به گزارش روز دوشنبه ایرنا از سی ان بی سی، بازار گاز آسیا-اقیانوسیه در حالی که با کم شدن عرضه گاز، قیمت های بالا و رقابت خریداران اروپایی مواجه است، پس از آنکه تولیدکننده بزرگ گاز طبیعی استرالیا اعلام کرد که می خواهد صادرات گاز مایع را کاهش دهد، ضربه دیگری خورد.
استرالیا به دنبال کاهش فروش خارج از کشور خود به نفع مصرف داخلی، برای تامین کسری پیش بینی شده در سال آینده است.
برای ماهها، منطقه آسیا و اقیانوسیه با رقابت خریداران اروپایی برای جایگزینی گاز تحریم شده روسیه برای سوخت مواجه بوده است، کشورهای اروپایی، در تلاش برای تهیه گاز مایع برای کنترل کمبود گاز در آستانه زمستان، از برخی کشورهای کمتر توسعه یافته آسیایی پیشی گرفته اند.
بیشتر گاز مورد استفاده در سواحل شرقی استرالیا توسط شرکت هایی تولید می شود که صادرکنندگان گاز مایع به آسیا و اقیانوسیه و سایر کشورها هستند. در حالی که بیشتر فروش گاز مایع به خریداران خارج از کشور از طریق قراردادهای بلندمدت انجام می شود، تولیدکنندگان استرالیایی گاز مایع را در بازار نقدی می فروشند، کشورهایی که توانایی انعقاد قراردادهای بلندمدت رقابتی را ندارند، مجبورند آنها را در بازار نقدی خریداری کنند.
کمیسیون رقابت و مصرف استرالیا میگوید: تولیدکنندگان باید از فروش گاز به بازار خارج از کشورشان، پرهیز و آن را برای مصرفکنندگان محلی ذخیره کنند.
«دیمیان دوایر»، سرپرست اجرایی گروه صنفی گاز، انجمن تولید و اکتشاف نفت استرالیا، بازارها را آرام کرده است و میگوید علیرغم هشدار کمیسیون رقابت، برای سال آینده بیش از مقدار مورد نیاز، گاز طبیعی وجود دارد و قبلاً هرگز کمبود واقعی وجود نداشته است. سرمایه گذاری قابل توجهی در صنعت صادرات صورت گرفته است و این سرمایه گذاری عرضه داخلی چشمگیری را به همراه داشته است، به همین دلیل یکی مکمل دیگری است.
تحلیلگران می گویند اگر این مکانیسم با موفقیت مورد استفاده قرار گیرد، فشارهای عرضه و قیمت جدید توسط بزرگترین خریداران گاز مایع در منطقه مانند ژاپن و کره جنوبی و همچنین تازه واردان به واردات گاز مانند فیلیپین احساس خواهد شد.
بر اساس شاخص قیمت پلاتس JKM، قیمت گاز مایع از قبل از شروع جنگ اوکراین در اواخر فوریه تقریباً ۸۰ درصد افزایش یافته است.
«سام رینولدز»، تحلیلگر موسسه اقتصاد انرژی و تجزیه و تحلیل مالی، گفت: پاکستان مجبور به خرید گاز مایع در بازار نقدی شده است. ناتوانی در تامین حجم گاز در این کشورها باعث کمبود سوخت و خاموشی شده و کشورها را تا مرز فروپاشی اقتصادی سوق داده است.
او اضافه کرد: ناتوانی در خرید گاز مایع با نرخ رقابتی میتواند پایانههای جدید و نیروگاههای گاز را بلااستفاده و سرگردان کند. چنین شکستهایی ممکن است تلاشهای فیلیپین را برای تقویت بخش گاز مایع خود، از مسیر خارج کند. در حالی که کشورهای بدون قراردادهای بلندمدت مانند فیلیپین ممکن است آسیب ببینند، به طور کلی عرضه گاز مایع در منطقه امن قرار دارد.
رینولدز ادامه داد: کاهش پیشنهادی استرالیا به حدود ۱۴ محموله گاز مایع می رسد، این یک قطره در اقیانوس محموله های قراردادی است که هر ماه صادر می شود. رینولدز میگوید در ماه جولای (تیر)، استرالیا ۱۰۰ محموله از میان بیش از ۳۰۰ محموله ارسال شده به آسیا را صادر کرد. این بدان معناست که کاهش عرضه، اثرات حداقلی بر خریدارانی مانند ژاپن، کره و چین خواهد داشت که ۷۰ تا ۸۰ درصد گاز مایع خود را از طریق بلندمدت خریداری می کنند.
بازارهای جهانی گاز، مشکلات بزرگتری نسبت به محدودیت های استرالیا دارند، رینولدز میگوید تلاش اروپا برای تامین گاز مایع از آسیا-اقیانوسیه همچنان بزرگترین تهدید است، در نتیجه، افزایش قیمت انرژی در سطح جهانی به تورم فزاینده ای کمک کرده است که بسیاری از بانک های مرکزی برای مهار آن تلاش می کنند.