اردیبهشت ماه امسال بود که بارش باران و جاری شدن سیل سهمگین در خیابانهای یزد، مردم این شهر را غافلگیر و خسارات زیادی به بخش های مختلف اقتصادی و تاسیسات شهری وارد کرد.
این سیل که در نوع خود در اردیبهشت ماه طی ۲۵ سال گذشته بیسابقه بود غافلگیری مسوولان ذیربط در استان را هم به دنبال داشت؛ سیل به طرز بی سابقه ای وارد خیابان های مرکزی شهر شد و ترافیک سنگینی بر شهر حاکم گردید، دهها خودرو خسارت دیدند و یزد به دریاچه ای بزرگ تبدیل شد.
اکنون و پس از هشدارهای هواشناسی نسبت به وقوع باران و سیل در روزهای چهارشنبه تا جمعه هفته جاری در سطح این استان، مسوولان به تکاپو افتادند تا قصه تلخ اردیبهشت ماه امسال تکرار نشود.
اطلاعیه ها و هشدارهای دستگاهای متخلف یزد طی چند روز گذشته در استان یزد داغ بود؛ البته این هشدارها روی کاغذ است، باید دید در میدان عمل و زمان وقوع بارش ها و سیل تا چه میزان اقدام مسوولان ذیربط کارساز و در پیشگیری از خسارت سیل سهیم خواهد بود.
نکته قابل توجه اینکه شهر یزد حتی توانایی تاب آوری در مقابل یک باران اندک را هم ندارد و با کوچکترین بارشی، شهر به دریاچه ای مبدل شده و موجب کندی رفت و آمد و ترافیک سنگین در خیابان های مرکزی شهر یزد می شود.
اداره کل مدیریت بحران استانداری یزد در اطلاعیه هشدار آمیزی به مسوولان و شهروندان آورده است: با توجه به ورود سامانه بارشی مانسون و احتمال وضعیت سیلابی در سطح کشور و استان، مورد انتظار است تدابیر لازم جهت مدیریت شرایط اضطراری اتخاذ گردد.
این اداره کل، پایش بهنگام وضعیت جوی و توجه به هشدارهای مربوطه، بازدید از سیلیندها، بندهای خاکی و قنوات، پاکسازی و اصلاح مسیل ها، کانالها و پل ها، بازدید و آماده به کار بودن تجهیزات و ماشین آلات، آمادگی و تشکیل تیم های واکنش سریع، تدابیر لازم برای آمادگی مردم و ذینفعان و رعایت و اجرای سایر موارد احتیاطی حسب صلاحدید و ضرورت را از مسوولان ذیربط خواستار شده است.
در هشدار اداره کل هواشناسی استان در روز یکشنبه که گفته شده امروز دوشنبه به هشدار نارنجی تبدیل می شود هم آمده: سامانه بارشی همراه با رعد و برق و رگبار از صبح روز چهارشنبه هفته جاری تا صبح روز جمعه آینده در استان فعال خواهد بود.
این اطلاعیه میافزاید: شهرهای یزد، ابرکوه، اردکان، اشکذر، بافق، تفت، مروست، مهریز، میبد و هرات تحت تاثیر این سامانه قرار می گیرد و مخاطرات آن جاری شدن روان آب و آبگرفتگی معابر خواهد بود و احتمال برخورد صاعقه نیز وجود دارد.
بر اساس این اطلاعیه، با توجه به آنکه بارش ها در استان های فارس و کرمان از شدت بیشتری برخوردار است احتمال انتقال روان اب و سیلابی شدن مسیل ها و بروز خسارت در شهرستان های هم مرز با این استان ها (ابرکوه ، خاتم و مروست) وجود دارد .
هواشناسی یزد، پاکسازی مسیل ها و کانال های انتقال آب، عدم اتراق در حاشیه رودخانه ها ، عدم چرای دام در ارتفاعات و اجتناب از صعود به قلهها را خواستار شده است.
فرماندار تفت هم که پیش بینی میشود شهرستان تحت پوشش مدیریت وی بعلت واقع شدن در دامنه شیرکوه بعنوان بلندترین قله استان یزد از مخاطرات احتمالی بیشتر در مواجهه با باران و سیل برخوردار باشد با اشاره به هشدار مدیریت بحران و هواشناسی استان یزد نسبت به احتمال بارشهای شدید باران و جاری شدن سیل، از آمادگی کامل مسوولان این شهرستان برای مقابله با پیامدهای احتمالی آن خبر داد.
محمد دهشیری افزود: با توجه به احتمال بارش سیل آسای باران، شهرداران و بخشداران به همراه دهیاران و شوراهای روستا از تمامی رودخانهها، سیل بندها و پلهای شهرستان تفت به صورت موردی بازدید کرده و در صورت نیاز جهت رفع خطر آنها اقدامات لازم را انجام دهند.
وی ادامه داد: ارگان های مختلف شهرستان در راستای ایمن سازی تجهیزات خود جهت جلوگیری از خرابی سیل احتمالی اقدام کنند و جهاد کشاورزی نسبت به ایمن سازی قنوات تدابیر لازم را بیندیشد.
وی اظهار داشت: هر گونه حفاری غیر ضروری تا اعلام شرایط عادی در شهرستان ممنوع است و همچنین ورود به تفرجگاه های شهرستان به ویژه دره گاهان و چشمه تامهر جهت جلوگیری از خطر سیل احتمالی از روز چهارشنبه تا جمعه ممنوع اعلام می شود.
فرماندار تفت بر لزوم شناسایی تجهیزات و ظرفیت های بومی و محلی در هر منطقه تأکید کرد تا در صورت وقوع سیل بتوان از آنها استفاده کرد.
وی با بیان اینکه کلیه ادارات و زیرمجموعه آنها تا عادی شدن شرایط در آماده باش کامل هستند، تصریح کرد: هر گونه مرخصی یا مأموریت تا اطلاع ثانوی لغو می باشد و مدیران دستگاه های اجرایی شهرستان باید در دسترس باشند.
دهشیری بر ضرورت اطلاع رسانی و آگاهی مردم تأکید کرد و افزود: رسانه ها بدون آنکه دلهره و ترس به مردم منتقل شود، هشدارها و آگاهی لازم را در این زمینه اطلاع رسانی کنند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای یزد هم از شهروندان این استان خواست از تردد در مسیر رودخانه ها، مسیل ها و شنا کردن در بندهای کنترل سیل با توجه به بارش های آخر هفته جاری و احتمالی جاری شدن سیل، پرهیز کنند.
محمدمهدی جوادیان زاده افزود:با توجه به بارش های سیل آسای اواخر هفته و وقوع سیل، ممکن است در مناطقی از استان بارشی رخ ندهد ولی بدلیل بارش و انتقال سیلاب از بالادست، مردم غافلگیر شده و در محاصره سیلاب قرار بگیرند.
وی با تاکید بر خودداری از تردد و توقف در مناطق ییلاقی اظهار امیدواری کرد با همراهی شهروندان و اقدامات به موقع بتوانیم از خطرات و آسیب های احتمالی جلوگیری نماییم.
متاسفانه پیگیری های مکرر خبرنگار ایرنا برای گفتگو با مسوولان شهرداری یزد و شرکت آب و فاضلاب استان برای بررسی این موضوع و اقدامات پیشگیرانه این ۲ نهاد برای مقابله با باران و سیل آخر هفته، بینتیجه ماند و کسی پاسخگو نبود.
آن طور که پیش بینی شده سه روز آخر این هفته ، یزد، میزبان بارشهای خوبی است که به تبع آن جاری شدن سیل نیز دور از انتظار نیست؛ هر چند این بار مردم و مسوولان از آمادگی بیشتری برای اقدامات پیشگیرانه برخوردار هستند اما وضعیت فیزیکی و مبلمان شهری یزد به گونه ای است که واهمه بروز خسارت بر اماکن و زیرساختها همچنان وجود دارد.