«امیر اسحاقی» دبیر انجمن واردکنندگان تلفن همراه در گفتوگو با ایرنا درباره وضعیت واردات تلفن همراه به کشور اظهار کرد: در چهار ماه نخست سال گذشته تعداد ۶ میلیون دستگاه تلفن همراه به ارزش ۱.۲ میلیارد دلار وارد کشور شد. در بازه زمانی مشابه در سال جاری، چهار میلیون دستگاه به ارزش ۹۷۰ میلیون دلار وارد کشور شده که نشان از کاهش واردات دارد که در این بین حدود ۲۴۰ تا ۲۶۰ هزار دستگاه بالای ۶۰۰ دلار قیمت داشتهاند.
اسحاقی درباره وضعیت دستگاههای روشن نشده در کشور، خاطرنشان کرد: اکنون حدود ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تلفن همراه روشن نشده در بازار داریم که ۳۰ درصد آنها گوشیهای دکمهای (فیچر فون) است. این گوشیها حجم زیادی از بازار را در دست دارند، اما از نظر مالی، ارزششان اندک است.
وی تصریح کرد: از ابتدای امسال با تغییر سیاستهای تجاری و ارزی کشور، ابتدا برای دستگاههای تلفن همراه بالای ۶۰۰ دلار، منشأ ارز حاصل از صادرات خشکبار را در نظر گرفتند. در مرحله بعدی تالار دوم نیما برای مدت کوتاهی باز و سپس بسته شد و درنهایت از ۲۷ اردیبهشت ارزی برای واردات تلفن همراه تخصیص داده نشد و تلفنهای همراهی که وارد کشور میشوند از ثبت سفارشهای صورتگرفته در ابتدای سال هستند.
دبیر انجمن واردکنندگان تلفن همراه گفت: در ابتدای امسال حدود هشت میلیارد دلار ثبت سفارش واردات تلفن همراه داشتیم که به ۲ میلیارد دلار آن تخصیص ارز تعلق گرفت. از این مقدار ارز حدود ۵۰ درصد تأمین شد و به مرحله خرید رسید. تلفنهایی که اکنون در بازار وجود دارند و مصرف میشوند، متعلق به همان زمان هستند.
۱۲۰۰ شرکت واردکننده تلفن همراه داریم
اسحاقی با بیان اینکه ۱۲۰۰ شرکت دارای مجوز در زمینه واردات تلفن همراه وجود دارند، اما تنها ۳۵۰ شرکت واردات داشتند، تأکید کرد: بخشی از کالاهای دپو شده قبل از توقف تخصیص ارز، وارد کشور شده و اکنون در گمرک است. مشکل عدیده صنف واردکنندگان تلفن همراه مشخص نبودن تکلیف واردات و تغییر کد تعرفه موبایل است که در فرایندهای تجاری فاصله شکلگرفته که باعث کُندی واردات شده است.
وی تصریح کرد: با وضعیتی که داریم تا پایان مردادماه، بازار تأمین است، اما نگرانهایی بابت بازار شهریورماه داریم. در حال حاضر گوشیهای بالای ۶۰۰ دلار تحت عنوان گوشی مسافری به کشور قاچاق میشود و مورد سوءاستفاده قرار میگیرد. بهتر است این بخش نیز توسط شرکتها و به شکل شفاف انجام شود.