به گزارش ایرنا، یکی از مهمترین شاخصهای سنجش عملکرد اقتصادی دولت ها، چگونگی توزیع درآمد در جامعه است که معیاری از عدالت اقتصادی به شمار می رود. برای سنجش شکاف طبقاتی شاخص های مختلفی استفاده میشود که یکی از آنها مقایسه سهم ثروتمندترین و فقیرترین افراد جامعه است.
بر همین اساس سهم هزینههای ۲۰ درصد دهک پایین درآمدی کشور از کل هزینههای دهکها یکی دیگر از شاخصهایی است که وضعیت تغییرات درآمدی در کشور را نشان میدهد. هر چه این سهم بالاتر رود یعنی وضعیت درآمد ۲۰ درصد کمدرآمد جامعه بهتر شده و برعکس هر چه این سهم کمتر شود یعنی اوضاع فقرا بدتر شده است.
بر اساس گزارش مرکز آمار، سهم ۲۰ درصد فقیرترین جمعیت خانوارهای کشور از کل هزینه خانوارها در پایان دولت قبل ۶۷هزارم بود اما در دولت روحانی به ۵۸هزارم سقوط کرد. یعنی سهم فقرا در ۸ سال دولتهای یازدهم و دوازدهم مرتبا کوچک و کوچکتر شد.
از سوی دیگر، قشر ثروتمند جامعه در دولت روحانی ثروتمندتر از گذشته شدند.
سهم دهک دهم از کل هزینه خانوارها که در پایان دولت دهم به ۲۸۹ هزارم کاهش یافته بود در دولت روحانی به ۳۱۴هزارم افزایش یافت.
شاخصهای دیگر توزیع درآمد، نسبت هزینه دهکهای ثروتمند به دهکهای فقیر است که تمامی این شاخصها در دولت روحانی به شدت به نفع ثروتمندان تغییر کردهاند. نسبت هزینه ده درصد ثروتمندترین به ده درصد فقیرترین جمعیت در سال ۱۳۹۱ برابر با ۱۰.۷۹ بود یعنی ثروتمندترین دهک جامعه ۱۰.۷۹ برابر فقیرترین دهک جامعه هزینه میکرد اما این نسبت در سال ۱۳۹۹ به نزدیک ۱۴ برابر افزایش یافت، یعنی پولدارها پولدارتر و فقرا فقیرتر شدند.
دولت سیزدهم با پرداخت یارانه جدید ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی، موجب افزایش قدرت خرید خانوارهای کمدرآمد شده است. همچنین آمارها بیانگر بهبود روند هزینههای مصرفی بخش خصوصی بهعنوان شاخصی از رفاه خانوار در دولت سیزدهم میباشد بهطوری که هزینههای مصرفی طی سه فصل تابستان، پاییز و زمستان ۱۴۰۰ علیرغم مشکلات اقتصادی، رشد بیش از ۱۲ درصدی تجربه کرده است. این رشد ناشی از کاهش تبعات بیماری کرونا و افزایش فعالیتهای اقتصادی است.
همچنین ضریب جینی به عنوان یکی از شاخصهای توزیع درآمد از ۳۶۵ هزارم در سال ۱۳۹۱ به ۴۰۱ هزارم در سال ۱۳۹۹ رسید یعنی افزایش ۹٫۵ درصدی شکاف طبقاتی در دولت گذشته رخ داده است که بالاترین میزان در دهههای اخیر است. این آمارها نشان میدهد دولت حسن روحانی بدترین عملکرد را در زمینه توزیع برابر درآمد داشت و در هشت سال گذشته ضریب جینی بیش از دولتهای قبل افزایش یافت.
دولت حسن روحانی بدترین عملکرد را در زمینه توزیع برابر درآمد داشت و در هشت سال گذشته ضریب جینی بیش از دولتهای قبل افزایش یافت.
ضریب جینی به عنوان شاخص توزیع درآمد از ۳۶۵ هزارم در سال ۱۳۹۱ به ۴۰۱ هزارم در سال ۱۳۹۹ رسید یعنی افزایش ۹٫۵ درصدی شکاف طبقاتی در دولت گذشته رخ داده است که بالاترین میزان در دهههای اخیر است.
ضریب جینی در دولتهای یازدهم و دوازدهم افزایش چشمگیری داشت، این در حالی بود که در دولتهای نهم و دهم با کاهش ضریب جینی و رسیدن آن به کمترین رقم پس از انقلاب مواجه بودیم.
بر اساس آمار جدید مرکز آمار، ضریب جینی در سال ۱۴۰۰ به عنوان اولین سال عملکرد دولت سیزدهم به ۳۹۳ هزارم کاهش یافت.
با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و پرداخت یارانههای ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی، پیشبینی میشود امسال نیز ضریب جینی با شدت بیشتری کاهش یابد که نشاندهنده بهبود توزیع درآمد در دولت سیزدهم پس از ۸ سال ناکارآمدی در دولت گذشته است.