بر اساس پایش خبرنگار ایرنا طی روزهای اخیر بنظر می رسد که حریم رودخانه اصلی تربت حیدریه در محدوده نقاط پرجمعیت شهری دستخوش تغییر و تجاوزهایی شده است بطوریکه بیم آن می رود طغیان سیلاب باعث سرریز شدن آب و بروز خسارت و تلفات احتمالی شود.
مشاهدات خبرنگار ایرنا حاکیست از محدوده روستای ده پایین که اصلی ترین رودخانه فصلی وارد نقاط شهری تربت حیدریه شده و در نهایت از روستاهای بوری آباد و قلعه نو از شهر خارج می شود ، در طول چند کیلومتر تاسیسات شهری و نقاط مسکونی پرجمعیت در حریم رودخانه قرار دارد.
در طول این مسیر چندین پل وجود دارد که برخی دهانه های آنها مسدود است، همچنین علاوه بر تخلیه نخاله های ساختمانی در حریم رودخانه ، برخی نهادها همچون شهرداری اقدام به احداث جاده های فرعی در عرض رودخانه کرده اند که می تواند همچون سدی مانع عبور جریان آب یا دست کم اختلال در تخلیه روان آبها شود.
فقدان یا تخریب کلی و جزئی دیوار ساحلی بویژه در محدوده خیابانهای کاشانی ، مظفریه و بهشتی از دیگر نواقص و ضعف های اصلی ترین رودخانه فصلی داخل شهر تربت حیدریه است که می تواند در هنگام وقوع سیل خطر تخریب و تلفات را افزایش دهد.
در همین رهگذر طی روزهای اخیر شبکه های اجتماعی در تربت حیدریه با بازنشر فیلم و تصاویر سیل در اقصی نقاط کشور و اطلاعیه هواشناسی خراسان رضوی مبنی بر احتمال بارندگی در حومه مشهد و تربت حیدریه به نگرانی ها از وقوع سیلاب در این خطه دامن زده اند.
خبرنگار ایرنا برای بررسی بیشتر موضوع با مدیران ذیربط تماس گرفت که اگر چه بعضا پاسخ های متناقضی شنید اما آنچه بر آن اتفاق نظر وجود داشت احتمال ضعیف وقوع سیلاب و همچنین توان هدایت و تخلیه آب از طریق رودخانه فصلی شهرستان است.
در همین پیوند مدیر امور آب منطقه تربتحیدریه به خبرنگار ایرنا گفت: پیش بینی ها حاکیست خطر بارش رگباری و وقوع سیل در سطح شهرستان طی روزهای آینده اندک است.
مهدی طلعتی در پاسخ به محدود شدن حریم رودخانه اصلی شهر تربت حیدریه طی سالهای اخیر به سبب تخلیه نخاله های ساختمانی اظهار داشت: طبق قانون تنها رعایت حد وسط و بستر حریم رودخانه بر عهده شرکت آب منطقه ای است و اکنون رودخانههای فصلی منطقه از حیث حریم فاقد مشکل خاصی هستند.
وی با بیان اینکه متولی کنترل نخاله های ساختمانی و زباله شهرداری و محیط زیست هستند، گفت: لایروبی رودخانه فصلی شهر تربت حیدریه نیز بر عهده شهرداری است.
رییس اداره حفاظت محیط زیست تربتحیدریه نیز در این باره به ایرنا گفت: بر اساس ماده ۷ قانون مدیریت پسماند دفع زباله در حوزه حریم شهری بر عهده شهرداری و جلوگیری از تصرف رودخانهها نیز وظیفه امور آب است در عین حال معتقدیم کمبود نیرو و تعدد تجاوزهای عمومی صورت گرفته باعث سختی کار کنترل حریم رودخانه ها توسط متولیان شده است.
داوود نورمحمدی افزود: متاسفانه طی سالهای اخیر حجم خاک و نخاله تخلیه شده در حریم رودخانه فصلی تربت حیدریه به قدری زیاد شده است که زمینه تصرف و ساخت و سازهای غیرمجاز را نیز فراهم آورده است.
شهردار تربتحیدریه نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: باوجود اینکه خطر وقوع سیل طی روزهای آینده وجود ندارد اما شهرداری با عمل به وظایف قانونی خود زمینه بروز خطر را کاهش داده است.
وحید فرختبار افزود: برخی ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم رودخانه فصلی تربت حیدریه طی ادوار گذشته موجب بروز مشکلاتی شد و قرار است طی مکاتبه و با اخطار قضایی موضوع پیگیری و رفع مشکل شود.
وی پاسخگویی به دیگر سوالات خبرنگار ایرنا را به بعد از برگزاری چند جلسه و برنامه کاری که درگیر آن بود؛ موکول کرد.
گفتنی است در داخل شهر تربتحیدریه چند رودخانه کوچک فصلی دیگر نیز وجود دارد که عمدتا درگیر تحدید حریم هستند.
مطابق آخرین پیشبینی هواشناسی تربت حیدریه ارسالی امروز به ایرنا، بارشها نقاط شمالی، شمالغربی و مرکز خراسان رضوی را در برمیگیرد که تاثیر آن بر این شهرستان اندک است.
مرکز شهرستان ۲۲۵ هزار نفری تربتحیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد مقدس قرار دارد.