تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۵:۰۱

تهران–ایرنا–غرب به سرکردگی آمریکا که ازچند دهه قبل سیاست برون سپاری صنایع خُرد و آلوده خود به سمت دیگر کشورها از جمله چین و حفظ صنایع مهم را در پیش گرفت، امروز با توسعه روز افزون فناوری و گسترش صنایع پایه در این کشور آسیایی، خود را در این جبهه مقابل پکن می‌بیند.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، شبکه خبری سی ان ان در گزارشی با اشاره به اینکه آمریکا که امروز در زمینه صنایع پایه و کاربردی و همچنین در ابعاد نظامی و فضایی نه تنها خود را وابسته به چین بلکه عقب تر از آن می بیند، گزارش داد: امروز جبهه دیگری به نام فناوری در مقابل چین برای آمریکا گشوده شده است..

این شبکه خبری در تحلیل خود درباره عقب ماندگی فناوری آمریکا در قبال چین می نویسد: رقابت تکنولوژیک بین آمریکا  و چین از تلفن های هوشمند و تجهیزات سلولی گرفته تا رسانه های اجتماعی و هوش مصنوعی را در بر گرفته است؛ اما این روزها عرصه  جنگ جدیدی در حال ظهور است که لایه‌ای عمیق‌تر دارد و آن  به قطعاتی مربوط می شود  که تلفن‌های هوشمند، رایانه‌ها، خودروها و لوازم خانگی را از لحاظ فناوری به شدت به آن وابسته است.

تارنمای این رسانه تصویری آمریکایی نوشت:  جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا  روز سه شنبه (روز گذشته ۱۸ مردادماه ۱۴۰۱) قانون جدیدی را با هدف تقویت صنعت «نیمه هادی» امضا کرد تا بتواند کمبود دراز مدت تراشه های کامپیوتری را برطرف  و وابستگی به سایر کشورها مانند چین را برای تولید کاهش دهد.

بنابراین گزارش، این قانون که «قانون تراشه‌ها و علم» نامیده می‌شود، مشوق‌هایی را برای تولید نیمه‌رساناهای داخلی و همچنین تحقیق و توسعه، از جمله بیش از ۵۰ میلیارد دلار بودجه و سرمایه‌گذاری اضافی در بنیاد ملی علوم، وزارت بازرگانی و مؤسسه ملی استانداردها و فناوری در آمریکا فراهم می‌کند.

این گزارش می افزاید: چین مدت‌هاست که یک قدرت مسلط و مسلم در تولید فناوری بوده و شرکت‌هایی مانند اپل، گوگل و مایکروسافت برای ساخت دستگاه‌های خود و قطعاتی که آنها را تشکیل می‌دهند، به طور قابل توجهی به این کشور متکی هستند.

به نوشته تارنمای سی ان ان، چین درحالی بر تولید داخلی در زمینه صنایع نیمه هادی متمرکز شده است که بنابر آمار «انجمن صنایع نیمه هادی» موسوم به  (SIA) که اعضای آن شرکت هایی مهم آمریکایی همچون آی.بی.ام و اینتل می باشند ، فروش نیمه هادی های چین در سال ۲۰۲۰ با بیش از ۳۰ درصد رشد ، نزدیک به ۴۰ میلیارد دلار رسید.

این مطلب می افزاید: «ینت یلن» ، وزیر خزانه داری آمریکا بارها درباره  انتقال زنجیره‌های تامین  صنعت فناوری  از کشورهایی  مانند کره جنوبی و ژاپن باهدف منزوی ساختن  صنعت فناوری  چین تاکید داشته است.

تارنمای سی ان ان در ادامه می نویسد: با این حال چین به سهم خود بر رشد صنایع نیمه هادی بعنوان طرح پنج ساله خود ادامه می دهد و به گفته «کنتون تیبائوت» پژوهشگر شورای آتلانتیک در واشنگتن دی.سی،  چنین فناوری است که تعیین کننده  برنده در اقتصاد آینده جهان به شمار می رود.

این درحالی است که تایوان اکنون به نقطه پر تنش سیاسی و نظامی  میان چین و آمریکا بدل شده اما تایوان برای صنعت جهانی نیمه هادی بسیار حیاتی است، چراکه چندین تولید کننده برتر جهان در آنجا مستقر هستند و از جمله تامین کنندگان قطعاات مورد نیاز اپل بوده و  بزرگترین سازنده این تراشه ها، شرکت تولید نیمه هادی تایوان موسوم به  TSMC است که حدود ۹۰ درصد از تراشه های کامپیوتری فوق پیشرفته جهان را در اختیار دارد و به گفته مارک لیو رئیس این شرکت، کسی قادر نیست تا این شرکت را به زور دراختیار خود گیرد، این شرکت هم اکنون متعهد به ساخت کارخانه نیمه هادی در آریزونا آمریکا به ارزش ۱۲ میلیارد دلار است.

پژوهشگر شورای آتلانتیک در واشنگتن دی.سی به این رسانه آمریکایی، گفت: درحال حاضر چین از این برتری برخوردار است تا راهبردی  هماهنگ در زمینه ارائه فناوری  و تامین زیرساخت های حیاتی برای کشورهایی که به آنها نیاز دارند داشته باشد، در مقابل و دراین نبرد فناوری، آمریکا و دیگر متحدانش  باید راهبردی را در زمینه  فناوری ها در پیش گرفته و  توسعه دهند که فقط بر رقابت و مقابله با چین متمرکز نباشد  بلکه در ارائه راهکارهای  عملی برای رفع نیازهای واقعی نیز کار آمد باشد.