جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا روز پنجشنبه به وقت محلی با شی جین پینگ رئیس جمهوری چین به صورت تلفنی در مورد موضوعاتی چون تنش های فزاینده بر سر تایوان، اختلافات تجاری و تلاش آنها برای کنترل رقابت دو جانبه، گفتگو کرد.
کاخ سفید گفت این تماس تلفنی از ساعت ۸:۳۳ صبح به وقت واشنگتن آغاز شده و در ساعت ۱۰:۵۰ دقیقه صبح به پایان رسید.
در حالی که این پنجمین گفتگوی بایدن با شی از زمان ریاست جمهوری وی در یک سال و نیم پیش است، مخفی کردن بی اعتمادی عمیق بین دو کشور بسیار دشوار به نظر می رسد.
در روزهای اخیر تنش ها میان دو کشور بر سر سفر احتمالی نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان افزایش یافته است.
گفتگوی بین رهبران دو کشور در حالی است که از سویی تنش میان دو کشور به دلیل تایوان افزایش یافته و از سوی دیگر دولت بایدن به علت مشکلات اقتصادی داخلی از جمله تورم بی سابقه و فشار بر مصرف کننده، کاهش عوارض گمرکی بر کالاهای وارداتی از چین را در دست بررسی دارد.
آمریکا چین را به عنوان یک رقیب راهبردی خود قلمداد میکند و ماه گذشته به ناتو فشار آورد تا در سند راهبردی خود پکن را یک چالش امنیتی در نظر بگیرد.
روزنامه «فایننشال تایمز» در ۱۸ جولای (۲۷ تیرماه) گزارش داد که پلوسی قصد دارد در ماه اوت از تایوان بازدید کند.
یک روز پس از این گزارش، وزارت خارجه چین اعلام کرد که سفر پلوسی به تایوان به طور جدی حاکمیت و تمامیت ارضی این کشور را تضعیف میکند و آمریکا با عواقب این اقدام مواجه خواهد شد.
جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا هفته گذشته اعلام کرد که قصد دارد تا پایان ماه جاری با شی جین پینگ، رئیسجمهوری چین صحبت کند. با این حال بایدن در مورد سفر پلوسی به تایوان ابراز تردید کرد.
بایدن گفت: من فکر میکنم ارتش معتقد است این سفر درحال حاضر ایده خوبی نیست اما من از وضعیت آن خبر ندارم.
پلوسی که همواره مورد انتقاد چین بوده است در ماه ژانویه جلسه مجازی با «ویلیام لائی» معاون رئیس جمهوری تایوان برگزار کرد.
اکنون در دولت آمریکا درباره اینکه آیا پلوسی به تایوان سفر کند یا نه شکافهایی بوجود آمده است.
چین معتقد است تایوان بخشی از این کشور است، اما تایوان خود را کشوری مستقل میداند. مقامات تایوان، آمریکا را بزرگترین متحد خود به شمار میآورند و واشنگتن نیز به استناد به قانونی خود را ملزم به کمک به این جزیره برای دفاع از خود میکند.