شیراز-ایرنا-مدیرکل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران با تأکید بر استفاده از بازار قطر گفت:۴ نمایشگاه اختصاصی فرش و صنایع دستی، مواد غذایی، خشکبار، طلا و جواهرآلات قبل از برگزاری جام جهانی برگزار می‌شود و فراخوان آن نیز منتشر شده است.

فرزاد پیلتن روز سه‌شنبه در پنجمین کارگروه توسعه صادرات استان فارس افزود: با رویداد جام جهانی ۲۰۲۲ روبه‌رو هستیم و از این جهت استفاده از بازار قطر اولویت‌ امروز توسعه تجارت است‌. 

وی با بیان اینکه برای استان فارس بازار قطر به دلیل ارتباطات قدیمی و خوبی که از گذشته وجود دارد نیاز به معرفی ندارد اما امروز پروژه جام جهانی مورد بحث است، افزود: برای این منظور باید برخی از شاخص‌ها رعایت شود و این بازار برای بخش‌های مختلف به ویژه تجاری و سرمایه‌گذاری مهم است. 

پیلتن با بیان اینکه از سالی که قطر انتخاب شد اقدامات و پیگیری‌هایی انجام گرفت البته ارتباط‌گیری سخت بود و اراده‌ای جدی در گذشته وجود نداشت، اظهار داشت: در دولت جدید ارتباطات با قطر و با سفرهایی بین دو کشور صورت گرفت، فضا بهتر شد و کارگروهی زیر نظر معاون اول رئیس جمهور تشکیل گردید که یک کمیته به اسم تجارت داشت. 

وی با بیان اینکه کمیته گردشگری و دو کمیته دیگر هم تشکیل شده است، افزود: امروز کمیته تجارت مدنظر است تا از فرصت‌های تجاری جام جهانی استفاده کنیم، مذاکرات خوبی در کمیسیون مشترک انجام و اقدامات عملیاتی با این کمیسیون شروع شد همچنین رایزن بازرگانی ما نیز در قطر مستقر شده است. 

پیلتن با اشاره به تاسیس مرکز تجاری ایران در قطر به عنوان پروژه سوم این ارتباطات گفت: برای این مرکز مجوزها صادر و فعالیت را رسما شروع کرده است و پروژه چهارم نیز برنامه‌ریزی برای برگزاری چند رویداد نمایشگاهی بوده است که ۴ نمایشگاه اختصاصی قبل از برگزاری جام جهانی برگزار می‌شود و مجوزهای آن صادر شده است که شامل فرش و صنایع دستی، مواد غذایی، خشکبار،طلا و جواهرآلات است و فراخوان آن نیز منتشر شده است. 

مدیرکل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه اگر تجار و فعالان استان فارس علاقه‌مند باشند  می‌توانند در این نمایشگاه‌ها شرکت نمایند، افزود: توصیه و تاکید این است که با استانداردهای بالا و کالاهای باکیفیت و برند در نمایشگاه حضور پیدا کنند و شرکت‌ها با توانمندی بالا معرفی شوند. 

وی با بیان اینکه یک نمایشگاه هم در حین برگزاری جام جهانی خواهیم داشت که معاونت گردشگری وزارت میراث فرهنگی برگزار می‌کند، عنوان کرد: هدف از این نمایشگاه معرفی صنایع دستی و فروش آن است که یک ماه زمانش طول می‌کشد و صنایع دستی کوچک و خرد که قابلیت فروش دارند ارائه می‌شود. 

پیلتن با بیان اینکه تلاش بر این است که مجوز فروش نیز از دولت قطر گرفته شود، افزود: یک فضای ۲۰۰ متری هم دولت قطر به صورت رایگان به وزارت میراث فرهنگی داده که فارس می‌تواند مشارکت کند و این برای معرفی ظرفیت‌های فرهنگی کشور است و تجاری نیست. 

وی با بیان اینکه برای تحقق این مشارکت زیرساخت‌های بانکی و حمل و نقل مهم است که باید تامین شود، افزود: یک کارگروه بهداشتی نیز برای استفاده از جام جهانی تعریف شده با هدف جذب گردشگر سلامت که به عهده وزارت بهداشت است و استان فارس با توجه به ظرفیت‌هایی که در این زمینه دارند می‌تواند ورود کند. 

استان فارس برای استفاده از فرصت‌های تجاری با قطر لیدر است 

عباس عبدالخانی رایزن بازرگانی ایران در قطر نیز در این جلسه از طریق ارتباط ویدیوئی با بیان اینکه روابط تجاری با کشورهای خلیج فارس مدیون تجار و بازرگانان استان فارس است، گفت: بزرگترین تجار امروز قطر اصالتا شیرازی هستند و جام جهانی یک جرقه است که باید از آن برای توسعه روابط تجاری ایران با محوریت استان فارس برنامه‌ریزی بلند مدت کرد.  

وی با بیان اینکه کشور قطر هم از لحاظ سیاسی و اقتصادی تغییر کرده و سفر مقامات ایرانی و قطری توسعه روابط تجاری را بیشتر کرد، افزود: برای این منظور باید زیرساخت‌ها تامین شود که امروز تا نقطه مطلوب فاصله دارد چراکه کشور قطر سالانه ۲۵ میلیارد دلار واردات دارد اما سهم ایران از این واردات بسیار کم است. 

عبدالخانی با بیان اینکه مواد غذایی بهترین امکان ایران برای توسعه تجاری با قطر است، گفت: 
رویکرد سازمان توسعه تجارت اکنون فرق کرده است، باید اطلاعات بخش خصوصی را گرفت و در کنار و همکاری رایزن بازرگانی که کارمند دولت است مراکز تجاری بخش خصوصی را ایجاد کرد. 

رایزن بازرگانی ایران در قطر افزود: استان فارس برای استفاده از فرصت‌های تجاری با قطر لیدر است که باید از این ظرفیت استفاده شود. 

استان فارس مزیت نسبی در تجارت با قطر دارد 

محسن ربانی‌زاده؛ معاون اقتصادی استاندار فارس نیز در این جلسه با اشاره به رویداد جام جهانی فوتبال گفت: این مقطع احساسی و زودگذر است اما برای بعد و حین برگزاری باید برنامه داشته باشیم؛ استان فارس مزیت نسبی دارد و می‌توانیم نقش به سزایی در تجارت با قطر ایفا کنیم. 

وی با بیان اینکه بر اساس مصوبه هیئت دولت وظیفه داریم در کشورهایی مانند قطر ارتباط بگیریم، افزود: با توجه به حضور تعداد زیاد استان فارسی‌ها در این کشور می‌توانیم از ظرفیت‌ها در راستای توسعه استفاده کنیم و آنچه شایسته استان است در این ایام داشته باشیم و بعد از جام جهانی نیز بتوانیم از فرصت تجاری قطر استفاده کنیم. 

ربانی‌زاده با بیان اینکه باید برنامه‌ریزی استراتژایک در مراودات با قطر داشته باشیم، گفت: باید نقاط قوت و ضعف مشخص و طی آن برنامه‌ریزی و پیگیری کنیم و در حوزه اکوتوریسم و گردشگری سلامت می‌توانیم پذیرای گردشگران قطر به استان فارس باشیم.

​​​​بهره‌مندی از فرصت جام جهانی ۲۰۲۲ قطر با تاکید بر تولیدات صادرات‌محور 

حمیدرضا ایزدی، رئیس سازمان صمت استان فارس در این نشست با اشاره به سفر رئیس سازمان توسعه تجارت ایران به استان فارس گفت: در آن سفر درباره مراودات تجاری با کشورهای مختلف با تاکید بر قطر و نیم نگاهی به روسیه و همچنین کشورهای قاره آفریقا  صحبت شد. وی با تاکید بر بازار قطر برای استفاده از فضای بازی‌های جام جهانی افزود: تلاش مسئولان استان بر این است که فرایند تجاری با کشورهای هدف تسهیل شود چرا که مراودات تجاری استان فارس با کشورهای حاشیه خلیج فارس تاریخچه دیرینه و قدیمی دارد.

ایزدی با بیان اینکه تجار بزرگی که در استان فارس داریم ارتباطات قوی با این کشورها دارند و حتی ارتباطات خوبی با ارکان مدیریتی قطر دارد، عنوان کرد:  فضای خوبی فراهم شده تا مراودات تجاری را گسترش دهیم و از سازمان‌ توسعه تجارت این درخواست را داریم که استان فارس جایگاه اصلی خود را در این زمینه داشته باشد. 

رئیس سازمان صمت استان فارس با اشاره به درخواست‌های مطرح شده در سفر رئیس سازمان توسعه تجارت عنوان کرد: در این سفر قول داده شد که برای کارگو حمل هوایی یارانه سوخت تامین شود و ما خواستار پیگیری این مبحث هستیم. 

ایزدی در پایان بر ضرورت بهره‌مندی از فرصت جام جهانی ۲۰۲۲ قطر و لزوم حمایت از تولیدات صادرات محور تاکید کرد.

جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ بیست و دومین جام جهانی است که از ۲۱ نوامبر تا ۱۸ دسامبر ۲۰۲۲ (۳۰ آبان تا ۲۷ آذر ۱۴۰۱) در کشور قطر برگزار خواهد شد.