تبریز-ایرنا- رئیس اداره پدافند غیر عامل دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: وجود پدافند زیستی در حوزه بهداشت و درمان جزو ضرورت هاست و آذربایجان شرقی در این زمینه جایگاه مطلوبی دارد.

غلامرضا نورآبادی روز پنجشنبه در نخستین جلسه کارگروه تخصصی زیستی پدافند غیرعامل آذربایجان شرقی، رویکردهای اصلی پدافند غیرعامل در حوزه بهداشت و درمان را شامل رویکرد عمومی، سایبری زیستی، پرتویی، شیمیایی، کالبدی یا فنی، اقتصادی و مردم محور عنوان و اضافه کرد: از بین این رویکردها چهار قرارگاه زیستی، مردم محور، پرتوی و شیمیایی در تمامی استان ها ایجاد شده است و مسئولیت قرارگاه زیستی در آذربایجان شرقی بر عهده دانشگاه علوم پزشکی تبریز است.

وی با اشاره به پدافند زیستی و تاثیر آن در دوران پاندمی کرونا در آذربایجان شرقی، اظهار کرد: با آغاز پاندمی از اواخر سال ۹۸ شاهد حمایت‌های همه‌ جانبه مدیریت ارشد استان از برنامه‌های مقابله با کرونا بودیم و در همین راستا همگرایی و همکاری بسیار نزدیک کلیه ارگان های مرتبط در تمامی حوزه ها قابل توجه بود.

نورآبادی وجود زیرساخت های بهداشتی و درمانی مناسب در کلیه شهرستان های استان را در امر مقابله با همه گیری کرونا قابل توجه دانست و افزود: همزمان با همه گیری کرونا وجود زیرساخت های بهداشتی درمانی مناسب میزان ارجاع به تبریز را بسیار کاهش داد و این نشان از پدافند کاربردی زیستی و توان استان و دانشگاه علوم پزشکی تبریز در این حوزه دارد.

وی با بیان اینکه آذربایجان شرقی جزو آخرین استان هایی است که وارد پیک می شود و کلیه موارد بهداشتی و درمانی تحت کنترل است، ادامه داد: در این مدت در هیچ یک از پیک ها سرریز بیمار در مراکز درمانی نداشتیم و این نکته بسیار قابل توجهی در امر پدافند غیرعامل است.

نورآبادی وجود زیرساخت های الکترونیک در نظام سلامت، وجود شبکه ملی ارائه خدمات آزمایشگاهی کشور و آزمایشگاه های مرجع کنترل غذا و دارو و وجود سازمان های مردم نهاد را از جمله نقاط قوت در پدافند زیستی آذربایجان شرقی بیان کرد.

وی به چالش های موجود در پدافند زیستی نیز اشاره کرد و گفت: کمبود منابع  و زیرساخت ها در نظام سلامت، ضعف بانک جامع اطلاعاتی، کمبود مراکز تحقیقاتی میدانی، آسیب پذیر بودن زیرساخت های حوزه سلامت، وابستگی در تولید اقلام راهبردی و کمبود آزمایشگاه هایی با سطوح بالا ایمنی زیستی از جمله مواردی است که به عنوان چالش های پیش روی پدافند زیستی باید مورد تاکید و توجه ویژه قرار بگیرد.

رئیس اداره پدافند غیرعامل دانشگاه علوم پزشکی تبریز تکمیل بانک اطلاعاتی را از وظایف کارگروه تخصصی زیستی پدافند غیر عامل دانست و اظهار داشت: همکاری کلیه اعضا در تشکیل بانک اطلاعاتی از منابع و امکانات موجود پدافند زیستی استان در سه حوزه تخصصی آشکارسازی و تشخیص و آزمایشگاهی، بهداشت و پیشگیری، تریاژ، تغذیه و درمان از جمله موارد مهمی است که در کارگروه تخصصی پدافند زیستی با آن پرداخت می شود.

به گزارش ایرنا، معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در این جلسه با اشاره به افزایش تهدیدات زیستی بر امر مقابله، پیشگیری، شناسایی و برخورد تاکید کرد و ایجاد ساختارهای مدون را یادآور شد و افزود: باید ضمن ایجاد زیر ساخت ها داشتن برنامه عملیاتی و استراتژیک را در دستور کار خود قرار دهیم.

علی جنتی ادامه داد: در حال حاضر با وجود ظرفیت های شاخص آذربایجان شرقی  شاهد مشکلاتی از قبیل عدم تعریف شهرستان معین با امکانات خاص و با زیرساخت های ویژه در برابر تهدیدات هستیم.

وی تک تخصصی بودن بیمارستان های استان و فرسودگی بیش از ۵۰ درصد بیمارستان های شهر تبریز را از چالش های دانشگاه علوم پزشکی تبریز در حوزه پدافند غیر عامل عنوان کرد.