به گزارش ایرنا، باربارا لیف دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک این مطلب را در نشست استماع سنای آمریکا درخصوص نقش فزاینده چین در غرب آسیا بیان کرد و به تشریح مواضع دولت جو بایدن درباره موضوع نشست پرداخت.
جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز روز گذشته بار دیگر با توسل به تاکتیک ضرب الاجل های تصنعی واشنگتن همزمان با دور جدید مذاکرات رفع تحریم ها در وین اتریش مدعی شد زمان برای دستیابی به توافق رو به اتمام است.
مذاکرات رفع تحریمها علیه ایران پس از نزدیک به پنج ماه وقفه، روز پنجشنبه ۱۳ مرداد ماه در وین اتریش بار دیگر از سر گرفته شد.دولت بایدن که مدعی رویکرد دیپلماسی در قبال ایران و تلاش برای بازگشت به برجام است، تاکنون گامی در جهت نشان دادن حسن نیت خود برنداشته بلکه در راستای سیاست فشار حداکثری شکست خورده دولت دونالد ترامپ حرکت کرده است.
اظهارات مقامات آمریکایی که خود عامل وضعیت کنونی هستند، در حالی است که بجای غلبه بر مشکلات داخلی و تصمیم گیری سیاسی، در یک بازی مقصر نمایی از آغاز این مذاکرات، سناریوی های مختلفی را برای مقصر جلوه دادن ایران در پیش گرفته اند؛ از تاکتیک ضرب الاجل های تصنعی تا تاکتیک جدید ادعایی مبنی بر کم و محدودن بودن انتظاراتشان.
چین در گروه ۱+۵ نسبتا سازنده عمل کرده است
در این نشست سنای آمریکا، سناتورآمریکایی تد یانگ از دستیار وزیر خارجه آمریکا پرسید: نقش چین در مذاکرات برای بازگشت به برجام چیست؟ آیا روابط چین با ایران مانعی در برابر دولت بایدن برای رسیدن به یک توافق طولانیتر و قویتر خواهد بود؟
باربارا لیف دستیار وزیر امور خارجه در امور خاور نزدیک پاسخ داد: چین آشکارا بیان کرده است که مایل است ایران و آمریکا به برجام بازگردند یا حداقل در میز مذاکره درباره برجام حاضر شوند.
وی ادعا کرد آنچه برای من نگران کننده است عدم اقدام چین در تحت فشار قرار دادن ایران در بخش هایی است که شواهد ارائه کمک های تسلیحاتی، منابع لازم و غیره از سوی تهران به نیروهای وابسته به خود در منطقه است که فوق العاده مخرب هستند.
وی اضافه کرد: اما در حوزه گروه ۱+۵ چینی ها نسبتا سازنده عمل کرده اند.
هراس آمریکا از همکاری چین و آمریکا
سناتور آمریکایی ادامه داد که چین و ایران، اخیرا تفاهم نامه همکاری ۲۵ ساله را اعلام کردند که برای تعمیق روابط راهبردی دو کشور طراحی شده است. وضعیت این تفاهم نامه چیست؟ آیا از نظر ما افزایش همکاری بین چین و ایران تهدیدی فزاینده برای سربازان آمریکایی یا متحدان آمریکایی در خاورمیانه است؟
مقام وزارت خارجه آمریکا در پاسخ ادعا کرد: فکر میکنم بسیاری از عناصر این تفاهم نامه به دلیل محدودیتهای تحریمها قابل اجرا نیستند. اما این تفاهم نامه مطمئنا ایران را درمیان پنج کشوری قرار می دهد که برای نفوذ چین در منطقه کلیدی هستند.
وی مدعی شد: درحال حاضر این تفاهم نامه هیچ تهدید مستقیمی برای نیروهای آمریکا ندارد، اما قطعاً این همکاری برای منطقه خوب نیست.
بیل هاگرتی دیگر سناتور آمریکایی در این نشست کمیته روابط خارجی سنای آمریکا از دستیار وزیر امور خارجه در امور خاور نزدیک پرسید که آیا تفاهم نامه همکاری بلند مدت ایران و چین تهدیدی برای آمریکا یا منافع امنیت ملی این کشور محسوب می شود که لیف پاسخ داد: مسلما رویداد خوشایندی نیست.
اذعان به اهداف سفر بایدن به منطقه
دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در تداوم سیاست های هراس از نفوذ منطقه ای ایران و نیز رقبای آمریکا به ویژه چین مدعی شد: ایران منزوی است، نه تنها به خاطر تحریم های آمریکا بلکه به خاطر اقدامات و رفتار مخرب خود در منطقه. بنابراین مقامات ایران مدت ها بر این عقیده بوده اند که با چرخش به سمت شرق می توانند مشکلات را دور بزنند بنابراین این منطق پشت روابط ایران با چین است.
وی مدعی شد: این همکاری نگران کننده است و آمریکا باید برای مقابله با آن همکاری های دفاعی و امنیتی را با تمام کشورهای همسایه ایران در حوزه خلیج فارس و فراتر از آن ترغیب کند.
این مقام وزارت خارجه آمریکا اذعان کرد: این هدف سفر رئیس جمهوری آمریکا به اسرائیل و دیدار با کشورهای حوزه خلیج فارس بعلاوه عراق و مصر بود.
اصرار بر تدوام جنون تحریم و فشار
سناتور دموکرات کریس مورفی نیز از دستیار وزیر خارجه آمریکا در مورد وضعیت مذاکرات برجام در وین پرسید که او پاسخ داد: همانطور که می دانید رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران به وین رفته است. وی به دعوت جوسپ بورل در وین حاضر شده است.
دستیار وزیر امور خارجه آمریکا ادامه داد: بسته پیشنهادی بورل به صورت عمده پیشنهادی است که در ماه مارس مطرح شده بود بنابراین راب مالی منتظر پیشنهاد ایران در این زمینه است.
وی افزود: ما همچنان در نقطه مشابه چند ماه گذشته خود هستیم و علاقه ای به گفتگو در مورد مسایل خارج از برجام نداریم. بنابراین ظرف یک یا دو روز آینده درک بهتری از مذاکرات بدست خواهیم آورد.
سناتور یانگ در بخش دیگری از اظهارات خود از لیف در مورد آخرین وضعیت روابط نفتی ایران و چین پرسید که دستیار وزیر خارجه آمریکا که کشورش جنون اعمال تحریم و فشار علیه کشورهای غیرهمسو با سیاست های واشنگتن را دارد، پاسخ داد: در مورد این مساله ما اخیرا سومین مجموعه تحریم ها علیه چند شرکت که این محصولات ایران را منتقل می کنند، وضع کردیم.
این عضو دولت بایدن در حالیکه به اذعان اکثر سیاستمداران آمریکایی سیاست های فشار حداکثری علیه ایران، سیاستی شکست خورده است، اذعان کرد: در ماه های اوت و جولای نیز تحریم های مشابهی وضع کرده بودیم. شما شاهد روند افزایشی تحریم ها در این زمینه خواهید بود .
باربارا لیف دستیار وزیر خارجه آمریکا در مورد تمهیدات واشنگتن برای جلوگیری از دور زدن تحریم ها از سوی ایران نیز گفت: وزارت امور خارجه و وزارت خزانه داری و دفتر کنترل دارایی های خارجی مشغول کار بر روی این امر هستند. کار زیادی برای روشن شدن طرح و اقدام علیه اهداف درحال انجام است.
دولت بایدن که مدعی رویکرد دیپلماسی در قبال ایران و تلاش برای بازگشت به برجام است، تاکنون گامی در جهت نشان دادن حسن نیت خود برنداشته بلکه در راستای سیاست فشار حداکثری شکست خورده دولت دونالد ترامپ حرکت کرده است.
مقامات و رسانه های آمریکایی و غربی در ادامه بازی مقصر نمایی اصرار دارند که ایران را عامل تعلل در رسیدن به توافق نهایی و شکست احتمالی مذاکرات نشان دهند. این درحالیست که جمهوری اسلامی ایران خواسته هایش را با رویکردی واقعگرایانه منطبق با ملزومات توافق سال ۹۴ و در تناسب با تجریبات بدست آمده از عملکرد طرفهای غربی تنظیم کرده است.
تحلیلگران و کارشناسان مسایل بین المللی میگویند عواملی مانند فشارهای رژیم صهیونیستی، اختلافات با کنگره، قرار داشتن در آستانه انتخابات میاندوره ای کنگره (که در ماه نوامبر برگزار خواهد شد) و مشکلات داخلی در آمریکا در زمره دلایل بی رغبتی دولت بایدن برای بازگشت به برجام در ماههای گذشته به رغم شعار رویکرد دیپلماسی در قبال ایران، بوده و این دور از مذاکرات پس از وقفه پنج ماهه آزمون دیگری برای دولت بایدن است تا حسن نیت خود را نشان دهد.