رسول مقسم روز پنجشنبه به خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی افزود: بیشترین معضل قاچاق چوب در گرگان مربوط به مناطق جعفرآباد و قرق است که همه نیروهای منابع طبیعی و آبخیزداری برای مقابله و ریشهکنی با این مشکل متحد شدهاند.
وی به نجاریها و کارگاههای چوببری نسبت به عواقب حمل بدون مجوز و خرید و فروش قاچاق چوبآلات جنگلی هشدار داد و گفت: درخت سرخدار از گونه های نادر، ذخیرهگاهی و ممنوع القطع است که برابر ماده هفت قانون منابع طبیعی از آن حفاظت میشود.
وی افزود: برخی سودجویان از درختان ارزشمند سرخدار برای تولید چوب قلیان استفاده کرده و این نعمت ارزشمند را تخریب و قاچاق میکنند.
به گفته مقسم از ابتدای امسال تاکنون ۲۸ نفر در حین حمل قاچاق هیزم و چلم دستگیر شدند و در این بازه زمانی از سوی این افراد سه مامور حفاظتی نیز مورد ضرب و جرح قرار گرفتند که برخی از این افراد سابقه دستگیری چند باره به دلیل قاچاق چوب دارند.
مطالعات فسیلشناسی نشان می دهد که سرخدار بیش از ۱۹۰ میلیون سال قدمت دارد.
سرخدار در جنگل های شمال ایران در ارتفاعات نسبتا بالا دیده میشود که بیشتر به صورت پراکنده است ولی در برخی نقاط از جمله جنگل های قسمت ییلاقی ناهارخوران، قرق ، افراتخته و سیاه رودبار دره زرینگل علیآبادکتول به صورت انبوه و تقریبا خالص دیده میشود.
در دوران چهارم زمین شناسی، آخرین یخبندان کره زمین، گونه های سرخدار نیکمره شمالی را نابود کرد ولی رطوبت دریای خزر مانع از سرایت یخبندان به جنگل های هیرکانی شد.
سرخدار از نظر بومشناسی از گونههای منحصر به فرد منطقه هیرکان است.
استان گلستان از معدود ذخیرهگاههای ارزشمند سرخدار جهان به شمار میرود.