به گزارش ایرنا، خطر سیلاب و عدم آگاهی از شرایط حوضههای آبریز شهری موجب شده تا سکونتگاههای انسانی در دورههای زمانی مختلف، همواره مورد تهدید جانی و مالی اثرات ناشی از سیل قرار گیرند.
کلمه «سیل» به معنی طغیان کردن آب، زیر آب رفتن گسترهای از زمین و طوفانی شدن است و سیل معمولا زمانی بوقوع میپیوندد که یک سطح پست زمین از آب پر شده باشد و بدترین حالتهای سیل رودخانهای معمولا در زمینهای حاشیهای یک رود جاری میشود.
سیل یکی از رویدادهای طبیعی است که هر ساله موجب تلفات انسانی، دامی و خسارات به ساختمانها، تاسیسات، باغات، کشتزارها و منابع طبیعی میشود.
سیلاب زمانی روی میدهد که خاک و گیاهان نتوانند بارش را جذب کنند و در نتیجه کانال طبیعی رودخانه کشش گذردهی رواناب ایجاد شده را نداشته باشد، به طور متوسط تقریبا ۳۰ درصد بارش به رواناب تبدیل میشود.
سیل یکی از زیان بارترین بلایای طبیعی است که طبق آمار سازمان ملل متحد در یک دهه در ۱۳۰ مورد رویداد بزرگ بیش از ۶ هزار و ۱۰۳ نفر تلفات انسانی و بیش از ۹ میلیارد دلار خسارت اقتصادی محسوس به جا گذاشته است و تنها در بین سالهای ۱۳۷۱ - ۱۳۶۱ تعداد سیلاب های مهم کشور به ۴۸۱ مورد رسید و خسارت جانی در این سیلابها اعم از کشته یا مجروح بیش از ۶۳۲ نفربوده است.
آهنگران، نام دهی از بخش مرکزی شهرستان فراهان در استان مرکزی است با ۱۲۰ خانوار، که جمعیت آن حدود ۴۰۰ تا ۴۵۰ نفر است این روستا دارای آب و هوای معتدل خشک است که در مسیرجاده اصلی اراک به فراهان قرار دارد.
این روستا در هفتم مرداد ۱۴۰۱ در اتفاق نادر در ۴۰ دقیقه بارش ۷۲ میلیمتر باران را در ۲۰۰ کیلومتر وسعت تجربه کرد، سیلاب تابستان منجر به خسارت در بخش مسکونی و کشاورزی شد و یک زن سالخورده با ۹۱ سال در اثر سیلاب جان باخت.
استاندار مرکزی با اشاره به این اتفاق گفت: تعدادی منزل مسکونی روستای آهنگران شهرستان فراهان براثر وقع سیلاب آسیب جدی دیده است.
فرزاد مخلصالائمه افزود: استان مرکزی جزو ۲۶ استانی است که از بارشها و سیلابهای تابستانه در حوزه کشاورزی و دامپروری خسارت دیده و در تلفات انسانی نسبت به استانهای دیگر وضعیت بهتری داشته و ۲ نفر در سیل هفته گذشته جان خود را از دست دادند که یک نفر مربوط به شهرستان محلات و یک نفر در روستای آهنگران شهرستان فراهان بود.
وی بیان کرد: عملیات امداد، بازتوانی و بازسازی محدودههای آسیب دیده در حوزه قنوات، دامداری و کشاورزی بلافاصله آغاز شد و خسارتها نیز با سرعت توسط نهادهای مرتبط، دامپزشکی، جهاد کشاورزی، بنیاد مسکن، هلال احمر، اداره کل راه و شهرسازی و راهداری ارزیابی و ارائه شد.
استاندار مرکزی بیان کرد: تنها روستای استان مرکزی که به صورت جدی آسیب دید، روستای آهنگران در شهرستان فراهان است که حداقل ۴۰ باب منزل مسکونی آن آسیب جدی دیده وتعدادی هم تخریب شد، ۴۰ مسکن آسیب دید و بلافاصله عملیات خاک برداری انجام شد تا حادثه دیگری در پی نداشته باشد.
استاندار مرکزی افزود: همکاری اهالی روستا بسیار خوب است و از لحظات اول وقوع سیلاب نیروهای خدمات رسان، امدادی و گروههای جهادی در محل حاضر شدند و عملیات امدادرسانی رسانی آغاز شد.
مخلص الائمه تصریح کرد: علاوه بر نیروهای امدادرسان دستگاههای خدمات رسان مثل هلال احمر، حضور نیروهای جهادی در منطقه نیز نقطه عطفی بود که علاوه بر شتاببخشی در خدمات رسانی به سیلزدگان رضایت اهالی را نیز به دنبال داشت.
وی گفت: برخی ساعات تعداد نیروهای جهادی، امدادی و خدمات رسان در منطقه بیش از یک و نیم برابر جمعیت روستا بود با اینکه فراخوانی هم زده نشده بود.
فرمانده سپاه روح الله استان مرکزی گفت: روزانه بیش از ۲۰۰ جهادگر در پاکسازی آثار سیلاب روستای آهنگران شهرستان فراهان مشارکت کردند.
سردار سرتیپ دوم پاسدار محسن کریمی افزود: امدادرسانی جهادگران بسیجی به سیل زدگان این روستا تا پاکسازی کامل آثار سیل ادامه دارد.
وی ادامه داد: به دنبال وقوع سیلاب به بیش از ۱۸ استان کشور از جمله دو شهرستان محلات و روستای آهنگران فراهان استان مرکزی خسارات زیادی به مردم وارد شد که از همان ساعات آغازین گروههای جهادی به کمک مردم شتافتند.
فرمانده سپاه روح الله استان مرکزی اظهار داشت: تعمیرات لوازم خانگی سیلزدگان این روستا توسط کارکنان واحدهای تولیدی به ویژه شرکتهای آونگان، ماشین سازی، آذرآب در قالب گروههای جهادی انجام شد.
سردار کریمی یادآور شد: در این بازه زمانی بحث بهداشت، درمان، خوراک و نیازمندیهای مردم به طورکامل برطرف شد و اکنون از لحاظ روحی و روانی مردم این روستا شرایط مناسبی دارند، هر چند از مسئولان امر انتظار دارند در اسرع وقت نسبت به بازسازی و ساخت منازل اقدام کنند.
وی گفت: سپاه هم کنار سایر دستگاهها اعلام آمادگی کرده و با یک تصمیم مناسب و با تعامل و هم افزایی حلقه مدیریتی استان در اسرع وقت نسبت به ساخت منازل اقدام میشود.
فرمانده سپاه روحالله افزود: گروه های تخصصی بسیج با اقداماتی چون بازگشایی مسیرها، ترمیم نقاط آسیب دیده، ارائه کمکهای معیشتی به مردم، تعمیر وسایل آسیبدیده و شست و شوی فرشها و موکتهای مردم، جابه جایی وسایل مردم و تهیه غذای گرم در این روستا نقش آفرینی کردند.
مدیرکل بحران استان مرکزی گفت: برای کمک به اهالی روستا ۷۶۰ گروه اجرایی شامل اداره راهداری، آبفا، فرمانداری و شهرداری های استان برای کمک رسانی آماده باش شدند.
امید محترمی افزود: یک هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان سیلاب تابستان امسال به بخش های مسکونی و کشاورزی استان که در ۳۰ نقطه سیل به وقوع پیوست، خسارت وارد کرد.
وی اظهار داشت: این میزان خسارت به بخش های کشاورزی، مسکونی، زیرساختها آسیبهای جدی وارد کرد در مناطقی که درگیر سیلاب شدند عملیات تخلیه گل و لای از منازل و مزارع آغاز شد.
مدیرکل بحران استان مرکزی گفت: بعد از عملیات تخلیه، خروج لوازم خانگی و شستشو و ضدعفونی انجام و تعمیر لوازم برقی در دستور کار قرار گرفت.
محترمی، با بیان اینکه، کمتر از یک هفته بعد از سیلاب در استان، ساخت منازل آسیب دیده شروع شد، افزود: در سیل اخیر ۸۰ واحد مسکونی در استان تخریب و نیاز به بازسازی کامل دارند و ۳۵۰ واحد نیز باید تعمیر شوند.
وی اظهار داشت: خسارت کشاورزی در بخش قنوات نیز در سیلاب گزارش شده که به ۲۰۵ رشته قنوات حدود پنج میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال خسارت وارد شد.
مدیرکل مدیریت بحران استان مرکزی گفت: میزان خسارت و اعتبار مورد نیاز به هیات دولت اعلام شده و اکنون استان در انتظار تصمیم گیری است.
فرماندار شهرستان فراهان نیز درباره اقدامات انجام شده در سیلاب اخیر گفت: در سیل آهنگران ۵۸ واحد مسکونی تخریب و ۶۲ واحد نیز نیاز به تعمیر و بازسازی دارند.
ابوالقاسم آقازیارتی افزود: ساخت ۱۵ واحد مسکونی در روستای آهنگران با اولویت اهالی ساکن دایمی و نیز خانواده تحت پوشش با کمک سپاه پاسداران، بنیاد مسکن و کمیته امداد آغاز شده است.
وی اظهار داشت: لوازم خانگی اهالی روستا آهنگران که نیاز به تعمیر داشتند با همکاری بسیج سازندگی و بسیج اصناف و اختصاص یک میلیارد ریال اعتبار توسط بنیاد مستضعفان انجام شد.
فرماندار شهرستان فراهان گفت: با کمک جهاد کشاورزی و جمعیت هلال احمر شستشو فرش اهالی سیلزده انجام و تحویل شده است.
آقازیارتی درباره وضعیت خسارت به بخش کشاورزی نیز گفت: ۵۱۲ راس دام سبک و سنگین در سیل روستا آهنگران تلف شدند و چهار هزار مترمربع از چاه های قنوات به خاطر آب گرفتگی ریزش کردند.
وی اظهار داشت: اکنون شرایط قابل قبولی در روستا حاکم شده و تلاش می شود تا قبل از فصل سرد سال سرپناه خانوادههای اولویت دار با سکونت دایمی انجام شود.
مسئول بسیج سازندگی استان مرکزی گفت:۳۲۰ جهادگر به سیلزدگان روستای آهنگران فراهان امدادرسانی میکنند.
سرهنگ پاسدار سعید فرامرزی افزود: ۱۶ گروه تخصصی متشکل از نیروهای بسیج کارگری، اصناف، طلاب، حوزه های محلی اراک و فراهان در قالب گروههای ۲۰ نفره به مردم این روستا خدماترسانی کردند.
وی تاکید کرد: لایروبی منازل، تخلیه لوازم خانگی و انتقال برخی لوازم منزل به حاشیه روستا به لحاظ ایمنی توسط این گروههای جهادی انجام شد.
مسئول بسیج سازندگی استان مرکزی اظهار داشت: ۱۵۰ نفر از گروههای جهادی، نسبت به تعمیرات تخصصی، بخشی از لوازم خانگی مردم روستای آهنگران که دچار آبگرفتگی شده بود، در یک مدرسه اقدامات لازم را انجام دادند.
فرامرزی ادامه داد: شستشوی فرشها نیز انجام و بازسازی منازل آسیب دیده و تخریب شده نیز در دستور کار ویژه گروههای جهادی قرار دارد.
یکی از ساکنان روستای آهنگران اراک در گفت و گو با ایرنا، گفت: مسئولان و نیروهای امدادی از لحظات اولیه وقوع سیلاب در کنار مردم بودند و معاون استاندار و مدیرکل مدیریت بحران استانداری در تخلیه منازل روستا به نیروهای امدادی کمک میکردند.
محمدرضا لشگری افزود: در شرایطی که سیلاب به مردم خسارات چشمگیری وارد کرده بود حضور مسئولان در روستا باعث دلگرمی ساکنان شد که جای تقدیر دارد.
وی اظهار داشت: مسئولان پس از تخلیه روستا ساعت ۲ بامداد در پایگاه هلال احمر در مجاورت روستا جلسه مدیریت بحران برگزار کردند که نقش مهمی در مدیریت سیل و کاهش میزان خسارت به اهالی داشت.