به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «حمیدرضا صالحی» در نشست خبری انجمن ساتکا، اظهار کرد: با احداث این تعداد نیروگاه خورشیدی خانگی پنج هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاهی کشورمان افزوده خواهد شد.
وی ادامه داد: بیش از ۸۰ درصد یعنی چهارپنجم از نیروگاههای احداث شده در سال ۲۰۲۱ از نیروگاههای تجدیدپذیر بوده است و جهان به سمت استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر میرود، اما در کشور ما هنوز این بخش جدی گرفته نمیشود.
رئیس هیات مدیره انجمن ساتکا خاطرنشان کرد: در برنامه پنجم هدف احداث ۵ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر اعلام شد که به آن نرسیدیم و همان هدف را مجدد در برنامه ششم قرار دادیم. اکنون که در انتهای برنامه ششم هستیم، هنوز به تولید هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر نرسیدهایم.
صالحی گفت: در کشور آلمان حدود ۳۷ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی کوچک مقیاس اغلب روی سقف خانهها احداث شده است؛ یعنی حدود دوسوم ظرفیت خورشیدی آلمان روی خانههاست، در حالی که ما در ایران نتوانستهایم این ظرفیت را فعال کنیم.
وی ادامه داد: اگر دولت نرخ خرید تضمینی را بهدرستی تعیین کند و تسهیلات مناسب در اختیار مالکان خانهها قرار دهد، توسعه تصاعدی نیروگاههای خورشیدی روی سقف خانههای مردم سرعت میگیرد.
تعیین روزی به نام تجدیدپذیرها
رئیس هیات مدیره انجمن ساتکا بیان کرد: انجمن ساتکا پیشنهاد میکند که در جهت ترویج انرژیهای تجدیدپذیر در کشور، یک روز در سال به عنوان روز ملی انرژیهای تجدیدپذیر تعیین شود و برای تعیین این روز میتوان از تاریخ تولد شخصیتهای برجسته علمی که در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر زحمات فراوان کشیدهاند استفاده کرد.
صالحی خاطرنشان کرد: در این روز تشکلها و فعالان بخش انرژیهای تجدیدپذیر اقدام به برگزاری رویدادها در جهت فرهنگسازی انرژیهای تجدیدپذیر در کشور کنند.
در ادامه «محمود کریمی» عضو هیات مدیره انجمن ساتکا گفت: چند سال است که افزایش نرخهای خرید تضمینی وزارت نیرو کمتر از تورم و افزایش قیمت تجهیزات نیروگاههای خورشیدی است؛ لذا توسعه نیروگاههای خورشیدی انشعابی با رکود روبرو شده است.
وی ادامه داد: تعیین نرخهای خرید تضمینی برق خورشیدی به میزان کمتر از موردنیاز، توجیهپذیری اقتصادی نیروگاهها را با مشکل روبرو میکند و در نتیجه متقاضیان احداث نیروگاهها از تجهیزات با کیفیت پایین و بعضاً تقلبی و اجراهای ضعیفتر استفاده میکنند، لذا میتوان گفت که عدم افزایش نرخ به میزان کافی موجب کاهش کیفیت پروژههای خورشیدی میشود.
ادارات دولتی روی سقف خود نیروگاههای خورشیدی نصب کنند
«سید محمدجواد موسوی» نایبرئیس هیات مدیره انجمن هم در این نشست گفت: هزاران اداره دولتی در سراسر کشور وجود دارد که مصرف برق قابل توجهی دارند. وزارت نیرو میبایست مصوبه هیات وزیران در خصوص الزام ادارات دولتی به تامین ۲۰ درصد از برق مصرفی از انرژیهای تجدیدپذیر را اجرا کند.
وی افزود: بدین وسیله هم میزان قابل توجهی برق تجدیدپذیر تولید میشود که تولید در محل مصرف است، هم مقداری از کسری کشور جبران میشود.
این فعال انرژیهای تجدیدپذیر گفت: دستورالعمل ابلاغی وزارت نیرو در اسفندماه مبهم است و اهرم فشار جریمه روی قبوض را کامل مشخص نکرده است. درخواست ما از وزیر نیرو این است که مصوبه فوق را اصلاح و ابلاغ کند.
نایب رئیس هیات مدیره انجمن ساتکا گفت: در کشور با کمبود آب روبرو هستیم که موجب بایر شدن زمینهای کشاورزی بسیاری شده است. اگر دولت برای صاحبان زمینهای کشاورزی تسهیلات مناسب برای احداث نیروگاه خورشیدی در نظر بگیرد، کشاورزان میتوانند مزارع خورشیدی بهجای مزارع کشاورزی احداث کنند که ضمن عدم نیاز به آب، موجب ایجاد درآمد و معیشت جایگزین برای کشاورزان میشود.
محمدحسن غفوری، مدیر اجرایی انجمن ساتکا هم گفت: بیش از ۸۰۰ شهرک و ناحیه صنعتی در کشور وجود دارد که شامل ۴۷ هزار و پانصد واحد صنعتی هستند. اگر هر کدام از این واحدها ۲۰۰ کیلووات نیروگاه خورشیدی روی سقف خود نصب کنند، نزدیک ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی به ظرفیت کشور اضافه میشود که برابر کل هدف اعلامی وزارت نیرو در مجلس در زمان دریافت رای اعتماد است.
وی افزود: اجرایی شدن این موضوع نیازمند افزایش نرخهای خرید تضمینی برق به میزان کافی و نیز باز شدن مسیر تسهیلات است. همچنین زمینهایی در شهرکهای صنعتی دوردست وجود دارد که متقاضی ندارند و برای احداث نیروگاههای خورشیدی کوچک مقیاس مناسب هستند که این موضوع نیازمند صدور پروانه احداث توسط ساتبا است که قول همکاری دادهاند.