به گزارش ایرنا، علی دارابی روز جمعه با انتشار تصاویری از سفر و بازدید از مناطق مختلف بافت تاریخی یزد در حساب کاربری خود در اینستاگرام نوشت: در پنجم اردیبهشت ۶۷۳ هجری شمسی به مدت پنج شبانه روز آسمان غرید و بارید و همه جای یزد در آب فرا گرفت. نزدیک به ۲۰۰ سال بعد (۸۶۰ ﻫ.ش) سیل ویرانگر دیگری آمد که جز محله حرم امامزاده جعفر (ع) چیزی از یزد باقی نماند. خرابیها به گونهای بود که تا اوایل دوران صفویه آثار آن برجای مانده بود.
قائممقام وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بیان کرد: سومین سیل ویرانگر در سال ۱۳۳۵ بود و از آن سالها تا بهار ۱۴۰۰ و اینک تابستان ۱۴۰۱ مردم یزد شاهد چنین سیلی نبودهاند.
دارابی افزود: در سفری که به استان یزد متعاقب سیل اخیر داشتم، دکتر مهران فاطمی استاندار یزد میزان خسارت وارده در استان را بالغ بر ۸ هزار میلیارد تومان و ساخت حداقل ۱۰۰۰ خانه مسکونی در شهر و روستا برآورد اولیه کرده است.
بافت تاریخی سالم مانده است
معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی تصریح کرد: از میان ۲۳ هزار پلاک ثبتی واقع در محدوده ثبت جهانی، ۲۰۰ خانه تخریب کلی شده است (حدود یک درصد) و ۴۰۰ خانه آسیب و خسارت جزیٔی به آن وارد شده است.
وی در ادامه گفت: بافت تاریخی(یزد) با این همه میزان بارش که ۱۰ برابر بارش سالانه یزد بوده است سالم مانده است. (بارش سالانه ۵۱ میلی متر به عنوان خشک ترین مرکز استان ایران) اگر چه در جاهای مختلفی از آن، ازجمله محله زرتشتیان آسیبهای زیادی دیده است.
دارابی اظهار کرد: میزان خسارت وارده (برآورد اولیه) بر بافت تاریخی واقع در محدوده ثبت جهانی قریب به ۱۵۰۰ میلیارد تومان است. که گزارش آن به دولت محترم ارسال شده است.
قائم مقام وزیر میراث فرهنگی یادآور شد: یزد نخستین شهر خشت خام جهان است. بافت تاریخی یزد در ۱۶ اسفند ۱۳۸۴ ثبت آثار ملی و در سال ۲۰۱۷ میلادی در چهل و یکمین نشست یونسکو ثبت جهانی شده است.
ضرورت طراحی نظام جامع شهری و روستایی در مناطق پر خطر بلایای طبیعی و اقلیمی
وی خاطرنشان کرد: ایران کشوری در کمربند سیل – زلزله و بلایای طبیعی است. همه دستگاههای مسیٔول موظف به طراحی نظام جامع شهری و روستایی به خصوص در مناطق پرخطر مبتنی بر این ملاحظات اقلیمی هستند.
دارابی تاکید کرد: آموزش عمومی، اطلاع رسانی، فرهنگسازی و آگاهیبخشی به مردم وظیفه بس خطیر نهادهای آموزشی، تعلیم و تربیت، خانواده و امروزه رسانههای دیداری و شنیداری، مکتوب و به ویژه رسانههای نوین است.
دارابی تصریح کرد: یزد شهر بادگیرها، دارالعباده، دارالعلم، حسینیه ایران، شهر دوچرخهها، شهر شیرینی، شهر قنات و قنوت و قناعت و شهر آتش و آفتاب و ادیان است قدرش را بدانیم.