به گزارش خبرنگار ایرنا، عنایت رضاییپور روز چهارشنبه در نشست کارگروه تنظیم بازار آستارا بیان کرد: این شهرستان به دلیل شرایط ویژهاش از بابت مرزی بودن و وجود جمعیت شناور در اکثر اوقات سال، همانند دماسنج استان گیلان است و از این رو مشکلات مربوط به بحث آرد و نان نیز ابتدا از آستارا آغاز شد و به سایر نقاط تسری یافت.
وی افزود: موضوعی که در این میان موجب دلگرمی شده این است که مسئولان با همدلی، همراهی و همگامی برای مدیریت این موضوع وارد عمل شدند و هرچند سر و صداهایی نیز ایجاد کرد، اما در نهایت بیش از ۵۰ تا ۶۰ درصد مشکلات برطرف شد و با درایت دستاندرکاران مسائل باقی مانده هم مدیریت خواهد شد.
فرماندار آستارا اظهار کرد: با هماهنگیهای صورت گرفته، آستارا نخستین شهرستان استان گیلان بود که در زمینه نصب دستگاههای هوشمند خرید نان در نانواییها وارد عمل شد و کار فروش سیستمی نان را به بالای ۹۰ درصد رساند.
وی اضافه کرد: همچنین با توجه به شرایط ویژه منطقه برای اولین بار در استان فعالیت نانواییهای کشیک در دستور کار قرار گرفت و ۴۰ واحد در این زمینه فعال شدند که باری از حجم شلوغی صفهای خرید در برابر نانواییها کاست.
رضاییپور ادامه داد: از سوی دیگر برای نخستین بار در استان بحث تشکیل کارگروه ویژه بازرسی نان با عنوان طرح شهید امانی در آستارا مد نظر قرار گرفت و چهار گروه بازرسی به منظور نظارت بر نحوه توزیع آرد از درب کارخانه مبدا تا واحد نانوایی مقصد تشکیل شد.
وی همچنین با اشاره به تخصیص ۲ هزار و ۳۳۸ کیسه آرد فوقالعاده در ماه به نانواییها گفت: آستارا اولین شهرستانی بود که برای احیای واحدهای نانوایی راکد اقدام کرد تا نیاز صنوف تامین و از سوی دیگر چهار واحد آزادپز فعال شود که تاثیر آن به خوبی قابل مشاهده است و تلاش میشود بهزودی ۱۰ واحد دیگر نیز برای بهبود خدمترسانی به مردم فعال شود.
فرماندار آستارا یادآور شد: باید اذعان داشت که هنوز در این شهرستان نانوایی صنعتی به معنای واقعی وجود ندارد که باید کمک شود در چهار نقطه پر تردد شهر که واحدی امکانات و فضای لازم را دارد، به واحدی صنعتی تبدیل شود تا در زمینه پخت انواع نان مشکلات کاهش یابد.
وی با اشاره به آمار سرانه ۹.۸ آرد آستارا تصریح کرد: این آمار مربوط به جمعیت ۹۰ هزار نفری شهرستان در سال ۱۳۹۳ است؛ در حالی که اکنون جمعیت منطقه ۹۶ هزار نفر برآورد میشود که البته بدون محاسبه جمعیت گردشگران است و در اوقات مختلف سال روزانه بین ۱۶ تا ۲۴ هزار نفر مسافر داریم.
رضاییپور با تاکید بر اینکه آمار جمعیت شناور آستارا در روزهای تعطیل بیش از این آمار است، افزود: برآوردها نشان میدهد که این شهرستان ماهانه بین ۳۰ تا ۳۲ هزار کیسه آرد سهمیه نیاز دارد تا بتوانیم شرایط عرضه و تقاضا را به خوبی مدیریت کنیم.
وی بیان کرد: یکسان کردن ساعت آغاز و پایان فعالیت نانواییهای نیز میتواند به رفع بیشتر مشکل صفهای طویل نان در شهرستان آستارا کمک کند تا مردم وقت کمتری برای تهیه نان اختصاص دهند.
سهمیه آرد و نانواییهای آزادپز آستارا بیشتر میشود
معاون برنامهریزی و امور عمرانی فرمانداری آستارا نیز در این نشست گفت: ایجاد نانواییهای آزادپز جهت عرضه نان با قیمت تمام شده در بیشتر نقاط کشور پیشتر در دستور کار قرار گرفته اما این شهرستان از موضوع عقب افتاده است.
جمشید مهدوی افزود: همین موضوع موجب شده است تا نانهایی که در صنوف و مغازهها توزیع میشود، از استانهای همجوار به قیمت گزاف و ضمن تحمیل هزینه حمل و نقل در اختیار مردم آستارا و مسافران قرار بگیرد که با افزایش واحدهای آزادپز شهرستان میتوان با هزینه کمتری نان مورد نیاز را تولید کرد و در اختیار مصرف کننده قرار داد.
وی با اشاره به ۵۰ مورد درخواست برای ایجاد نانوایی آزادپز در آستارا بیان کرد: برای مدیریت موضوع میتوان اولویت را به درخواست افراد دارای سابقه، واجد مالکیت مغازه و دارای تجهیزات پخت نان داد.
معاون برنامهریزی و امور عمرانی فرمانداری آستارا اضافه کرد: در صورت تصویب نهایی، بر اساس برآوردهای صورت گرفته قیمت نان در واحدهای آزادپز به ازای هر چانه ۵۰۰ گرمی بربری و سنگک ۶ هزار تومان و لواش یک هزار و ۴۰۰ تومان خواهد شد که به مراتب کمتر از قیمتهای کنونی است.
وی با تاکید بر لزوم توجه به ذائقه غذایی مردم آستارا و مصرف نان در سه وعده غذایی گفت: این امر با وجود افزایش جمعیت منطقه، گسترش شهرنشینی و جمعیت شناور مسافران در اغلب اوقات سال ایجاب میکند که ۶ هزار کیسه نیز به ۲۴ هزار کیسه آرد سهمیه کنونی شهرستان اضافه شود.
جمشیدی اظهار کرد: البته ممکن است در نهایت به دلیل نوسانات اقتصادی در آینده پدیده قاچاق آرد یارانهای به واحدهای آزادپز و حتی همین آردهای واحدهای آزادپز نیز به وجود آید که باید برای مقابله با آن، نظارت بر واحدهای نانوایی افزایش یابد.
وی با اشاره به ابطال سهمیه آرد ۶ واحد نانوایی و ۲۱ واحد در شرف ابطال اظهار کرد: پیشتر ۲۲۰ واحد نانوایی داشتیم که اکنون به ۲۱۵ مورد رسیده است و از میان آنها ۱۰ نانوایی در زمینه پخت لواش و پنج واحد در زمینه پخت نان فانتزی فعالیت دارند و سایر واحدها نسبت به پخت بربری اقدام میکنند.
یکسانسازی ساعت پخت نانواییها، موافقت با درخواست راهاندازی نانواییهای آزادپز، درخواست افزایش سهمیه آرد شهرستان، تغییر نام ۱۰ واحد نانوایی و افزایش حداکثر ۳۵ درصدی هزینه لباس فرم مدارس از جمله مصوبات کارگروه تنظیم بازار آستارا بود.
شهرستان آستارا با جمعیت بیش از ۹۱ هزار نفر، در منتهی الیه غرب استان گیلان و همجوار با کشور جمهوری آذربایجان واقع شده است.