تاریخ انتشار: ۵ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۴:۴۶

تهران-ایرنا- به دنبال دیدار "قیس سعید" رییس جمهور تونس با رهبر جبهه پولیساریو، مغرب سفیر خود در این کشور را فراخواند و به دنبال همین اقدام تونس نیز تصمیم به فراخوان سفیر خود در رباط برای همفکری گرفت.

به گزارش امروز (شنبه) ایرنا به نقل از منابع مغربی، استقبال رسمی "قیس سعید" رئیس جمهور تونس از "ابراهیم غالی" دبیرکل جبهه پولیساریو برای شرکت در اجلاس سران "تیکاد ۸"، خشم مقامات مغرب را برانگیخت و آنها را بر آن داشت تا سفیر خود را در تونس فرا بخوانند.

وزارت امور خارجه مغرب در بیانیه ای اعلام کرد: تصمیم یکجانبه تونس برای دعوت از جبهه جدایی طلب (پولیساریو) و رهبر جدایی طلبان اقدامی خطرناک و بی سابقه است که احساسات مردم و نیروهای فعال در مغرب را جریحه دار می کند.

در این بیانیه آمده است: تونس بر خلاف نظر ژاپن درباره مقدمات نشست "تیکاد ۸"، اقدام به دعوت از رهبر جبهه پولیساریو برای شرکت در این مجمع کرده است، لذا وزارت خارجه مغرب تصمیم گرفته تا ضمن خودداری از حضور در اجلاس سران برای توسعه آفریقا، سفیر خود را از تونس برای مشورت فرا بخواند.

این بیانیه می افزاید: این تصمیم تاثیری بر روابط مستحکم بین مردم مغرب و تونس، اشتراکات تاریخی و سرنوشت مشترک دو ملت و همچنین بر مصالح قاره آفریقا از دید مراکش یا اقدامات اتحادیه آفریقا نخواهد داشت.

پایگاههای خبری مراکش اعلام کردند که این اولین رویدادی نیست که یک هیئت از پولیساریو برای شرکت در آن دعوت می شود و دور ششم نیز شاهد درگیری بین هیئت مراکشی به ریاست "ناصر بوریطه" و هیئت اعزامی از جبهه پولیساریو بودیم که ژاپن در آن زمان با حضور این جبهه مخالفت و اعلام کرده بود که مقامات موزامبیک (میزبان اجلاس)  اعضای جبهه را از درب جانبی به اتاق جلسه وارد کرده اند.

واکنش متقابل تونس، احضار سفیر از رباط 

تونس نیز با ابراز شگفتی از واکنش وزارت امور خارجه مراکش، این واکنش را مغرضانه و اظهارات درباره جبهه پولیساریو را مغالطه آمیز خواند.

وزارت امور خارجه تونس در بیانیه‌ای اعلام کرد: تونس با رعایت بی‌طرفی کامل در موضوع صحرای غربی برابر موازین بین المللی مواضع خود را اعلام کرده و بر اقدام خود استوار است.

این بیانیه می افزاید: تونس همانگونه که به قطعنامه های سازمان ملل متحد پایبند است، به قطعنامه های اتحادیه آفریقا که کشور ما یکی از بنیانگذاران آن می باشد نیز متعهد است، در این زمینه، لازم به توضیح است که برخلاف آنچه در بیانیه مغرب آمده است، اتحادیه آفریقا در مرحله اول به عنوان یکی از شرکت کنندگان اصلی در مجمع بین المللی توکیو (تیکاد۸)، یادداشتی منتشر کرد که در آن از همه اعضای اتحادیه دعوت به عمل آورد. رییس  اتحادیه آفریقا نیز در مرحله بعد، به صورت جداگانه از جمهوری دموکراتیک عربی صحرا، برای شرکت در این رویداد دعوت کرد.

در این بیانیه آمده است: این دو دعوت جداگانه در راستای اجرای تصمیمات شورای اجرایی اتحادیه آفریقا در نشست لوزاکا -زامیبیا در ۱۴ و ۱۵ ژوئیه ۲۰۲۲ - با حضور هیئتی از مراکش – صورت می گیرد که در آن تاکید شده  از همه اعضای اتحادیه آفریقا برای شرکت در نشست  تیکاد ۸ دعوت شود.