ساری - ایرنا - استانداری که تصمیم گرفت به پشت میزنشینی قناعت نکند؛ دریک اقدام عملی مدیریت جهادی و میدانی را دربحران ناشی از سیل زدگی به نمایش گذاشت ،حسینی پور دروهله نخست چگونگی عرضه مایحتاج اصلی به مصیبت‌دیدگان رابا هدف کاستن دشواری‌های مردم رصدکرد و سپس خسارت ها به زیر ساخت ها را مورد رسیدگی قرار داد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، اندوه خسارت‌های بارش شدید باران و جاری شدن سیلاب در مازندران درحالی سومین روز خود را می‌گذراند که مصیبت دیدگان اکنون با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می‌کنند و تعدادی از هم استانی‌هایمان هم به واسطه جان باختن عزیزانشان عزادار هستند، اما آنچه که به عنوان شیوه تازه‌ای از مدیریت جهادی و میدانی این روزها به واسطه حضور میدانی سید محمود حسینی پور استاندار و دیگر مسوولان ارشد مازندران در کانون بحران از آن یاد می‌شود، نشان دهنده گره گشا بودن این بازدیدها برای التیام زخم ماتم‌زدگان است.

نقاط مختلف استان مازندران بامداد روز پنجشنبه ششم مرداد ماه با سیل هولناکی مواجه شد و ویرانی‌هایی بر جای گذاشت. اگرچه شدت این ویرانی‌ها قابل توجه است اما آمار چهار جان باخته حکایت از آن دارد که اگر مسوولان ارشد استان برای شناسایی حدود ۶۰ مفقودی و محاصره شدگان در سیل در روستاهای مرزن آباد چالوس اقدامات فوری انجام نمی دادند، شاید اکنون تعداد مرگ و میر ناشی از این بلیه طبیعی به دهها تن می‌رسید.

بازدیدهای میدانی خبرنگار ایرنا از مناطق سیل زده چالوس که بیشترین خسارت ها را در مقایسه با دیگران شهرستان های مازندران به دلیل جاری شدن سیلاب متحمل شد حاکی  از بالا بودن سرعت عملیات امداد و نجات در مناطق سیل زده است و مسوولان اجرایی و ستادی استان با مدیریت میدانی استاندار مازندران از لحظات ابتدایی این رویداد تلخ در صحنه امدادرسانی حضور یافتند.

اسکان موقت، بازگشایی جاده های دسترسی، رسیدگی به حال مصیبت دیدگان و حضور به موقع تیم‌های امداد و نجات در منطقه، نشان از جاافتادن یک رویه در مقابله با حوادث طبیعی و غیرطبیعی در مازندران دارد و آن الگوی مدیریت جهادی است که برای رسیدگی به آلام مردم زمان و مکان نمی‌شناسد و مسوولان معتقد به آن در کمترین زمان ممکن خود را به مرکز مشکلات مردم رسانده و از نزدیک آن را مدیریت می‌کنند.

آغاز آواربرداری

سیلی که حوالی ساعت  چهار بامداد روز پنجشنبه ششم تیرماه در ۲۵ روستای منطقه مرزن آباد چالوس از جمله چهارباغ، واسکول و انگوران روی داد و خواب را بر چشمان مردمان این خطه حرام کرد به گفته سرپرست مدیریت بحران استانداری مازندران حاکی از خسارت حدود ۵۰۰ میلیارد تومانی به زیرساخت ها از قبیل تلفن، برق، آب آشامیدنی، واحدهای مسکونی و راه های روستاهای مرزن آباد شهرستان چالوس است.

مسوولان می گویند آمار جان‌باختگان ناشی از شدت جاری شدن سیلاب اگرچه حتی یک مورد آن هم زیاد است، اما اکنون چهار نفر و تعداد مفقودی ها هم از ۱۰ به ۲ تن کاهش پیدا کرده است. با این وجود تمامی تجهیزات و امکانات دستگاه های اجرایی، ستادی، بسیج سازندگی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و همچنین ارتش جمهوری اسلامی ایران در منطقه مرزن آباد برای آواربرداری حضور دارند و در ۱۲ ساعت گذشته راه ارتباطی ۱۷ روستای چالوس بازگشایی و تلاش ها برای بازگشایی هشت راه روستایی دیگر ادامه دارد. سوخت و آب رسانی و توزیغ غذای خشک و همچنین آواربرداری با همت حدود یک هزار و ۵۰۰ نفر از نیروهای جهادی و هلال احمر در حال انجام است و  مسوولان امیدوار هستند که حداکثر تا ۴۸ ساعت آینده در صورت توقف بارش ها شرایط زندگی سیل زدگان تا حدودی بهبود یابد و به روال عادی برگردد.

حضور مسوولانه مدیران در مناطق سیل‌زده

به فاصله به طور تقریبی ۲ ساعت از وقوع سیل در چالوس و روستاهای این منطقه، گروه‌های امداد و نجات با همراهی استاندار مازندران و فرماندار شهرستان در منطقه حاضر شدند، نخستین جلسه ستاد مدیریت بحران منطقه به فاصله زمانی کمتر از یک‌ساعت از آغاز بارش ها، در محل فرمانداری چالوس برگزار و با تقسیم کار میان مسوولان، فرماندار چالوس موظف به آماده باش و حضور در میدان شد. استاندار مازندران نیز به همراه جمعی از مدیران استان برای بررسی آخرین وضعیت سیل عازم روستاهای مرزن آباد چالوس شد. فرماندار چالوس هم بلافاصله پس از وقوع سیل در مسیر شمالی جاده کندوان حاضر شد و شخصا کنترل شرایط خاص منطقه را به دست گرفت.

تلاش ها برای وصل شدن برق ۲۵ روستای مرزن آباد از همان ساعات ابتدایی با وجود تداوم بارش ها آغاز و اکنون برق ۱۵ روستا وصل شد و مدیرعامل توزیع برق استان مازندران از وصل شدن برق تمامی روستاهای همجوار مرزن آباد تا ۲۴ ساعت آینده خبر می دهد. همچنین با سرعت گرفتن اسکان موقت هموطنان سیل زده، با توجه به احتمال بارش‌ها در روزهای آینده، مسوولان منطقه برای احداث کانکس‌های مناسب با بنیاد مسکن استان رایزنی‌های خود را آغاز کردند.

حضور مسوولانه مدیران در میدان دشواری‌های مردم، رویه دولت سیزدهم است و هر گزاره‌ای جز این، بی‌انصافی در حق تلاش‌هایی است که دستکم حادثه طبیعی اخیر در مازندران رخ داده است. روزهای آینده از نحوه مدیریت، سیل چالوس با حضور مسوولان استانی و دیگر مردان بیشتر خواهیم شنید اما این الگوی مدیریتی که با ایده شخص آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی درحال اجراست، تاکنون نتایج ملموس خود را نشان داده و مورد تقدیر مردم هم قرار گرفته است. مدیریتی که رکن ابتدایی آن حضور در میدان و ارتباط مستقیم با مردم، بدون مانیتور، بدون واسطه و بدون از دست دادن زمان است. شیوه مدیریتی که امید مردم به حضور مسوولان در میان خود را قوت می‌بخشد.

پای ریزی این دستاوردها، دستور دیروز رئیس جمهور به استانداران سراسر کشور و وزرا با توجه به بارش های پیش رو و احتمال سرریز شدن سدها و آب بندها است که از آنان خواست تمام امکانات خود را برای مواجهه با سیل بسیج کنند.
آیت الله سید ابراهیم رئیسی به وزرا، روسای سازمان ها و استانداران سراسر کشور دستور داد تمام امکانات خود را برای مواجهه با سیل بسیج کنند. رئیس جمهور تاکید کرد: ضروری است استانداران با همه امکانات موجود به مناطق سیل زده در استان خود یا به استان های معین و همجوار امدادرسانی کنند. رئیسی همچنین با توجه به بارش های پیش رو و احتمال سرریز شدن سدها و آب بندها، استانداران سراسر کشور و دستگاههای مرتبط را موظف کرد اقدامات و تدابیر لازم را برای پیشگیری از بروز خسارات در دستور کار قرار دهند.

دستگاه‌های اجرایی به صف شدند

سرپرست اداره کل مدیریت بحران استانداری مازندران روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تشریح آخرین وضعیت خسارت های سیلاب گفت :عمده خسارت وارده سیلاب روز جمعه در شهرستان چالوس است که علاوه بر فوت چهار نفر و دو مفقودی، باعث تخریب کامل و صددرصدی دو روستای "باسکول " و " فولادکوه"  از توابع بخش مرزن آباد این شهرستان شد.

حسینعلی محمدی افزود:  این سیلاب علاوه بر تخریب راه روستایی تعدادی از روستاهای منطقه، باعث تخریب صد درصدی راه روستای دلیر از توابع مرزن آباد شد که با حضور نیروهای امدادی و راهداری و نیروهای مردمی، هم اکنون با ایجاد راه فرعی، مسیر دسترسی به این روستاها فراهم شده است.

وی از تشکیل ستاد مدیریت بحران با حضور استاندار مازندران، معاونان ستادی وی و شماری دیگر از مسوولان استان در محل فرمانداری چالوس خبر دادو  گفت که استاندار مازندران با حضور در مناطق سیلزده، از نزدیک در جریان خدمات ارایه شده به مردم و روند امداد رسانی شدند.

وی ادامه داد: با ایجاد راه فرعی، هم اکنون مسیر دسترسی به تمام روستاهای سیلاب زده بخش مرزن آباد چالوس فراهم شده است و تلاش‌ها تا  رفع کامل مشکلات همچنان ادامه خواهد داشت.

سرپرست اداره کل مدیریت بحران استانداری مازندران افزود: با اطلاع رسانی بموقع ای که در ارتباط با بارش‌های رگباری و وقوع احتمالی سیلاب صورت گرفته بود، با توجه به تخریب کامل و صد در صدی دو روستای باسکول و فولادکوه مرزن آباد و از بین رفتن زمین های کشاورزی مردم منطقه، خوشبختانه آمار فوتی ها افزایش نیافته است.

محمدی به مشکل آب آشامیدنی روستاهای سیلاب زده بخش مرزن آباد چالوس نیز اشاره کرد و گفت که سیلاب باعث تخریب پنج تا ۶ کیلومتر از خطوط انتقال آب این مناطق شده است که تا رفع کامل مشکل، آبرسنای هب این روستاها نیز از طریق تانکر آبرسانی انجام می شود.

وی تصریح کرد که سیلاب روز گذشته همچنین باعث تخریب راه اصلی ۱۰ روستاهای بخش مرزن آباد در منطقه فشکور، الیت دلیر و همچنین راه روستایی ناتر این منطقه شده است و تلاشها برای بازگشایی این مسیرها نیز همچنان ادامه دارد.

به گفته محمدی در جریان سیلاب روز گذشته، از هشت اتباع خارجی مستقر در منطقه روستایی واسکول مرزن آباد که احتمال مفقود شدن آنها وجود داشت، با تلاش نیروهای امدادی، هفت نفر از آنان سالم پیدا شدند و متاسفانه یک اتباع خارجی نیز جان باخت.

وی گفت: در شهرستان تنکابن به دلیل تدوام بارش ها هم تَرک خوردگی دیواره محور سه هزار و همچنین آب گرفتگی حیاط منازل منطقه گزارش شده که در این آبگرفتگی چهار ساختمان در حاشیه رودخانه اتفاق افتاده که یک ساختمان به دلیل آسیب زیاد تخریب شد.
همچنین در شهرستان کلاردشت بارش های سامانه موسوم به مونسون در بحث آب شرب به دلیل گل آلود بودن و جلوگیری از آسیب رساندن به تصفیه خانه از مدار خارج شده و آب رسانی به مردم با سه تانکر پنچ هزار لیتری در حال انجام است.
خسارت های بارش سیل آسا در شهرستان نور باعث انسداد محور مچ به یالرود شده که با تلاش نیروهای امدادی بازگشایی شد و ۲ پل هم در منطقه تخریب شد.   
این گزارش می افزاید به غیر از شهرستان های یاد شده تاکنون از دیگر مناطق استان گزارشی مبنی بر خسارت احتمالی بارش باران شدید و سیلاب به مدیریت بحران استانداری ارائه نشده است.

بازگشایی جاده هراز

رییس پلیس راه مازندران نیز با بیان اینکه محور کندوان به علت سیلاب ناشی از روز گذشته و ورود گل و لای به داخل این جاده همچنان بر روی خودروهای عبوری مسدود است، گفت: نیروهای امدادی و راهداری در تلاش هستند تا این مسیر هرچه زودتر بازگشایی شود.

سرهنگ یدالله جهان‌تاب به خبرنگار ایرنا گفت که در جریان سیلاب ناشی از روز گذشته، تنها چند خودرو دچار خسارت جزیی شد و هیچ گونه فوتی ناشی از سیلاب در جاده های  مازندران تاکنون گزارش نشده است.

وی از بازگشایی جاده هراز در ساعت ۱۸ عصر روز گذشته خبر داد و افزود: با تلاش نیروهای راهداری این محور که به علت ورود گل و لای ناشی از سیلاب چند روز گذشته بر روی خودروهای عبوری مسدود شده بود، اکنون بازگشایی و تردد خودروها در این مسیر و همچنین جاده فیروزکوه در جریان است.

رییس پلیس راه مازندران با اشاره به پیش بینی هواشناسی مبنی بر تدوام ناپایداری جوی تا روز دوشنبه در این استان، به رانندگان توصیه کرد از توقف در محورهای کوهستانی به خصوص در گردنه‌ها که احتمال ریزش سنگ، رانش کوه و سقوط بهمن وجود دارد، خودداری کنند.
سرهنگ جهان تاب، سرعت و سبقت غیرمجاز، نبستن کمربند ایمنی و حرکت در شانه خاکی را از جمله تخلفات حادثه‌ساز عنوان کرد و گفت : پلیس بشدت با این گونه تخلفات برخورد می‌کند و در صورت ثبت تخلف حادثه ساز، خودروی راننده متخلف ۷۲ ساعت به پارکینگ منتقل می شود و برای گواهینامه راننده متخلف نمره منفی درج خواهد شد.

مرکز کنترل ترافیک پلیس راه مازندران با شماره ۲۱۸۲۴۴۳۴ و ۲۱۸۲۴۴۲۰ با پیش شماره ۰۱۱ به طور شبانه روز آماده پاسخگویی در خصوص وضعیت راه‌های استان است.

مازندران ۱۰ هزار و ۴۰۰ کیلومتر راه اصلی و فرعی دارد که بیش از سه هزار کیلومتر از آن محورهای مواصلاتی کوهستانی است.

تدوام ناپایداری جوی تا روز دوشنبه

هواشناسی مازندران با اشاره به تقویت جریانات خنک شمالی از تدوام ناپایداری های جوی تا پایان روز دوشنبه خبر داد و پیش‌بینی کرد که بارش رگباری باران تا اواسط هفته جاری در این استان تداوم داشته باشد.

هواشناسی شرایط جوی امروز مازندران را نیمه ابری دربعضی ساعات با افزایش ابر بویژه درارتفاعات با رگبار باران، وزش باد و احتمال رعدو برق با بیشینه دما در مناطق ساحلی وجلگه ای  بین ۲۶ تا ۳۱ و در ارتفاعات نیز بین ۱۸ تا ۲۴ درجه سلسیوس پیش‌بینی کرده است.

طبق پیش بینی هواشناسی، آسمان مازندران در روزهای یکشنبه و دوشنبه نیمه ابری تا ابری گاهی با رگبار باران، وزش باد و رعد و برق پراکنده همراه است و دمای هوا نیز در طی این مدت در مناطق ساحلی و جلگه ای بین ۲۵ تا ۳۰ و در ارتفاعات نیز بین ۱۶ تا ۲۲ درجه سانتیگراد بالای صفر می‌رسد.

هواشناسی شرایط جوی مازندران از روز سه شنبه تا پایان هفته جاری را صاف تا نیمه ابری همرها با افزایش نسبی دما پیش‌بینی کرده است.