خسرو معصومی کارگردان و نویسنده سینما در گفتوگو با خبرنگار سینمایی ایرنا درباره فرآیند تایید صلاحیت حرفهای کارگردانان فیلم اولی که از طریق سامانه باشگاه فیلم اولیهای فارابی انجام میشود، گفت: نظر من این بود که کانون کارگردانان سینمای ایران به همراه یک تیم کارشناسی درباره اینکه فیلمسازان اول چه امتیازاتی باید داشته باشند، تصمیمگیری کنند تا فیلمساز برگزیده برای دریافت پروانه ساخت به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی شود.
معصومی یادآور شد: وقتی در کانون کارگردانان حضور داشتم هم این مساله را مطرح کردم و عدهای موافق و مخالف وجود داشت، در نهایت هم بنیاد سینمایی فارابی عهدهدار شد. حال سوال اینجاست؛ آیا کسانی که در بنیاد سینمایی فارابی برای این مساله تصمیمگیری میکنند، کارشناس هستند؟
نیاد سینمایی فارابی بودجهای برای کمک به همه فیلمسازان دارد، نکته اینجاست که نباید این بودجه را تنها برای حمایت از فیلمسازانی خاص که برخی توصیهشان کردهاند، در نظر گیرد، زیرا همه ما برای سینمای ایران کار میکنیم
وی ادامه داد: بنیاد سینمایی فارابی جاییست که هم در زمینه فیلم کودک و نوجوان و هم در زمینه فیلم بلند بزرگسال، خیلی دولتی با مساله برخورد میکند و بر سفارشات بسیار تاکید دارد. اگر این بنیاد قرار است به سینمای ایران کمک کند، نباید فرقی میان هیچیک از کارگردانها قائل شود. از طرف دیگر فارابی نسبت به بخش خصوصی برای معرفی فیلمهای ایرانی به فستیوالهای خارجی ضعیفتر عمل کرده است، چراکه بخش خصوصی انگیزه بیشتری برای این کار دارد.
این کارگردان درباره حمایتهای فارابی از کارگردانان بیان کرد: هر فیلمسازی که مورد حمایت بنیاد سینمایی فارابی قرار گیرد، چه کسانی که میخواهند فیلم اول و چه کسانی که میخواهند فیلم پانزدهم خود را بسازند، افراد بسیاری را در بخش خصوصی برای تهیهکنندگی راغب میکنند که میتوان گفت حمایت فارابی از فیلم اولیها، حمایت مثبتی است.
معصومی گفت: بنیاد سینمایی فارابی بودجهای برای کمک به همه فیلمسازان دارد، نکته اینجاست که نباید این بودجه را تنها برای حمایت از فیلمسازانی خاص که برخی توصیهشان کردهاند، در نظر گیرد، زیرا همه ما برای سینمای ایران کار میکنیم و هر کدام که اعتباری برای سینما آوردهایم به نظام جمهوری اسلامی ایران کمک کردهایم.
وقتی کارگردانی برای اولین بار میخواهد فیلمی بسازد، بخش دولتی بهخصوص بنیاد سینمایی فارابی میتواند نسبت به بخش خصوصی، کمک بیشتری به او کند
کارگردان «دلباخته» تایید کرد: وقتی کارگردانی برای اولین بار میخواهد فیلمی بسازد، بخش دولتی بهخصوص بنیاد سینمایی فارابی میتواند نسبت به بخش خصوصی، کمک بیشتری به او کند اما باید این نکته را در نظر گرفت که آیا کارگردان موردنظر صلاحیت کار کردن در سینمای حرفهای را دارد یا خیر، زیرا این روزها شاهد حضور افرادی در سینما هستیم که اصلا ربطی به این حوزه ندارند، اما با وجود رانت وارد این عرصه میشوند. به نظر من این مسئولیت باید بر عهده کانون کارگردانان باشد و از کارگردان اول به روشهای مختلف حمایت کند، زیرا آنها کارگردانهای کاربلدی هستند و میتوانند بهصورت تخصصی در این باره نظر دهند.
نویسنده «پر پرواز» درباره اعضای تشکیلدهنده هیئت انتخاب فیلم اولیها تصریح کرد: این هیئت باید از چند کارگردان شناخته شده تشکیل شود که کارشان را بلدند و تشخیص میدهند که این کارگردان فیلم اولی میتواند کار خود را به درستی انجام دهد یا خیر، یعنی کارگردان باید توسط عدهای کارشناس تایید صلاحیت شود و تنها به دلیل توصیه یک تهیهکننده، مورد حمایت بنیاد سینمایی فارابی قرار نگیرد. البته این کار نباید با تعداد بالا انجام شود و هر سال حدود ۱۰ یا ۱۵ کارگردان کاربلد وارد چرخه سینما شوند.