تهران- ایرنا- نظارت درست و مداوم بر دی‌اکسید نیتروژن و سایر گازها در محیط‌های مرطوب اکنون به لطف یک حسگر گازی ضدآب امکان پذیر شده است.

به گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه خبری فیزیک، این حسگر دی‌اکسید نیتروژن در نفس ردیابی می‌کند که جمع‌شدگی (concentration ) آنها ممکن است نشانه‌ای از بیماری‌های بالقوه ریوی باشد. این حسگر همچنین در محیط‌های خاصی می‌تواند بر کیفیت هوا نظارت کند.

این حسگر را «هانویا لُری چِنگ» و تیم تحقیقاتی او در دانشگاه  فناوری «هبی» (Hebei) تولید کرده و نتایج این تحقیق در نشریه «میکروسیستم‌ها و مهندسی نانو» منتشر شده است. هرچند «چنگ» پیش از این نیز حسگر ضدآب یا مقاوم در برابر آب تولید کرده بود اما آن حسگر تنها قادر به ردیابی دما و حرکت بود. 

وی گفت: ما نمی‌توانیم از سطح رطوبت در محیط جلوگیری کنیم و به همین علت خواستیم بر ویژگی مقاومت در برابر رطوبت تاکید کنیم. 

محققان برای ساخت این حسگر جدید هم مانند حسگرهای گازی قبلی از «گرافین لیزری» (laser-induced graphene/LIG) استفاده کرده‌اند. در این روش از نوشتن لیزری برای سوار کردن (assemble) دو لایه گرافین دوبُعدی استفاده می‌شود. اما این بار همچنین یک زیرلایه پلیمری الاستومتریک (elastomeric) به لایه حسگری LIG اضافه کردند.

این محققان برای آزمایش حسگر آن را روی نفس ۳۰ نفر امتحان کردند و دریافتند که کمیت‌های پاسخ این حسگر برای بیماران مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) یا آسم، بیش از چهار برابر بزرگتر بود به این معنی که افراد مبتلا به این بیماری‌ها چهار برابر بیشتر دی‌اکسید نیتروژن در نفس خود داشتند.

چنگ می‌گوید که از این حسگر در نهایت می‌توان برای نظارت بر سلامتی افراد و همچنین شناخت بهتر سلامتی جمعیت‌ها استفاده کرد.