کاشان - ایرنا - رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کاشان گفت: طرح استحکام‌بخشی صخره‌های بدنه آبشار نیاسر از توابع این شهرستان اکنون در دست مطالعه است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، احمد دانایی‌نیا روز چهارشنبه در نشست خبری در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی درباره آخرین وضعیت رسیدگی به صخره‌های آبشار نیاسر افزود: منتظر صدور دستورالعمل پس از انجام فعالیت‌های مطالعاتی هستیم تا با ارایه آن، اقدام‌های لازم برای تعیین و تامین بودجه صورت گیرد.

وی، ارسال پرونده آبشار نیاسر برای یکی از اعضای پژوهشگاه زلرله‌شناسی کشور را یادآور شد و دلیل ارسال نشدن پرونده به مرکز این پژوهشگاه را جلوگیری از روند طولانی مدت بررسی پرونده در پژوهشگاه عنوان‌ کرد.

رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کاشان ادامه داد: این کارشناس و متخصص در نخستین فرصت به همراه ۲ نفر دیگر از همکاران خود پس از انجام مطالعات، با استفاده از تجهیزات، فعالیت امکان‌سنجی به طور میدانی در محل آبشار را آغاز.  نتیجه را به اداره میراث فرهنگی ارایه می‌کنند تا بدانیم با چه طرحی صخره‌های آبشار نیاسر را استحکام‌بخشی کنیم.

وی افزود: اداره میراث فرهنگی به شهردار نیاسر اعلام کرده که اگر بالگرد حتی سالی یک بار از مقابل و یا بالای صخره‌های آبشار نیاسر پرواز می‌کند به فرمانداری شهرستان و سایر دستگاه‌های مرتبط درخواست منطقه پرواز ممنون اعلام شود، چرا که وضعیت این مکان خطرناک است.

دانایی‌نیا از صدور چهار دستور نشست در نشست اخیر کارگروه میراث فرهنگی در فرمانداری کاشان خبر داد و گفت: رسیدگی به وضعیت آبشار نیاسر یکی از موضوع‌های این کارگروه بود.

وی با بیان اینکه برای رسیدگی به وضعیت استحکام‌بخشی صخره‌های آبشار نیاسر بودجه‌های چند میلیاردی مورد نیاز است، تاکید کرد: انجام ساده‌ترین اقدام‌ها برای مجموعه این آبشار، نیازمند بودجه‌های چند میلیارد تومانی است.

رییس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کاشان از اعلام آمادگی مدیریت بحران و فرمانداری ویژه این شهرستان برای استحکام‌بخشی صخره‌های آبشار نیاسر خبر داد و افزود: مدیریت بحران فرمانداری منتظر ارایه طرح برای استحکام‌بخشی این مجموعه طبیعی است.

وی، فعالیت استحکام‌بخشی صخره‌های آبشار شهر نیاسر را بسیار پیچیده و حساس دانست و گفت: نمی‌توان به راحتی برای آن تصمیم گرفت، ممکن است برای انجام اقدام‌های استحکام‌بخشی صخره‌های این آبشار مجبور شویم از نظرهای یک گروه کارشناس خارجی نیز بهره‌گیری کنیم.

دانایی‌نیا با گلایه از برخی اقدام‌هایی که در شهر نیاسر بدون صدور مجوز انجام می‌شود، هشدار داد: برخی اقدام‌های قانونی و دارای مجوز، خطرساز و خطرناک و در حالی است که برخی مجوزها بدون ضابطه و قانون صادر شده که با توجه به پیشنیه این اقدام‌های غیراصولی، مخاطرات زیادی برای مردم به همراه دارد.

نیاسر از کهن باغ‌شهرهای ایران در ۱۵ کیلومتری شمال‌غرب کاشان در استان اصفهان و در منطقه‌ای کوهستانی در ارتفاع‌های رشته‌ کوه‌های کرکس قرار دارد.

این شهر تمام تاریخ و قدمت خود را مدیون چشمه آبی به نام «اسکندریه» است که آبشار نیاسر هم با ارتفاع ۲۵ متر، زاییده همین چشمه است.

هر سال از ابتدای بهار و به خصوص اواسط اردیبهشت، نیاسر به یکی از نقاط دیدنی و گردشگری ایران تبدیل می‌شود.

کهن باغ‌شهر نیاسر یکی از مرکزهای مهم تولید گل محمدی، گلاب و عرقیات گیاهی در کشور است.

دست خالی میراث فرهنگی برای مرمت خانه محتشم

رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کاشان همچنین درباره مرمت و بازسازی خانه محتشم کاشانی گفت: ردیف بودجه‌های میراث فرهنگی مشخص است و اگر اثری تاریخی برای مرمت ردیف بودجه نداشته باشد، میراث فرهنگی دست به دامان بخش خصوصی می‌شود.

وی توضیح داد که در ردیف بودجه‌های دولتی، بودجه‌ای که برای طرحی تعریف و اختصاص می‌یابد را نمی‌توان جابه‌جا و در جای دیگری هزینه کرد.

دانایی‌نیا تعدد و تکثر بناهای تاریخی کاشان را یادآور شد و گفت: محدودیت‌های بودجه‌ای کار را به جایی رسانده که برای تعمیر و بازسازی برخی طرح‌ها دست میراث فرهنگی بسته است.

وی تاکید کرد: میراث فرهنگی بر پایه بودجه تحقق یافته، طرح‌های بازسازی و مرمتی را انجام می‌دهد.

محتشم کاشانی از مفاخر و شاعران نامدار آیینی در دوره صفویه است که مرثیه ترکیب بند عاشورایی و مشهور این شاعر بلندآوازه «باز این چه شورش است»، در مصیبت واقعه‌ کربلا و سید و سالار شهیدان، امام حسین (ع)، در ضمیر هر ایرانی با شور و شعور حسینی غوغا می‌کند.

بر این پایه، مرداد سال گذشته اول محرم به عنوان روز ملی ادبیات آیینی و بزرگداشت محتشم کاشانی در تقویم رسمی کشور به ثبت رسید.

میثم نمکی رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی کاشان در گفت‌وگو با ایرنا گفته است که خانه این مرثیه‌سرا و شاعر عاشورایی نامدار بهترین مکان برای راه‌اندازی دبیرخانه دایمی شعر و ادبیات آیینی کشور است.

منطقه عالم‌پرور کاشان در فاصله نزدیک به ۲۰۰ کیلومتری شمال اصفهان، به عنوان نخستین تمدن یکجانشینی و شهرنشینی به قدمت محوطه باستانی سیلک با پیشینه‌ بیش از هفت هزار سال به عنوان پایگاه تاریخ تمدن بشری درخشان در حوزه‌های میراث فرهنگی و گردشگری محسوب می‌شود و مجموعه باغ جهانی فین این شهرستان نیز تا پیش از شیوع ویروس کرونا پربازدیدترین مکان تاریخی و گردشگری کشور بوده است.

شهرستان کاشان با مساحت چهار هزار و ۳۹۲ کیلومتر مترمربع و جمعیت ۳۶۴ هزار و ۴۸۲ نفر بر پایه سرشماری سال ۱۳۹۵، پرجمعیت‌ترین شهرستان اصفهان پس از مرکز این استان و بیست و هشتمین شهر پرجمعیت ایران محسوب می‌شود.