خمین - ایرنا - ۱۵ سال از عملیات اجرایی شهرک گل و گیاه خمین سپری شده و این مجتمع به دلیل کمبود زیرساخت‌هایی نظیر آب به راه اندازی تعداد انگشت شماری از گلخانه ها محدود شده است و چشم انتظار حمایت‌هایی از سوی دولت سیزدهم برای حل مشکلات خود است.

به گزارش ایرنا، کشاورزی از مهمترین بخش‌های نظام اقتصادی است که ضمن تضمین امنیت غذایی در اشتغالزایی، تولید ثروت و تامین نیاز زیربخش‌های متنوع نقش‌آفرینی دارد.

کشت گلخانه‌ای روشی پیشرفته در تامین و تولید فرآورده‌های کشاورزی است که برای رونق اقتصادی به خصوص در مناطق کم‌آب مناسب است و علاوه بر کنترل آفات و بیماری‌ها، عرصه‌ای مطلوب در ظهور توانمندی دانش‌آموختگان حوزه کشاورزی محسوب می‌شود.

با توجه به تنش آبی حاکم بر کشور در سال‌های اخیر، تکیه بر کشت گلخانه‌ای می‌تواند مسیر برون‌رفت از این چالش را هموارتر کرده و در مدیریت بهینه آب اثرگذاری مستقیم داشته باشد چرا که شیوه‌های نوین آبیاری در عرصه گلخانه‌ای می‌تواند از هدررفت بخش بزرگی از منابع آبی که اکنون در شیوه زراعت سنتی هرز می‌رود، جلوگیری کند.

ایجاد تعادل بین بسترهای توسعه استان مرکزی از جمله صنعت، کشاورزی و خدمات و بهبود برنامه محور زنجیره‌های مرتبط با آن نیازی است که در قلب کشور احساس می‌شود و کارشناسان بر این باورند که استان مرکزی با اقلیم نیمه خشک و خشک نیاز دارد تا در عرصه کشت گلخانه‌ای رشد هدفمند و معنی‌داری را دنبال کند تا ضمن بهبود مدیریت منابع آب، سهم کشاورزی در اقتصاد بارور منطقه بهبود موثر یابد.

خمین به عنوان یکی از شهرهای مهم در نوار جنوبی استان مرکزی است و ۵۲ درصد از جمعیت ۱۰۵ هزار نفری این شهرستان کشاورز هستند.

این خطه رتبه دوم تولید گل شاخه بریده  استان مرکزی بعد از محلات را در اختیار دارد.

عملیات اجرایی ساخت مجتمع گلخانه ای شهرستان خمین از سال ۸۶  در زمینی به وسعت بیش از ۱۰۰هکتار در روستای لیلیان خمین کلید خورده و واگذاری ۱۰۴قطعه زمین برای راه‌اندازی گلخانه در این مجتمع طراحی شده و تاکنون ۱۵ بهره بردار در بیش از هفت هزار مترمربع از این مجتمع فعالیت خود را آغاز کردند.
مدیر جهاد کشاورزی خمین گفت: وسعت گلخانه‌های این شهرستان در سالهای اخیر بیش از ۱۰۰ درصد افزایش یافته و به ۱۰۶ هکتار رسید.

«احمدرضا جعفری» می‌گوید: توسعه سطح گلخانه‌های خمین از سال ۹۲ به دلیل کم آبی و نیز  صرفه اقتصادی این نوع از کشت و کار آغاز شد.

وی اظهار داشت: بهره برداری کامل از شهرک گل و گیاه خمین ظرفیت ایجاد ۴۰۰ فرصت شغلی مستقیم و یکهزار فرصت شغلی غیر مستقیم را دارد. 

نماینده  مردم خمین در مجلس یازدهم گفت:احداث این شهرک در حدود ۱۵ سال پیش مورد توجه قرار گرفت و برای ساخت آن حدود ۱۱۰ هکتار زمین در نظر گرفته شد.

وی با اشاره به اینکه در زمان برنامه‌ریزی برای احداث این شهرک، این منطقه دارای حجمی قابل توجه آب بوده است افزود:هم اینک این منطقه با مشکل کمبود آب مواجه است.

نظری با بیان اینکه در موقعیت یابی این منطقه ارزیابی ها براساس نظرات کارشناس انجام نشده است یادآورشد: زمین این منطقه کیفیت مناسب برای کشت را ندارد و  با توجه به تنش های آبی چند سال گذشته عملاً آبی که در این محل مورد نیاز بود فراهم نشده و خروجی چاه های اینجا به چهار لیتر در ثانیه کاهش پیدا کرده است.

وی ادامه داد: تعداد ۱۲۰ قطعه زمین برای احداث این شهرک برنامه ریزی شده بود تا واگذار شود اما از این تعداد تنها ۱۵ قطعه واگذار شد که آنها هم دچار مشکلاتی اساسی و کمبود آب هستند.

عضو کمیسیون کشاورزی و آب مجلس یازدهم اضافه کرد:به دلیل تامین نشدن آب ، تکمیل و تحویل شهرک گل و گیاه به دلیل ملاحظات امنیتی و اداری توسط خود تولید کنندگان مدیریت می شد.

نظری با بیان اینکه پس از این همه سال، هنوز مجتمع گل وگیاه خمین ساماندهی نشده است گفت: این مجتمع هم اینک در اختیار اداره جهاد کشاورزی است و این اداره برای نگهداری آن هم مشکل دارد.

وی ،بزرگترین مشکل این مجتمع را نداشتن دیوار در اطراف آن برشمرد و افزود:این مشکل موجب شده به راحتی چندین بار ترانس برق منطقه سرقت شود و در حال حاضر تولید کنندگانی که هم اکنون در این شهرک هستند شرایط به سامانی ندارند.

نظری با بیان اینکه هم اینک امکان واگذاری و یا اتخاذ تصمیم برای این پروژه وجود ندارد گفت:تصمیماتی که در این زمینه اتخاذ شده این است که چاه آب فعلی اکتشاف شود و حجم آب آن افزایش پیدا کند تا آب مورد نیاز واحدهای شهرک تامین شود، همچنین سایر زمین ها به شرکت شهرک‌های صنعتی واگذار شود تا مورد استفاده صنایع قرار گیرد.

استاندار مرکزی در بازدید از مجتمع گل و گیاه خمین گفت: منابع خوبی برای بخش کشاورزی و توسعه روستاها در سفر هیات دولت مصوب شد.

«فرزاد مخلص الائمه» اظهار داشت: از این منابع برای تکمیل طرح‌های نیمه تمام، حمایت از تولید، توسعه تولید، بخش کشاورزی در آبخیزداری کمک می گیریم.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مرکزی گفت: گل شاخه بریده یکی از ظرفیت‌های شهرستان خمین است.

«مهدی زندیه وکیلی» ادامه داد: تنها راهکار تامین آب برای شهرک گل و گیاه خمین خریداری چاه از زمین‌های کشاورزی اطراف این شهرک است و می توان از مازاد آب برای راه اندازی صنایع تکمیلی نیز استفاده کرد.

صرفه‌جویی در مصرف آب، افزایش بهره‌وری، امکان کاشت و برداشت محصول در تمام فصول، امکان پرورش محصولات خارج از فصل و اقلیم، قابلیت مقابله با تهدیدات و خسارات به خاطر امکان کنترل‌ و اقدامات پیشگیرانه، برخی از مزایای کاشت گلخانه‌ای است، بنابراین امید است با حمایت‌های گسترده دولت مردمی سیزدهم گام بلندی در جهت تکمیل و راه اندازی شهرک گلخانه‌ای خمین برداشته شود و این مهم به دیگر مناطق کم آب استان مرکزی بسط داده شود.