به گزارش خبرنگار ایرنا، در این آیین که آیت الله سید احمد خاتمی سخنگوی هیات رئیسه مجلس خبرگان رهبری، سید محمد جواد علوی بروجردی و مهدی هادوی تهرانی از استادان حوزه علمیه قم و حجتالاسلاموالمسلمین حمید شهریاری دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی حضور داشتند، یاد و نام آن عالم ربانی گرامی داشته شد.
در این آیین پس از تلاوت آیاتی از کلامالله مجید و ذکر مصیبت به مناسبت ایام سوگواری امام حسین (ع)، رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم طی سخنانی مرحوم حکیم را از خاندانی اصیل، فقیهی مجاهد و مبارز و خدمتگزاری صادق توصیف کرد.
آیتالله سید هاشم حسینی بوشهری همچنین با اشاره به نقش عالمان دین در حفظ و بقای دین افزود: اگر نامی از معارف دین، شریعت و فقه باقیمانده به خاطر آنهاست.
وی گفت: اگر روحانیت صحنه را رها کرد، یا کاری کردند که روحانیت صحنه را رها کند، خواهید دید صحنه گردانان، چه کسانی خواهند بود، نه به دین و نه به دنیای شما رحم نخواهند کرد، اینها کینه چند صد ساله به دل گرفتند که روزی دست اندازی کنند و با شیعه و پیروان اهل بیت مقابله کنند، چون اینها ادامه دهندگان همان حرکتی هستند که در عاشورا رقم خورد و اردوگاهشان در مقابل اردوگاه اباعبدالله قرار گرفت.
رئیس جامعه مدرسین در ادامه بیان داشت: اگر سخنی را میشنوید که میخواهد جایگاه روحانیت را تنزل بدهد، بدانید روحانیت در همه مواقع در کنار مردم بوده و از این بعد نیز باقی خواهد ماند، چراکه اسمها، نامها و زمان عوض شده، اما حقیقتها عوض نخواهد شد.
امام جمعه قم همچنین آیتالله حکیم را از سادات اصیل قدیم و نوه دختری بزرگ مرجع جهان تشیع حاج سید محسن حکیم (ره) دانست و گفت: اساسا خاندان حکیم، خاندان علم، تقوی، جهاد و مبارزه هستند، و در دوران حضور یک جنایتکار در عراق به نام صدام، تعدادی از خاندان حکیم و دیگر عالمان دین مانند آیتالله سید محمد باقر صدر و خواهر فاضلهاش و سایر علمای بزرگ به جرم دَم زدن از دین و ایستادن در برابر دشمنی سفاک مانند صدام و اطلاعیه ندادن علیه نظام اسلامی قتل عام شدند.
وی با بیان اینکه این مرجع تقلید حدود هشت سال و نیم از عمر خود را در زندان رژیم بعث عراق گذراند تصریح کرد: این زندان، مانند زندانی که برای بعضیها استراحتگاه است، نبود، بلکه زندان همراه با شکنجههای سخت بود، آن تعداد زندانیانی که عالم و روحانی نبودند، موقعی که میدیدند این شخصیت بزرگ شکنجه میشود اما تسلیم دشمن نمیشود، روحیه میگرفتند، و میگفتند ما نیز زجر و شکنجه میکشیم اما در مقابل دشمن تسلیم نمیشویم.
حسینی بوشهری با ذکر این نکته که مرحوم حکیم در عراق و عربستان و برخی کشورهای دیگر، نمایندگانی داشت به تبیین ویژگیهای آن عالم عامل پرداخت و گفت: آن مرحوم به لحاظ علمی مدرسی عالی مقام در حوزه علمیه نجف بود، و شاگردانی را نیز تربیت کرد.
وی اضافه کرد: آثار گرانبهایی که از ایشان به یادگار مانده، تنها مباحث فقه و اصول نیست بلکه دهها شرح و حاشیه به کتابهای دیگر در عرصه مباحث مربوط به واقعه عاشورا است.
دبیر شورای عالی حوزههای علمیه کشور همچنین تقوی، تواضع و فروتنی مرجع فقید شیعیان عراق را مورد توجه قرار داد و یادآور شد: آیتالله حکیم پرچم دار ارتباط وسیع بین حوزههای علمیه نجف و قم بود.
حسینی بوشهری ادامه داد: در عراق و هم سایر کشورها خدمات این مَرد بزرگ برجسته و پیداست.
وی بیان کرد: به طور کلی حضور در میدانهای مختلف فقه و اصول، تفسیر، اخلاق، تقوی، عبادت و تهجد، مبارزه با دشمن، خدمت به مردم و فقیران از ویژگیهای بارز مرحوم حکیم به شمار میآید.
سید محمدسعید طباطبایی حکیم، در سال ۱۳۱۴ هجری شمسی در شهر نجف به دنیا آمد، و در ۱۲ شهریورماه سال گذشته در نجف درگذشت و پیکرش پس از تشییع، در حرم امام علی (ع) بهخاک سپرده شد.
وی پس از وفات سیدابوالقاسم خویی، مرجع تقلید شد، و از او ۲۴ عنوان کتاب در بیش از ۴۰ جلد، در موضوعهایی نظیر، فقه مسائل مستحدثه و برخی مسائل اجتماعی، به چاپ رسیده و برخی آثار او به زبانهای دیگر ترجمه شدهاست.