به گزارش روز شنبه ایرنا، هماکنون هر کیلوگرم محصول هندوانه در سر زمین زراعی، بین چهار تا هفت هزار ریال از کشاورزان خریداری شده و با احتساب هزینه حمل و سود فروشنده، با حدود سه برابر قیمت به مردم فروخته میشود ولی همین نرخ نارضایتی کشاورزان استان را به دنبال داشته است.
به رغم نارضایتی کشاورزان هندوانه کار استان اردبیل، مصرف کنندگان از قیمت فروش این محصول رضایت نسبی دارند و در این فصل، دیگر کسی حسرت خرید هندوانه را نمیخورد.
کشت محصول هندوانه در سه شهرستان پارسآباد، بیلهسوار و اصلاندوز مغان در شمال استان اردبیل از دیرباز رواج داشته ولی نوسان قیمت این محصول در سالهای اخیر همواره موجب واکنشهای مثبت و منفی مردم و تولیدکنندگان شده است.
به گفته مسئولان سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، کشت محصول هندوانه هیچگاه اولویت حوزه کشاورزی این استان نبوده و همواره بر عدم کشت این محصول و به جای آن، کاشت محصولات اساسی مطابق با نیاز کشور به کشاورزان توصیه شده است.
با این وجود، در برخی سالها، سودآوری کشت هندوانه به ترغیب کشاورزان برای کشت هندوانه منجر شده و آب و اراضی وسیعی از منطقه مغان به کشت این محصول اختصاص یافته است.
بر اساس آمار موجود، سال گذشته بالغ بر پنج هزار هکتار از مرغوبترین اراضی زراعی کشور در منطقه مغان به کشت هندوانه اختصاص یافته بود ولی امسال حدود یک هزار و ۵۰۰ هکتار از این سطح کاهش یافته و مجموع اراضی اختصاص یافته برای کشت هندوانه در منطقه به سه هزار و ۵۰۰ هکتار رسیده است.
دولت، امسال برای مدیریت مصرف آب و هدایت کاشت محصولات کشاورزی به سمت محصولات اساسی و مورد نیاز کشور، با وضع عوارض صادرات برای هندوانه، به صورت غیرمستقیم جلوی صادرات هندوانه را گرفت و بر همین اساس، بازار داخلی این محصول اشباع شده و قیمت فروش این محصول کاهش یافت.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل درباره آخرین وضعیت کشت هندوانه در این استان به خبرنگار ایرنا گفت: امسال سه هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی زراعی استان اردبیل در منطقه مغان به زیر کشت محصول هندوانه رفته که با احتساب حدود ۳۳ تن تولید در هر هکتار، پیشبینی میشود که بالغ بر ۱۱۵ هزار تن محصول برداشت شود.
احمد شهریار، سیاست دولت و وزارت جهاد کشاورزی را توسعه کشت محصولات اساسی از جمله گندم، پنبه و سویا در اراضی زیر کشت هندوانه در منطقه مغان عنوان کرد و افزود: سازمان جهاد کشاورزی مخالف کشت هندوانه است ولی کشاورزان به رغم تاکید و توصیه ما، به کشت این محصول مبادرت میورزند.
وی قطع حمایت و حتی جلوگیری از اختصاص آب را از جمله روشهای کنترل کشت محصولات غیرضروری و غیراساسی از جمله هندوانه ذکر و بیان کرد: کاشت محصولاتی مانند هندوانه، زمین و آب کشاورزی را معطل محصولی میکند که اولویت و نیاز ضروری کشور نیست.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در خصوص انتشار ویدئویی درباره شخمزنی مزرعه کاشت هندوانه در شهرستان اصلاندوز مغان نیز گفت: برداشت هندوانه این منطقه مراحل نهایی خود را طی میکند و آن مزرعه هم به احتمال زیاد در مرحله برداشت سوم قرار دارد و محصول مزرعه نیز در حال اتمام است.
وی انتشار این نوع ویدئو را ناشی از جوسازی و برآورده نشدن نرخهای فروش مورد انتظار محصول از سوی کشاورزان عنوان کرد و ادامه داد: قبل از فصل کشت، به همه زارعان توصیه شده بود که از کاشت هندوانه خودداری کنند ولی آنها به رغم این توصیه به کاشت محصول اقدام کردند اما انتظارات آنها درباره نرخ فروش محصول تولیدی برآورده نشد.
شهریار متضرر شدن احتمالی کشاورزان هندوانهکار منطقه مغان را ناشی از تحولات بازار عرضه و تقاضا دانست و گفت: با کاهش قیمت رخ داده و با تداوم سیاست دولت، کاشت و تولید هندوانه در منطقه مغان در سال آینده هم مقرون به صرفه نخواهد بود و توصیه میشود که کشاورزان از کاشت این محصول در سال زراعی پیش رو هم اجتناب کنند.
به گزارش ایرنا، استان اردبیل کمتر از یک درصد مساحت ایران را دارد ولی با تولید سالانه ۴.۵ میلیون تن انواع محصول کشاورزی، چهار درصد تولیدات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.
استان اردبیل بیش از ۴۰ هزار هکتار باغ مثمر دارد و عمده محصولات باغی این استان سیب، انگور، شلیل، هلو، گردو، گیلاس و آلبالو، زردآلو و به است.
۷۵۰ هزار هکتار از اراضی استان اردبیل کشت میشود که ۲۷۰ هزار هکتار آن اراضی آبی و ۴۸۰ هزار هکتار نیز جزو اراضی دیم است.
این استان با تولید بیش از ۴۰۰ هزار تن گندم، ۷۵۰ هزار تن سیب زمینی و ۴۵۰ هزار تن انواع محصولات باغی، سهم عمدهای در تامین نیاز به محصولات کشاورزی کشور را دارد.
محصول گندم با ۲۷۵ هزار هکتار، بیشترین سهم اراضی کشت محصول کشاورزی در استان اردبیل را دارد.