سمنان- ایرنا- مسوول دبیرخانه انجمن آثار و مفاخر فرهنگی استان سمنان از تدوین کتاب "گزیده اشعار ابن یمین فریومدی" در قالب برنامه های همایش ملی بزرگداشت این شاعر ایرانی از قرن هشتم خبر داد.

به گزارش ایرنا، نعمت الله قنبری نیکدل روز سه شنبه به رسانه ها گفت: بر اساس مصوبه شورای برنامه ریزی همایش و با حمایت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و بر اساس نیازسنجی به عمل آمده این کتاب تالیف شده است.

وی افزود: با توجه به حجم بالای اشعار این شاعر بزرگ ایران زمین، گزیده ای از اشعار وی تدوین و در دسترس علاقمندان حوزه شعر و ادب و عموم مردم قرار خواهد گرفت.

قنبری نیکدل، هدف از تهیه این گزیده اشعار را ارتباط و خوانش بهتر، آسان تر و موثرتر مخاطبان، به ویژه نسل جوان بیان کرد و اظهار داشت: تدوین این کتاب توسط یکی از استادان و پژوهندگان هم استانی رشته ادبیات انجام و همزمان با برگزاری همایش نکوداشت ابن یمین فریومدی رونمایی خواهد شد.
قریب ۱۵ هزار بیت شعر از ابن یمین فرومدی در قالب های مختلف از جمله قطعه، قصیده، غزل و رباعی باقی مانده است.

امیر فخرالدین محمود بن یمین فریومدی شاعر ایرانی فیلسوف، شاعر و بزرگ ترین قطعه سرای ایرانی قرن هشتم هجری است که بخش اعظم زندگانی وی در روستای فرومد خراسان (در استان سمنان کنونی) و نیز در سبزوار خراسان، سپری شد.

او یکی از بزرگ‌ترین قطعه سرایان ایرانی نه تنها در ایران و سرزمین های آشنا با زبان و ادبیات فارسی؛ بلکه در خارج از این مرز و بوم مشهور و شناخته شده است و در زمینه اشعار اخلاقی و پند و نصیحت و حکمت از جمله شاعرانی است که درباره زندگانی و آثار و افکار به ویژه مفاهیم اجتماعی و اخلاقی قطعات او سخن ها رفته و کتاب ها و مقالات نوشته شده است.

اندرز و طعن و طنز در قطعه های او مشهود است، ابن یمین در شمار افراد روشن‌ضمیر و بیداردل است که در لباس قناعت و ساده زیستی و نیز پاکدلی و آزاداندیشی به سرودن شعر دست می زد.

سخنانش از آزادی و آزادگی است و آنجا که سخن از پشت پا زدن به هستی بی بنیاد این جهانی و ناپایداری آن است، احساس این مرد بزرگ را می توان دید.

آرامگاه این شاعر بزرگ پارسی‌سرای در ۱۰۵ کیلومتری شمال شرقی میامی و ۱۶۵ کیلومتری شهر شاهرود، در انتهای روستای فریومد قرار دارد. میامی شرقی‌ترین شهرستان استان سمنان است. روستای فریومد به دلیل قدمت تاریخی و ویژگی‌های طبیعی، جاذبه‌های گردشگری بسیاری را در خود جای‌داده است.

برخی این شعر معروف زبان فارسی را به این شاعر اهل استان سمنان نسبت داده اند:

آن کس که بداند و بداند که بداند
اسب خرد از گنبد گردون بجهاند
آن کس که بداند و نداند که بداند
آگاه نمایید که بس خفته نماند
آن کس که نداند و بداند که نداند
لنگان خرک خویش به منزل برساند
آن کس که نداند و نداند که نداند
در جهل مرکب ابدالدهر بماند