تهران- ایرنا- سرپرست تیم بدلکاران جوزی گفت: در سریال «گذر از رنج‌ها» قرار بود از یک ساختمان ۵ طبقه پایین بیفتم و چون تشک ایربک نداشتیم، ها روی کارتن خالی پریدم.

مهدی جوزی، طراح اکشن و بدلکار و عضو انجمن بازیگران و بدلکاران سینمای ایران است. در بیش از ۱۲۰ کار سینمایی و تلویزیونی مثل محمد رسول الله (ص)، معمای شاه، مختارنامه، موقعیت مهدی، آتش در گلستان، سلمان فارسی و ... به عنوان بدلکار حضور داشته و در فیلم بادیگارد ساخته ابراهیم حاتمی‌کیا خودروی شخصیت اصلی (پرویز پرستویی) را در تونل امیرکبیر چپ کرده‌است.

عضو انجمن بازیگران و بدلکاران سینمای ایران در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا، با بیان این که این انجمن زیر نظر خانه سینما فعالیت می‌کند گفت: زمان حیات استاد علیرضا فتحی اسم تیم ما خیبر بود. بعد از فوت این بزرگوار قرار شد همه با عنوان تیم جوزی زیر نظر این انجمن باشیم.

وی هدف از فعالیت در انجمن را حمایت از بدلکاران خواند و افزود: گروه‌های آسمان، رعد، گردباد و ... عضو این انجمن هستند و اگر به لحاظ حقوقی و دستمزدشان به مشکل خوردند، ما پیگیری می‌کنیم.

حدود ده گروه فعال عضو انجمن هستند

جوزی با اعلام این خبر که حدود ده گروه فعال و عضو انجمن هستند اظهار داشت: چند تیم بدلکاری هم در شهرستان ها فعال هستند. در مواردی هم  چند ورزشکار کنار هم جمع شده اند و تیم بدلکاری تشکیل داده اند. در حالی که دانش بدل کاری را ندیده اند. در تیم جوزی حدود ۲۰ نفر بدلکار آقا و ۷ نفر بدلکار خانم داریم. ۲۰ نفر هم در حال آموزش هستند که وقتی آموزش‌هایشان تمام شد به تیم اصلی تزریق می شوند.

وی با بیان این که بدلکاران باید رزمی‌کار باشند گفت: ورزشکاران رزمی انعطاف بدن‌شان خوب است و آمادگی جسمانی بالایی هم دارند. این افراد باید آموزش سینمایی هم ببینند. در بدلکاری ده دوازده آیتم مثل پرش از ارتفاع، موتورسواری، تصادف آتش سوزی، پرت شدن از ماشین و سوارکاری داریم که در مرکز آموزش این کارها را آموزش می دهیم. موضوع آموزش خیلی مهم است و قرار است در دانشگاه‌ها چند واحد درس بدلکاری در رشته سینما تدریس شود.

جوزی ایمنی را مهم‌ترین بحث بدلکاری خواند و تاکید کرد: تمام سرمایه یک بدلکار جسم و وجودش است. ما بدلکاران ایرانی از کمترین امکانات استفاده می‌کنیم و بهترین نتیجه را می‌گیریم. در هالیوود و بالیوود تمام امکانات مثل تشک ایربک را دارند. من در یک سریال قرار بود از یک ساختمان ۵ طبقه پایین بیفتم. الان تشک ایربک چند تایی وارد شده است. آن سال ها روی کارتن خالی می‌پریدیم. چند کارتن خالی را روی هم می گذاشتیم و رویش  می‌پریدیم. بدلکار سخت ترین کارها را انجام می دهد و چهره‌اش دیده نمی شود. الان همطراز هالیوود نیستیم ولی در حوزه بدلکاری به به بالیود نزدیک هستیم. 

مختارنامه برای همه یک دانشگاه بود

وی با یادآوری این نکته که از سال ۸۲ با مختارنامه وارد بدکاری شده است گفت: کلیه بدلکاری مختارنامه بر عهده تیم ما بود. استاد علیرضا فتحی سرپرست ما بود و من و آقای عباس اصانلو دستیاران یک و دو ایشان بودیم. من بدل ابراهیم اشتر بودم و شمشیر بازی و سوارکاری را اجرا می‌کردم. در این سریال حدود شصت هفتاد نفر نیرو داشتیم. برخی بازیگران خیلی ورزیده بودند و خودشان می‌توانستند سوارکاری کنند. اما آقای فتحی و میرباقری قبول نمی‌کردند که بازیگری بدون بدل باشد. می‌گفتند اگر یک بازیگر اصلی آسیب ببیند، پروژه می خوابد. مختارنامه برای همه یک دانشگاه بود. خیلی‌ها آرزو می‌کنند که کاش یک پلان در مختارنامه بازی می‌کردند.

جوزی افزود: آقای رضا رویگری در شاهرود جنگ ها را خیلی خوب انجام دادند. تبری که قرار بود سمت ایشان زده شود، از بیخ و بن شکست و زیر چشم ایشان خورد. ولی با همان حال کار را ادامه دادند. در یکی از سکانس‌ها شمشیر را روی پایش کوبیده بود. ولی صدایش درنیامد و عکس العمل درد نشان نداد. وقتی که دوربین خاموش شد، از شدت درد فریاد زد. رضا رویگری سوار کاری‌اش خوب بود. یک اسبی به نام زیبا داشت که خیلی به این اسب می رسید و برایش میوه و هویج می آورد.

وی با بیان این که در انجمن بدلکاران دستمزدها را یکسان سازی کردیم گفت: جلساتی گذاشتیم و به این نتیجه رسیدیم که برای هنرمان باید ارزش قائل شویم. دستمزدهایی تعیین کردیم که الان دوستان با همان قیمت گذاری سر کار می روند. گروه‌هایی هستند که عضو انجمن نیستند و قیمت‌ها را پایین می آورند. این گروه‌ها  وسط کار با تهیه کننده به مشکل می خورند. حدود ۱۷۰ نفر عضو انجمن بدلکاران و صندوق اعتباری هنر هستند. در رابطه با بیمه تامین اجتماعی این افراد اقدام کردیم.

جوزی با اشاره به این نکته که در دو سال کرونا بدلکاران اکثرا بیکار بودند گفت: بعد از کرونا کارها دوباره شروع شد. البته کار اکشن کم ساخته می شود. چون به تعداد انگشتان دست اکشن کار داریم. اگر فیلم جنگی زیاد بسازند همه بچه‌ها هر روز سر کار می روند. جدیدا کارگردان ها داستان را طوری تنظیم می‌کنند که چند سکانس تصادف و کیف قاپی داشته باشد. هر فیلمی اکشن و بدلکاری داشته باشد، آن فیلم جذاب است و بیننده دارد.

برخی چهره‌شان را بر اثر آتش سوزی از دست دادند

وی درباره حوادثی که بدلکاران را تهدید می‌کند گفت: در سریال معمای شاه پیشانی‌ام مصدوم شد و صورتم پنج شش بخیه خورد. در سال ۱۴۰۰ یکی دو تا سانحه داشتیم که باعث شد بدلکاران صدمه ببینند. حتی چهره‌شان را بر اثر آتش سوزی از دست دادند. شکستن دست و پا و انگشت، نمک کار بدلکاری است. ولی خدا را شکر در تیم ما تا به حال حادثه آنچنانی نداشتیم. چون خیلی مراقب هستیم. همیشه به دوستان سفارش می کنیم که در هنگام عقد قرارداد حتما بیمه بشوید و اگر بیمه حوادث نشدید سر پروژه نروید.