به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از تارنمای مجله انگلیسی زبان یونیورس، کوتولههای سفید بهشدت کمحجم، اجرام فضایی نادری هستند که طی زندگی یک ستاره در دوران پیری تشکیل میشوند. برخی ستارگان که از حد ۱.۴ دهم جرم خورشیدی (solar mass) سنگینتر باشند، به ستاره نوترونی یا سیاهچاله (۳ برابر جرم خورشید) و اگر از این حد کمجرمتر باشند به کوتوله سفید تبدیل میشوند. جرم خورشیدی یک کای استاندارد برای اندازهگیری جرم در اخترشناسی است.
یافتههای اولیه این اخترشناسان چینی از دانشگاه نانجینگ (Nanjing University) منجر به کشف ۱۳۶ جرم جالب فضایی شد که هر کدام از آنها میتوانستند یک کوتوله سفید کمحجم باشد. غریب بودن این اجرام فضایی از این بابت است که بسیار سبک و کمتر از ۳ دهم برابر جرم خورشیدی هستند، پیشتر ۱۰۰ کوتوله سفید کمحجم کشف شده است.
دانشمندان در مطالعهای جدید با استفاده از علم طیفسنجی تصمیم گرفتند، مشخص کنند کدام یک از این ۱۳۶ جرم فضایی، کوتوله سفید است.
بیشتر این اجرام، جرمهای فضایی معمولی؛ اما ۲۱ جرم در میان آنها متفاوت بود. افزون بر این دو جرم از میان این اجرام، منظومه دوگانه با مجموع حجم ۳۰ درصدی جرم خورشید هستند. منظومههای دوگانه ستارههای دوتایی و نزدیک به هم هستند که برهمکنش آنها باعث میشود پیرامون یک گرانیگاه مشترک بگردند.
دلیل علاقهمندی اخترشناسان و دانشمندان علم نجوم به کوتولههای سفید کمحجم این است که بر اساس مفاهیم فعلی اخترفیزیک، این اجرام سماوی به شکل عادی تشکیل نشدهاند زیرا غولهای سماوی کمحجم به این اندازه در کیهان وجود ندارد که منجر به تولد کوتولههای سفید شوند.
تاکنون حدود ۱۰۰ کوتوله سفید کمحجم کشف شده است؛ بنابراین یافتن کوتولههای سفید جدید و مطالعه در مورد جزییات آنها برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه تکامل کیهان و اخترها مهم است. پیشبینی میشود برخی سیستمهای سماوی از این نوع موجهای گرانشی را تولید کنند؛ به همین دلیل ماهیت این پدیده را بیشتر آشکار کنند.