تهران - ایرنا - خانه‌های هلال‌احمر با هدف مشارکت داوطلبانه مردم، هنگام بروز بحران تاسیس شده است؛ اکنون سوال اینجاست که آیا این خانه‌ها در سیلاب اخیر توانست نقش موثری ایفا کند و کارکرد درست داشته باشد؟

مواجهه صحیح هنگام بروز بحران تنها محدود به امدادگران نیست؛ همه افراد جامعه باید آمادگی‌های کافی مقابله با بحران را از پیش، آموزش دیده باشند. قطعا آگاهی مردم می‌تواند سبب کاهش خسارات مالی و جانی در حوادث طبیعی و غیر طبیعی باشد. در بسیاری از کشورهای حادثه‌خیز، کودکان از سال‌های ابتدای مدرسه، آموزش مهارت‌های امدادرسانی را فرا می‌گیرند ‌همچنین موسسات غیردولتی به آگاهی عمومی در این زمینه می‌پردازند.  

چندسالی است که جمعیت هلال احمر ایران اقدام به تاسیس مراکزی به عنوان خانه‌های هلال در روستاها کرده و اکنون تعداد آنها به بیش از ۶ هزار خانه رسیده است؛ این خانه‌ها، مرکزی است با ساختار داوطلبی بدون نیروی انسانی رسمی، پیمانی یا قراردادی در سطح محلات شهرها و روستاها که توسط اعضا، داوطلبان، خیران، نیکوکاران و واقفان اداره می‌شود.


جمعیت هلال احمر هدف از تأسیس خانه‌های هلال را تحقق شعار داوطلب محوری و بهره‌مندی از مشارکت افتخاری و داوطلبانه همه افراد متقاضی فعالیت در جمعیت هلال‌احمر به منظور ارتقای فرهنگ داوطلبی، توجه به صلح و دوستی، کرامت انسان‌ها در جامعه و تقویت روحیه مدافعه‌گری در زمان آرامش و در مواقع بحران، حمایت از زندگی و سلامت آحاد افراد جامعه اعلام کرده است.

در خانه‌های هلال، پایبندی به اصول بنیادین هفتگانه جمعیت هلال‌احمر، بشردوستی، بی‌طرفی، ‌بی‌غرضی، جهان‌شمولی، یگانگی یا وحدت، استقلال و خدمات داوطلبانه مهم‌ترین اصول به شمار می‌رود ‌و ترویج فرهنگ صلح و نوع‌دوستی و جامعه عاری از خشونت، ارائه خدمات به نیازمندان با ‌بهره‌گیری از توان توانمندان، مشارکت و ساماندهی محلات شهری و روستایی در برگزاری پویش‌های ‌مدافعه‌گرانه، مسابقات و مانورهای امدادی-بشردوستانه و عام‌المنفعه همسو با برنامه‌های مصوب جمعیت ‌انجام می‌شود و کسانی می‌توانند در خانه‌های هلال‌احمر فعالیت داشته باشند که به اساسنامه جمعیت ‌هلال‌احمر پایبند و تمایل داشته باشند که در محل یا منطقه شهرداری و خانه هلال روستایی که ‌زندگی یا کار می‌کند، فعالیت کنند.   ‌

حالا سئوال اینجاست که آیا این خانه‌ها توانسته در حوادث اخیر موجب کاهش خسارات شود؟

 حسن فراهانی مسئول خانه‌های هلال احمر از تلاش ۱۶۷ خانه هلال شهری و روستایی در سیل اخیر خبر داد و گفت: با امدادرسانی به موقع و موثر اعضای خانه‌های هلال از میزان خسارات بیشتر به هموطنان آسیب‌دیده جلوگیری شد.

 فراهانی با اشاره به فعالیت خانه‌های هلال در ۱۷ استان متاثر از سیل مرداد افزود: طبق آموزش‌های ارائه شده در بحران‌ها و حوادث به اعضای خانه‌های هلال، در سیل اخیر ۱۲۵ خانه هلال روستایی و ۴۲ خانه هلال شهری توانستند با امدادرسانی موثر خود موجب کاهش خسارات به حادثه‌دیدگان شوند.
 با امدادرسانی به موقع و موثر اعضای خانه‌های هلال از میزان خسارات بیشتر به هموطنان آسیب‌دیده جلوگیری شد

مسئول خانه‌های هلال ایران با تاکید بر تاثیرات مثبت اقدامات خانه‌های هلال روستایی در حوادث گذشته افزود: کمک به اطلاع‌رسانی به همراه اعلام هشدارهای اولیه و به‌موقع به ساکنان محلی، مسافران و بوم‌گردان‌ها با نصب بنر در محل‌هایی مانند پمپ بنزین، پخش تراکت‌های هشدار و اعزام نیروهای آموزش‌دیده از اعضای خانه‌های هلال به مناطق گردشگری، حاشیه‌های رودخانه‌ها و عشایری همچنین جاده‌های پرخطر موجب کاهش تلفات انسانی در سیل مرداد شده است.
 

فراهانی با بیان اینکه اقدامات خانه‌های هلال در استان‌های گیلان، البرز و چهارمحال بختیاری بیش از سایر مناطق بوده است گفت: انجام ارزیابی سریع و اعلام به‌موقع اتفاقات پیش آمده به لحاظ برآورد میزان خسارات اولیه و اعلام درخواست‌های مورد نیاز اولیه در مناطق حادثه‌دیده از مهم‌ترین اقداماتی بود که پیش‌تر اعضای خانه‌های هلال آنها را فرا گرفته بودند.

وی تاکید کرد: اعضای خانه‌های هلال طبق برنامه‌ریزی توانستند موجب تسهیل عملیات جست‌وجو و نجات امدادگران، بهبود شرایط برای اسکان آسیب دیدگان و توزیع خوب اقلام امدادی و معیشتی میان افراد شوند که همین اقدامات منجر شد تا مدت زمان خدمات رسانی به آسیب‌دیدگان کاهش محسوسی داشته باشد.