تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۸:۳۷

مشهد- ایرنا- ماه محرم که فرا می‌رسد هر یک از عاشقان امام حسین (ع) به طریقی مراتب ارادت خود را به سید و سالار شهیدان ابراز می کنند که دادن نذر، اطعام عزاداران، برپایی محافل سوگواری از آن جمله است، اما در سال های اخیر برخی، نذر خود را با اهدای بخشی از خون خود به نیازمندان، عملی کرده اند.

به گزارش ایرنا، اهدای خون در همه ماههای سال انجام می شود اما در ماه محرم و به خصوص در روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی، با هجوم و اقبال عزاداران و عاشقان حسینی به این کار، اهدای خون اوج گرفته و به تداوم تپش قلب‌های حسینی کمک کرده و با این کار خیرخواهانه در ادامه زندگی دیگران سهیم می‌شوند.

گرچه نیاز به اهدای خون منحصر به زمان خاصی نیست و بیمارانِ نیازمند خون، همیشه به نوع‌دوستی و ایثار دیگران نیاز دارند تا به واسطه این مایع حیات‌بخش، دوباره طعم شیرین زندگی را بچشند اما عاشقان اباعبدالله(ع) در این ماه به امر اهدای خون اهتمام ویژه‌ای می‌ورزند و به نوعی با اقتدا به سرور شهیدان که خون پاک خود را برای زنده نگه داشتن دین خدا تقدیم کرد، خون خود را برای سلامت همنوعان خود اهدا می کنند.

سالانه حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در کشور به منظور اهدای خون به مراکز انتقال خون مراجعه می‌کنند که از این تعداد ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر موفق به اهدای خون می‌شوند.

هر واحد خون اهدایی حدود ۴۵۰ میلی لیتر، معادل تنها ۱۰ درصد حجم کل خون بدن است که از آن، گلبول خون فشرده گرفته می‌شود که در جراحی‌ها و …کاربرد دارد، سپس از آن پلاکت گرفته می‌شود که بیشتر به مصرف بیماران سرطانی می‌رسد و پلاسمای خون نیز در بیماران کبدی، سوختگی و غیره استفاده می‌شود و از این رو اهدای یک واحد خون می‌تواند جان سه نفر را نجات دهد. 

اهدای خون آگاهانه" در خراسان رضوی 

در ماه محرم به منظور کمک به بیماران، برنامه‌ها و پویش‌های مختلفی در استان خراسان رضوی برگزار می‌شود تا عزاداران حسینی با تأسی از سرور و سالار شهیدان، ایثار و نوع‌دوستی خود را به نمایش بگذارند.

در این راستا امسال نیز پویش "ایثار حسینی (ع) - اهدای خون آگاهانه" همزمان با آغاز ماه محرم و نهم مردادماه، روز ملی اهدای خون در استان خراسان رضوی آغاز شد.

سرپرست اداره روابط عمومی اداره کل انتقال خون خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: این پویش با محور اهدای آگاهانه خون در قالب نذر حسینی مطابق با سالهای گذشته طی ماههای محرم و صفر برگزار می‌شود.

دکتر محمد شریف الحسینی افزود: در این ایام کمک به همنوعان به عنوان سنتی حسنه نمود بیشتری دارد و عزاداران سیدالشهدا (ع) می‌توانند به بیماران نیازمند، خون اهدا کنند تا با اهدای خون، نجات بخش بیماران و آرامش‌بخش خانواده‌های چشم انتظار آنان باشند.

وی ادامه داد: پایگاه‌های اهدای خون استان خراسان رضوی در ایام تاسوعا و عاشورای حسینی همچنان دایر است، اما از عزاداران حسینی تقاضا شده است تا نذر خود را به این ۲ روز محدود نکنند و در کل ایام ماه‌های محرم و صفر در این مراکز حضوری مستمر داشته باشند، چراکه نیاز بیماران به خون همیشگی است.

مسوول واحد برنامه ریزی جذب و نگهداری اهداکنندگان اداره کل انتقال خون خراسان رضوی اظهار داشت: بیماران همواره نیازمند اهدای خون هستند و از ورزشکاران، اصناف، جامعه فرهنگی استان، هیات مذهبی، جوانان، بانوان و آحاد مردم و مسوولان می‌خواهیم تا برای ترویج فرهنگ اهدای خون در این پویش شرکت کنند.

وی افزود: ذخایر خونی استان خراسان رضوی در سه ماهه نخست امسال مناسب بود، اما با شیوع دوباره ویروس کرونا در ماه اخیر و آغاز فصل گرما، شاهد کاهش مراجعات هستیم که امیدواریم در ایام ماه محرم و صفر و با اجرای پویش‌ نذر خون بتوانیم این کمبود را جبران کنیم.

دکتر شریف الحسینی ادامه داد: تیم سیار اهدای خون خراسان رضوی نیز آماده اعزام به سازمان‌ها، ارگان‌ها و مراکز متقاضی اهدای خون به شکل گروهی است.

وی گفت: از ابتدای امسال تاکنون، ۶۹ هزار ۵۴۱ نفر در استان خراسان رضوی برای اهدای خون مراجعه کرده اند که ۵۳ هزار و ۲۷۸ نفر از آنان شرایط اهدا را داشته و موفق به اهدا شده‌اند که از این تعداد ۲۸ هزار و ۸۴۹ نفر اهداکننده مستمر بوده اند که ۲ هزار و ۷۳۹ نفر آنان زن و ۵۰ هزار و ۵۳۹ نفر مرد بوده اند.

فعالیت سه پایگاه اهدای خون مشهد در روزهای تاسوعا و عاشورا 

در راستای پویش نذر خون حسینی، به گونه ای برنامه ریزی شده که پایگاه های اهدای خون در خراسان رضوی در ایام تاسوعا و عاشورا نیز فعال و پذیرای داوطلبان اهدای خون باشند.

مسوول اداره روابط عمومی انتقال خون استان خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: سه پایگاه ثابت اهدای خون روزهای یکشنبه و دوشنبه ١٦ و ١٧ مرداد به مناسبت تاسوعا و عاشورای حسینی (ع) در مشهد دایر شده است.

دکتر شریف الحسینی افزود: ساختمان مرکزی شهرداری مشهد در میدان شهدا، پایگاه اهدای خون امید در طبقه منفی یک مجتمع تجاری اقامتی امید در خیابان آیت الله شیرازی ٣ و پایگاه اهدای خون امام رضا (ع) در ابتدای خیابان دانشگاه، رو به روی خیابان کفایی، برای خدمات رسانی به عزاداران حسینی و پذیرش داوطلبان اهدای خون در مشهد درنظر گرفته شده است.

وی اظهار داشت: پایگاه‌های واقع در دیگر شهرستان‌های خراسان رضوی شامل سبزوار، نیشابور، تربت حیدریه، گناباد، قوچان و کاشمر نیز در روزهای تاسوعا و عاشورا برای پذیرش داوطلبان اهدای خون آماده سازی شده اند و البته داوطلبانی که در این ۲ روز موفق به اهدای خون نشوند، می توانند با شرکت در پویش "ایثار حسینی (ع) - اهدای خون آگاهانه" تا پایان ماه صفر به نذر اهدای خون خود عمل کنند.

شریف الحسینی افزود داوطلبان اهدای خون می‌توانند با مراجعه به سامانه نوبت‌دهی اینترنتی انتقال خون خراسان رضوی هر تاریخ، ساعت و پایگاهی را که مد نظرشان باشد انتخاب نموده و با تکمیل فرایند ثبت نام و در دست داشتن کد رهگیری که در پایان کار ثبت نام برای آنها پیامک می شود، به پایگاه مورد نظر خود مراجعه و بدون نوبت خون بدهند.

وی ادامه داد: داوطلبان بدانند که تمامی پروتکل‌های بهداشتی با دقت و حساسیت بالا در کلیه پایگاه‌های اهدای خون رعایت شده و تمامی کارکنان انتقال خون حداقل سه دُز واکسن زده‌اند و کرونا از راه اهدا و یا دریافت خون منتقل نمی‌شود و مردم هیچگونه نگرانی از این بابت نداشته باشند.

مشارکت در اهدای خون، سپرده‌گذاری در حوزه سلامت عمومی 

به گفته مسوولان، در هر سه ثانیه یک بیمار به خون و فرآورده‌های خونی نیاز پیدا می‌کند، همچنین در طول عمر از هر سه نفر حتما یک نفر به تزریق خون و فرآورده‌های خونی نیازمند می شود.

معاون فنی و فناوری های نوین انتقال خون خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: در اهدای خون نکته حائز اهمیت این است که داوطلبانی که برای اهدای خون به مراکز انتقال خون می‌آیند، با اهدای خون هم به خود و هم به هم نوعشان کمک کرده‌اند، چرا که ممکن است یک روز آن‌ها خود نیازمند خون شوند.

دکتر علی حسنی با بیان اینکه همیشه جای اهداکننده خون و مصرف‌کننده آن ممکن است عوض شود، افزود: در انتقال خون سپرده‌ای به ‌عنوان ذخیره خونی وجود دارد که این سپرده، سپرده عمومی است و همه افراد جامعه در آن سپرده عمومی سهیم هستند که از وظایف اجتماعی و مسوولیت فردی تک تک افراد جامعه است که به این حساب در زمان سلامت، واریزی داشته باشند تا بتوانند در زمان بیماری از آن برداشت کنند.

وی با بیان این که اهدای خون در هر جامعه‌ای یک وظیفه اجتماعی است و باید برای ‌سلامت خود، عزیزان خود و همنوعان اهمیت قائل شد، ادامه داد: مشارکت در امر اهدای خون، مشارکت در سلامت عمومی جامعه‌ای است که خود و عزیزانمان عضو آن هستیم.

هم‌اکنون ۱۳ پایگاه انتقال خون در مشهد و دیگر شهرهای خراسان رضوی فعالیت دارند که از این تعداد ۶ پایگاه امام رضا(ع)، شهید سلیمانی، شهید کرمی، سناباد، امید و مهر در مشهد و پنج پایگاه در شهرهای سبزوار، تربت‌حیدریه، نیشابور، قوچان و گناباد استقرار دارند و ۲ مرکز اهدای خون نیز در شهرستانهای تربت‌جام و کاشمر فعال هستند.

استان ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار نفری خراسان رضوی، سومین تولیدکننده خون در کشور پس از استان‌های تهران و فارس است.

از ۱۸۹ هزار و ۶۳ داوطلب اهدای خون که پارسال به مراکز انتقال خون این استان مراجعه کرده بودند، ۱۴۲ هزار و ۸۷۴ نفر موفق به اهدای خون شدند.