سعید مکرمی درباره چرایی تعطیلی کتابفروشی اسم بعد از تبدیل آن به پاتوق فرهنگی به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: سه سال است که در این شعبه با آدرس (خیابان انقلاب اسلامی، بین ابوریحان و فلسطین، نبش بن بست سروش) فعال هستیم. قبل از آن ۶ تا هفت سال، مستاجر فروشگاه ترنجستان، جنب فروشگاه کنونی اسم بودیم. در طول سه سال گذشته ابتدا با مالک خصوصی قرارداد داشتیم، اما اواخر سال ۱۴۰۰، بانک تجارت این ملک را برای شعب خودش از مالک خصوصی خرید و خواست که اینجا را به یکی از شرکتهای بانک تبدیل کند.
مدیرعامل مجموعه فرهنگی اسم با اشاره به اینکه قرارداد اجارهنامه این کتابفروشی تا اردیبهشت امسال اعتبار داشت، ادامه داد: مسئولان بانک تجارت از اردیبهشت با کتابفروشی اسم همکاری کردند و اجازه دادند چهار ماه، بیشتر از موعد قرارداد یعنی تا پایان شهریور در این فروشگاه بمانیم. بانک تجارت نزدیکی این کتابفروشی، دو یا سه شعبه دارد و اعلام کردهاست که میخواهند آن شعبهها را تعطیل و همه را در این شعبه تجمیع کنند. وعدههایی هم درباره اختصاص یکی از آن شعبهها به ما دادند، اما عملا اتفاقی نیفتاد.
اگر امروز از این فروشگاه بیرون بیاییم به معنی انحلال کامل است
کتابفروشی اسم از بدو تاسیس از حمایتی برخوردار نبود
مکرمی با اعلام اینکه این دست اتفاقها از مشکلات همیشگی اجارهنشینها است، بیان کرد: کتابفروشی اسم از بدو تاسیس حتی وقتی این گروه با عنوان ترنجستان فعالیت میکرد، از حمایت چندانی برخوردار نبود و اجاره آن ساختمان را هم پرداخت میکرد.
به گفته مدیرعامل موسسه فرهنگی اسم، در برخی از شهرهای دیگر کتابفروشی بدون هماهنگی با نام اسم تاسیس شدند، اما زیر مجموعه اسم نیستند و فقط از این عنوان استفاده کردند.
زنده ماندن اسم تنها در یک صورت ممکن است و آن اینکه بانک اینجا را شعبه نکند و از نظر مسئولیت اجتماعی اجازه بدهد اسم در این فروشگاه به کار خود ادامه بدهد
او درباره تاریخچه فعالیت این کتابفروشی گفت: سال ۹۷ یک شعبه در خیابان ولیعصر(عج) نزدیک ایستگاه همت تاسیس کردیم که نخستین شعبه اسم بود. آن شعبه هم اجارهای بود و دو سال فعالیت کرد. در ابتدای ۱۴۰۰ مجبور به تخلیه این شعبه شدیم و در این روزها شعبه دیگری نداریم.
بانک میتواند مسئولیت اجتماعیاش را به جا بیاورد
مکرمی با تاکید بر اینکه دلیلی برای شکایت از بانک برای این اقدام وجود ندارد، افزود: بانک مالک است و حقوق خود را دارد و از نظر قانونی و حرفهای نمیتوانیم توقعی داشتهباشیم که مالک بخواهد لطفی بکند. در واقع بانک این چهار ماه با کتابفروشی اسم همکاری کردهاست و ما نمیتوانیم شکایتی داشتهباشیم. زیرا مستاجر هستیم و هر وقت مالک بخواهد باید مغازه را به او پس بدهیم. از نظر قانونی و حرفهای باید به مالک حق بدهیم.
مدیرعامل مجموعه فرهنگی اسم با تاکید بر مسئولیت اجتماعی که بانک میتواند اجرا کند، ادامه داد: بانک در راستای مسئولیت اجتماعی خود میتواند از این فروشگاه صرف نظر کند و کاری کند تا کتابفروشی بتواند به حیات خود ادامه بدهد. این در شرایطی است که امکان پرداخت پول پیش سنگین نداریم و نمیتوانیم اجاره های سنگین امروز را پرداخت کنیم. اگر امروز از این فروشگاه بیرون بیاییم، به معنی انحلال کامل است. زیرا تمام نقدینگی و درآمد روزانه صرف پرداخت چکها، هزینه جاری و پرداخت دستمزد ۴۰ نفری میشود که در این گروه فرهنگی کار میکنند. این مشکلات را هم به بانک اعلام کردیم.
در دهه ۸۰ بانک تجارت از مجموعه شهر کتاب حمایت کردهاست، این بار هم میتواند کتابفروشی اسم را حمایت کند
او درباره اقداماتی که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای حمایت از این کتابفروشی انجام دادهاست، گفت: با محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مکاتباتی داشتیم. وزیر به صورت سرزده به فروشگاه ما آمد و با برخی از مسئولان بانک هم صحبت کرد، اما این اقدامات به نتیجه نرسید. از طرفی اتحادیه ناشران و کتابفروشان امکان ویژهای برای کمک نداشت، در نتیجه ما هم توقعی از آنها نداشتیم.
مکرمی با اعلام اینکه فقط یک راه برای بقای این کتابفروشی وجود دارد، بیان کرد: زنده ماندن اسم تنها در یک صورت ممکن است و آن اینکه بانک اینجا را به شعبه تبدیل نکند و از نظر مسئولیت اجتماعی اجازه بدهد اسم در این فروشگاه به کار خود ادامه دهد؛ کما اینکه در دهه ۸۰ بانک تجارت از مجموعه شهر کتاب حمایت کرده است، این بار هم میتواند کتابفروشی اسم را حمایت کند.
ایرنا آماده است نظرات مسئولان بانک تجارت را منعکس کند.