشانده خود را نیز رها کرد.

طالبان افغانستان نیز دیر یا زود باید گرایش سیاست خارجی خود را مشخص کنند. یکی از موانع توسعه همکاری کشورهای منطقه با حکومت طالبان و حتی تعلل در شناسایی این حکومت، عدم شفافیت در سیاست خارجی طالبان است. ۱۱ ماه از تشکیل حکومت طالبان می‌گذرد اما سپهر سیاست خارجی این حکومت هنوز مبهم است.

https://irna.ir/xjK۳n۳

**تاکید ایران و پاکستان بر لغو یا کاهش تعرفه کالا در معاملات تجاری دوجانبه

در جریان دیدار وزیر بازرگانی پاکستان با سفیر جمهوری اسلامی ایران در اسلام‌آباد طرفین بر لغو یا کاهش تعرفه کالاهای دو کشور در تسهیل معاملات تجاری و افزایش همکاری‌های فی مابین تاکید کردند.

«سید نوید قمر» روز چهارشنبه در اسلام‌آباد با «سید محمدعلی حسینی» سفیر ایران در پاکستان دیدار و درباره هماهنگی برگزاری بیست و یکمین کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور که قرار است از اواخر مردادماه در اسلام‌آباد برگزار گردد، تبادل نظر کردند.

طرف پاکستانی در این نشست بر حمایت بخش دولتی این کشور از برگزاری اولین نمایشگاه تخصصی ایران - پاکستان که در تاریخ ۲ تا ۴ شهریور ماه در اسلام آباد برگزار خواهد شد، تاکید کرد.

طرفین بر ضرورت بهره گیری از ظرفیت‌های موجود علیرغم مشکلاتی که بعضا طرفهای ثالث عامل اصلی آن بشمار می روند، تاکید کردند.

سفیر کشورمان گفت: تقویت و تسهیل تجارت تهاتر بین دو کشور و همچنین بهره گیری از پول های ملی برای انجام معاملات تجاری ضروری است.

آنان همچنین بر لغو یا کاهش تعرفه کالاهای ایران و پاکستان در معاملات تجاری مشترک تاکید کردند.

بیست و پنجم خردادماه امسال بلاول بوتو زرداری وزیر امور خارجه پاکستان همزمان با هفتاد و پنجمین سال برقراری روابط دیپلماتیک میان دو کشور همسایه، سفر رسمی به جمهوری اسلامی ایران انجام داد.

وزارت امور خارجه پاکستان با صدور بیانیه‌ای با اشاره به دیدارهای زرداری با مقام‌های بلندپایه ایران در تهران اعلام کرد: بیست و یکمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و پاکستان مردادماه امسال (اوت ۲۰۲۲) برگزار خواهد شد.

 آخرین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و پاکستان اواخر فروردین ۱۳۹۶ به میزبانی کشورمان برگزار شد و اکنون اسلام‌آباد میزبان دور بعدی کمیسیون مشترک اقتصادی خواهد بود.

https://irna.ir/xjK۳nj

**حماس: نشست تهران به همبستگی منطقه کمک می کند

عضو برجسته جنبش مقاومت اسلامی فلسطین(حماس) نشست تهران را گامی بلند به سوی بازیابی همبستگی منطقه توصیف کرد.

سامی ابوزهری روز چهارشنبه در صفحه توئیتر نوشت: از نشست تهران استقبال می کنیم و آن را گامی بلند به سوی بازیابی همسبتگی منطقه ای و تقویت عوامل قدرت آن می دانیم.

وی افزود: بر نقش روسیه در مقابله با سیاست های یکجانبه گرایی و سلطه طلبانه دولت آمریکا تاکید می کنیم.

ابوزهری نوشت: از تاکید این نشست بریکپارچگی سرزمینی، استقلال و حاکمیت ملی سوریه نیز استقبال می کنیم.

هفتمین اجلاس سران کشورهای ضامن روند آستانه برای حل‌ و فصل مسالمت‌آمیز بحران سوریه روز سه شنبه با حضور روسای جمهوری ایران، روسیه و ترکیه در تهران برگزار شد.

همچنین ششمین اجلاس سران کشورهای ضامن روند آستانه هم به دلیل شیوع کرونا در جهان در تیرماه ۹۹ به صورت مجازی برگزار شده بود اما آیت الله رئیسی برای نخستین بار میزبان این اجلاس در دوران تصدی ریاست خود در دولت سیزدهم است.

روسیه، ترکیه و ایران در سال‌های اخیر برای گفت‌وگو بر سر موضوع سوریه، از روندی به عنوان «فرایند صلح آستانه» به منظور پایان بیش از ۱۱ سال درگیری در این کشور عربی استفاده می کنند.

اولین اجلاس «سران کشورهای ضامن روند آستانه»، به دنبال برگزاری نشست‌های مقدماتی که با حضور طرف‌های درگیر و نمایندگان ایران، روسیه و ترکیه، به منظور برقراری آتش‌بس و یافتن راه‌حل سیاسی برای بحران سوریه در آستانه قزاقستان برگزار شده بود، اول آذر سال ۱۳۹۶ با حضور رئیسان جمهور این سه کشور در سوچی روسیه تشکیل شد.

پس از آن ترکیه در  ۱۵ فروردین ۱۳۹۷، تهران ۱۶ شهریور ۱۳۹۷، سوچی روسیه ۲۵ بهمن ۱۳۹۷، آنکارا ۲۵ شهریور ۱۳۹۸)، تهران اجلاس فوق العاده در ۱۱ تیر ۱۳۹۹ به صورت ویدیو کنفرانس به ترتیب میزبان دومین تا ششمین اجلاس رییسان جمهور سه کشور بودند.

https://irna.ir/xjK3p9

**پوتین: غرب از چپاول مردم به برتری رسیده است

رئیس جمهوری روسیه امروز کشورهای غربی را متهم کرد که با چپاول دیگران به برتری رسیده و الگویی برای توسعه ندارند.

خبرگزاری اسپوتنیک به نقل از گفته های امروز ولادیمیر پوتین نوشت که غرب برتری جهانی خود را تا حد زیادی به چپاول تاریخی دیگر مردمان کره زمین مدیون بوده و هیچ الگویی توسعه ای برای عرضه به دیگران ندارد.

پوتین جهان تک قطبی فعلی را مانعی بر سر راه توسعه جهانی دانست و تاکید کرد که الگوی فعلی توسعه را کشورهایی ارائه کرده اند که جایگاه برتر خود را از طریق غارت دیگران حاصل کرده اند.

رئیس جمهوری روسیه گفت که غرب هیچ الگویی برای آینده کره خاکی نداشته و نخبگان آن در هراسند که دیگر کشورها گزینه های خود برای توسعه را ارائه دهند.

پوتین پیشتر نیز گفته بود که دوران جهان تک قطبی به پایان رسیده است.

وی با بیان اینکه بعد از جنگ سرد، آمریکا منافع ملی خود را مقدس عنوان کرد که نباید تضعیف شود، کشورهای غربی را به تضعیف عمدی پایه های نظم بین المللی برای ارضای توهمات ژئوپلیتیک خود متهم کرد.

وی گفته بود: اتحادیه اروپا حاکمیت سیاسی خود را از دست داده است، نخبگان آن با آهنگ دیگران می رقصند و به جمعیت خود آسیب می رسانند.

پوتین افزود: تحولات کنونی جهان نتیجه وقایع ماه های اخیر از جمله عملیات ویژه نیست، همه چیز از مدت ها قبل به دلیل سیاست های غیرمسئولانه گروه ۷ آغاز شده است

https://irna.ir/xjK3ph

**اردوغان: نیروهای آمریکا باید از شرق فرات در سوریه خارج شوند

رئیس جمهوری ترکیه گفت: نظامیان آمریکایی باید از مناطق شرق فرات در سوریه خارج شوند.

رجب طیب اردوغان در پاسخ به سوالات خبرنگارن همراه وی در مسیر بازگشت از ایران افزود: پرونده عملیات نظامی جدید در شمال سوریه تا زمان برطرف شدن نگرانی ها ما درباره امنیت ملی ترکیه باز خواهد ماند.

وی اضافه کرد: دو گروه  Y.P.G(یگان های مدافع خلق) و P.K.K(حزب کارگران کردستان) اشتباه می کنند اگر فکر می کند می توانند با بالابردن پرچم دولت سوریه در شمال این کشور، ارتش ترکیه را فریب دهند.

با افزایش تهدیدهای ترکیه برای انجام عملیات نظامی در شمال سوریه، به بهانه حضور کردهای مسلح، این نیروها با میانجیگری روسیه موافقت کردند کنترل مناطقی از شمال و شمال شرق سوریه را به ارتش سوریه واگذار کنند.

 رجب طیب اردوغان رئیس ‌جمهور ترکیه پیشتر در سخنانی گفته بود که «مقامات کشورش در حال انجام مقدمات لازم و آماده سازی برای انجام یک عملیات نظامی در شمال سوریه هستند».

وی چند روز پیش هم اعلام کرده بود که «منطقه در امتداد ۳۰ کیلومتری مرزهای جنوبی ترکیه، برای ما منطقه امنیتی محسوب می‌شود و نمی‌خواهیم کسی در این منطقه ما را آزار دهد، لذا عملیات جدیدی را انجام خواهیم داد».

دولت و مردم سوریه خواستار خروج نیروهای ترکیه از خاک کشورشان هستند.

ارتش ترکیه از سال ٢٠١۶ در ۲ عملیات سپر فرات (۳ شهریور ۹۵ تا ۹ فروردین ۹۶) و عملیات شاخه زیتون (۳۰ دی ماه ۹۶ تا ۴ فروردین ۹۷)، چهار هزار کیلومتر از خاک سوریه از جمله عفرین و شهرهای الباب، اعزاز و جرابلس را تصرف کرده است.

از سوی دیگر، آنکارا در ۲۵ مهرماه ۹۸ برای عقب راندن شبه نظامیان کرد موسوم به «نیروهای دمکراتیک سوری» از مناطق مرزی الرقه و الحسکه، عملیات نظامی موسوم به «چشمه صلح» را در شمال سوریه آغاز کرد که این عملیات یک هفته‌ای، پس از توافق آتش بس میان آنکارا و واشنگتن متوقف شد و ترکیه به شبه نظامیان کُرد پنج روز مهلت داد تا عمق ۳۲ کیلومتری از مرز ترکیه عقب نشینی کنند.

این درحالی است که دولت سوریه حملات و تهدیدهای جدید ترکیه را نقض آشکار قوانین بین‌المللی و حاکمیت دمشق دانسته و تاکید کرده است: «حملات و تهدید های رژیم ترکیه نقض آشکار قوانین بین‌المللی و حاکمیت، وحدت و تمامیت ارضی سوریه و مغایر با توافق نامه ها و خروجی‌های روند آستانه است».

https://irna.ir/xjK3pV