گرگان - ایرنا - نماینده مردم گرگان و آق‌قلا در مجلس شورای اسلامی گفت: چالش مدیریت پساب واحدهای تولید ید در گلستان با استفاده از تجارب کشورهای پیشرو و بهره‌گیری از فناوری‌های نوین برطرف خواهد شد.

غلامرضا منتظری روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: صنعت ید از صنایع استراتژیک و پراهمیت گلستان محسوب می‌شود که در خاورمیانه چین واحدهای مشابهی وجود ندارد.

وی به بازدید خود از محل فعالیت واحدهای تولید ید در شمال آق‌قلا اشاره کرد و افزود: با هدف ساماندهی و بهبود وضعیت مدیریت دغدغه‌های مرتبط با استمرار فعالیت این واحد نشست‌های مشترکی با بخش خصوصی برگزار شده است و مدیران این صنعت به دنبال آن هستند با بهره گیری از همه ظرفیت‌های موجود، نگرانی‌ها را کاهش دهند.

منتظری گفت: انتظارات و بایسته‌های محیط زیستی به مدیران واحد تولید ید در شمال آق‌قلا ابلاغ شده و مقرر است با بهره‌گیری از روش‌های مختلف آلایندگی پساب ید کاهش یابد.

نماینده مردم گرگان و آق‌قلا در مجلس شورای اسلامی افزود: نقص و کاستی‌های موجود در بخش تصفیه پساب تولیدی با بهره‌گیری از روش‌های مختلف مانند تزریق به اعماق زمین و یا دستگاه‌های تبخیر برطرف خواهد شد.

وی تاکید کرد: هرچند امکان حذف آلایندگی از پساب تولیدی با تکنولوژی‌های فعلی میسر نیست اما مدیران این صنعت تعهد دادند که تا حد امکان آلایندگی این مواد را کاهش دهند.

کارخانه‌های تولید ید در ۲۷ کیلومتری شمال شهرستان آق‌قلا استان گلستان و در نزدیکی مرز اینچه‌برون قرار دارند.

در جهان فقط ۱۰ کشور از جمله ترکمنستان، آذربایجان، آمریکا، چین، روسیه، شیلی، ژاپن و ایران تولیدکننده ید هستند.

حداقل ۲۴ نوع ماده یددار وجود دارد و مصارف این ماده معدنی در صنایع داروسازی (مانند قرص‌های تیروئید)، صنایع پتروشیمی (به عنوان کاتالیزور)، ساخت داروهای ضدعفونی‌کننده دامی و مواد شیمیایی (کلیه ترکیبات یددار) است.

این ماده معدنی در ساخت اسید استیک، کائوچو، رنگدانه، موادآلی، تولید فلزات با خلوص بالا، مکمل غذایی، تایر اتومبیل، صنایع هوا فضا و الکترونیک به کار می‌رود.