تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۰۵

مشهد- ایرنا- در نهمین روز از ماه محرم و همگام با تاسوعای حسینی، سوگواران زائر و مجاور در مشهد مقدس به خیابانها آمده‌اند و در قالب دسته‌های عزاداری به سوی حرم مطهر رضوی در حال حرکت هستند.

به گزارش ایرنا، زائران و مجاوران ثامن الحجج(ع) در حالی که داغدار ابا عبدالله الحسین(ع) و یاران باوفایش هستند با حضور در حرم مطهر رضوی و برای تشفی خاطر اندوهگینشان، غم دل خود را با آن حضرت  واگویه می‌کنند.

محور برگزاری مراسم عزاداری در مشهد بارگاه منور رضوی و حرم مطهر امام رضا(ع) است و به گفته شاعر "می‌شود حالا دل من عازم باب الجواد/ اجر و مزد نوکری را پس کجا باید گرفت/ در جوار مرقدش هرگز به کم قانع مشو/ چونکه از مشهد برات کربلا باید گرفت".

 عزاداران تاسوعای حسینی در مشهد پس از سوگواری در خیابانهای منتهی به حرم مطهر با حضور در رواق امام خمینی(ره)، به سخنرانی و مقتل خوانی نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی گوش فرا می‌دهند.

رییس شورای هیات های مذهبی مشهد گفت: بر اساس اطلاعات منتشره اکنون پنج هزار هیات مذهبی در استان خراسان رضوی فعالیت دارند که از این تعداد ۲ هزار و ۵۰۰ هیات مربوط به مشهد است. در دهه نخست ماه محرم برای برپایی ۵۵۰ ایستگاه صلواتی و ۱۸۰ مجلس عزاداری در فضاهای باز نقاط مختلف شهر مشهد مجوز صادر شده است.
علی قارونی افزود: همچنین برای دسته روی روزهای تاسوعا و عاشورا در مشهد، دستکم برای ۵۰۰ هیات عزاداری مجوز صادر شده است. محل استقرار موکبها، خیابانهای اصلی شهر مشهد و محل دسته‌روی روز تاسوعا و عاشورا نیز خیابانهای منتهی به حرم مطهر است. 

به گفته کارشناسان مذهبی، آنچه مسلم است آن است که عزاداری و گریه بر مصیبت های سیدالشهدا(ع) تنها هدف برگزاری مراسم ماه محرم نیست، بلکه این عزاداری ها، اهداف بزرگی دارد که از جمله می توان به بصیرت افزایی، تقویت روحیه استکبارستیزی، معرفی اهل بیت معصوم (ع) به عنوان الگوی مسلمانان، وحدت میان امت مسلمان، کسب معنویت و تعلیم معارف دینی و معرفی اسلام حقیقی به جهانیان برشمرد.

اسناد تاریخی در سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی از قدمت دستکم ۴۰۰ ساله عزاداری ها در مشهد حکایت دارد، چنانکه مسوول بخش ارزشیابی و پیش‌ آرشیو اسناد در این باره به     خبرنگار ایرنا گفت: حدود ۲ هزار سند از دوره صفویه تا پایان دوره قاجار در این مجموعه وجود دارد که به عزاداری ها در ماه محرم در حرم مطهر امام رضا(ع) اشاره دارند.

 زهرا فاطمی‌ مقدم افزود: قدیمی‌ترین سند در مورد عاشورا از میان این اسناد متعلق به سال ۱۰۱۱ هجری قمری در دوره صفویه است که ۴۳۳ سال قدمت دارد. در این سند به تعطیلی حمام آغچه از موقوفات آستان قدس رضوی و تعطیلی دکان‌ها، مکتب‌خانه حرم و سایر فعالیت‌های جاری و عادی در روز عاشورا اشاره شده است.

                                                              

امشب آیین ویژه شب عاشورا در حرم مطهر رضوی پس از نماز مغرب و عشاء آغاز خواهد شد و رواق امام خمینی(ره) حرم مطهر، میزبان عزاداران حسینی خواهد بود.

در این مراسم آیت الله محسن کازرونی و سید احمد حسینی خراسانی به ایراد سخنرانی می‌پردازند. در شب عاشورای حسینی، همچون سال‌های گذشته مراسم آیینی خطبه‌خوانی نیز با حضور خادمان و زائران آستان حضرت رضا(ع) در صحن پیامبر اعظم(ص) برگزار می‌شود.
تولیت آستان قدس رضوی سخنران این محفل خواهد بود. قرائت خطبه‌ شب عاشورا و مرثیه‌خوانی ذاکران اهل بیت(ع) از دیگر برنامه های امشب است.