فاروق سخنور روز پنجشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: کارشناسان این اداره در پایشهای خود در تالاب بینالمللی کانیبرازان، هزاران جفت پرنده آبزی و کنارآبزی را مشاهده کردند که همراه جوجههای تازه از تخم درآمده در نیزارهای حاشیه تالاب مشغول تغذیه و استراحت بودند.
وی ادامه داد: نخستین دسته از پرندگانی که در تالاب کانی برازان جوجه آوری میکنند کشیمها هستند و در بین انواع پرندگان میتوان گونههای کمیابی همچون غاز خاکستری را هم مشاهده کرد که پس از سالها دوباره اینجا جوجه آوری کردهاند.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد اضافه کرد: لانه گذاری پرندگان از اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت ماه در تالاب کانی برازان آغاز میشود و پس تخم گذاری، از تابستان گونههای مختلف پرندگان شروع به جوجه آوری میکنند.
وی یادآور شد: امسال شرایط بارندگی در اوایل سال جاری وضعیت مطلوبی داشت و از طرفی حدود سه میلیون مترمکعب حق آبه تالاب از محل سد مهاباد تامین شده که شرایط را زندگی پرندگان مهیا کرده است.
سخنور تاکید کرد: برخی از این پرندگان پس از جوجهآوری و قابلیت پرواز جوجهها با افزایش دما در این منطقه، کوچ خود را به مناطق شمالیتر ادامه میدهند و برخی نیز تا شروع فصل سرما در این تالاب ماندگار میشوند.
وی از اهالی روستاهای اطراف این تالاب خواست در این مدت از ترددهای غیرضروری در محدوده تالاب خودداری کنند و همکاری بیشتری با محیطبانان و کارشناسان این اداره داشته باشند.
تالاب بینالمللی «کانیبرازان» مهاباد با وسعتی افزون بر ۹۱۰ هکتار یکی از مهمترین تالابهای اقماری جنوب دریاچه ارومیه و با ارزشترین زیستگاههای انواع پرندگان آبزی و کنارآبزی مهاجر و بومی در شمالغرب کشور به شمار میرود.
این تالاب که به دلیل موقعیت ویژه و شرایط زیستی منحصربفرد خود در سال ۱۳۸۵ به عنوان منطقه شکار ممنوع اعلام شد به نخستین پناهگاه حیات وحش آذربایجانغربی تبدیل و به این ترتیب به عنوان یکی از مناطق چهارگانه کشور با جایگاه قانونی معرفی شده است.
براساس آخرین بررسیها ۷۵ گونه پرندهآبزی و کنارآبزی متعلق به ۱۱ خانواده در این تالاب شناسایی شده است که در صورت اضافه کردن گونههای خشکزی، این تعداد به بیش از ۱۸۰ گونه خواهد رسید که همین امر اهمیت تالاب را بیش از پیش آشکار میسازد.
تاکنون ۴۵ گونه گیاهی از ۳۵ جنس و ۱۷ خانواده در «کانیبرازان» شناسایی شده که بیشتر آنها از خانواده اسفناج/ Chenopodiaceae» و «گندمیان/ Graminae است؛ گونههای شناسایی شده در داخل تالاب نیز شامل نی، بوریا، جگن و گز است.
در مهاباد علاوه بر تالابهای بینالمللی «کانیبرازان و قوپیباباعلی»، تالاب دایمی «حسنخان» و تالابهای فصلی «گروس، داشخانه و قرهقشلاق» نیز میزبان پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی هستند.
شهرستان مهاباد با ۲۵۰ هزار نفر جمعیت در جنوب آذربایجانغربی و ۱۱۶ کیلومتری مرکز استان واقع شده است