تهران-ایرنا- همزمان با بحران خشکسالی که بخش‌های وسیعی از زمین شامل اروپا، آسیا و آمریکا را فرا گرفته، بخش عظیمی از ذخایر آبی این مناطق از جمله رودخانه‌ها و دریاچه‌ها رو به خشکی می‌روند و این مساله تامین آب‌ آشامیدنی، حمل ونقل، تولید انرژی و کشاورزی را در این نقاط مختل کرده است.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا از تارنمای شبکه خبری سی‌ان‌ان، فقدان بارندگی و موج‌های بی‌امان گرما در بیشتر نقاط جهان، کاهش سطح آب و خشکی روز افزون رودخانه‌ها در آمریکا، اروپا و آسیا را سبب شده‌است.

بحران آب‌وهوایی دست‌ساز بشریت، شرایط اقلیمی ناگوار در سراسر کره زمین را تشدید می‌کند و این مساله نه تنها بر سطح آب رودخانه‌ها بلکه بر زندگی مردمی که به آن‌ها وابسته‌اند نیز اثر منفی می‌گذارد.

مردم جهان برای تامین نیازهای حیاتی از جمله آشامیدن، آبیاری مزارع کشاورزی که تامین کننده مواد غذایی هستند و همچنین برای تولید انرژی و حمل‌ونقل کالاها به آب جاری در رودخانه‌ها متکی‌ هستند.

اثار خشکسالی در رودخانه راین / منبع رویترز

گزارش‌های رسانه‌ها حاکی از این است که دریاچه‌ها و رودخانه‌ها در آلمان، ایتالیا، فرانسه، اسپانیا، چین و آمریکا همزمان که خشکسالی و گرمای شدید نیم‌کره شمالی زمین را فراگرفته‌است، رو به خشکی می‌روند.

سازمان ملل در گزارشی هشدار داد که تغییرات اقلیمی موجب شده‌است که دوره‌های خشکسالی از سال ۲۰۰۰ میلادی (۱۳۷۹ شمسی)، طولانی‌تر و پرتکرارتر شوند.

بقایای اجساد انسان در بستر دریاچه مید کشف شده است/ منبع آسوشیتدپرس

در ایالات متحده، بیش ۷۰ درصد مساحت این کشور خشکی شدید و خیلی شدید تجربه می‌کند. دریاچه‌های «مید» و «پاو» به عنوان دو عدد از بزرگترین مخارن آبی آمریکا در ایالت کلورادو، خشکی بی‌سابقه را نشان می‌دهند.

به گزارش ای‌بی‌سی نیوز، رودخانه کلورادو که بیش از ۴۰ میلیون آمریکایی در هفت ایالت این کشور برای تامین آب آشامیدنی، کشاورزی و تولید برق به آن وابسته‌اند، بر اثر کاهش سطح این دو دریاچه در حال خشک‌شدن است.

دولت آمریکا به منظور جلوگیری از پیش‌روی خشکی این دریاچه‌ها، به جیره‌بندی آب روی آورده‌ و از ایالات این کشور خواسته‌است تا به فکر راهکارهای بیشتر باشند.

بقایای آب‌زیان در دریاچه «مید» کلروداو در آمریکا/ مبنع آسوشیتدپرس

سطح آب دریاچه مید تاجایی‌ پایین رفته که از ماه مِه (اردیبهشت) تاکنون بقایای چهار جسد انسان در آن کشف شده است. بنابر اظهارات پلیس انتظار می‌رود که با توجه به روند کاهش آب این دریاچه اجساد بیشتری نیز مشاهده شوند.

کاهش سطح آب در دریاچه مید در نزدیکی سد «هووِر»/ منبع آسوشیتدپرس

پائین رفتن بی‌سابقه سطح آب «یانگ تسه» به عنوان بزرگ‌ترین رود چین سبب شده‌است که مقام‌های استان ۸۴ میلیون نفری «سیچوان» کارخانه‌های این استان را  که ۸۰ درصد انرژی آن از طریق نیروگاهای برق‌آبی تامین می‌شود، به مدت ۶ روز تعطیل اعلام کنند.

پائین رفتن بی‌سابقه سطح آب رود «یانگ تسه»/ منبع رسانه‌های خبری

رودخانه «راین» در اروپا، از کوه‌های آلپ در سوئیس منشا می‌گیرد و با عبور از آلمان و هلند به دریای شمال منتهی می‌شود. این کانال برای صنعت حمل و نقل در اروپا حیاتی است اما در حال حاضر استفاده از آن به کابوسی بدل شده‌است.

حمل‌ونقل مسافران در بخش‌هایی از رود راین متوقف شده‌است /منبع رویترز

بخش‌هایی از بستر این رود نمایان شده و این عبور و مرور کشتی‌ها را مختل کرده‌است. بخشی از راین در آلمان به سطح ۳۲ سانتی‌متر رسیده‌است که برای استفاده کشتی‌ها بسیار نامناسب و تقریبا غیر ممکن است.

سنگ‌واره‌هایی که با کاهش سطح آب رودخانه‌ها آشکار شده‌است؛ برخی از این حکاکی‌ها به ۷ دهه پیش بازمی‌گردند/ منبع رویترز

با کاهش سطح آب سنگ‌واره‌هایی عجیب و با نوشته‌هایی که نسبت به خشکسالی هشدار می‌دهند نمایان‌ شده‌اند که به سنگ‌های قحطی (Hunger Stones) معروف هستند. 

سنگ‌های قحطی (Hunger Stones)/ منبع رویترز

در ایتالیا نیز شرایط به همین شکل است. پیش‌از این نگرانی‌ها در رابطه با رودخانه «پو» بابت سیل‌های ویرانگر آن بود اما اکنون چهره این رود کاملا متفاوت است.

رودخانه پو از ذوب شدن برف‌های رشته‌ کوه آلپ تامین می‌شود و زمستان خشک شمال ایتالیا در سالی جاری در کنار بهار و تابستان خشک این کشور موجب شده‌است تا ایتالیا بدترین شرایط خشکسالی در هفت دهه اخیر را تجربه کند. 

به گزارش ای‌بی‌سی نیوز، «گاردا» به عنوان بزرگترین دریاچه ایتالیا به کمترین سطحی که تاکنون ثبت‌ شده‌، رسیده‌است.

پایین رفتن سطح آب دریاچه گاردا ایتالیا/ منبع رویترز

بخش‌هایی از رود «لوار» در فرانسه بسیار پایین‌ آمده و در قسمت‌هایی به قدری خشک شده‌است که مردم می‌توانند پیاده از آن عبور کنند. تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهند که پوشش گیاهی حاشیه این رود در بیشتر نقاطی که سال گذشته سبز بوده‌اند اکنون خشک و قهوه‌ای رنگ شده‌است.

ترک خوردن بستر برکه‌ای در فرانسه / منبع رویترز

به گزارش ای‌بی‌سی نیوز، اسپانیا با شدیدترین خشکسالی در تاریخ ثبت‌ شده این کشور روبه‌رو است. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد، خشکی در کناره‌های شبه جزیره ایبری (Iberian Peninsula) اسپانیا به احتمال زیاد در یک‌هزار سال گذشته بی‌سابقه است.

همچنین خشکسالی در اسپانیا به نمایان شدن یک سری سنگ از زمان ماقبل تاریخ که به صورت دایره‌وار در کنار هم قرار دارند و «استون‌هنج اسپانیایی» نام گرفته‌اند، منجر شده است. از سال ۱۹۶۳ میلادی (۱۳۴۲ شمسی) تاکنون، این سنگ‌ها تنها چهار بار به طور کامل آشکار شده‌اند. (استون‌هنج/Stonehenge در انگلیس ستون‌های معروف سنگی‌ در ردیف‌های دایره‌ای هستند که گفته‌می‌شود که در تاریخ باستان برای تخمین ساعت به کار می‌رفتند)

استون هنج اسپانیایی/ منبع رویترز
استون هنج اسپانیایی/ منبع رویترز

رود «دانوب» نیز به عنوان طولانی‌ترین رود اروپای غربی و کانال حیاتی تجاری که از ۱۰ کشور عبور می‌کند، دچار خشکی است. در بخش‌های از رومانی، صربستان و بلغارستان، کارگران در تلاش برای لایروبی مسیر این رود هستند تا حمل و نقل کشتی‌ها ادامه پیدا کند.

بقایای کشتی مربوط به جنگ جهانی دوم در رود دانوب/ منبع رویترز