به گزارش ایرنا به نقل از رویترز، آدرین بلانچارد سخنگوی وزارت خارجه کانادا صبح پنجشنبه اعلام کرد: چین نباید از سفر قبلا برنامهریزی شده نمایندگان پارلمان کانادا در ماه اکتبر (مهر) از تایوان به عنوان بهانهای برای تجاوز نظامی یا اقدام اقتصادی علیه تایپه استفاده کند.
این در حالی است که سفارت چین در کانادا روز سه شنبه در بیانیهای، از استفاده از اقدامات قهرآمیز علیه کشورهایی خبر داده بود که تمامیت ارضی این کشور را زیرسئوال ببرند.
سخنگوی وزارت خارجه کانادا با بیان اینکه درباره سفر هیاتهای دوستی پارلمانی، خارج از دولت تصمیمگیری میشود، گفت: دولت به این تصمیم احترام میگذارد.
بلانچارد خواستار حفظ آرامش و خویشتنداری و باز گذاشتن راههای گفتوگو میان تایوان و چین شد.
این در حالی است که پیش از این، جاستین ترودو نخست وزیر کانادا نسبت به عواقب سفر احتمالی اعضای پارلمان این کشور به تایوان که به گفته او بدون رایزنی با دولت وی تصمیم گیری شده، هشدار داده بود.
نخست وزیر کانادا اعلام کرده بود که تصمیم سفر کمیتهای از مجلس نمایندگان کانادا در قالب یک هیات بازرگانی برای دیدار از تایوان بدون رایزنی با دولت فدرال صورت گرفته است.
تنشها میان چین و تایوان پس از سفر جنجالی نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان امریکا به جزیره تایوان در ۱۱ مرداد ماه امسال افزایش یافت.
بلافاصله پس از این سفر، چین سفیر آمریکا را احضار کرد و مراتب اعتراض پکن به اقدامات مداخله جویانه واشنگتن را در امور داخلی خود اعلام کرد.
پکن که با سیاست «چین واحد» خود، تایوان را بخشی از چین میداند، برای نشان دادن خشم خود به دلیل سفر پلوسی به تایوان در ماه جاری میلادی، رزمایشهای نظامی را در اطراف این جزیره برگزار کرده است.
آخرین رئیس مجلس نمایندگان آمریکا که به تایوان سفر کرده بود، نوت گینگریچ بود که در سال ۱۹۹۷ به این جزیره رفت.
تایوان جزیرهای در شرق چین و تحت حاکمیت دولت مرکزی چین است و پکن در چارچوب سیاست «چین واحد»، این جزیره را جزئی از سرزمین خود میداند، با این وجود دولت آمریکا برغم اعتراضهای پکن در سالهای اخیر و به ویژه در دولت کنونی فروش تسلیحات نظامی به جزیره تایوان و حمایت از جریانهای جدایی طلب این منطقه را افزایش داده است.