به گزارش ایرنا، دوازدهم مرداد سال جاری بود که بهروز عطایی، سرمربی تیم ملی والیبال با حضور در ایرنا، در خصوص مسائل مختلف پیرامون والیبال ایران به گفت وگو پرداخت. بخش اول این گفتوگو در پانزدهم مرداد منتشر شد. بخش دوم و پایانی این گفـتوگو را در ادامه میخوانید.
در طول رقابتهای لیگ ملتها و به خصوص پس از پایان هفته اول این رقابت ها، بازیکنان فعلی تیم ملی مدام با نسل پیشین این تیم مقایسه میشدند و بسیاری عنوان کردند که چرا نسل پیشین کنار گذاشته شد. پس از درخشش تیم ملی در لیگ ملت ها، شرایط متفاوت شد و همان منتقدان به تمجید از نسل جدید تیم ملی پرداختند. مقایسه دو نسل فعلی و پیشین تیم ملی والیبال را چطور میبینید؟
مقایسه نسلهای پیشین و فعلی تیم ملی کار درستی نیست و اصلا قابل مقایسه نیستند. نسل فعلی در آغاز کار است؛ اما نسل پیشین تیم ملی تجربه ۱۰ سال کنار هم بودن را دارد. ۱۰ سال بعد میتوان این ۲ نسل را با هم مقایسه کرد، نه امروز. نسل پیشین تیم ملی فرصت زیادی داشتند تا در به هماهنگی برسند. البته نسلی استثنایی با بازیکنان بزرگی بود. همین نسل در ابتدای کارش در آسیا دوم بود و در یک پروسه ۱۰ساله شکل گرفت. این ۱۰ سال، زمان قابل توجهی است.
بارها در خصوص خداحافظی سعید معروف از تیم ملی صحبت شده است. اگر این بازیکن از تیم ملی خداحافظی نمیکرد او را دعوت میکردید؟
من هیچ وقت و در هیچ جایی در خصوص اینکه چه بازیکنانی را به تیم ملی دعوت میکنم صحبت نکردم. فقط اعتقاد داشتم که باید فرصت مناسب به بازیکنانی که میتوانند به تیم ملی کمک کنند داده شود. اینکه والیبال ما به ۸ یا ۱۰ بازیکن خلاصه میشد تفکر درستی نبود.
در طول سالهای گذشته به نظر میرسید در تیم ملی والیبال بازیکنسالاری وجود دارد. در طول این مدت که هدایت تیم ملی را بر عهده گرفتید با چنین معضلی روبرو بودهاید؟
در گذشته در تیم ملی حضور نداشتم و نمیدانم این مسئله تا چه حد درست است؛ اما فکر نمیکنم اصلا چنین چیزی وجود داشته است. به هر حال نحوه اختیاراتی که به بازیکن داده میشود شاید باعث ایجاد شائبه بازیکنسالاری شده است. در این مدت هم که سرمربی تیم ملی بودهام هیچ نشانهای مبنی بر بازیکنسالاری ندیدم و بازیکنان کاملا در جهت مصالح تیم عمل میکردند. البته باید به یکسری از بازیکنان در جهت کمک به تیم اختیاراتی داد؛ اما هرگز به بازیکنی اجازه نمیدهم بیشتر از مسئولیتش اقدام کند.
یعنی اعتقاد دارید تیم ملی در گذشته از بازیکنسالاری ضربه نخورده؟
نمیدانم. در آن زمان در تیم ملی حضور نداشتم که استنباط دقیقی پیرامون وجود بازیکنسالاری در تیم ملی داشته باشم؛ در هر صوت امیدوارم هیچ وقت شاهد چنین معضلی در تیم ملی نباشیم.
مربیان والیبال ایران هیچ وقت ارتباط خوبی با یکدیگر نداشتند و حتی برخی از آنها از موفقیت سایر مربیان ناراحت میشوند. این مسئله را قبول دارید؟
احساس میکنم چنین مسئلهای در والیبال ایران وجود دارد و به خاطر همین هم مربیانمان در سطح بین المللی رشد نکردهاند. این عدم ارتباط خوب بین مربیان کار ما را سخت میکند. مربیان والیبال ایران ویژگیهای قابل قبول و ممتازی دارند. در کنار هم بودن آنها میتوانست به رشد و اعتلای والیبال ایران کمک کند. البته در کشورهای دیگر هم برخی از مربیانشان با یکدیگر زاویه و اختلاف دارند.
اعتقاد دارم جایگاه مربیان و ورزشکاران باید به درستی تعریف شود تا سازوکار تصمیمگیری شکل بگیرد. امیدوارم مربیان به هم کمک کنند تا والیبال ایران شرایط بهتری پیدا کند. من خودم با همه مربیان ارتباط قابل قبولی دارم. ضمن اینکه ما مربیان در لیگ با یکدیگر تقابل داریم و همین موضوع اثرات خودش را دارد. هر مربی که فکر میکند میتواند با نظراتش به من کمک کند آماده شنیدن صحبتهایش هستم.
در خصوص اینکه با فدراسیون والیبال هیچ قرارداد مالی ندارید هم صحبت کنید. این مسئله حرفهای است؟
فعالیت همزمان در باشگاه و تیم ملی خستگیهای خودش را دارد؛ اما در دنیا مربیان زیادی به صورت دوشغله کار میکنند. در بحث حق و حقوق هم ما حقوقی از فدراسیون دریافت نمیکنیم. از گذشته هم این رویه وجود داشت و در خصوص ۱۵۰ هزار تومانی که عنوان شد این مبلغ برای هزینه ایاب و ذهاب است و نه دستمزد. نگرش من در تیم ملی تلاش برای پرچم کشورم است و وقتی این پرچم روی سینهام است هیچ چیزی من را اذیت نمیکند.
هیچ وقت از فدراسیون والیبال تقاضای بستن یک قرارداد حرفهای نکردید؟
همیشه اینگونه بوده که مربیان در ردههای مختلف ملی با ابلاغهایی که به آنها داده شد مشغول به کار شدند. میشود برای این مسئله هم میتوان سازوکاری در نظر گرفت. اما این مسئله چندان اهمیت ندارد و اگر هم روزی ببینم نمیتوانم کمک کنم خودم میروم.
عملکرد مربیان خارجی که در ۱۰ سال گذشته هدایت تیم ملی را بر عهده داشتند را چگونه ارزیابی میکنید و کدام یکی از آنها کارنامه موفقی از خود به جا گذاشت؟
به نظر من فقط ولاسکو توانست عملکرد موفقی در والیبال ایران داشته باشد. سایر مربیان خارجی که به ایران آمدند موفق نبودند و بیشتر از آن که این مربیان به والیبال ایران کمک کنند والیبال ایران به آنها کمک کرد. البته همه این مربیان قابل احترام هستند.
قبول دارید نگاه محتاطانه کولاکوویچ و عدم اعتماد به نسل جدید والیبال ایران باعث شد کار شما به عنوان سرمربی تیم ملی سختتر شود؟
هر مربی استراتژی خودش را دارد و من نمیتوانم در خصوص نگرش کولاکوویچ به چگونگی استفاده از بازیکنان نظری بدهم. کار من به عنوان سرمربی تیم ملی سخت شد؛ اما من به گذشته والیبال توجهی ندارم و سعی میکنم با شرایط فعلی کار را پیش ببرم. به کولاکوویچ و سایر مربیان اسبق تیم ملی احترام میگذارم.
پس از درخشش تیم ملی والیبال در لیگ ملتها، بحث مطرح شد مبنی بر اینکه در سایر رشتهها مثل فوتبال هم از مربیان ایرانی استفاده شود. به نظر شما موفقیت در والیبال با مربیان ایرانی را میتوان به سایر رشتهها تعمیم داد؟
من اطلاعات کاملی از همه رشتهها ندارم و نمیدانم مثلا در اسکواش به مربیان خارجی نیاز داریم یا خیر؛ اما میدانم در رشتههایی همچون کشتی مربیان بزرگی در ایران حضور دارند. تنها چیزی که میتوانم به آن اشاره کنم این است که ما کشوری با قابلیتهای بالا به لحاظ نیروی انسانی هستیم. وقتی بهترین پزشکان دنیا ایرانی هستند در ورزش هم میتوانیم بهترین مربیان دنیا را داشته باشیم.
در والیبال هم به جز ولاسکو میشد از مربیان ایرانی به جای مربیان خارجی که سرمربی تیم ملی شدند استفاده کرد. البته اگر فشار عمومی و رسانهای اجازه این کار را میداد. در آن زمان فدراسیون والیبال به درستی از مربیان خارجی استفاده کرد. اگر به جای مربیان خارجی از مربیان ایرانی استفاده میشد تخریبهای زیادی صورت میگرفت. برای المپیک توکیو هم بهترین تصمیم، استفاده از مربی خارجی بود. خودم هم میدانستم در این برهه مربی خارجی نمیتواند به تیم ملی کمک کند؛ اما اگر در المپیک توکیو مربی ایرانی هدایت تیم ملی را بر عهده داشت و همین نتایج را کسب میکرد برای همیشه باید قید تیم ملی را میزد. فدراسیون والیبال با استراتژی درست مربی خارجی به خدمت گرفت؛ چون اگر موفق میشد برای فدراسیون خیلی خوب میشد و وقتی نتیجه قابل قبولی کسب نکرد اتفاق عجیب و عریبی رخ نداد؛ اما اگر تیم ملی با مربی ایرانی همین نتایج را کسب میکرد تا ۱۰ سال دیگر هم به مربی ایرانی فرصت سرمربیگری تیم ملی داده نمیشد.
چرا مربیان ایرانی نمیتوانند لژیونر شوند؟
چون دنیا مربیان ایرانی را ندیده و نمیداند چه قابلیتهای بالایی دارند. مربیان ایرانی پس از ۱۰ سال در سطح اول والیبال دنیا حضور پیدا کردهاند. امیدوارم از این پس شاهد حضور بیشتر این مربیان در والیبال دنیا باشیم.
پس از درخشش تیم ملی والیبال در لیگ ملت ها، صفحه رسمی مقام معظم رهبری در اینستاگرام از شما تقدیر کرد. این اتفاق چه حسی برای شما داشت؟
واقعا خیلی خوشحال کننده است که بالاترین مقام کشور به عملکرد تیم ملی والیبال توجه کردند و از این بابت به خودم میبالم.
اگر تیم ملی در لیگ ملتها نتیجه خوبی نمیگرفت چه شرایطی برای شما ایجاد میشد؟
کار واقعا سخت میشد.
کار شما برای ادامه سرمربیگری تیم ملی سخت میشد؟
برای همه سخت میشد؛ نه فقط برای من.
یعنی فدراسیون والیبال برای نجات خودش از حمایت شما دست میکشید؟
منظور من این نبود که حمایت نمیکرد. شما نمیتوانید فشار مردم را نادیده بگیرید. گاهی اوقات تصمیمات بر اساس فشار مردم است. در تیم ملی والیبال پس از چند مربی خارجی، مربی ایران هدایت این تیم را بر عهده میگیرد که اولین تجربهاش در لیگ ملتها بود. طبیعی بود که فشارها میتوانست باعث تصمیماتی شود؛ اما از آنجایی که خدا ما را دوست دارد تیم ملی باعث خوشحالی مردم شد.
عبادیپور در برخی بازیهای تیم ملی در لیگ ملتها رفتاری عصبی داشت. به نظر شما این بازیکن میتواند کاپیتان مناسبی برای تیم ملی باشد؟
تیم ملی در لیگ ملتها به شدت تحت فشار بود و در ۵ بازی ابتدایی آنچنان که باید خوب نبودیم. طبیعی بود که بازیکنان هم تحت فشار قرار بگیرند. میلاد هم در برخی بازیها عصبی شد و این مسئله به خاطر این فشار بود.
پس از هفته اول لیگ ملت ها، فشار یا توصیه فنی از طرف فدراسیون والیبال برای استفاده یاعدم استفاده از برخی بازیکنان به شما شد؟
هرگز این اتفاق رخ نداد. البته ناراحتیها را میشد حس کرد؛ اما رئیس فدراسیون والیبال پس از هر بازی برای من پیام میفرستاد و ما را به آرامش دعوت میکرد.
در آستانه رقابتهای جهانی هستیم. از سطح بسیار بالاتر این رقابتها نسبت به لیگ ملتها ترسی ندارید؟
چون فاصله بین لیگ ملتها و مسابقات قهرمانی جهان کم است و تغییرات عجیبی و غریب در تیمها نخواهیم دید. در لیگ ملتها بیشتر تیمها با ترکیب اصلی آمده بودند.
تیم ملی والیبال در قهرمانی جهان چه جایگاهی کسب خواهد کرد؟
قابل پیش بینی نیست. هدف اصلی ما صعود از مرحله گروهی است. از مرحله دوم هم مسابقات به صورت حذفی برگزار میشود و بستگی دارد که با چه تیمی روبرو شویم.
در خصوص بحث بازنشستگی داورزنی و اینکه احتمال انتخاب سرپرست برای فدراسیون والیبال بود چه نظری دارید؟
اول اینکه وزارت ورزش باید در ایجاد آرامش در ورزش کشور کمک کند. باید به جامعه والیبال این قول داده میشد که تا المپیک آینده رئیس فدراسیون والیبال تغییر نمیکند. پس از المپیک میشود در خصوص این موضوع صحبت کرد. رمز موفقیت والیبال در سالهای اخیر تداوم و ثبات مدیریت است. از سال ۶۸ تا به امروز فدراسیون والیبال ۲ رئیس داشته است. وقتی راهکار قانونی وجود دارد میتوان این مشکلات را حل کرد.