به گزارش سه شنبه ایرنا؛ کمیسر امور داخلی اتحادیه اروپا پیش از این و در روز ۲۱ تیر ماه امسال با اعلام اینکه نزدیک به نیمی از پناهجویان اوکراینی که بعد از آغاز جنگ به کشورهای عضو این نهاد پناهنده شده بودند به کشور خود بازگشتهاند، گفت: انتظار میرود تا پیش از آغاز سال تحصیلی جدید بر این تعداد افزوده شود.
«یلوا یوهانسون» شمار پناهجویان اوکراینی را که به اتحادیه اروپا وارد شدهاند، ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر اعلام کرده بود.
«یوهانسون» با بیان به این که تعداد درخواستهای دریافتی، آمار دقیقی از شمار پناهجویان اوکراینی ارائه نمیدهد، تاکید کرد: اتحادیه اروپا سه میلیون و ۷۰۰ هزار درخواست پناهندگی دریافت کرده است اما با این وجود، از این تعداد عدهای به اوکراین بازگشتهاند و برخی هم در کشور نخست و هم در کشورهای ثانویه درخواست پناهندگی دادهاند.
کمیسر امور داخلی اتحادیه اروپا تصریح کرد: موج فزاینده پناهندگان اوکراینی که پس از آغاز عملیات ویژه نظامی مسکو در کییف شکل گرفته بود درحال بازگشت به روزهای قبل از جنگ است و اتحادیه اروپا انتظار دارد با آغاز سال تحصیلی جدید تعداد بیشتری از پناهجویان اوکراینی به خانه بازگردند.
خبرگزاری تاس نیز پیشتر با اشاره به ادعای «یوهانسون» مبنی بر اینکه از میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا، جمهوری چک، لهستان، استونی، بلغارستان و لتونی به ترتیب بیشترین تعداد پناهجو از اوکراین را داشتهاند، افزوده بود: گزارشهای سازمان ملل نشان میدهد که روسیه با پذیرش یک میلیون و ۴۱۲ هزار پناهنده اوکراینی نخستین کشور در این فهرست است و پس از آن، لهستان با یک میلیون و ۱۹۵ هزار نفر، آلمان با ۸۶۷ هزار نفر و جمهوری چک با ۳۸۲ هزار نفر، بالاترین آمار دریافت پناهجو را دارند.
روزنامه گاردین نیز روز ۳۰ خرداد ماه نوشت: با گذشت نزدیک به چهار ماه از جنگ اوکراین و پس از اینکه بیش از ۷.۵ میلیون اوکراینی به علت تهاجم روسیه به کشورهای همسایه پناه بردند، سرنوشت این پناهجویان به علت نبود ساز و کار مدون از سوی دولتهای اروپایی، همچنان مبهم به نظر میرسد.
این روزنامه افزود: برآوردهای اولیه سازمان ملل مبنی بر اینکه ۴ میلیون اوکراینی در نتیجه جنگ پناهنده خواهند شد، نادرست بوده و در مقابل، هشدارهای سازمان ملل در مورد اینکه ما شاهد بزرگترین بحران پناهجویان در یک قرن اخیر خواهیم بود، به اثبات رسیده است.
در سرتاسر اروپا، بهویژه در کشورهای لهستان، مولداوی، رومانی و اسلواکی که بیشترین تعداد پناهجویان را در خود جای داده اند، جستجو برای مسکن امن، مقرونبهصرفه و در دسترس برای افراد ادامه دارد. لهستان که تاکنون میزبان ۳.۵ میلیون پناهجو بوده است، بیشترین موج مهاجرت را از زمان جنگ دوم جهانی در اروپا تجربه کرده است.
مولداوی به عنوان فقیرترین کشور اروپا و میزبان حدود ۱۰۰ هزار پناهنده اوکراینی بیشترین سرانه میزبانی از پناهجو در اروپا را دارد و فشار زیادی را تحمل میکند. این رقم معادل حدود ۵ درصد از جمعیت مولداوی است؛ کشوری که تورم آن ۲۷ درصد است و اتکای بالایش به روسیه و بلاروس برای تامین گاز، منجر به بحران سوخت شده است.
سیل پناهجویان اوکراینی طی هفته گذشته کاهش یافته است اما سرپناه دادن و ارائه خدمات به آنان که بیشتر در کشورهای عضو اتحادیه اروپا و بیشتر اروپای شرقی و مرکزی مستقر هستند بخش خدمات عمومی را در این کشورها با چالشهایی روبرو کرده و چشم انداز مبهمی را برای تامین خواستههای آنان در پیش روی دولتهای اروپایی قرار داده است.
به گزارش ایرنا، ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه روز ۲۱ فوریه (دوم اسفندماه ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوگانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت و سه روز پس از آن در روز پنجشنبه پنجم اسفند ماه آغاز عملیات نظامی ویژه علیه اوکراین را اعلامکرد و روابط پرتنش مسکو-کییف به رویارویی نظامی تغییر وضع داد.