ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا عصر پنجشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره پیشنهاد جوسپ بورل مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: با شرکای اروپایی خود در ارتباط مستقیم و در حال بررسی آن هستیم و بازخورد آن را نیز بصورت مستقیم به آنها منتقل می کنیم.
وی با تکرار ادعاهای آمریکا افزود: براساس درک ما، این پیشنهاد بر اساس توافقی ارائه شده که روی میز مذاکره وجود داشته است و از ماه مارس آماده پذیرش آن هستیم.
سخنگوی وزارت خارجه توپ به سرانجام نرسیدن مذاکرات رفع تحریم ها را در زمین ایران انداخت و مدعی شد آمریکا دلیل به سرانجام نرسیدن این توافق نیست بلکه ایران از بازگشت متقابل به پایبندی به برجام جلوگیری کرده است.
وی ادعا کرد ما آشکار بیان کرده ایم که برای بازگشت به پایبندی به برجام آماده هستیم در شرایطی که ایران نیز چنین آمادگی داشته باشد اما نشانه ای از آمادگی ایران برای تصمیم گیری سیاسی لازم جهت بازگشت به پایبندی به برجام مشاهده نکرده ایم.
هشت دور مذاکرات فشرده میان نمایندگان ایران و گروه ۱+۴ در وین، اسفند ماه ۱۴۰۰ به مرحلهای رسید که اکنون موفقیت و یا شکست گفتوگوها صرفا به تصمیمات سیاسی آمریکا به عنوان مقصر وضع موجود بستگی دارد. اگر واشنگتن تصمیمات لازمی را که به آن آگاه است اتخاذ کند میتوان چند موضوع باقیمانده را حل کرد و ظرف چند روز به توافق نهایی رسید.
مقامات آمریکایی و رسانههای غربی در ادامه بازی مقصر نمایی اصرار دارند که ایران را عامل تعلل در رسیدن به توافق نهایی و شکست احتمالی مذاکرات نشان دهند. این درحالیست که خواستههای جمهوری اسلامی ایران با رویکردی واقعگرایانه منطبق با ملزومات توافق سال ۹۴ و در تناسب با تجریبات بدست آمده از عملکرد طرفهای غربی تنظیم شده است.
ند پرایس در ادامه نشست خبری روز پنجشنبه خود با تکرار آمادگی واشنگتن برای سناریوهای مختلف ادعا کرد: برای سناریوهای مختلف در صورت بازگشت به برجام و عدم بازگشت به برجام آماده هستیم. توافقی روی میز است و ما آماده پذیرش توافقی هستیم که روی میز است اما ایران آماده نیست.
وی در پاسخ به سوالی درباره زندانیان دو تابعیتی در ایران نیز گفت: مراقب هستیم بازگرداندن آمریکاییهای زندانی در ایران به مذاکرات بازگشت مشترک به پایبندی به برجام گره نخورد.هرگز این توهم را نداشتهایم که بازگشت ما به برجام بزودی اتفاق میافتد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا عصر سه شنبه به وقت محلی نیز در جمع خبرنگاران اظهار داشت: ما درحال بررسی پیش نویس تفاهم برای بازگشت متقابل به پایبندی کامل برجام هستیم که جوسپ بورل با ما و همچنین ایران به اشتراک گذاشته است. ما پاسخ خود را به صورت مستقیم به اتحادیه اروپا اعلام خواهیم کرد.
وی تصریح کرد: ما درحال مطالعه تغییرات پیشنهادی از سوی اتحادیه اروپا هستیم و در مدت کوتاهی به آنها پاسخ خواهیم داد.
این مقام وزارت خارجه آمریکا مدعی شد: امیدواریم که ایران در نهایت از فرصتی که مدتی در مقابل این کشور قرار دارد، استفاده کند.
این مقام آمریکایی ادامه داد: بورل به چارچوب زمانی در پیشنهاد خود اشاره نکرده است، ما در پاسخ به این پیشنهاد وی سریع عمل خواهیم کرد.
علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران سه شنبه شب در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت:در طول هفته گذشته، تبادل نظرهای جدی و سازندهای با طرفهای مقابل پیرامون مذاکرات وین انجام شده است. هماهنگکننده ایدههای خود را برای جمعبندی مذاکرات ارائه نموده است. ما نیز ایدههایی برای جمعبندی مذاکرات، هم از لحاظ شکلی و هم محتوایی، داریم که به اشتراک گذاشته خواهد شد.
جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا طی یادداشتی در روزنامه فایننشال تایمز، فشار حداکثری علیه ایران را شکست خورده دانست و از قدرتهای خارجی خواست برای نجات برجام اقدام کنند.
به گزارش ایرنا، جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا طی یادداشتی در روزنامه فایننشال تایمز از قدرتهای خارجی خواست برای نجات برجام اقدام کنند.
بورل نوشت: برای بازگشت به برجام به عنوان مقام هماهنگ کننده از انگیزه و شتاب دولت جدید آمریکا استفاده کردم و در آوریل سال گذشته کلید این کار زده شد تا آمریکا به برجام برگردد. بعد از ۱۵ ماه مذاکره در وین و تعامل با حاضران به این نتیجه رسیدم که دیگر فضا برای اهمالکاری گذشته و باید برای احیای برجام تمام تحریمها برداشته شود.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه یادداشت خود آورده است: برجام هرچند یک توافق کامل نیست ولی تمام عناصر اساسی را مورد توجه قرار میدهد که طرفهای حاضر به سختی به آن رسیدهاند. اکنون باید تصمیماتی اتخاذ شود تا از این فرصت منحصر به فرد برای موفقیت استفاده شود. من هیچ جایگزین جامع یا موثر دیگری به غیر از برجام نمیبینم.
بازگشت برجام نه تنها در مورد نظارت بر برنامه هستهای ایران موثر است بلکه میتواند فضای امنیتی منطقه را دارای ثبات کرده و حرکت مثبتی در جهت اعتمادسازی بین کشورها ایجاد کند.