تهران – ایرنا – گوستاوو پترو به عنوان اولین رئیس جمهور چپگرای کلمبیا در حضور صدها هزار نفر از جمله هیات های رسمی از کشورهای مختلف در مراسم تحلیف خود، شب گذشته در بوگوتا سوگند یاد کرد. سید محمد حسینی معاون پارلمانی رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز به نمایندگی از دولت ایران در این مراسم حضور یافت.

به گزارش ایرنا از خبرگزاری فرانسه ، سیاستمدار ۶۲ ساله و شهردار پیشین کلمبیایی، با برنامه‌هایی برای اصلاحات عمیق در کشوری که درگیر نابرابری اقتصادی و خشونت مواد مخدر است، جای ایوان دوکه را که بسیار نامحبوب است، به عنوان رئیس جمهور گرفت.

به زعم آگاهان، پیروزی دشوار پترو در انتخابات خردادماه، کلمبیا را که مدت‌ها توسط محافظه‌کاران اداره می‌شد، وارد بلوک چپ در حال گسترش در آمریکای لاتین کرد.

پترو در تحلیف خود گفت: به خداوند سوگند یاد می کنم و به مردم قول می دهم که قانون اساسی و قوانین کلمبیا را صادقانه اجرا کنم.

وی در مراسمی در بوگوتا در آستانه تحلیف خود تاکید کرد که دولت او که باید از حمایت اکثریت چپ‌گرای کنگره برخوردار باشد، هدفش آن است که "آنچه را که در طول قرن‌ها وجود نداشته به کلمبیا بیاورد؛ یعنی آرامش و صلح. "

به گزارش خبرگزاری فرانسه، وی افزود: «از امروز دولتی شروع می شود که برای عدالت مبارزه خواهد کرد.»

سید محمد حسینی معاون پارلمانی ریس‌جمهوری اسلامی ایران نیز در مراسم تحلیف «گوستاوو پترو» رییس جمهور جدید کلمبیا حضور داشت.

به گزارش ایرنا، سیدمحمد حسینی در هنگام ورود به کلمبیا از سوی قائم مقام وزیر خارجه کلمبیا و  کاردار جمهوری اسلامی ایران در این کشور مورد استقبال قرار گرفت.

در جریان مبارزات انتخاباتی، پترو قول داده بود در دوره چهار ساله‌اش مالیات ثروتمندان را افزایش دهد، روی مراقبت‌های بهداشتی و آموزش سرمایه‌گذاری کند، و پلیس را پس از سرکوب وحشیانه اعتراضات ضد نابرابری در سال گذشته که در سطح بین‌المللی محکوم شد، اصلاح کند.

او متعهد شده است که اکتشاف نفت را متوقف کند، انرژی پاک را ترویج کند و روابط دیپلماتیک و تجاری با دولت نیکلاس مادورو در ونزوئلا را که از سال ۲۰۱۹ به حالت تعلیق درآمده است، دوباره فعال کند.

خورخه رسترپو، تحلیلگر مرکز تحلیل منازعه (سراک)، به خبرگزاری فرانسه گفت: پترو از یک "موقعیت غبطه‌انگیز، با حمایت اکثریت بزرگ در کنگره و از نظر مردمی، با حمایتی که هیچ دولتی در سال‌های اخیر از آن برخوردار نبود، شروع می‌کند. "

ریاست جمهوری پترو از جنبه دیگری نیز تاریخی است: در کنار او اولین معاون رئیس جمهور زن آفریقایی-کلمبیایی کشور، فرانسیا مارکز، فعال محیط زیست و حقوق زنان ۴۰ ساله، حضور خواهد داشت.

این زوج سیاسی با اقتصاد متزلزل ناشی از همه‌گیری ویروس کرونا، افزایش خشونت ها و بدبینی ریشه‌دار مردم کلمبیا نسبت به تشکیلات سیاسی دست و پنجه نرم خواهند کرد که در اعتراضات سال گذشته به اوج خود رسید.

تقریبا ۴۰ درصد از جمعیت ۵۰ میلیونی کلمبیا در فقر زندگی می کنند و ۱۱.۷ درصد بیکار هستند. تورم در تیرماه نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۱۰.۲ درصد رسید.

روز دوشنبه، یک کمیسیون مقدماتی که توسط پترو ایجاد شد، اعلام کرد که او "سطحی از بدهی و کسری مالی را به ارث برده است که بسیار مهم است. "

پترو، که در جوانی عضو گروه چریک شهری موسوم به M-۱۹ بود، قول داده است که مفاد برجسته توافقنامه صلح ۲۰۱۶ را اجرا کند؛ توافقی که جنبش شورشی فارک پس از نزدیک به شش دهه درگیری داخلی، سلاح‌ها را کنار گذاشت.

شهردار سابق بوگوتا همچنین قول داده است که مذاکرات را با گروه مسلح ارتش آزادیبخش ملی (ELN) دنبال کند.

با وجود انحلال فارک برای تبدیل شدن به یک حزب سیاسی، کلمبیا طی چند سال اخیر شاهد افزایش خشونت ها بوده است.

بر اساس گزارش موسسه تحقیقات صلح ایندپاز، ۹۰ گروه مسلح با حدود ده هزار عضو در کلمبیا، بزرگترین کشور تولید کننده کوکائین در جهان، فعال هستند. پترو پیشنهاد داده است که در ازای نوعی عفو، به گروه‌های مسلح اجازه داده شود خود را تسلیم کنند.

در کلمبیا روسای جمهور فقط یک دوره خدمت می کنند.