تهران- ایرنا- روزنامه نیویورک تایمز، نوشت: پرتاب ماهواره ایرانی «خیام» توسط روسیه نشان داد که همکاری دو کشور نزدیک تر شده و این موضوع غرب و رژیم صهیونیستی را نگران کرده است.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، این رسانه آمریکایی، درخصوص پرتاب موفقیت آمیز ماهواره ایرانی خیام از پایگاه بایکونور قزاقستان، افزود: یک موشک روسی روز سه شنبه ماهواره نظارتی ایران را به مدار زمین پرتاب کرد که به گفته تحلیلگران توانایی ایران در جمع آوری اطلاعات را تقویت می کند و نشانه ملموس گسترش روابط دو کشور ایران و روسیه است که با تحریم های غرب مواجه هستند.

به نوشته این روزنامه، روسیه به دنبال تشکیل ائتلاف نزدیک تر با ایران است و ایران گفته پرتاب این ماهواره  بخشی از توافق همکاری های فضایی بین دو کشور است.

 یوری بوریسوف، رئیس آژانس فضایی فدرال روسی (روسکاسموس) پرتاب این ماهواره را موفقیت آمیز توصیف کرده و آن را نقطه عطف مهمی در همکاری دوجانبه ایران و روسیه خواند و گفت این پرتاب راه را برای اجرای پروژه های جدید و حتی بزرگتر باز می کند.

وی افزود، پرتاب موفقیت‌آمیز این ماهواره در راستای منافع و دستور ایران به نقطه عطف مهمی در همکاری‌های دوجانبه روسیه و ایران تبدیل شده است و راه را برای اجرای پروژه‌های جدید و حتی بزرگ‌تر باز می‌کند.

نیویورک تایمز نوشت: آژانس فضایی ایران اعلام کرده است که ماهواره خیام مجهز به دوربینی با وضوح بالا است. در مقابل برخی از کارشناسان مستقل گفته اند که این ماهواره به شکل قابل توجهی توانایی ایران برای رصد سایت ها از جمله اهداف نظامی احتمالی اسرائیل (رژیم صهیونیستی) و خاورمیانه را تقویت خواهد کرد.

یک کارشناس سازمان غیر حزبی آمریکایی موسوم به «ائتلاف حمایت دفاع موشکی» این ماهواره که قابلیت ارسال تصاویر واضح تر از زمین را دارد چالش مهمی برای رژیم صهیونیستی توصیف کرده است.

وی پرتاب این ماهواره را یک پیشرفت واقعی برای ایران دانست و اظهار داشت که برای اولین بار ایران یک ماهواره با وضوح تصویر بالا را در اختیار دارد.

نیویورک تایمز نوشت: سازمان هوافضای ایران تاکید دارد که این ماهواره به دنبال اهداف نظامی نیست و در بیانیه ۷ آگوست خود اعلام کرده است که هدف از پرتاب این ماهواره کمک به برنامه های کشاورزی، منابع آبی و دیگر کاربردهای محیط زیستی است.

ماهواره ای که روز سه شنبه به فضا پرتاب شد، به نام عمر خیام، دانشمند و شاعر سرشناس پارسی قرون وسطی نامگذاری شده است. پایگاه فضایی بایکونور روسیه در کشور قزاقستان که این ماهواره از آنجا به فضا پرتاب شد، چندین دهه است که برای پرتاب فضایی مورد استفاده قرار می گیرد و زمانی که قزاقستان بخشی از اتحاد جماهیر شوروی سابق بود افتتاح شد.

به گزارش ایرنا، پرتاب موفقیت آمیز ماهواره بومی « خیام » و پیشرفت‌های جمهوری اسلامی ایران در این زمینه مورد توجه رسانه های منطقه و بین المللی قرار گرفته است.

این رسانه ها در گزارش های خود به موفقیت ماهواره ایرانی در قرار گرفتن در مداری در فاصله ۵۰۰ کیلومتری از سطح زمین، روابط نزدیک مسکو و تهران در مواجهه با تحریم‌های غرب اشاره کرده اند و «خیام» را  جدیدترین و پیشرفته‌ترین ماهواره خانواده ماهواره‌های ایرانی توصیف کردند که با پرتاب به فضا همانند ماهواره‌های قبلی امید، سینا، مصباح و نور در مدار زمین قرار گرفته است.