تهران-ایرنا- وزیر جهادکشاورزی در سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه تهران ایران را دارای بهترین ظرفیت تولید غذا در جنوب غرب آسیا معرفی کرد و گفت: متاسفانه اکنون کشور دیگری در منطقه، قله کشاورزی منطقه است و برنامه دولت سیزدهم رسیدن به قله اقتدار در منطقه در حوزه تولید غذا است.

به گزارش روز شنبه ایرنا ساداتی‌نژاد از بحرانی شدن تامین غذا و محصولات کشاورزی در دوران پس از جنگ اوکراین خبر داد و گفت: بعد از جنگ اوکراین اوضاع سختی در حوزه غذا در دنیا ایجاد شد که باعث شد غذا در اولویت نخست جهان قرار گیرد. البته غذا قابل رقابت با هیچ اولویتی در هیچ کشوری از دنیا نیست، ولی به علت جنگی که اتفاق افتاد، قیمت غذا و غلات در دنیا افزایش پیدا کرد که با این افزایش قیمت غذا، شرایط ویژه‌ای در حوزه غذا ایجاد شد به نحوی که برخی‌ها کشتی‌های غذا را در مسیرها تغییر دادند. همچنین بعضی تغییرات سیاسی در برخی کشورها ناشی از مباحث امنیت غذایی ایجاد شد. تا حدی که بسیاری از کشورهای مدعی، دچار کمبود، سهمیه بندی یا صف در بعضی از کالاها شده‌اند یعنی در دنیا جایگاه غذا افزایش پیدا کرد و خودش را نشان داد.

وی با اشاره به نقش محوری تامین غذا در کشورهای مختلف جهان به‌ویژه کشورهای پیشرفته، گفت: هم‌اکنون غذا به بحث امنیت غذایی در کشورهای جهان تبدیل شده است.

وزیر جهادکشاورزی از تلاش کشورهای بزرگ جهان برای رسیدن به قدرت غذایی خبر داد و گفت: هم‌اکنون برخی معتقدند قدرت غذا از قدرت نظامی قوی‌تر است. اقتدار نظامی در مقابل اقتدار غذایی، در سطح پایین‌تری قرار دارد. انبارهای غذا در جهان هم‌اکنون مثل انبارهای مهمات است.

وی با تشریح اقدامات دولت سیزدهم در یک سال گذشته گفت: در تولید غذا، حفظ امنیت غذایی و پایداری غذا در اولویت دولت در حوزه کشاورزی قرار دارد. خودکفایی، کاهش وابستگی و افزایش معیشت کشاورزان، دیگر برنامه‌های محوری در این حوزه است.

اجرای کشاورزی قراردادی، مهمترین برنامه یکسال گذشته

ساداتی‌نژاد، مهم‌ترین برنامه دولت در این حوزه را کشاورزی قراردادی عنوان کرد که با اجرای آن، تامین بذر، سم، کود و بیمه و خرید تضمینی محصول، طبق قرارداد دولت با کشاورز تعیین می‌شود. این برنامه بسیار مدرنی است که از گندم شروع شده و به سایر محصولات گسترش خواهد یافت.

وی گفت: در راستای حمایت از بخش کشاورزی ۴۵ درصد قیمت کود را پایین آورده‌ایم و قیمت خرید تضمینی گندم را در ابتدای سال از ۷۵۰۰ تومان به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش دادیم.

افزایش قابل توجه تولید گندم و برنج

 وزیر جهادکشاورزی اضافه کرد: سال گذشته ۸.۵ میلیون تن گندم تولید شد که این رقم امسال به ۱۱ میلیون تن رسید. امسال ۷.۵ میلیون تن گندم خریداری کردیم در حالی که سال گذشته ۴.۵ میلیون تن گندم خریداری شد.

وی خاطر نشان کرد: سال گذشته ۱.۸ میلیون تن برنج تولید شد که امسال این عدد به ۲.۳ میلیون تن رسید. همچنین در جو ۳۰ درصد و در پنبه ۲۵ درصد رشد تولید داشتیم و توانستیم امسال ۱۵.۵ میلیون تن ذرت تولید کنیم.

 وی با اشاره به اینکه وظیفه جهاد کشاورزی تامین غذایی با کیفیت، سالم، ارزان قیمت با منشأ داخلی است، گفت: این خط مشی رئیس جمهور در بخش کشاورزی کشور است تا بتوانیم غذای سالم با کیفیت و ارزان برای همه تولید کنیم.

به گفته وی باید از بخش کشاورزی حمایت کنیم تا قیمت‌ها کاهش یابد که این حمایت می‌تواند با افزایش تولید در واحد سطح (افزایش بهره‌وری)، حذف واسطه‌ها و دلالان و ورود هرچه بیشتر علم و دانش به بخش کشاورزی باشد. هم‌اکنون باغداری داریم که ۱۰ برابر میانگین کشوری، تولید دارد.

انتقال تولید سبزی و صیفی به گلخانه‌ها

وزیر جهادکشاورزی با بیان اینکه بخش آب‌بر تولید در بخش کشاورزی محصولات سبزی و صیفی است، گفت: بنابر دستور رئیس جمهوری امسال بنا داریم تولید سبزی و صیفی را از زمین‌های آبی به گلخانه‌ها منتقل کنیم تا مصرف آب به شدت پایین بیاید. برای این موضوع به ۱۰۰ هزار هکتار گلخانه نیاز داریم که در حال حاضر ۲۰ هزار هکتار داریم و باید آن را ۵ برابر کنیم. همچنین بایستی زمین‌های آبی را به کشت محصولات اساسی مانند گندم اختصاص دهیم. اقدام دیگر دولت این است که علوفه را هم از زمین‌های آبی به مراتع خواهیم برد.

تاپایان دولت همه اراضی سنددار می‌شوند

وی سنددار کردن اراضی کشاورزی را از دیگر موضوعات در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی خواند و گفت: تا قبل از دولت سیزدهم ۴ درصد از اراضی کشور سنددار بودند اما برنامه داریم که تا پایان دولت همه اراضی سنددار شوند. از سال ۱۳۹۴ تا سال ۱۴۰۰ از ۱۸ میلیون اراضی کشاورزی جمعاً ۲.۵ میلیون هکتار رفع تداخل شد. در حالی که در ۱۰ ماه گذشته ۱.۱ میلیون هکتار از اراضی رفع تداخل انجام شده است. در شش سال گذشته ۲۱۰ هزار اراضی کشاورزی سنددار شدند اما در ۱۰ ماه گذشته در دولت سیزدهم برای ۶۵۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی سند تک‌برگ گرفتیم.

نقش کم ایران در سفره همسایگان

ساداتی نژاد با بیان اینکه باید در سفره همسایگانمان نقش پررنگی داشته باشیم، گفت: در حال حاضر نقش جمهوری اسلامی ایران در سفره غذای همسایگان ۲ درصد است که بایستی این عدد افزایش یابد. در این راستا امسال مقدمات صادرات سیب به پاکستان، مرغ و گوشت به عراق، کیوی به هند، مرکبات و عسل به چین و لبنیات به روسیه فراهم شد تا هم این هدف محقق شود و هم کشاورزان در تولید دغدغه نداشته باشد.

وی با بیان اینکه نباید بذری کاشته شود مگر اینکه مشتری آن مشخص باشد، گفت: این اقدام باعث می‌شود که دیگر کمبودی در محصولات نداشته باشیم و محصولات کشاورزان بر روی زمین نمانند.

اهمیت نقش شرکت‌های دانش بنیان در دولت سیزدهم

وی در ادامه گفت: ۲۳۰ نیاز حوزه کشاورزی را به شرکت‌های دانش بنیان ارائه کردیم. برای اولین بار پارک فناوری کشاورزی و ۳ دهکده نوآوری کشاورزی افتتاح شد.

لایحه آبخیزداری به دولت می‌رود

وزیر جهادکشاورزی به اهمیت آبخیزداری اشاره کرد و گفت: آب برای ما حائز اهمیت است. ما کمبود آب داریم ولی دچار سیل هم می‌شویم. این یعنی باید آبخیزداری را بیش از پیش جلو ببریم. در حال تدوین لایحه آبخیزداری هستیم و آن را به دولت خواهیم فرستاد.

ساداتی نژاد تصریح کرد: سالانه ۱.۱ میلیون هکتار عملیات آبخیزداری انجام می‌شود. ۹۰ میلیون هکتار از حوزه‌های آبخیز کشور نیازمند این عملیات هستند که اگر بخواهیم با همین رویه پیش برویم ۹۰ سال طول خواهد کشید. لذا باید این عدد به ۱۰ میلیون هکتار در سال برسد که بتوانیم ۱۰ ساله مشکلات آبخیزداری کشور را حل و علاوه بر جلوگیری از سیل آب را نیز ذخیره کنیم.

وی در پایان گفت: به رغم مشکل تامین غذا در دنیا و هدفمند سازی یارانه‌ها در داخل کشور هیچ کمبودی در تامین در مواد غذایی نداشتیم. قیمت مواد غذایی در دنیا نزولی است. امیدواریم بتوانیم غذای سالم، فراوان و با کیفیت در اختیار مردم قرار دهیم تا هم تولید پایدار بماند و هم مصرف کننده با قیمت عادلانه اقلام مورد نیاز خود را دریافت کند.