تهران - ایران وزیر خارجه ترکیه با بیان اینکه گفت و گوهایی میان دستگاه های اطلاعاتی ترکیه و سوریه درحال برگزاری است، تصریح کرد که کشورش پیش شرطی برای گفت وگو با دمشق ندارد.

به گزارش امروز (سه شنبه) ایرنا به نقل از پایگاه خبری النشره، مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه اعلام کرد: گفت وگوهایی میان دستگاه های اطلاعاتی سوریه و ترکیه درحال برگزاری است و ما هیچگونه پیش شرطی برای گفت وگو با دمشق نداریم.

وی تاکید کرد که گفت وگو با دولت دمشق باید هدفمند باشد.

اوغلو همچنین گفت که برنامه ای برای دیداری با دولت سوریه در شانگهای وجود ندارد و بشار اسد، رئیس جمهور سوریه دعوت نشده است.

پیشتر برخی رسانه ها از احتمال دیدار رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و بشار اسد رئیس جمهور سوریه در حاشیه اجلاس شانگهای در اواخر شهریورماه در ازبکستان خبر داده بودند.

این اظهارات پس از آن مطرح شده است که اردوغان ۲۸ مرداد ماه گذشته در مسیر بازگشت از اوکراین لحن آشتی‌جویانه‌ای را در قبال سوریه از خود نشان داد و ورود به روند دیپلماتیک با دمشق برای حل و فصل اختلافات را بعید ندانست.

اردوغان گفت که لازم است از برداشته شدن گام‌های پیشرفت با سوریه اطمینان حاصل شود تا از این طریق بتوان بسیاری از طرح‌های برنامه ریزی شده در این منطقه را مختل کرد.

رئیس جمهوری ترکیه افزود که در درجه اول ایالات متحده و نیروهای ائتلاف هستند که تروریسم را در سوریه حمایت می‌کنند، آنها این کار را بی‌رحمانه انجام دادند و هنوز هم به آن ادامه می‌دهند.

اردوغان همچنین گفت که آنکارا به خاک سوریه چشم ندوخته‌ و تمامیت ارضی سوریه برای ما مهم است و دمشق باید از این موضوع آگاه باشد.

این درحالی است که یک نماینده سوری امروز سه شنبه از سفر قریب الوقوع هیات های ترکیه ای به دمشق خبر داد و گفت که تمام اقشار سیاسی در ترکیه موافق ازسرگیری روابط با سوریه هستند و امیدواریم که این تحرکات صادقانه و حقیقی باشد نه اقدامات تاکتیکی.

"صفوان القربی"، نماینده پارلمان سوریه در گفت وگو با خبرگزاری اسپوتنیک در این باره گفت: اطلاعاتی که به آن ها دست یافتیم نشان می دهد که دبیرکل حزب وطن ترکیه در راس هیاتی بزرگ به سوریه خواهد آمد و دیدارهایی با مقامات عالی رتبه خواهد داشت.

وی گفت: درست است که حزب او چپ گرا می باشد، اما وی دوست نزدیک حزب حاکم ترکیه است و پیشنهادات مهمی را برای دمشق به همراه خواهد داشت.

این نماینده سوری تاکید کرد که برخی اعضای حزب جنبش ملی ترکیه نیز خواستار ویزای ورود به سوریه شدند که این امر نشان می دهد، اقشار و احزاب مختلف سیاسی ترکیه تحرکاتی در راستای ازسرگیری روابط با سوریه دارند و سوریه راه تنفس اقتصادی و تجاری برای آنکارا به شمار می رود.

القربی در ادامه خاطرنشان کرد: با اینکه ترکیه دروازه اصلی مشکلات میان دو کشور بود ممکن است این کشور دروازه حل مشکلات نیز باشد، امیدواریم که این تحرکات صادقانه و حقیقی باشد نه اقدامات تاکتیکی.

وی همچنین گفت: امیدواریم که این تحرکات مرحله ای نباشد، بلکه راهبردی باشد و هم ما و هم مردم ترکیه و تمام منطقه را آسوده کند. مرزهای طولانی که با کشور ترکیه داریم نیازمند تلاش دو کشور و همکاری آن ها است که این امر قبل از خدمت به امنیت ملی سوریه در راستای خدمت به امنیت ملی ترکیه است، امیدواریم که این مساله عملی شود.

القربی در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد: روسیه بر این مساله پافشاری دارد که اختلافات آنکارا با دمشق از طریق گفت وگو حل شود. اکنون این مساله با اظهارات نرم ترکیه و برخی اخبار درز شده در رسانه ها آغاز شد و هدف آن آماده کردن اذهان عمومی در منطقه برای از سرگیری روابط است. اوضاع داخلی ترکیه و پرونده پناهندگان نیز از دیگر عوامل این امر می باشد، بنابراین ما شاهد این هستیم که رویکرد تمام احزاب ترکیه درخصوص ایجاد روابط خوب با سوریه یکی است.

«اوزگور بورسالی» دبیرکل حزب وطن ترکیه که در سال‌های اخیر به دولت "رجب طیب اردوغان"، رئیس‌جمهور ترکیه نزدیک شده، اخیرا در خبری مهم اعلام کرد که با موافقت آنکارا به زودی هیئتی از این حزب برای دیدار با "بشار اسد"، رئیس جمهوری سوریه به دمشق سفر می‌کند.

وی گفت که این سفر در پاسخ به درخواست دولت سوریه انجام می‌شود و چند وقتی است که در دستور کار حزب وطن قرار دارد. این سفر طی ۱۰ تا ۱۵ روز آینده توسط حزب وطن به عنوان یک حزب مستقل ترکیه انجام خواهد شد.

بورسالی در ادامه درباره موضع دولت ترکیه درباره این سفر نیز گفت: دولت آنکارا در جریان این مسئله قرار دارد.

بر اساس این گزارش، با آغاز بحران سوریه در اسفندماه سال ۱۳۸۹ (۲۰۱۱) و تبدیل آن به جنگی بین المللی، ترکیه، آمریکا، عربستان، فرانسه و انگلیس، عملا در کنار تروریست ها قرار گرفتند و پشتیبانی و لجستیک آنها در طول این سال ها مستقیما به عهده آنکارا بود، اما با گذشت بیش از ۱۱ سال از بحران سوریه و شکست اثر گروه های تروریستی و تغییر معادلات این جنگ به نفع دمشق، تمامی حامیان تروریست ها متوجه شدند که حکومت دمشق به این راحتی ها شکست نمی خورد و آنها باید روش و فکر خود را تغییر دهند.