تهران- ایرنا- مقامات اطلاعاتی آمریکا در پی قتل ایمن الظواهری نگران رشد تهدیدات تروریستی در افغانستان و کاهش قابلیت های خود در ردیابی اقدامات گروه های بنیادگرا هستند.

به گزارش روز شنبه ایرنا از شبکه خبری "سی‌ان‌ان"، اندکی پیش از خروج کامل آمریکا از افغانستان، پنتاگون با تشکیل یک گروه ضربت که مسئول رسیدگی به حملات ضد تروریسمی در داخل این کشور بود، راهبرد به اصطلاح "بر فراز افق" را در پیش گرفت تا از تبدیل دوباره این کشور به پناهگاه امنی برای رشد گروه های تروریستی مانند القاعده و داعش جلوگیری کند.

اما اکنون با گذشت یک سال از ایجاد این گروه ضربت، منابع آگاه می گویند که این گروه حتی یک هدف پیشنهادی هم برای تایید به پنتاگون نفرستاده است. به باور کارشناسان دلیل این امر نبود حضور واشنگتن در این کشور ذکر شده که سبب شده اطلاعات کافی در دسترس نباشد.

از سوی دیگر، کاخ سفید عملیات سیا را که در آن «ایمن الظواهری» رهبر القاعده کشته شد، به عنوان مدرکی دال بر مؤثر بودن قابلیت‌های ضد تروریسم و راهبرد بر فراز افق می داند.

به گفته یک مقام اطلاعاتی پیشین، واشنگتن در حال حاضر عمدتا بر هواپیماهای بدون سرنشین و شبکه های انسانی داخل افغانستان برای جمع آوری اطلاعات متکی است.

اما پرواز هواپیماهای بدون سرنشین از خلیج فارس از نقطه نظر لجستیکی پیچیده بوده و به دلیل طولانی بودن این پروازها گران و پرهزینه است و این امر سبب ایجاد محدودیت در کارایی پهپادها شده است. از این رو بدون حضور آمریکا در افغانستان متخصصان اطلاعاتی پیش بینی می کنند که عملکرد شبکه های انسانی با گذشت زمان تنزل پیدا کند.

در حال حاضر، بخش بزرگی از جامعه اطلاعاتی در آمریکا نگران تهدید فوری استفاده القاعده از افغانستان به عنوان پناهگاه امنی برای حملات علیه آمریکا یا منافع آن است.

از سوی دیگر، برخی تحلیلگران بر این باور هستند که طالبان در تلاش برای مشروعیت بخشیدن به دولت خود در بحبوحه وضعیت وخیم اقتصادی و درگیری مداوم با داعش به سادگی به القاعده اجازه حضور در افغانستان را نمی دهند. هرچند برخی دیگر نگران هستند بقایای القاعده به سادگی جذب طالبان شوند.

مقامات کاخ سفید هفته گذشته اعلام کردند که شخصیت‌های ارشد گروه حقانی از حضور ظواهری در منطقه آگاه بودند و حتی اقداماتی برای پنهان کردن او پس از حمله موفقیت‌آمیز روز شنبه انجام دادند و اعضای خانواده‌اش از جمله دخترش و فرزندان او را به سرعت منتقل کردند.

یک منبع آگاه به سی ان ان گفت: تا جایی که ما می دانیم بسیاری از افراد طالبان نمی دانستند که حقانی به ظواهری در کابل پناه داده است. این مقام ارشد دولت روز جمعه گفت که طالبان در تلاش برای درک جزئیات این امر هستند.  

همزمان برخی از مقامات نظامی آمریکا امیدوارند که این حمله احتمالا سبب تمایل طالبان به نوعی همکاری محدود با ایالات متحده برای هدف قرار دادن داعش شود.

ایمن الظواهری در تاریخ ۳۱ ژوئیهٔ ۲۰۲۲ (۹ مرداد)، در حمله هواپیمای بدون سرنشین سازمان سیا در کابل کشته شد.