به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا باز پایگاه خبری «زیامئی ساینس» ، متان گاز گلخانهای با تاثیرات شدیدتر از دیاکسید کربن است و از عوامل موثر در ایجاد گرمایش جهانی است. هر چند الان راهکارهایی برای برخورد با انتشار گاز متان وجود دارد اما برخورد با گاز متان ناشی از اماکن دفن زباله که یک پنجم انتشار متان را تشکیل میدهند هنوز یک مشکل بزرگ است.
دانشمندان در «موسسه تحقیقات فضایی» هلند با استفاده از دادههای ماهوارهای مربوط به چهار شهر بزرگ در جهان (بوئنوس آیرس در آرژانتین ، دهلی و بمبئی در هندوستان، و لاهور در پاکستان) میزان انتشار گاز متان از مراکز دفن زباله در این شهرها را بررسی کردند. این میزان ۱.۴ تا ۲.۶ برابر بیشتر برآوردهای پیشین بوده و نشان دهنده لزوم برخورد فوری پرداختن به این مشکل است.
«برام ماساکرز» (Bram Maasakkers ) از تهیهکنندگان اصلی این گزارش تحقیقی اعلام کرد: متان گازی بدون بو و بدون رنگ است و از این رو ردیابی نشت و انتشار این گاز بسیار دشوار است. اما ماهوارهها موقعیت مناسبی برای انجام این کار دارند. ما منابع خاص انتشاردهنده را ردیابی کردیم که مقادیر زیادی متان را وارد اتمسفر زمین میکنند. دیدن این مساله بسیار دردآور است زیرا با اندکی تلاش میتوان این مشکل را حل کرد.
متان پس از دیاکسید کربن دومین عامل بزرگ در ایجاد تاثیر گلخانهای در اتمسفر زمین قلمداد میشود و ظرفیت بالقوه بالایی برای تشدید گرمایش جهانی در ۱۰۰ سال آینده دارد.
زمانی که متان با فعالیتهای انسانی منتشر میشود از طریق سوزداندن و تبدیل آن به دیاکسید کرین میتوان آسیبزایی آن را کاهش داد.
در حالی که انتشار ناشی از مصرف سوختهای فسیلی توجه زیادی را به خود جلب کرده است اما توجه زیادی به انتشار گاز متان ناشی از پسماندها نشده است. این میتواند به یک مشکل تبدیل شود بخصوص که پسماندها به میزان بیش از دو برابر رشد جمعیت تا سال ۲۰۵۰ افزایش خواهد یافت و این مساله موجب افزایش انتشار متان در جهان خواهد شد.
ماساکرز و گروه پژوهشگران همکار او برای این کار تحقیقی از ابزار موسوم به «تروپومی» بر روی ماهواره «کپرنیک» (Copernicus Sentinel-۵P) استفاده کردند که هر روز انتشار گاز متان در سرتاسر سیاره زمین را دنبال میکند.
شهرهای بوئنوس آیرس ، دهلی ، بمبئی و لاهور در این خصوص بطور برجستهای نمایان شدند بطوری که انتشار متان در این شهرها در حدود دو برابر میزان برآوردها در ذخایر جهانی است.
این محققان سپس ابزار ماهوارهای را «زوم» کردند و دریافتند که اماکن دفن پسماندها بخش بزرگی از انتشار متان در این شهرها را به خود اختصاص میدهد.
به عنوان مثال مکان دفن زباله در شهر بوئنوسآیرس در هر ساعت ۲۸ تن متان منتشر میکند که معادل ۱.۵ میلیون دستگاه خودرو است.
ماساکرز در بیانیهای گفت: متان دوره حیاتی تنها در حدود ۱۰ سال در اتمسفر دارد بنابراین اگر اکنون وارد عمل شویم به سرعت نتیجه کار را به شکل کاهش گرمایش جهانی خواهیم دید.
وی تاکید کرد: البته کاهش انتشار متان کافی نیست بلکه باید انتشار دیاکسید کربن را نیز محدود بسازیم.
سال گذشته بیش از ۱۰۰ کشور جهان موافقت کردند که انتشار متان را تا سال ۲۰۳۰ به میزان ۳۰ درصد نسبت به سال ۲۰۲۰ کاهش دهند. اما کشورهای هند و چین که در کنار روسیه دو تا از آلودهکنندگان متانی هستند این تعهد را امضا نکردند.