تهران- ایرنا- ابراز نارضایتی ایران از سند نهایی دهمین کنفرانس بازنگری ان پی تی، نگرانی غرب از الگوبرداری منطقه از ایران، نگرانی اسرائیل از تاثیر منفی توافق هسته ای احتمالی با ایران بر توافقات سازش و بحران شدید انرژی دراروپا؛ مهمترین عناوین خبری بین الملل ایرنا در چند ساعت گذشته بوده است.

**شرایط آمریکا بستر امتیازگیری جدی ایران را فراهم کرد/ نگرانی غرب از الگوبرداری منطقه از ایران

روزنامه الاخبار امروز شنبه در تحلیلی نوشت: بستر جدید بین المللی که ویژگی اصلی آن کاهش هژمونی آمریکا و تشدید تقابل راهبردی این کشور با رقبای خود است، بستر را برای ایران فراهم کرد تا امتیازات جدی از واشنگتن بگیرد.

روزنامه لبنانی " الاخبار" امروز در تحلیلی درباره روند مذاکرات رفع تحریم ها و واکنش سران رژیم صهیونیستی به آن در سایه احتمال دستیابی به یک توافق نوشت: "دیوید بارنیاع" رئیس سازمان موساد اسرائیل از بازگشت آمریکا به تعهدات هسته ای خود با ایران به عنوان یک " فاجعه راهبردی " نام برد. از نظر برنیاع، "تبدیل شدن ایران به الگویی برای کشورهای منطقه " یکی از دلایلی است که باعث شده تا او از بازگشت آمریکا به تعهدات هسته ای خود با ایران به عنوان یک فاجعه راهبردی نام ببرد.

بر اساس این گزارش، در واقع برنیاع از رویکرد مستقل ایران در رویارویی با طرح های سلطه جویانه آمریکا و اسرائیل بیمناک است.

روزنامه الاخبار از جمهوری اسلامی ایران به عنوان نظام "الهام بخش جنبش های آزادیبخش در جهان عرب و سایر کشورهای محروم جهان" نام برد و افزود: شرایط بین المللی کنونی از پسرفت توان سلطه جویانه آمریکا در جهان حکایت دارد و ایالات متحده تسلط و حاکمیت خود بر جهان را از دست داده و توان رو در رو شدن با قدرت های رو به رشد یعنی چین و روسیه را ندارد.

بر پایه این گزارش، حاشیه استقلال فراروی کشورهای جنوب گسترش یافته است. این واقعیت در موضع گیری این کشورها در ارتباط با جنگ اوکراین خود را نشان داد. این کشورها حاضر نشدند تسلیم مطالب دیکته شده از سوی آمریکا شوند و در فرآیند تحریم های شکل گرفته علیه روسیه مشارکت داشته باشند.  

روزنامه الاخبار نوشت: ایران از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی در سایه شرایط بسیار سخت در برابر جنگ چند وجهی آمریکا علیه خود ایستادگی کرده و در آستانه دستیابی به یک پیروزی درخصوص برنامه هسته ای و تحریم های اعمال شده است.

این روزنامه افزود: تناقض ها میان قدرت های بزرگ شعله ور شده است و اگر کشورهای منطقه بتوانند از شرایط کنونی حاکم بر جهان به نحو احسن استفاده کنند و بر پایه منافع مشترک میان خود به مشورت و همکاری بپردازند و تلاش های تفرقه افکنانه و اختلاف برانگیز غرب و اسراییل را در میان خود خنثی کنند؛ در آن صورت خواهند توانست به دستاوردهای بزرگ سیاسی و اقتصادی دست یابند. 

روزنامه الاخبار در ادامه از تلاش های یاد شده به عنوان "ابزار رایج غرب و اسرائییل جهت ادامه سلطه بر جهان" نام برده و نوشت: اسراییل هم اکنون نه تنها پایگاه نظامی غرب به شمار می رود بلکه به بخشی از ساختار سلطه جویانه غرب بر منطقه و جهان تبدیل شده است.

این روزنامه از "اختلاف بر سر بازگشت واشنگتن به تعهدات هسته اش با تهران به عنوان اختلاف داخلی میان اردوگاههای قدرت های تشکیل دهنده ساختار استکبار جهانی" یاد کرده و نوشت: اردوگاه مخالف در چنین ساختاری معتقد است که چنین بازگشتی سایر کشورهای منطقه را به نافرمانی بیشتر در برابر خواست آمریکا تشویق می کند؛ آن هم در حالی که آمریکا هم اکنون درگیر دو رویارویی راهبردی سرنوشت ساز با روسیه و چین است. 

برپایه این گزارش، مخالفت کشورهای عرب منطقه با خواسته های آمریکا به ویژه موضوع اعمال تحریم ها علیه روسیه و یا افزایش میانگین تولید نفت خود به منظور کاهش بخشیدن به قیمت آن در بازارهای جهانی خود را نشان داد و این کشورها بر خلاف تمایل آمریکا به روابط خود با مسکو و پکن گسترش بخشیدند.

به گفته الاخبار، رویکرد یاد شده این کشورها از تمایل فزاینده آنها جهت دستیابی به استقلال حکایت می کند و همین امر نگرانی واشنگتن و رژیم صهیونیستی را دو چندان کرده است .

این روزنامه لبنانی در پایان نوشت: پس از نشست اخیر جده روشن شد که طرح ایجاد ائتلافی بین کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و رژیم صهیونیستی به سرپرستی آمریکا علیه ایران به سرانجامی نرسید. بستر جدید بین المللی که ویژگی اصلی آن کاهش هژمونی آمریکا و تشدید رویارویی راهبردی آن با «رقبا» است، به ایران این امکان را داد تا امتیازات جدی از واشنگتن بگیرد و همین امر ممکن است سایر کشورهای منطقه را به مواضع سرسختتانه تر در مواجهه با دیکته های واشنگتن که به نفع این کشورها نیست، ترغیب کند و این همان چیزی است که رئیس موساد تلاش می کند، در راستای تحریک علیه بازگشت (آمریکا) به توافق هسته ای با ایران بگوید.

https://irna.ir/xjKnR۳

**لهستان تجهیزات سنگین نظامی از کره جنوبی می‌خرد

لهستان روز جمعه قرارداد خرید تانک، توپ‌های هویتزر و مهمات به ارزش ۵.۸ میلیارد دلار از کره جنوبی را امضا کرد.

با توجه به جنگ روسیه و اوکراین، این کشور اروپایی قصد دارد توانایی‌های دفاعی و بازدارندگی خود را افزایش دهد.

ماریوش بلاشژاک معاون نخست وزیر و وزیر دفاع لهستان این قرارداد را در پایگاه نظامی شهر موراگ در شمال لهستان امضا کرد.

وی در مراسم امضای این قرارداد گفت، ما در حال تقویت بنیه دفاعی کشور هستیم.

نماینده کره جنوبی نیز بر اعتماد دو کشور در روابط تجاری، اجتماعی و فرهنگی تاکید کرد.

لهستان مانند سایر کشورهای اروپایی و آمریکا در طول جنگ ۶ ماهه روسیه و اوکراین، تجهیزات نظامی زیادی به اوکراین ارسال کرده است. این کشور به دنبال جایگزینی این تجهیزات با تسلیحات دیگر از جمله تانک‌های آبرامز ساخت آمریکا است.

طبق این قرارداد لهستان ۱۸۰  فروند تانک K۲ Black Panther ساخت هیوندای روتم به ارزش ۳.۴ میلیارد دلار به همراه ۲۱۲ عراده هویتزر K۹ Thunder ساخت Hanhwa Defense به ارزش ۲.۴ میلیارد دلار خریداری می‌کند. این قرارداد شامل آموزش، تدارکات و مهمات می‌شود. انتظار می‌رود که تجهیزات خریداری شده تا پایان سال ۲۰۲۵ وارد لهستان شود.

به گفته بلاشژاک، لهستان همچنین قصد دارد امسال قراردادی را برای خرید ۱۲ فروند هواپیمای FA-۵۰، یک فروند هواپیمای آموزشی سبک و جنگی که توسط شرکت هوافضای کره و لاکهید مارتین ساخته شده است از کره جنوبی را امضا کند.

لهستان به دنبال انتقال فناوری این تجهیزات است تا خط تولید آن را در داخل کشور راه اندازی کند.

https://irna.ir/xjKnDq

**مدرنا از فایزر به سبب نقض حق اختراع شکایت کرد

شرکت داروسازی مدرنا از شرکت فایزر و شریک آلمانی اش بایونتک به دلیل نقض حق ثبت اختراع در توسعه اولین واکسن کرونا مورد تائید در آمریکا شکایت کرده است.

در پی این دعوای حقوقی بین دو شرکت داروساز، سهام فایزر نزدیک به ۱ درصد سقوط کرد، در حالی که سهام بایونتک در آمریکا حدود ۱.۵ درصد و سهام مدرنا ۱.۷ درصد در روز جمعه سقوط کردند.

این شکایت که به دنبال خسارات مالی نامشخص است، در دادگاه منطقه‌ای آمریکا در ماساچوست ثبت شد. مدرنا در بیانیه‌ای خبری گفت که این شکایت در دادگاه منطقه ای دوسلدورف در آلمان نیز ثبت خواهد شد.

سخنگوی دادگاه دوسلدورف به رویترز، گفت: "در حال حاضر نمی‌توانم دریافت چنین ادعایی را تائید کنم."

استفان بانسل مدیر اجرایی مدرنا در بیانیه خبری خود ادعا کرد: «ما این شکایت‌ها را برای محافظت از پلت‌فرم فناوری mRNA نوآورانه که پیشگام بودیم، میلیاردها دلار در ایجاد آن سرمایه‌گذاری کردیم و یک دهه قبل از همه‌گیری کووید-۱۹ ثبت کردیم، تشکیل می‌دهیم.»

مدرنا همچنین گفت که این دعوا به این معنا نیست که مردم از دریافت واکسن باز داشته شوند.

شرکت مدرنا به تنهایی و گروه مشارکتی فایزر و بایونتک دو شرکت دارویی از اولین گروه‌هایی بودند که واکسنی برای ویروس کرونا تولید کردند.

سخنگوی فایزر نیز در یک بیانیه ایمیلی گفت: "فایزر/بایونتک هنوز این شکایت را به طور کامل بررسی نکرده است، اما ما از طرح یک دعوای قضایی مبنی بر اینکه واکسن COVID-۱۹ مبتنی بر فناوری mRNA اختصاصی بایونتک بوده و توسط بایونتک و فایزر توسعه یافته است، شگفت زده شده‌ایم."

سخنگوی این سازمان افزود: "ما به مالکیت معنوی خود در حمایت از واکسن فایزر/بایونتک اطمینان داریم و به شدت در برابر ادعاها شکایت دفاع خواهیم کرد." بایونتک هنوز به درخواست‌های جداگانه برای اظهار نظر پاسخ نداده است.

سازمان غذا و داروی آمریکا در دسامبر ۲۰۲۰ مجوز استفاده اضطراری برای واکسن کووید-۱۹ را ابتدا به فایزر/بایونتک و سپس یک هفته بعد به مدرنا اعطا کرد.

واکسن کووید-۱۹ مدرنا - تنها محصول تجاری آن - امسال ۱۰.۴ میلیارد دلار درآمد داشته در حالی که واکسن فایزر حدود ۲۲ میلیارد دلار درآمد داشته است.

به گفته تایلر ون بورن تحلیلگر موسسه حقوقی Cowen & Co، این شکایت احتمالا سال‌ها طول خواهد کشید.

مدرنا ادعا می‌کند که فایزر/بایونتک بدون اجازه، از فناوری mRNA که مدرنا بین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۶ ثبت اختراع کرده بود، بسیار پیش از ظهور کووید-۱۹ در سال ۲۰۱۹ و در اوایل سال ۲۰۲۰ کپی کرده است.

دعوای حقوقی ثبت اختراع در مراحل اولیه فناوری جدید غیر معمول نیست.

در بیانیه روز جمعه، مدرنا گفت فایزر/ بایونتک دو نوع مالکیت معنوی را تصاحب کرده است یکی از آنها شامل ساختار mRNA بوده که مدرنا می‌گوید دانشمندانش در سال ۲۰۱۰ شروع به آن توسعه کردند و اولین کسانی بودند که در آزمایش‌های انسانی در سال ۲۰۱۵ تأییدش کردند.

دومین نقض ادعایی شامل کدگذاری یک پروتئین اسپایک است که مدرنا می‌گوید دانشمندان آن را هنگام ساخت واکسنی برای ویروس کرونا که باعث سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) می‌شود، ساخته‌اند.

اگرچه واکسن مرس هرگز وارد بازار نشد، اما توسعه آن به مدرنا کمک کرد تا واکسن کرونای خود را به سرعت تولید کند.

https://irna.ir/xjKnDL

**بایدن ترامپ و جمهوری خواهان را شبه فاشیست خواند

جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا، روز جمعه در حضور طرفداران حزب دموکرات این کشور در مریلند، گفت که فلسفه مورد حمایت حامیان دونالد ترامپ «شبیه فاشیسم» است.

بایدن تصریح کرد: «موضوع فقط ترامپ نیست؛ بلکه کل فلسفه‌ای است که زیربنای آن است. از نظر من این نیمه فاشیسم است.»

وی افزود، آمریکایی‌ها به‌ طور فزاینده‌ نگران هستند که آیا دموکراسی آمریکایی می‌تواند پس از تلاش برای قیام حامیان رئیس‌جمهور پیشین در ساختمان کنگره آمریکا در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ ادامه یابد یا خیر؟

بایدن اظهار کرد: «آیا ۲ سال پیش، پنج سال پیش، ۱۰ سال پیش فکر می‌کردید که ما اصلا در مورد حفظ دموکراسی در ایالات متحده آمریکا صحبت کنیم؟»

این انتقاد یکی از سخت‌ترین انتقادات رئیس جمهور فعلی آمریکا در دوره انتخابات میان‌دوره‌ای بود، زیرا دموکرات‌ها برای حفظ اکثریت ناچیز خود در کنگره مبارزه می‌کنند.

بایدن در هفته‌های اخیر، به طور فزاینده‌ تلاش کرده است تا انتخابات آتی را به عنوان یک همه‌پرسی در مورد وفاداری جمهوری‌خواهان به ترامپ معرفی کند.

او از مخفف شعار رئیس جمهور سابق، آمریکا را دوباره بزرگ کن (ماگا) به عنوان یک کلمه تحقیرآمیز استفاده کرد و سیاست‌های اقتصادی جمهوری خواهان را "افراطی، همانطور که اکثر چیزهای ماگا هستند" توصیف کرد.

بایدن گفت که نیروهای «اولترا ماگا» «توانسته‌اند حزب جمهوری خواه را کنترل کنند. هرگز پیش‌بینی نمی‌کردم که این اتفاق بیفتد.»

اکثریت اعضای جمهوری خواه مجلس نمایندگان که پس از ۶ ژانویه ۲۰۲۱ به استیضاح ترامپ رای دادند، یا بازنشسته شده‌اند یا در انتخابات مقدماتی پیش از انتخابات میان دوره‌ای نوامبر شکست خورده‌اند.

https://irna.ir/xjKnDR

**کشته و زخمی شدن ۷ نظامی عراقی در حمله داعش به دیاله

منابع خبری جمعه شب گزارش دادند، در پی ۲ حمله داعش به مواضع نیروهای ارتش عراق در استان دیاله واقع در شرق این کشور، ۷ نظامی کشته و زخمی شدند.

عناصر داعش به مواضع ارتش عراق در منطقه کنعان در استان دیاله حمله کردند، که بر اثر آن یک نظامی عراقی کشته و یک تن دیگر زخمی شد.

بر اساس این گزارش، در حمله دیگر داعش به مواضع ارتش عراق در شهرستان جلولاء در استان دیاله، پنج نظامی عراقی کشته و زخمی شدند.

این حملات در حالی صورت گرفته است که ساعاتی پیش جنگنده‌های ارتش عراق حملات هوایی علیه مخفیگاه‌های عناصر تروریستی در نزدیکی صحرای ابو موقانیر واقع در استان الانبار انجام دادند.

با وجود شکست داعش در عراق همچنان بقایای این گروه تروریستی در بخش‌هایی از بغداد، پایتخت و استان‌های دیاله، نینوا، صلاح الدین، کرکوک و الانبار هر از گاهی با استفاده از اصل غافلگیری دست به تحرک و انجام عملیات‌های تروریستی کور علیه شهروندان و نظامیان عراقی می‌زنند.

در مقابل، نیروهای نظامی و امنیتی عراق هنوز برای پاکسازی کامل این مناطق از وجود عناصر تروریستی تلاش می‌کنند.

https://irna.ir/xjKnF۹

**پایان دهمین کنفرانس بازنگری ان‌پی‌تی بدون صدور سند نهایی/ اجلاس بعدی سال ۲۰۲۶

دهمین کنفرانس بازنگری معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای (ان پی تی) پس از یک ماه برگزاری در مقر سازمان ملل متحد، جمعه شب به وقت محلی بدون صدور سند نهایی پایان یافت و کنفرانس بعدی سال ۲۰۲۶ برگزار خواهد شد.

برگزاری آخرین جلسه دهمین کنفرانس بازنگری ان پی تی در روز جمعه به وقت محلی چندین بار به تعویق افتاد.

سرانجام هنگامی که این جلسه برگزار شد، رئیس جلسه، پیش نویس سند نهایی را ارائه کرد که روسیه اعلام کرد با چند پاراگراف پیش نویس مشکل داریم و نمی توانیم به اجماع بپیوندیم و رئیس جلسه نیز اعلام کرد که اجماع نداریم و این کنفرانس سند محتوایی ندارد.

دهمین کنفرانس بازنگری ان پی تی پس از دو سال و نیم تعویق از روز اول آگوست / ۱۰ مرداد ماه  با حضور نمایندگان ۱۸۸ کشور عضو در محل دبیرخانه سازمان ملل در نیویورک آغاز به کار کرده بود  که روز جمعه به وقت محلی (۲۶ آگوست/چهارم شهریور ماه ) آخرین روز برگزاری آن بود.

کنفرانس بازنگری ان پی تی از سال ۱۹۷۰ هر پنج سال یکبار برگزار می شود که دو سال پیش به دلیل همه گیری کرونا برگزار نشد و امسال دهمین کنفرانس برگزار شد که  سه محور اصلی  این کنفرانس، خلع سلاح هسته ای، عدم اشاعه و استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای بود و کشورهای دارنده سلاح هسته ای و نیز کشورهای فاقد سلاح هسته ای هر دو در این کنفرانس فعال بودند.

برخی کشورها در دوره های گذشته نیز باعث شکست کنفرانس ان پی تی شده بودند از جمله در سال ۲۰۱۵ چند کشور غربی باعث شکست این کنفرانس شدند.

پیش از این، مجید تخت روانچی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل با اشاره به داشتن صدها کلاهک اتمی از سوی رژیم صهیونیستی و حمایت برخی کشورها از این رژیم و ضرورت خاورمیانه عاری از سلاح‌های هسته ای بر داشتن موضع قاطع کشورها در دهمین کنفرانس بازنگری ان‌پی‌تی در قبال رژیم صهیونیستی براساس مصوبات کنفرانس‌های قبلی تاکید کرده بود.

دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در گفتگو با خبرنگاران ایرانی در نیویورک تصریح کرد: موضوع خاورمیانه بعنوان منطقه عاری از سلاح های هسته ای از بحث های مهمی است که همه کشورهای این منطقه به آن مبتلا هستند چرا که رژیم صهیونیستی به عنوان تنها رژیم دارنده صدها کلاهک هسته ای، آماده پیوستن به معاهده عدم اشاعه سلاح های هسته ای ( ان پی تی) نیست و تاسیسات هسته ای خود را تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار نمی دهد.

تخت روانچی تاکید کرد: رژیم صهیونیستی نه تنها این اقدام را انجام نمی دهد بلکه برخی کشورها با این رژیم همکاری می‌کنند و در طول برگزاری کنفرانس ان پی تی  و نیز خارج از آن همواره مورد حمایت این کشورها قرار می گیرد.

سفیر ایران در سازمان ملل ادامه داد: این مساله، یکی از موضوعات مهم برای جمهوری اسلامی ایران است و در طول برگزاری دهمین کنفرانس بازنگری ان پی تی در این زمینه برخورد سازنده داشته و اعلام کرده ایم اسنادی که در طول کنفرانس های گذشته بازنگری ان پی تی در سال های ۱۹۹۵، ۲۰۰۰ و ۲۰۱۰ میلادی بطور مشخص بیان کرده اند که رژیم صهیونیستی باید به این معاهده بپیوندد، بایستی در متن بیانیه نهایی این کنفرانس (دهمین کنفرانس) نیز مورد بحث قرار گرفته و بیان شود.

تخت روانچی تصریح کرد: چنانچه در متن بیانیه نهایی این کنفرانس این موضوع بیان نشود، نشان دهنده آن است که این آمادگی وجود ندارد تا دهمین کنفرانس بازنگری ان پی تی مصوبات خود را با اجماع به تصویب برساند.

نماینده دائم ایران در سازمان ملل تاکید کرد: در مذاکرات، بسیار صریح و شفاف گفته ایم حاضر نیستیم عقب گرد کنیم. یعنی این کنفرانس موضعی درباره بحث خاورمیانه اتخاذ کند که عقب تر از کنفرانس های گذشته باشد.

دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل اظهار داشت: ما بیان کرده ایم که این موضوع، یکی از خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران است و اگر می خواهند صادقانه و سازنده برخورد کنند باید ادبیاتی که در بیانیه های کنفرانس های گذشته استفاده شده در این کنفرانس نیز استفاده شود تا به سمت خاورمیانه فاقد سلاح هسته ای حرکت کنیم.

وی تصریح کرد: ما تلاش داریم به اجماع برسیم اما با هر هزینه ای این کار را انجام نخواهیم داد؛ چارچوب و اصولی داریم و اقداماتی باید انجام شود تا به اجماع برسیم . اگر خطوط قرمز ما رعایت شود قطعا ما هم استقبال می کنیم به اجماع برسیم و گرنه به اجماع نخواهیم رسید.

https://irna.ir/xjKnFc

**گفت وگوی مقام‌های نظامی امارات و آمریکا درباره همکاری‌های نظامی

منابع خبری از گفت وگوی مقام‌های نیروی دریایی امارات و آمریکا در ابوظبی درباره همکاری‌های نظامی مشترک خبر دادند.

خبرگزاری رسمی امارات متحده عربی گزارش داد، «سعید بن حمدان بن محمد آل نهیان» فرمانده نیروی دریایی امارات عصر جمعه در پایگاه دریایی ابوظبی با «براد کوپر» فرمانده نیروی دریایی مرکزی آمریکا دیدار و گفت وگو کرده است.

بر اساس این گزارش، دو طرف درباره همکاری‌های مشترک نظامی و دفاعی و چشم انداز این روابط گفت وگو کردند.

در این دیدار همچنین همکاری‌های دوجانبه در زمینه‌های نظامی و دفاعی و راهکار توسعه آن در چارچوب افزایش سطح هماهنگی‌ها و همکاری مشترک بین دو کشور بررسی شد.

اوایل تیرماه وزارت دفاع امارات در بیانیه‌ای از آغاز مانور نظامی «دفاع آهنین ۲۲» بین نیروهای دریایی این کشور و آمریکا خبر داد و اعلام کرد که این مانور تا ۲۳ ژوئن (۲ تیرماه) ادامه خواهد داشت.

در ۳۱ ژانویه گذشته (۱۱ بهمن ماه ۱۴۰۰)، امارات متحده عربی در بزرگترین رزمایش دریایی (IMX/CE ۲۰۲۲) در خاورمیانه به رهبری ایالات متحده آمریکا در بحرین شرکت کرد.

در این رزمایش که تا ۱۷ فوریه (۲۸ بهمن ماه ۱۴۰۰) ادامه داشت ۶۰ کشور و سازمان بین المللی از جمله ترکیه، مصر، عربستان سعودی و بحرین شرکت داشتند.

https://irna.ir/xjKnFk

**اف بی آی : از املاک ترامپ اسناد فوق محرمانه زیادی یافت شد

بر اساس اطلاعات پُلیس فِدِرال آمریکا (اف بی آی) که صبح شنبه منتشر شد، ۱۴ جعبه از ۱۵ جعبه کشف شده از املاک دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین ایالات متحده در فلوریدا، حاوی اسناد طبقه بندی شده بودند، که بسیاری از آنها کاملا محرمانه بودند.

در اطلاعیه ۳۲ صفحه‌ای  که به بهانه محافظت از شهود و مقامات مجری قانون و "یکپارچگی تحقیقات در حال انجام" به شدت جرح و تعدیل شده است، جزئیات بیشتری از مخفی سازی سوابق دولتی، مدت‌ها پس از پایان دوره مسئولیت ترامپ، در املاک مارالاگو فاش شده است.

این سند روشن می‌کند که چگونه نگهداری سوابق دولتی فوق سری، برغم ماه‌ها درخواست مقامات آمریکایی، ترامپ را در معرض خطر قانونی جدیدی قرار داده است؛ درست زمانی که او زمینه را برای نامزدی احتمالی خود در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۴ فراهم می‌کند.

اف‌بی‌آی در این سند تاکید کرده است: «دولت در حال انجام تحقیقات جنایی در مورد حذف و ذخیره‌سازی نامناسب اطلاعات طبقه‌بندی شده در فضاهای غیرمجاز، و همچنین پنهان‌سازی یا حذف غیرقانونی سوابق دولتی توسط ترامپ است».

اسنادی که قبلاً علنی شده بود نشان می‌دهد که مأموران فدرال آمریکا در حال بررسی نقض احتمالی چندین قانون فدرال، از جمله قانونی که بر جمع‌آوری، انتقال یا از دست دادن اطلاعات دفاعی تحت قانون جاسوسی حاکم است، هستند. سایر قوانین مربوط به پنهان کردن، چندپاره کردن یا حذف سوابق و تخریب، تغییر یا جعل سوابق در تحقیقات فدرال است.

ترامپ مدت‌هاست که برغم شواهد موجود اصرار دارد که به طور کامل با مقامات دولتی همکاری کرده است. او با مطرح کردن این تحقیقات به عنوان اقدامی با انگیزه سیاسی با هدف آسیب رساندن به دورنمای انتخاب مجدد او، سعی در جلب حمایت جمهوری خواهان دارد.

وی این سخنان را روز جمعه در شبکه اجتماعی خود تکرار کرد و گفت که او و نمایندگانش رابطه کاری نزدیکی با اف‌بی‌آی داشته‌ و «اطلاعات زیادی به آنها داده‌اند».

https://irna.ir/xjKnFp

**ائتلاف سعودی ۱۳۶ بار آتش‌بس یمن را نقض کرد

منابع خبری بامداد ‌شنبه گزارش دادند، ائتلاف سعودی در ۲۴ ساعت گذشته ۱۳۶ بار آتش‌بس یمن را نقض کرده‌ است.

ائتلاف سعودی با انجام پروازهای تجسسی و شناسایی بر فراز استان‌های مأرب، تعز، جوف، صعده، الحدیده، ضالع، البیضاء، حجه و محورهای عملیاتی مرزی آتش بس سازمان ملل متحد را نقض کردند.

این گزارش می‌افزاید، هواپیماهای شناسایی مسلح ائتلاف سعودی منازل مسکونی و مواضع نیروهای ارتش و کمیته‌های مردمی در منطقه «الجبلیه» شهرستان التحیتا استان الحدیده را هدف قرار دادند.

بر اساس این گزارش، نیروهای ائتلاف سعودی مواضع نیروهای ارتش و کمیته‌های مردمی و همچنین منازل مسکونی شهروندان یمنی در استان‌های‌ الحدیده، تعز، مأرب، حجه، صعده، جیزان، ضالع و نجران را هدف حملات سنگین توپخانه‌ای، راکتی و خمپاره قرار دادند.

این در حالی است که «هانس گروندبرگ» نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن حدود سه هفته پیش از توافق طرف‌های یمنی برای تمدید ۲ ماهه آتش بس خبر داد.

وی گفته بود: تمدید آتش بس یمن در بر گیرنده تعهد طرف‌ها برای مذاکره به منظور دستیابی به یک توافق گسترده‌تر است.

آتش بس یمن که بارها از سوی ائتلاف متجاوز سعودی نقض شده است به دنبال رایزنی‌های سازمان ملل متحد پیش از این یک بار تمدید شده بود. تمدید ۲ ماهه این آتش بس ۱۱ مرداد ماه به پایان رسید که مجددا تمدید شد.

پیشتر «مهدی المشاط» رئیس شورای عالی سیاسی یمن گفته بود که آتش‌بس یمن با نقض مکرر آن توسط ائتلاف سعودی تقریبا از بین رفته است.

عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گسترده‌ای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.

برخلاف انتظار سعودی‌ها، حملات آنها به سپر محکم مقاومت ملت یمن برخورد کرد و بعد از هفت سال پایداری و ضربات دردناک یمنی‌ها به عمق اراضی عربستان، به ویژه تاسیسات آرامکو، ریاض به ناچار تن به آتش بس به امید خروج از باتلاق جنگ یمن داد.

https://irna.ir/xjKnFq

**ترکیه دوباره شمال سوریه را گلوله باران کرد

نظامیان ترکیه بار دیگر مناطقی در شمال سوریه را مورد حملات توپخانه ای خود قرار دادند.

خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) اعلام کرد که نظامیان ترکیه و تروریست های مزدور آن بار دیگر مناطق مسکونی در ریف شمالی رقه که تحت اشغال آن ها است را مورد حملات راکتی قرار دادند.
برخی منابع سوری در گفت وگو با این خبرگزاری اعلام کردند که نظامیان ترکیه و تروریست های تحریر الشام با توپخانه سنگین روستاهای ابوصره، الدبس و جاده بین المللی «ام ۴» که در منطقه "عین عیسی" در شمال شهر رقه قرار دارد را بمباران کردند که این حملات منجر به خسارت های مادی و توقف عبور و مرور در این جاده شد.
 بر اساس این گزارش، چهارشنبه گذشته نیز در اثر حملات توپخانه ای نظامیان ترکیه به شمال خاک سوریه دو شهروند سوری در تل رفعت در ریف شمالی حلب جان باختند و تعدادی دیگر زخمی شدند.

«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه پیشتر اعلام کرد که این کشور به زودی عملیاتی را برای ایجاد «منطقه امن» در عمق ۳۰ کیلومتری مرز ترکیه با سوریه در جنوب کشورش انجام خواهد داد

از ابتدای آغاز بحران سوریه و تبدیل آن به جنگ بین المللی، آنکارا تمام قد از تروریست ها در مقابل ارتش سوریه حمایت کرد،  اما در چند روز گذشته مقامات آنکارا با تغییر یکباره اعلام کرد که خواهان مذاکره با دولت دمشق است و طی روزهای آینده قرار است یک هیات ترکیه ای به دمشق سفر و با مقامات سوریه دیدار و گفت وگو کند، اقدامی که از اسفند ماه سال ۱۳۸۹ (آغاز بحران سوریه) سابقه نداشته است؛ هرچند برخی کارشناسان مسایل منطقه در نیت خیرخواهانه و آشتی جویانه مقامات آنکارا با دولت دمشق شک و تردید دارند.  

https://irna.ir/xjKnG۲

**عراق از آمادگی کامل گذرگاه "الشیب" برای استقبال زائران اربعین حسینی (ع) خبر داد

استاندار میسان عراق از تکمیل تدارکات لازم برای استقبال از زائران اربعین امام حسین (ع) در گذرگاه مرزی الشیب (چذابه) خبر داد.

«علی دوای»، استاندار میسان، گفت که بر اساس برآوردها شمار زائرانی که از گذرگاه مرزی الشیب تردد خواهند کرد بیش از نیم میلیون نفر خواهد بود.

وی افزود: هماهنگی های لازم با طرف ایرانی درباره تردد زائران اربعین حسینی (ع) صورت گرفته و تدارکات لازم امنیتی و خدماتی و درمانی برای استقبال زائران تکمیل شده است.

به کفته این مقام عراقی، در حال حاضر روزانه بیش از یک هزار زائر از این مرز تردد می کنند و این رقم در روزهای آینده افزایش خواهد یافت.

از دیگر گذرگاه های میان ایران و عراق نیز خبر می رسد که دو طرف امکانات خود را برای استقبال از میلیون های زائر اربعین حسینی (ع) پای کار آورده اند.

https://irna.ir/xjKnHG

**تشدید بحران سیاسی در لیبی؛ نگرانی از شعله ور شدن درگیریها در طرابلس

به دنبال تشدید بحران سیاسی میان دولت وحدت ملی به ریاست "عبدالحمید الدبیبه" و دولت مکلف به ریاست "فتحی پاشاغا"، نیروهای نظامی در طرابلس مستقر شده اند و سازمان ملل نسبت به وقوع درگیری‌های احتمالی بین دوطرف به شدت نگران است.

شهر طرابلس پایتخت لیبی در روزهای اخیر شاهد استقرار نیروهای نظامی است و این امر به دلیل وقوع درگیری مسلحانه احتمالی در نتیجه اختلافات سیاسی میان دولت های عبدالحمید الدبیبه و فتحی پاشاغا می باشد و این درحالی است که سازمان ملل نسبت به این موضوع ابراز نگرانی شدید می کند.

مناطق جنوبی پایتخت لیبی پنجشنبه گذشته نیز شاهد استقرار نیروهای نظامی وابسته به الدبیبه به منظور مقابله با هرگونه حمله احتمالی از سوی دولت مکلف پاشاغا بود.


این تحرکات دو روز بعد از نامه فتحی پاشاغا به الدبیبه مبنی بر تحویل دادن دولت لیبی به وی انجام شد.

الدبیبه در پاسخ به نامه پاشاغا در صفحه شخصی خود در فیسبوک خطاب به وی نوشت: وزیر کشور پیشین؛ به ارسال پیام های تکراری و تهدیدات به جنگ افروزی و هدف قرار دادن غیرنظامیان پایان بده.

الدبیبه رئیس دولت وحدت ملی لیبی است و در آن سو، پارلمان فتحی پاشاغا را مکلف به تشکیل دولت کرده است اما در مقابل، الدبیبه است تحویل قدرت به پاشاغا را نمی پذیرد و می گوید که دولت را فقط به یک دولت منتخب تحویل خواهد داد.

از سوی دیگر، سازمان ملل اعلام کرد که با نگرانی شدید تحولات لیبی را دنبال می کند و از تمام طرف های درگیر در این کشور خواست که منافع ملت لیبی را در نظر بگیرند.

"استفان دوجاریک"، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل در یک نشست خبری در مقر دائم سازمان ملل در نیویورک گفت: ما تحولات موجود در لیبی از جمله استقرار نیروهای نظامی و تهدید به استفاده از زور در راستای منافع سیاسی را با نگرانی شدید دنبال می کنیم.

وی افزود: بسیار مهم است که در این کشور تنش ایجاد نشود و طرف های مربوطه منافع مردم را در نظر بگیرند.

سخنگوی دبیرکل سازمان ملل همچنین تاکید کرد که این منافع ایجاد صلح را نیز شامل می شود، زیرا هیچکس نمی خواهد که اوضاع به عقب بازگردد.

دوجاریک گفت که هیات پشتیبانی سازمان ملل در لیبی اکنون درحال رایزنی با اطراف مربوطه به منظور تحقق این هدف است.

این اختلافات بوجود آمده میان دو طرف با توجه به استقرار نیروهای مسلح در طرابلس نگرانی هایی را به وجود آورده، زیرا پیش از این و درپی رفتن پاشاغا به پایتخت درگیری های مسلحانه میان نیروهای دو طرف رخ داد.

لیبی از زمان سرنگونی معمر قذافی دیکتاتور سابق این کشور در سال ۲۰۱۱ به دو دولت موازی در شرق و غرب تقسیم شد.

ابتدا دولت وفاق ملی به ریاست فایز السراج در طرابلس (غرب لیبی) مستقر شد که در جهان و سازمان ملل به رسمیت شناخته شده است، اما در شرق لیبی خلیفه حفتر ژنرال بازنشسته ارتش این کشور کنترل امور را در آن منطقه در دست گرفت و دولت تشکیل داد. این دوگانگی لیبی را دستخوش هرج‌ومرج و جنگ‌های داخلی قرار داد.

در اکتبر سال گذشته (مهر ۱۴۰۰) طرف‌های رقیب در لیبی پس از درگیری‌های خونین با میانجی‌گری سازمان ملل بر سر آتش‌بس به توافق رسیدند.

https://irna.ir/xjKnHr

**مدودف: انصراف اوکراین از عضویت در ناتو برای صلح کافی نیست

دیمیتری مدودف رییس جمهوری سابق روسیه با بیان اینکه انصراف اوکراین از عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) حیاتی است اما برای ایجاد صلح کفایت نمی‌کند، گفت: مسکو تا رسیدن به اهدافش به عملیات نظامی در کی یف ادامه خواهد داد.

مدودف معاون شورای امنیت روسیه در مصاحبه با تلویزیون فرانسه درخصوص روند مذاکرات بین طرفین درگیری گفت: مذاکرات بستگی به اتفاقات پیش رو دارد و اینکه روسیه پیشتر برای ملاقات با ولودیمیر زلنسکی رییس جمهوری اوکراین اعلام آمادگی کرده است.

پیش از ماه فوریه گذشته مسکو تصریح کرده بود که عضویت اوکراین در ناتو غیر قابل قبول است. اگرچه ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه هم یکی از اهداف حمله به اوکراین را غیرنظامی کردن و نازی زدایی همسایه غربی خود اعلام کرده است. 

از سوی دیگر اوکراین و کشورهای غربی نیز این مساله را بهانه‌ای برای آغاز جنگ می‌دانند.

براساس این گزارش، روسیه و اوکراین پس از آغاز جنگ، چندین دور از مذاکرات را انجام دادند اما هیچ پیشرفتی در گفتگوهای آنها صورت نگرفت و چشم اندازهای اندکی برای از سرگیری این مذاکرات وجود دارد.

معاون شورای امنیت روسیه در این گفتگو همچنین درباره جنگ افزارهای آمریکایی مانند سامانه موشکی هیمارس که در اختیار اوکراین قرار گرفته، بیان کرد که این جنگ افزارها هنوز تهدید اساسی نبوده اما اگر آمریکا جنگ افزارهایی با قابلیت شلیک به اهداف در فواصل دورتر را ارسال کنند، این شرایط می‌تواند تغییر کند. وی در تشریح سخنان خود گفت که این نوع موشک برد ۷۰ کیلومتری دارد اما زمانیکه برد موشکی به ۳۰۰ الی ۴۰۰ کیلومتر برسد یک تهدید مستقیم برای فدراسیون روسیه خواهد بود. 

خبرگزاری تاس نیز در گزارشی به بازتاب سخنان رییس جمهوری سابق روسیه درباره ارسال گاز روسیه به اروپا پرداخت. بر اساس گزارش این رسانه، مدودف در گفتگو با شبکه خبر فرانسه عنوان کرده است که اگر غرب با محدودیت‌های خود به روسیه فشار وارد نیاورد، مسکو در قراردادهای با حجم بالا آماده عرضه گاز به اروپا است.

مدودف گفت: ما آماده عرضه گاز در حجم‌های بالا هستیم که تا الان امضا شده بود. هر چند این مساله بستگی به موضع کشورهای غربی و اروپایی دارد. اگر به ما فشار وارد شود، اگر پرداختی‌ها با ممانعت مواجه شود یا ارسال توربین‌های تعمیر شده یا شروع نورد استریم ۲ نادیده گرفته شود آنگاه احتمالا کشورهای غربی نباید انتظار عرضه با حجم بالا را نداشته باشند.

https://irna.ir/xjKnGp

**انتقاد تند سناتور آمریکایی از ترکیه

باب منندز رئیس کمیته روابط خارجی سنا که به یونان سفر کرده، تجاوز ترکیه را در مدیترانه شرقی به شدت مورد انتقاد قرار داد و آن را تهدیدی مداوم در این منطقه خواند.

«باب منندز» سناتور آمریکایی و رئیس کمیته روابط خارجی سنا روز گذشته در رویدادی در دانشگاه آتن، ترکیه را تهدیدی مداوم در مدیترانه شرقی دانست.

وی پس از دریافت دکترای افتخاری در اظهاراتی گفت: من انتظار دارم آمریکا، «رجب طیب اردوغان» را مسئول وضعیت کنونی بداند. وی سپس رئیس جمهوری ترکیه را متهم به تجاوز به کشورهای دیگر برای انحراف اذهان عمومی از شکست کنترل شرایط اقتصادی دانست که مردم ترکیه را در رنج و عذاب قرار داده است.  

منندز که از شخصیت های کلیدی حامی همکاری های نظامی آمریکا و یونان بشمار می رود، در ادامه افزود: ترکیه با وجود موقعیتی که در ناتو دارد، با پروازهای تنش زا در دریای اژه، حاکمیت یونان را در این منطقه به چالش می کشد. نقض حریم هوایی با هواپیماهای جنگنده رفتاری غیرقابل قبول است و این اقدامات از سوی یک عضو ناتو پذیرفته نیست.

وی همچنین ادامه حضور ترکیه را در شمال قبرس "لکه ای مخوف در تاریخ اروپا دانست که باید برطرف شود" و اردوغان را در جریان بازگشایی محدود "ورشا"، حومه تحت محاصره فاماگوستا، در سال گذشته گزافه گو خواند.  

رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا خاطرنشان کرد که موضع رئیس جمهوری ترکیه در این مراسم مشخص کرد که هرگز علاقه ای به یافتن راه حل ندارد.

وی همچنین ترکیه را به دلیل روابطش با روسیه مورد انتقاد قرار داد و دولت مسکو را متهم کرد که در پی راهی برای دسترسی امن نظامی به دریای مدیترانه با هدف تهدید جنوب اروپا است.

منندز سپس تاکید کرد: اما ما نباید چنین اجازه ای بدهیم.

این سناتور دموکرات در پایان خاطرنشان کرد که ما باید با همکاری یکدیگر این اطمینان را ایجاد کنیم تا «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه  بداند آمریکا و کشورهایی که به تمامیت ارضی و آزادی اهمیت می دهند در کنار یونان و متحدان ما خواهند بود.

ترکیه و یونان در حاکمیت جزایر و حق استخراج گاز به شدت با هم اختلاف دارند. این کشور در ماه‌های اخیر انتقادات بسیاری از استقرار نیروهای یونان در جزایر شرقی دریای اژه، نزدیک سواحل داشته است. این جزایر براساس "معاهده ۱۹۲۳ لوزان" و "معاهده ۱۹۴۷ پاریس" باید غیرنظامی باشند و هرگونه استقرار نیروی نظامی یا سلاح در این جزایر ممنوع است.

https://irna.ir/xjKnKh

**علی‌اف از استقرار نیروهای جمهوری آذربایجان در شهر لاچین خبر داد

رئیس‌جمهوری آذربایجان از استقرار نیروهای این کشور در شهر راهبردی لاچین خبر داد.

الهام علی اف طی توییتی عنوان کرد که ارتش جمهوری آذربایجان در شهر لاچین مستقر شده است. وی نوشت که جمهوری آذربایجان به شهر لاچین بازگشته و روستاهای "زابوخ" و "سوس" نیز تحت کنترل درآمده‌اند.

خبرگزاری آناتولی ترکیه گزارش داد که پس از جنگ قره‌باغ و امضای بیانیه سه جانبه میان جمهوری آذربایجان، ارمنستان و روسیه در ۱۰ نوامبر ۲۰۲۰، قرار شده بود شهر لاچین و روستاهای زابوخ و سوس در کریدور موسوم به لاچین که خاک قره باغ را به جمهوری ارمنستان متصل می سازد، تحت کنترل باکو درآیند.

بر اساس اعلامیه ۱۰ نوامبر ۲۰۲۰، جمهوری آذربایجان متعهد شد طی سه سال جاده جدیدی را در خارج از شهر لاچین بسازد که جمعیت ارمنی قره‌باغ از آن استفاده کنند. این جاده ۳۲ کیلومتری زودتر از موعد مقرر تکمیل شد و ارامنه ساکن قره‌باغ می‌توانند از آن استفاده کنند. نیروهای حافظ صلح روسی نیز پست‌های بازرسی خود را از مسیر قدیم لاچین به جاده جدید منتقل خواهند کرد.

https://irna.ir/xjKnKk

**افزایش «زن‌کشی» در فرانسه؛ سال گذشته ۱۲۲ زن قربانی خشونت خانوادگی شدند

ثبت آمار کشته شدن ۱۲۲ زن در فرانسه در سال ۲۰۲۱ میلادی، از افزایش ۲۰ درصدی این پدیده ناخوشایند در تنها یک سال خبر می‌دهد.

وزارت کشور فرانسه اعلام کرد که ۱۲۲ زن در سال ۲۰۲۱ در خشونت‌های خانگی به دست همسر یا همسر سابق خود کشته شده اند. این آمار در کنار آمار سال گذشته (۱۰۲ قربانی در سال ۲۰۲۰) افزایش ۲۰ درصدی را نشان می‌دهد.

هرچند که زنان تنها قربانیان درگیری زوجین نیستند، اما با اختلاف بالایی بیش از مردان قربانی این دست خشونت‌ها می شوند. بر پایه آمار، ۸۵ درصد قربانیان خشونت های خانگی و خانوادگی را زنان تشکیل می‌دادند. به این ترتیب در کنار ۱۲۲ زن آمار سال ۲۰۲۱، ۲۱ مرد نیز قربانی این نوع خشونت شدند. از سال ۲۰۰۶ تا سال ۲۰۲۰ زنان، ۸۵ درصد از قربانیان این درگیری ها را تشکیل می دادند.

در سال ۲۰۱۹ میلادی آمار زن کشی ۱۴۶ نفر در فرانسه اعلام شد که در سال ۲۰۲۰ به ۱۰۲ نفر کاهش یافت اما دوباره در سال ۲۰۲۱ به شکل قابل توجهی افزایش یافته است. این آمار در کنار آمار تازه سال ۲۰۲۱ سبب شده تا وزارت کشور فرانسه، افزایش آمار را به افزایش قابل توجه خشونت‌های خانگی و درگیری زوجین در دوران همه‌گیری مرتبط بداند.

ایزابل روم (Isabelle Rome) وزیر مشاور برابری جنسیتی این آمار را شوکه کننده خواند و به خبرگزاری فرانسه گفت: با وجود تلاش‌های دولت در پنج سال گذشته، سطح جنایت زن‌کشی همچنان بسیار بالاست.

آمار نشان می دهد: در میان قربانیان زن، نزدیک به یک نفر از هر سه زن (۳۲%) قبلاً مورد خشونت قرار گرفته بودند و ۶۴% آنها این خشونت را به پلیس گزارش کرده بودند. از این تعداد ۸۴ درصد شکایت کرده بودند.

فرانسوآز بریه (Françoise Brié) مدیرکل فدراسیون همبستگی ملی زنان (FNSF)  که خدمات پذیرش تلفنی ۳۹۱۹ را برای زنان قربانی خشونت مدیریت می کند، معتقد است: این داده‌های وحشتناک خود بیانگر راه‌های احتمالی ارزیابی مساله است.

به گفته وی، وقتی زنی خشونت را اعلام می‌کند ارزیابی بهتر خطری که او را تهدید می کند یک ضرورت است.

ارنستین رونه (Ernestine Ronai) رئیس اداره نظارت بر خشونت علیه زنان در سِن سَن دنی (Seine-Saint-Denis)، همچنین اظهار تاسف کرد که اقدامات حفاظتی برای زنان اعمال نشده است.

وی خاطرنشان کرد: در آماری «مضحک» تنها سه زن قربانی از ۱۲۲ نفر از اقدامات حمایتی قضایی بهره مند شده اند، که لازم است تعداد این احکام ۱۰ برابر افزایش یابد.

این گزارش حاکی است: همانند سال های گذشته، مشاجره ها (۳۱ مورد)، پذیرفته نشدن جدایی (۲۷ مورد) مهمترین عوامل درگیری بوده و پس از آن حسادت (۲۵ مورد) و بیماری قربانی (۲۱ مورد) دلایل بعدی هستند.

در یک سوم از مرگ‌های مرتبط با خشونت خانگی و صرف نظر از جنسیت، مجرم از سلاح سرد استفاده کرده است: ۳۷ مرد و ۱۳ زن. در ۴۶ مورد نیز سلاح گرم و تقریبا در همه موارد توسط مردان بکار رفته است.

آمار وزارت کشور همچنین نشان می دهد که در ۴۳ درصد موارد خشونت خانگی ضارب نیز خودکشی کرده و یا به آن اقدام کرده است. در سال ۲۰۲۱، ۴۶ مورد خودکشی و ۱۵ مورد تلاش برای این کار توسط قاتل ثبت شده که بیشتر این موارد مربوط به مردان بوده است.

این آمار رسمی در حالی اعلام شده است که از ابتدای سال ۲۰۲۲ میلادی نیز موارد سریالی زن‌کشی در فرانسه خبرساز شده بود.

جمعیت «همه ما» شمار زن‌کشی‌های امسال را تا ۲۱ اوت (۳۰ مرداد) و در ۸ ماه از سال ۸۵ مورد شمارش کرده است.

https://irna.ir/xjKnK۴

**عضو انصارالله: یمن همه توطئه های استعماری را پشت سر گذاشته است

عضو دفتر سیاسی انصارلله یمن گفت: نگرانی رژیم صهیونیستی از افزایش توان نظامی یمن نشان می دهد که کشور ما همه توطئه های استعماری را پشت سر گذاشته است.

به گزارش امروز (شنبه) خبرگزاری یمن "علی القحوم"، در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: امارات و عربستان به عنوان دست نشانده های آمریکا و اسراییل باید با درک درست از واقعیت جاری و متغیرهای منطقه، بدانند که تلاش هایشان برای تقسیم، غارت و برباد دادن منابع خدادادی یمن ناکام خواهد ماند.

یک‌ مقام بلندپایه رژیم صهیونیستی چهارشنبه گذشته در گفت و گو با خبرنگار "آی ۲۴" نیوز اذعان کرده بود که امکان حمله به إسرائیل توسط انصارالله وجود دارد که این کار با هماهنگی میان این گروه یمنی و حزب‌الله انجام خواهد گرفت.

عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گسترده‌ای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.

برخلاف انتظار سعودی‌ها، حملات آنها به سپر محکم مقاومت ملت یمن برخورد کرد و بعد از هفت سال پایداری و ضربات دردناک یمنی‌ها به عمق اراضی عربستان، به ویژه تاسیسات آرامکو، ریاض به ناچار تن به آتش بس به امید خروج از باتلاق جنگ یمن داد.

https://irna.ir/xjKnJS

**اشرف غنی: به افغانستانِ تحت کنترل طالبان برنمی‌گردم

رئیس جمهوری سابق فراری افغانستان گفت حاضر نیست به افغانستان تحت کنترل طالبان برگردد چراکه این کشور به میدان جنگ‌های نیابتی قدرت‌های بزرگ مبدل شده بود.

«محمداشرف غنی» رئیس‌جمهوری پیشین افغانستان در مصاحبه با شبکه پی‌بی‌اس گفت  حاضر نیست به "افغانستان تحت کنترل طالبان" بازگردد.

به‌گفته وی تا "تمام حقوق اساسی و بشری افغان‌ها، زنان و دختران تامین نشود" به افغانستان تحت کنترل طالبان باز نخواهد گشت.

وی در ادامه افزود آرزو دارد به افغانستانی برگردد که شهروندانش حس تعلق به آن داشته باشند و ظلم طالبان بر مردم، باعث شکل‌گیری مقاومت علیه این گروه می‌شود.

محمد اشرف غنی در حالی این اظهارات را مطرح می‌کند که یک سال پیش طالبان بیشتر ولایت‌های افغانستان از جمله کابل، پایتخت این کشور  را بدون هیچ درگیری تصرف کردند.

این در حالی‌ست که مقام‌های امریکایی گفتند اشرف غنی تعهد داده بود با طالبان بجنگد و آنان انتظار نداشتند که او کشور را ترک کند.

باوجود این رئیس جمهوری پیشین افغانستان گفت: "آمریکایی ها سیستم اطمینان‌دهی نادرستی داشتند. به ما اطمینان داده شد که آتش‌بس خواهد شد و گفتگوهای سیاسی درباره دولت آینده بخش جدا ناپذیر این توافق‌نامه خواهد بود، اما چنین اتفاقی نیفتاد. "

وی درباره  ۵  میلیون دلار  باقی مانده در کاخ ریاست جمهوری پس از خروج‌اش اظهار بی‌اطلاعی کرد، اما گفت که دارایی‌های شخصی‌اش که هنگام خروج از افغانستان در کابل باقی مانده بود، غارت شده‌ است.

وی همچنین تاکید کرد:  "در سال ۲۰۱۴ من در مورد دارایی‌های خود  شفاف‌سازی کرده بودم، نمی‌دانم که چه مقدار از آن  ۵ میلیون دلار آن‌جا باقی ماند، اما دارایی شخصی من غارت شد، من هیچ چیز با خود از کشور خارج نکردم. "

پیش از این بازرس ویژه آمریکا در بازسازی افغانستان، "سیگار"، اعلام کرده بود پس از خروج اشرف غنی از افغانستان ۵ میلیون دلار در کاخ ریاست جمهوری باقی مانده  که هنوز سرنوشت آن نامشخص است.

تاکنون مقامات دولت حاکم طالبان در خصوص اظهارات اشرف غنی اظهارنظری نکردند.  

اوایل ماه اوت سال گذشته میلادی "طالبان" حملات خود علیه نیروهای دولتی افغانستان را افزایش داد. سپس ۱۵ اوت سال گذشته نیروهای "طالبان" وارد کابل شدند و کنترل کاخ ریاست جمهوری را به دست گرفتند.

پس از آن گزارش شد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان از کشور فرار کرد. بامداد ۱۵ اوت سال گذشته «محمد نعیم» سخنگوی دفتر سیاسی "طالبان" اعلام کرد که جنگ در افغانستان به پایان رسیده است و شکل حکومت آینده افغانستان به زودی مشخص خواهد شد.

بدین ترتیب سال گذشته "طالبان" فهرست اعضای دولت جدید افغانستان را اعلام کرد؛ «ملا محمدحسن آخوند» به عنوان سرپرست نخست‌وزیری و «ملا عبدالغنی برادر» و «عبدالسلام حنفی» به عنوان معاونان نخست وزیر انتخاب شدند.

https://irna.ir/xjKnJF

**واکنش آرژانتین به مداخله قضایی آمریکا در این کشور

«سانتیاگو کافیِرو» وزیر امور خارجه آرژانتین در واکنش به درخواست سناتور آمریکایی مبنی بر تحریم «کریستینا فرناندز دِ کرشنر» معاون ریاست جمهوری، نقش آمریکا در پیگرد قضایی علیه وی را محکوم کرد و دلیل این تعقیب قضایی را منافعی خارج از این کشور آمریکای جنوبی دانست.

وزیر امور خارجه آرژانتین با انتشار پیامی در صفحه توییترش، اقدام «تد کروز» سناتور آمریکایی مبنی بر درخواست اعمال تحریم علیه کرشنر به اتهام اخلال در «امنیت ملی آمریکا» را محکوم کرد. تد کروز در نامه‌ای رسمی به «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا، اعمال تحریم علیه معاون ریاست جمهوری آرژانتین را خواستار شده است.

سانتیاگو کافیِرو در این پیام توییتری، تصاویری از پیام تد کروز و حمایت «ادواردو بولسونارو» فرزند رئیس‌جمهوری برزیل از درخواست این سناتور آمریکایی را به اشتراک گذاشت.

وی اطمینان داد: پیگیری قضایی کریستینا کرشنر به دلیل منافع ایدئولوژیکی انجام می‌شود که منشا آن‌ها خارج از آرژانتین است.

«دیه‌گو لوسیانی» و «سرخیو مورو» دادستان‌های فدرال آرژانتین، کریستینا فرناندز را به کلاهبرداری و دست داشتن در طرح منحرف سازی منابع دولتی در دوران ریاست جمهوری ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۵ متهم کرده‌اند. ۱۲ سال زندان و محکومیت مادام‌العمر از تصدی منصب‌های دولتی از جمله مجازات‌هایی است که دادستان‌های آرژانتینی خواستار آن شده‌اند.

با اعلام این خبر، نمایندگان احزاب، اتحادیه‌ها، سیاستمداران و سازمان‌های اجتماعی، حمایت خود را از فرناندز اعلام کرده و روند قانونی علیه او را محکوم کردند.

«آلبرتو فرناندز» رئیس‌جمهوری آرژانتین با «غیر قابل توجیه» خواندن پیگرد قضایی علیه کریستینا، نامه‌ای را در شبکه‌های اجتماعی خود منتشر کرد که روسای جمهوری کلمبیا، بولیوی و مکزیک با امضای آن بر حمایت خود از معاون ریاست جمهوری این کشور تاکید کردند.  

به نوشته تله‌سور، در آمریکای لاتین و کارائیب، تعقیب رسانه ای و قضایی با شواهد ساختگی و محکومیت های ناعادلانه علیه رهبران دولت های مردمی به یک هنجار تبدیل شده است. آمریکا به دستاوردهای سیاسی که می‌توان از طریق این مجامع به دست آورد، پی برده و دوره‌های آموزشی برای تربیت دادستان‌ها و قضات آغاز کرده است. اقدام و رای قاضی برزیلی علیه «لولا داسیلوا» رئیس‌جمهور پیشین برزیل از جمله آزار و اذیت‌های رهبران از طریق قضات است که پای داسیلوا را به زندان باز کرد.

https://irna.ir/xjKnJw

**سفیر چین: آمریکا دارایی‌های مردم افغانستان را سرقت کرده است

سفیر چین در کابل با انتقاد از تحریم‌ و فشارهای اقتصادی آمریکا علیه افغانستان، مسدود کردن ذخایر مالی کشور را دزدی آشکار واشنگتن از سرمایه ملی مردم افغانستان دانست.

سفیر چین در کابل گفت آمریکا در راستای منافع خود اوضاع در افغانستان را بی‌ثبات می‌کند.

«وانگ یو» در یک نشست خبری در سفارت چین در کابل تاکید کرد که آمریکا در مبارزه با تروریسم برخورد دوگانه داشته است و به بهانه مبارزه با این گروه‌ها حاکمیت ملی کشورها را نقض می‌کند.

سفیر چین افزود: «آمریکا در مبارزه با گروه‌های تروریستی رفتار دوگانه دارد. از استقلال افغانستان و حاکمیت ملی این کشور چشم پوشی می‌کند و به خواست خود در قلمرو هوایی افغانستان هواپیمای بدون سرنشین را می‌فرستد».

سفیر چین همچنین مسدود ماندن دارایی‌های بانک مرکزی افغانستان از سوی آمریکا را دزدی آشکار از سرمایه ملی مردم افغانستان دانست و تاکید کرد که فشارها و تحریم‌های اقتصادی مردم افغانستان را با مشکلات زیادی مواجه کرده است.

وی گفت: «آمریکا برای مردم افغانستان مشکلات زیادی ایجاد کرده است. پس از خارج کردن نیروهایش از افغانستان دیگر هیچ توجهی به مردم این کشور نکرده است. آمریکا همچنان تحریم‌های اقتصادی را بیشتر کرده و دارایی‌های افغانستان را مسدود و دزدی کرده است.»

پیش از این جو بایدن در فرمانی بخش از دارایی‌های افغانستان را به بستگان قربانیان یازده سپتامبر اختصاص داد که با واکنش‌های در داخل و بیرون از کشور روبه‌رو شده است.

بستگان حادثه یازده سپتامبر از بایدن خواستند تا از تصمیم خود برای اختصاص دادن مقداری از دارایی های مسدود شده افغانستان به آنان منصرف شود زیرا این پول متعلق به مردم افغانستان است.

در نامه بستگان حمله یازده سپتامبر آمده است: ما از شما می‌خواهیم که از صلاحیت اجرایی خود استفاده کنید و فرمان اخیر تان را تغییر دهید و به یک رویکرد قانونی و اخلاقی مبنی بر این که هفت میلیارد دلار ذخایر ارزی بانک مرکزی افغانستان که مربوط به مردم افغانستان می‌شود، متعهد باشید.

دیپلمات ارشد چین در کابل از گسترش روابط دیپلماتیک میان افغانستان و چین استقبال کرد و گفت که روابط میان کابل و پکن در آینده عمیق و عمیق‌تر خواهد شد. وانگ یو بر تقویت همکاری‌های اقتصادی با افغانستان تاکید کرد.

وی افزود: «در یک سال گذشته در حال توسعه دوستی و روابط همسایگی بودیم. وزیران خارجه دو کشور ۴ بار با هم دیدار نمودند. وزیر امور خارجه چین در ماه مارس به افغانستان سفر کرد و  وزیرخارجه افغانستان نیز در همان ماهبه چین رفت. تعامل ما با طرف افغانستان عادی است و کارمندان افغان در سفارتشان در چین نیز حضور دارند. ما همچنین برنامه‌های همکاری در زمینه‌های دیگر مانند بخش معدن و بخش انرژی داریم. روابط چین و افغانستان در آینده عمیق و عمیق‌تر می‌شود.»

سفیر چین همچنین موقعیت جغرافیایی افغانستان در تجارت و ترانزیت میان کشورهای منطقه را مهم خواند و تاکید کرد که در تلاش است با همکاری کشورهای آسیای میانه از این موقعیت جغرافیایی افغانستان استفاده موثر صورت بگیرد.

پس از روی کار آمدن دولت موقت طالبان و حمله هوایی آمریکا در کابل، این نخستین بار است که سفیر چین در کابل نشست خبری برگزار می‌کند و سیاست کشورش را در قبال افغانستان و مداخلات آمریکا را به روشنی بیان می‌کند.

https://irna.ir/xjKnKG

**تهدید سلامت رنگین پوستان آمریکا با تبعیض در ارائه واکسن

درحالیکه دولت جو بایدن رییس جمهوری آمریکا اعلام کرده مقدار کافی واکسن آبله میمون در دسترس است اما مقام های بهداشتی این کشور گفته اند که واکسن به افراد آسیب پذیر که اغلب در میان سیاه پوستان هستند، تزریق نمی‌شود.

شبکه آمریکایی ای‌ بی‌ سی نیوز با استناد به آمار مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌ها گزارش داد که فقط حدود ۱۰ درصد از واکسن های آبله میمون در اختیار افراد سیاهپوست قرار می‌گیرد درحالیکه این قشر یک سوم مبتلایان را تشکیل می‌دهند.

بر اساس این گزارش، آمار جدید ۱۷ ایالت و دو شهر جزئیات بسیار جامعی از کسانی نشان می‌دهد که دو دوز از این واکسن را دریافت کرده اند. چنین نابرابری‌هایی پیشتر در چندین ایالت و شهر گزارش شده است.

ایوان لابوردز مدیر آموزش بهداشت جهانی در یک مرکز بهداشتی در نیواورلئان، گفت: این شکاف بازتابی از نابرابری است که در طول همه‌گیری کرونا نیز مشاهده شد. زمانی که گروه‌های نژادی خاص سهم زیادی از موارد ابتلا را داشتند اما بخش کوچک‌تری از این افراد در ابتدا واکسن دریافت می‌کردند. 

وی با نگرانی از اینکه این مساله در مورد واکسن آبله میمون نیز فراگیر شود، افزود: اگر دقت نکنیم، همین مساله درباره آبله میمون خواهد افتاد. 

کیتلین ریورز کارشناس دانشگاه جان هاپکینز ابراز داشت اطلاعات در دسترس نشان می‌دهد که مردان سیاهپوست سهم فزاینده‌ای را در میان موارد ابتلا به آبله میمون دارند. 

دولت بایدن روز جمعه اعلام کرد که مقدار کافی واکسن آبله میمون برای ارائه اولین دوز به گروه‌هایی که بالاترین خطر ابتلا را دارند، وارد شده است. اما بر اساس اطلاعات به دست آمده، حدود نیمی از دریافت کنندگان واکسن سفید پوست، تقریبا ۲۵ درصد اسپانیایی زبان و سهم آسیایی‌ها و سیاهپوستان نیز هر کدام ۱۰ درصد بود.  

تبعیض نژادی در سطح ملی بازتاب دهنده آمارها در جورجیا، کارولینای شمالی، شهر نیویورک و واشنگتن دی سی است که در این ۴ ناحیه مردان سیاهپوست بیشترین مورد ابتلا را تشکیل می‌دهند اما سهم پایینی از دریافت واکسن دارند.

به نوشته شبکه ‌ای‌بی‌سی نیوز، ایالات متحده آمریکا با بیش از ۱۶ هزار مورد ابتلا به آبله میمون، بیشترین موارد ابتلا در جهان را دارد.

https://irna.ir/xjKnJX

**تهدید به بمب‌گذاری در یک دانشگاه واشنگتن

رییس دانشگاه «هوراد» در واشنگتن -یکی از دانشگاه‌های تاریخی مربوط به سیاه‌پوستان در آمریکا (HBCU)- از دومین تهدید به بمب‌گذاری در این دانشگاه تنها در مدت ۴۸ ساعت خبر داد.

«وین فردریک» رییس دانشگاه «هوارد» در نامه‌ای با «تروریستی» خواندن این تهدیدها اعلام کرد: این هشتمین بار در سال جاری است که این دانشگاه تهدید به بمب‌گذاری می‌شود.

وی با انتقاد از اینکه در طول ۴۸ ساعت، دانشجویان برای دومین مجبور شدند خوابگاه‌هایشان را تخلیه کنند، اظهار داشت: باید از این گونه اتفاقات جلوگیری‌ شود.

بر اساس این گزارش، این آخرین تهدید از سری تهدیدهایی است که دانشگاه‌ها و کالج‌های تاریخی مربوط سیاه‌پوستان آمریکایی (HBCU) را در این کشور هدف قرار داده‌ است. نمایندگانی از دانشگاه‌های هوارد، خاویر و دانشگاه ایالتی جکسون در ماه مارس (فروردین ماه) در رابطه با تهدیدهای بمب گذاری در کمیته نظارت و اصلاحات مجلس نمایندگان آمریکا شهادت دادند.

به گزارش ان‌بی‌سی نیوز، تاکنون در این رابطه فردی دستگیر نشده‌است.

https://irna.ir/xjKnJD

**نگرانی اسرائیل از تاثیر منفی توافق هسته ای احتمالی با ایران بر توافقات سازش

رسانه های رژیم صهیونیستی گزارش دادند که محافل امنیتی این رژیم نگران تاثیرگذاری منفی توافق هسته ای احتمالی با ایران بر توافقنامه های سازش تل آویو با برخی دولت های عربی هستند.

رسانه های رژیم صهیونیستی نوشتند که این رژیم نگران است که توافق هسته ای احتمالی با ایران بر توافقنامه های سازش تل آویو با برخی دولت  عربی موسوم به "توافقنامه های ابراهیم" تاثیر منفی بگذارد.

وبگاه صهیونیستی "مکور ریشون" به نقل از "مائیر بن شابات" رئیس پیشین شورای امنیت رژیم صهیونیستی نوشت که یکی از پیامدهای منفی امضای توافق هسته ای میان ایران و قدرت های بزرگ این است که توافقات عادی سازی روابط با دولتهای عربی را در معرض خطر قرار می دهد و این توافق مانعی در برابر تقویت روابط با دولتهای عربی و ادامه توافقات سازش احتمالی با دولتهای دیگر عرب خواهد بود.

بن شابات در ادامه با اشاره به تصمیم امارات مبنی بر بازگشت سفیرش به تهران بعد از چند سال قطع روابط گفت: این امر یک نقطه تحول است که امکان نزدیک شدن روابط ایران با کشورهای خلیج فارس را به همراه دارد؛ به ویژه اینکه جایگاه و نفوذ ایران بعد از توافق هسته ای احتمالی افزایش خواهد یافت.

وی گفت که سلطان نشین عمان نیز اجازه نداد که شرکت های هواپیمایی "اسرائیلی" از حریم هوایی آن ها استفاده کنند و این دلیل دیگری بر این امر است.

بر اساس این گزارش، مقامات رژیم صهیونیستی پیش از این چند بار نسبت به امضای یک توافق هسته ای احتمالی با ایران ابراز نگرانی کرده بودند.

رسانه‌های رژیم صهیونیستی اخیرا اعلام کردند که دولت بایدن در حوزه تصمیم گیری درباره پرونده توافق هسته ای با ایران، "وقعی" به نظرات رژیم صهیونیستی نمی نهد.

یانون مگال روزنامه نگار اسراییلی در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: یائیر لاپید از جو بایدن، درخواست مکالمه با رئیس جمهور آمریکا را کرده ولی به وی گفته شده که رئیس جمهور در تعطیلات به سر می برد.

مگال افزود که بنی گانتس وزیر جنگ رژیم صهیونیستی هم شتابان به واشنگتن پرواز کرد اما آمریکا پاسخ ایران (در مورد توافق هسته‌ای) را پیش از سفر او  داده بود. به طور خلاصه، این یعنی اینکه بایدن کابینه رژیم صهیونیستی را اساسا به حساب نمی آورد.

https://irna.ir/xjKnK۹

**قبض گاز و برق انگلیسی ها دو برابر می شود

سونامی گرانی پس از کشورهای قاره اروپا، اکنون انگلستان را نشانه رفته و پیش بینی می شود که از اوایل پاییز امسال بهای گاز و برق دو برابر شود.

روزنامه نیویورک تایمز از مسئولان انگلیسی اعلام کرد که از اکتبر (اوایل مهر) امسال بهای برق و گاز مصرفی خانوارهای این کشور تقریباً دو برابر خواهد شد.

بر این اساس، هر خانوار انگلیسی بابت مصرف سالانه گاز و برق ۳ هزار و ۵۴۹ پوند خواهد پرداخت. این هزینه تاکنون یک هزار و ۹۷۱ پوند بوده است.

خبرگزاری رویترز نیز پیش بینی کرد که گرانی انرژی به برخی از افراد آسیب پذیر جامعه انگلیس صدمات جبران ناپذیری وارد و زندگی آنان را با خطر روبرو کرده است.

به نوشته رویترز، ۵ هزار انگلیسی مبتلا به نارسایی کلیوی برای تصفیه خون به دستگاه های دیالیز خانگی وابسته بوده و ماهیانه ۲۰۰ پوند بابت ۲۰ ساعت مصرف برق این دستگاه ها هزینه می کنند. در صورت قطعیت گرانی برق، برخی از این بیماران به ناچار روانه بخش دیالیز بیمارستان ها خواهند شد که این اماکن درمانی تنها ۱۲ ساعت در هفته اقدام به دیالیز می کنند و در نتیجه امید به زندگی این بیماران کاهش خواهد یافت.

پیامدهای کاهش صادرات گاز روسیه به اروپا موجب افزایش هزینه ها به خصوص در بخش انرژی قاره سبز شده و کشورهایی که بیش از دیگران به منابع روسیه وابسته بودند بیشترین ضربه را از ناحیه کاهش صادرات گاز این کشور متحمل شده اند.

در انگلیس ۴۰ درصد گاز صرف تولید برق می شود ولی تاثیر آن بر هزینه برق نامتناسب است. در ماه آوریل (اوایل بهار) نیز گرانی ۵۴ درصدی برق، ۲۴ میلیون خانوار انگلیسی را تحت تاثیر قرار داد.

بر خلاف آلمان و برخی دیگر از کشورهای اروپایی، انگلیس وابستگی بسیار کمتری به گاز روسیه دارد ولی ساختار بازار انرژی آن به نحوی است که به شدت به تغییرات بهای جهانی گاز طبیعی حساس است.

https://irna.ir/xjKnMy

**اعتصاب پاکبانان اسکاتلند در ادامه اعتراض‌ها به دستمزد در بریتانیا

همزمان با اعتصاب بسیاری از کارکنان صنعت‌های مختلف در انگلیس بر سر ناکافی بودن دستمزد، پاکبان‌های اسکاتلند بیش از یک‌هفته است که دست به اعتصاب زده‌اند و خیابان‌ها در مناطق مختلف این کشور مملو از زباله و بوی ناخوشایند ناشی از آن شده‌ است.

به رغم شکل‌گیری گفت‌وگوها میان مقام‌های محلی و رهبران اتحادیه صنفی،‌ قرار است اعتصاب «زباله» در «ادینبورو» که ۱۸ اوت (۲۷ مرداد) آغاز شد تا روز سه‌شنبه ادامه پیدا کند.

بر این اساس،‌ اعتصاب‌های مشابهی در ده‌ها منطقه از جمله شهرهای بزرگی مانند ابردین و همچنین گلاسکو، بزرگترین شهر اسکاتلند، آغاز شده است. 

یک کاربر توییتر با انتشار تصاویری از زباله‌هایی که خیابان‌های ادینبورو را فراگرفته، نوشت: این اعتراض‌ها با جشنواره سالانه هنری «فرینج» در ادینبورو که هزاران گردشگر را به این شهر جذب می‌کند، همزمان شده‌است و تصویر زشتی از این شهر دیدنی به جا می‌گذارد.

اتحادیه صنفی معترضان این هفته اعلام کرد: پس از رد پیشنهاد افزایش ۵ درصدی دستمزدها، یک ارگان دولتی محلی تصریح کرد که بودجه بیشتری به این موضوع تخصیص داده نخواهد شد.

اعتصاب‌های کارگران به دستمزد در سراسر انگلیس در پی تورم فزاینده در این کشور و بحران اقتصادی ناشی از آن، شکل گرفته‌ است.

بیش از یکصدو پانزده‌هزار کارگر اداره پست شرکت «رویال مِیل» نیز از دیروز دست به اعتصابی چهار روزه زده‌اند.

شهروندان بریتانیا به علت ناهماهنگی دستمزدها با تورم، با بدترین و شدیدترین بحران هزینه زندگی در چندین ۱۰ سال گذشته روبه رو شده اند.

تازه ترین آمارها نرخ تورم این کشور را ۱۰.۱ درصد نشان می‌دهد که بالاترین سطح در ۴۰ سال اخیر به شمار می‌رود.

هفته گذشته نیز پیوستن شماری از کارگران حمل و نقل همگانی انگلیس به اعتصاب در بزرگ ترین بندر کانتینری این کشور، فعالیت‌های اقتصادی در انگلیس را مختل کرد.

پیش آن نیز شبکه حمل و نقل همگانی لندن با اعتصاب کارکنان مترو و اتوبوس‌ها برای چندمین بار برای درخواست افزایش دستمزدها و بهبود شرایط کاری، به مدت یه روز متوقف شد.

گفته می‌شود کارکنان دیگر بخش‌های صنایع انگلیس شامل کارکنان بندرها و فرودگاه‌ها همچنین وکیلان، آموزگاران، پرستاران و آتش نشانان نیز در سال جاری قصد اعتصاب یا اقدام صنفی دارند.

https://irna.ir/xjKnL۹

**رئیس بانک مرکزی آمریکا: شهروندان برای مقابله با تورم، باید تاوان بپردازند

درحالی که کارشناسان اقتصادی در آمریکا، امکان ورود به یک رکود اقتصادی را برای اقتصاد این کشور پیش بینی می کنند، «جروم پاول» رئیس بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) هشدار داد برای مقابله با تورم، شهروندان آمریکایی ناگزیر به پرداخت تاوان آن هستند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس با انتشار این خبر افزود: رئیس بانک مرکزی آمریکا هشدار داد برای مقابله با تورم بوجود آمده در این کشور، قصد افزایش شدید نرخ بهره را دارد و افزود که این امور موجب می شود تا آمریکایی ها با اقتصادی ضعیف و از دست دادن شغل مواجه شوند.

بنابراین گزارش پاول که روز گذشته (جمعه ۴ شهریورماه ۱۴۰۱) در همایش سالانه اقتصادی در ایالت وایومینگ شرکت کرده بود، گفت: اینها هزینه ناگوار کاهش تورم در آمریکا است، اما ناکامی در بازگرداندن ثبات قیمت به معنای مشکل و دردی بزرگتر خواهد بود.

این رسانه آمریکایی درادامه گزارش داد: ادامه افزایش نرخ کالاها بسیاری از شهروندان آمریکایی را با مشکلات اقتصادی مواجه ساخته است، عدم مهار تورم در آمریکا همچنین به یک  خطر سیاسی را برای جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا و حزب دموکرات بدل شده ، چراکه تصویب بسته حمایت مالی به ارزش ۱.۹ تریلیون دلار خود باعث افزایش هرچه بیشتر تورم در آمریکا شد.

بنابراین گزارش بازارهای بورس نیویوک روز گذشته (جمعه) نسبت به ادامه تورم و هشدار رئیس بانک مرکزی واکنش منفی نشان داده و  شاخص بورس  «داو جونز» (Daw Jones) با سه درصد کاهش  سقوط کرد که نسبت به سه ماه گذشته بی سابقه بود.

درهمین حال دولت فدرال  آمریکا پنجشنبه گذشته (۳ شهریورماه ۱۴۰۱)  اعلام کرد که نرخ رشد سالانه  اقتصادی  در دوره زمانی ماه های آوریل تا ژوئن (فروردین تا تیرماه ) به میزان ۰.۶ (شش دهم ) درصد کاهش یافته است.

بنابراین گزارش رئیس بانک مرکزی آمریکا دراین همایش مدعی شد که وی قادر به مهندسی پیامدهای مخاطره آمیز سیاست ها اقتصادی این بانک در مقابله با تورم بوده و گفت: روند اقتصاد را به اندازه ای کُند کنید تا از  فشارهای تورمی بکاهد اما نه به آن میزان که باعث رکود شود.

آسوشیتدپرس افزود: بسیاری در وال استریت پیش بینی می کنند که اقتصاد آمریکا اواخر سال جاری میلادی و یا اوایل سال آتی میلادی دچار رکود شود.

«جروم پاول» رئیس بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) ماه گذشته در یک نشست خبری مدعی شد که برای مهار تورم بدون حرکت در مسیر رکود اقتصادی همچنان امید باقی است. با این وجود، وی اذعان داشت که این امید پس از آنکه بانک مرکزی آمریکا در راستای جلوگیری از رشد تورم، نرخ بهره را افزایش داد، کمرنگ‌تر شده‌است.

تورم در آمریکا امسال به بالاترین نرخ در چند دهه گذشته رسید و حتی رکورد سال ۱۹۸۲ را شکست.

https://irna.ir/xjKnND

**انهدام هوایی لانه تروریستهای داعش در الانبار عراق

ستاد اطلاع رسانی امنیتی عراق از انهدام یک مقر گروهگ های تروریستی داعش در حمله هوایی ارتش این کشور در استان الانبار خبر داد.

ستاد اطلاع رسانی امنیتی عراق اعلام کرد که جنگنده های اف ۱۶ ارتش عراق یک مقر مهم عناصر داعش در نزدیک دشت ابوموقانیر در حیطه ماموریت فرماندهی عملیات الجزیره در استان الانبار را منهدم کرده و عناصر داخل آن را به هلاکت رساندند.

با وجود شکست داعش در عراق همچنان بقایای این گروه تروریستی در بخش‌هایی از بغداد، پایتخت و استان‌های دیاله، نینوا، صلاح الدین، کرکوک و الانبار هر از گاهی با استفاده از اصل غافلگیری دست به تحرک و انجام عملیات‌های تروریستی کور علیه شهروندان و نظامیان عراقی می‌زنند.

در مقابل، نیروهای نظامی و امنیتی عراق هنوز برای پاکسازی کامل این مناطق از وجود عناصر تروریستی تلاش می‌کنند.

https://irna.ir/xjKnQV

**هیل: سندرز بالاترین میزان محبوبیت را در میان رای‌دهندگان آمریکایی دارد

پایگاه خبری کنگره آمریکا با انتشار نتایج یک نظرسنجی، نوشت: نتایج حاصل از نظرسنجی جدید نشان می دهد که برنی سندرز سناتور مستقل از ایالت ورمونت آمریکا در فهرستی از ۲۳ نامزد احتمالی ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴، از بالاترین میزان محبوبیت در بین رای دهندگان برخوردار است.

در گزارش تارنمای هیل آمده است: نظرسنجی «یو اس ای تودی» و موسسه اپسوس نشان می دهد که ۴۶ درصد از رای دهندگان شرکت کننده در این نظرسنجی دستکم دیدگاه مثبتی نسبت به سندرز دارند و ۴۱ درصد گفته اند نظر آنها نسبت به این سناتور منفی است.

نتایج این نظرسنجی بیانگر آن است که جو بایدن رئیس جمهوری کنونی آمریکا از نظر میزان محبوبیت نزد رای دهندگان این کشور با کسب ۴۳ درصد نظر موافق مردم، در رتبه دوم قرار دارد.

با این حال میزان عدم مقبولیت او بسیار بالاتر از سندرز است به طوری که ۵۲ درصد آمریکایی های شرکت کننده در این نظرسنجی گفتند نگاه مثبتی به بایدن ندارند.

دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا نیز در سطح مشابه بایدن از فقدان مقبولیت از نظر آمریکایی ها مواجه است.

کامالا هریس معاون بایدن و مایک پنس معاون رئیس جمهوری سابق آمریکا نیز از نظر میزان محبوبیت با کسب ۴۰ درصد آرای پاسخ دهندگان در رتبه های سوم و چهارم در بین نامزدهای احتمالی قرار گرفتند.  

در میان دموکرات‌ها، بایدن بالاترین امتیاز را از نظر میزان محبوبیت کسب کرد و ۸۲ درصد از رای‌دهندگان دموکرات دیدگاه مثبتی نسبت به رئیس‌جمهور فعلی داشتند و تنها ۱۱ درصد از جمهوری خواهان دیدگاه مثبتی نسبت به بایدن ابراز کردند.

بایدن و دستیارانش اصرار دارند که اگر وضعیت سلامتی او اجازه دهد، او قصد دارد در سال ۲۰۲۴ برای بار دوم نامزد انتخابات ریاست جمهوری شود، اما برخی از دموکرات ها در میان کاهش حمایت از بایدن، ازپاسخ دادن به سوالی درباره حمایت آنها از انتخاب مجدد بایدن طفره رفته اند.

بسیاری از دموکرات هایی که از پاسخ دادن به این پرسش خودداری کرده اند می گویند تمرکزشان بر انتخابات میان دوره ای امسال است. اما برخی نیز شامل افرادی است که به طور بالقوه می‌توانند در سال ۲۰۲۴ شانس خود را برای ورود به کاخ سفید محک بزنند.

«الکساندریا اوکاسیو-کورتس» نماینده دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا در ماه ژوئن در مصاحبه ای با شبکه سی ان ان از حمایت بایدن برای انتخابات سال ۲۰۲۴ خودداری کرد.

نظرسنجی اخیر نشان داده که ۳۳  درصد از رای دهندگان دیدگاه مطلوبی نسبت به او دارند در حالی که نظر ۳۸ درصد از آنها نسبت به این عضو مجلس نمایندگان آمریکا منفی بوده است.

بر اساس این نظرسنجی، ترامپ بالاترین امتیاز را در میان جمهوریخواهان - ۸۱ درصد - کسب کرد. پس از او، پنس و  تد کروز سناتور جمهوریخواه از تگزاس به ترتیب با کسب  ۶۹ و ۶۸ درصد از رای دهندگان جمهوری خواه نظر مثبت آنها را جلب کردند.

نظرسنجی اخیر در فاصله زمانی ۱۸ تا ۲۲ آگوست (۳۱-۱۷ مرداد) به صورت مصاحبه آنلاین از ۲ هزار و ۳۴۵ رای دهنده بزرگسال آمریکایی با ضریب خطای ۲.۵ درصد انجام شده است.

شصتمین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا قرار است پنجم نوامبر ۲۰۲۴ برابر با ۱۵ آبان ماه ۱۴۰۳ برگزار شود.

https://irna.ir/xjKnPZ

**هراس آلمانی‌ها از گرانی شدید بهای انرژی در زمستان

خبرگزاری آلمانی «دویچه وله» در گزارشی نوشت: در میان تورم فزاینده در آلمان،‌ مردم این کشور در حال تلاش برای ذخیره باقی‌مانده درآمدشان برای احتمال افزایش شدید هزینه‌ انرژی در زمستان هستند و نتایج بررسی‌ها نشان می‌دهد سطح توقع اقتصادی آلمانی‌ها به کمترین میزان در سه دهه اخیر رسیده‌است.

در گزارش دویچه وله آمده است: نتایج به ‌دست آمده از بررسی‌های شرکت پژوهش‌ بازار آلمان (GfK) نشان‌ می‌دهد، بحران انرژی و نرخ بالای تورم در این کشور، اعتماد مصرف کنندگان به قدرت خرید آن‌ها را به پایین‌ترین سطح در ۳۰ سال اخیر کاهش داده‌ است.

بر اساس داده‌های این پژوهش که میان ۲ هزار آلمانی انجام شد، نرخ اعتماد مصرف کنندگان از ۳۶.۵ در ماه ژوئیه (مردادماه)، ۵.۶ واحد کاهش پیدا کرده است.

«رولف بورکل» کارشناس بخش مصرف‌کننده این شرکت در این باره گفت: هرچه هزینه‌های موادغذایی و انرژی بیشتر شود، قدرت مالی مردم برای دیگر مصارف کمتر خواهد شد.

وی هشدار داد:‌ تورم برای آلمان‌ها در نقطه بسیار حساسی قرار دارد.

براساس این گزارش، با نزدیک شدن نیمه سرد سال نگرانی‌های دولت آلمان از قطع کامل صادارت گاز توسط روسیه در واکنش به تحریم‌های شدید اتحادیه اروپا علیه مسکو، رو به افزایش است. در ماه‌های گذشته میزان صادرات گاز روسیه به آلمان در پاره‌ای از اوقات به صورت «قطره چکانی» بوده‌است. 

یک پژوهش جداگانه توسط مجله «بیزینس اینسایدر» که به تازگی نتایج آن منتشر شد، نشان داد که بیش از نیمی از آلمان‌ها از چندی پیش در حال صرفه‌جویی به منظور کاهش هزینه‌های انرژی خانوار هستند.

فرآیند صرفه جویی در بخش‌های صنعتی آلمان نیز شکل گرفته‌است، به طوریکه، آژانش شبکه فدرال این کشور که در حوزه انرژی فعالیت دارد در روزهای گذشته از افت ۲۱.۳ درصدی مصرف بخش صنعتی در ماه ژوئیه در مقایسه با میانگین زمان مشابه در سال گذشته خبر داد.

دولت آلمان نیز در همین راستا برای صرفه جویی در مصرف انرژی قانون محدود کننده‌ای برای گرمایش ساختمان‌های دولتی تصویب کرده است. این قانون که در مدت زمان کمی بیش از یک هفته لازم الاجرا می‌شود و در ابتدا به مدت ۶ماه به قوت خود باقی خواهد ماند.

در قانون جدید آلمان بسیاری از ساختمان‌های عمومی مثل تالارها و سالن‌های راه‌آهن ممکن است به صورت محدودی گرم شوند.

دولت آلمان می‌گوید این قانون بخشی از یک تلاش همگانی برای صرفه‌جویی در انرژی و کاهش وابستگی به گاز روسیه است.

در همین حال،‌ پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد نرخ تورم برای آلمانی‌ها همچنان افزایشی خواهد بود.

بنابر داده های آژانس آمار فدرال آلمان (Destatis)، اقتصاد این کشور به عنوان به بزرگترین اقتصاد اروپا در سال جاری هیچ‌گونه رشدی را ثبت نکرده است و بی‌اعتمادی اقتصادی در کسب‌وکارها نیز روند افزایشی دارد.

بر اساس این گزارش، مراکز تحقیقاتی اقتصادی مختلف در آلمان نسبت به ادامه این روند و احتمال رکود اقتصادی در این کشور تا پایان سال جاری میلادی (آغاز فصل زمستان) هشدار داده‌اند. 

بوندس بانک (بانک مرکزی آلمان) هفته گذشته در گزارش ماهانه این بانک اعلان کرد که احتمال وقوع رکود در این کشور بسیار بالاست و افزایش تورم همچنان ادامه خواهد یافت و این احتمال وجود دارد در پائیز امسال حتی از ۱۰ درصد هم فراتر رود.

شبکه خبری سی‌ان‌ان‌ به تازگی در گزارشی در این باره نوشت: با گذشت ۶ ماه از جنگ اوکراین، کشورهای غربی همچنان تلاش می‌کنند تا در پاسخ به این بحران متحد و قوی باقی بمانند، اتحاد فرا آتلانتیکی بین آمریکا و کشورهای اروپایی بر تداوم حمایت های اقتصادی و نظامی از کی یف ادامه می دهد. اکنون با گذشت این مدت زمان، رهبران و مقام ها در سراسر اروپا نگران عواقب ادامه این وضعیت هستند که ممکن است با فرا رسیدن زمستان و فصل سرما که بحران هایی همچون افزایش بهای مواد غذایی وانرژی، محدود بودن منابع انرژی و وقوع رکود اقتصادی را به همراه خواهد داشت، این اتحاد و یکپارچگی در حمایت از کی یف را دچار تزلزل کند.

اولاف شولتز صدراعظم آلمان و رابرت هابک وزیر اقتصاد این کشور به تازگی از یک سفر سه روزه از کانادا بازگشتند. مقامات آلمانی برای مذاکره با کانادا برای تولید انرژی‌های جایگزین مثل هیدروژن و گاز مایع به این کشور سفر کرده بودند.

https://irna.ir/xjKnNg

**شکست مذاکرات سازمان ملل؛ زمان برای محافظت از اقیانوس‌ها از دست می‌رود

دور پنجم مذاکرات در زمینه معاهده اقیانوسی سازمان ملل به منظور محافظت از آب های آزاد در دستیابی به توافقی در نیویورک ناکام ماند و زنگ خطر را در سراسر جهان به صدا درآورد.

این معاهده تحت عنوان «مهمترین توافقنامه محافظت از اقیانوس ها برای چهار دهه» به دنبال حفاظت ۳۰ درصدی اقیانوس های جهان تا سال ۲۰۳۰ است و سازوکاری الزام آور به لحاظ قانونی برای محافظت از آب های آزاد فراهم می کند.

گروهی متشکل از بیش از ۵۰ کشور موسوم به ائتلاف بلندپروازی، سال گذشته متعهد شدند از ۳۰ درصد از زمین و دریای کره زمین را تا سال ۲۰۳۰ محافظت کنند.

اما بدون توافق، این تعهدات، مبنایی قانونی در دریاهای آزاد ندارد که تقریبا نیمی از سطح زمین و دو سوم اقیانوس جهانی را تشکیل می دهند.

تازه ترین دور مذاکرات بیش از دو هفته ادامه یافت، اما نتوانست به توافقی دست یابد.

سازمان های محافظت از محیط زیست هشدار داده اند که شکست این مذاکرات به مثابه آن است که زمان برای حفاظت از اقیانوس ها و تنوع زیستی دریایی رو به پایان است.

سازمان صلح سبز اعلام کرد که برگزاری دور بعدی مذاکرات الزامی است و بدون تشکیل جلسات اضطراری، بعید به نظر می رسد که این معاهده در سال ۲۰۲۲ به سرانجام رسد.

لورا ملر عضو صلح سبز گفت: ناکامی در دستیابی به توافق در این مذاکرات، معیشت و امنیت غذایی میلیاردها نفر در سراسر جهان را به خطر می اندازد.

وی افزود: اعضای ائتلاف بلندپروازی و کشورهایی چون آمریکا با وجود تعهدات، در جهت مصالحه بسیار کند عمل کرده اند.

در همین حال، صندوق جهانی طبیعت ابراز نگرانی کرد که تاخیر در دستیابی به توافق جهانی، سلامت روز به زوال اقیانوس ها را به میزان بیشتری از بین ببرد.

این صندوق با صدور بیانیه ای اعلام کرد: دریاهای آزاد، نقشی حیاتی در حمایت از ماهیگیری، ایجاد زیستگاه برای صدها هزار گونه جانداری و کاهش اثرات تغییرات آب و هوایی ایفا می کنند.

مارکو لامبرتینی مدیرکل این صندوق گفت که کشورهای عضو سازمان ملل باید از این معاهده حمایت کنند.

جسیکا باتل کارشناس ارشد مدیریت اقیانوس ها و سیاستگذاری جهانی در این صندوق اظهار داشت که این تاخیرها، تبعاتی واقعی برای انسان ها و طبیعت دارد.

وی افزود: ما از سران و سازمان ملل می خواهیم کارهای لازم را انجام دهند تا معاهده ای با فوریت منعقد شود. اقیانوس نمی تواند صبر کند.

https://irna.ir/xjKnRL

**بهترین گزینهِ حل بحران عراق از نگاه برهم صالح و الکاظمی

رئیس جمهور و نخست وزیر عراق امروز شنبه در سخنان جداگانه ای با حساس توصیف کردن شرایط کنونی، بهترین گزینه برای حل بحران سیاسی این کشور را نشستن بر سر میز گفت وگو دانستند.

برهم صالح رئیس جمهور عراق امروز از جریان های سیاسی خواست تا با تلاش مشترک به بحران های سیاسی پایان داده و برای خارج شدن از بن بست کنونی به حکم عقل و قانون اساسی عمل کنند. 

برهم صالح توضیح داد: چالش های فراروی عراق و منطقه بر همگان لازم می سازد تا در کنار یکدیگر به بحران موجود پایان دهند. 

وی که در کنفرانس "روز اسلامی در مخالفت با خشونت علیه زنان" سخنرانی می کرد، افزود: کشور در حال گذر از شرایط بسیار حساسی است و فرآیند سیاسی موجود علیرغم گذشت ۱۰ ماه از انجام انتخابات در تحقق بخشیدن به حقوق ملی قانونی ناکام مانده است که در واقع، امری غیرقابل قبول به شمار می رود. 

رئیس جمهور عراق ادامه داد: صرف نظر از سطح موجود بحران و اختلاف باید از گزینه گفت وگو یاری جست. باید مشکل موجود را بررسی و برطرف کرد و به راه حل ریشه ای دست یافت تا عراقی ها بتوانند از یک دولت خدمت گزار منافع شان بهره مند شوند. 

وی خاطرنشان کرد: حرکت سیاسی و تعدد فرآیندها نباید به یک اختلاف تبدیل شود؛ به گونه ای که سلامت طرح ملی را به خطر اندازد. 

رئیس جمهور عراق توضیح داد: ناکامی سیاسی موضوع غیرقابل قبولی است و عراقی ها نباید اجازه دهند تا با خشونت مشکلات آنها حل و فصل شود. 

از سوی دیگر، "مصطفی کاظمی" نخست وزیر نیز امروز در کنفرانس مزبور اظهار داشت: ما هم اکنون در حال گذر از یک بحران سیاسی هستیم که امنیت به دست آمده در کشور را در معرض تهدید قرار داده است. 

کاظمی تاکید کرد: بحران سیاسی شکل گرفته در کشور پس از پایان یافتن انتخابات پارلمان هم اکنون امنیت و ثبات کشور را در معرض خطر و تهدید قرار داده است. 

وی گفت: شهروندان عراقی احساس نگرانی می کنند. این موضوع که بحران های سیاسی بدون راه حل باقی بمانند، غیر قابل قبول است زیرا امنیت کشور را به خطر خواهد انداخت. 

کاظمی افزود: ما بر بحران های امنیتی شدید فائق آمده ایم و کلید حل و فصل بحران سیاسی در نشستن همگان پشت میز مذاکرات ملی است. 

تحصن هواداران مقتدا صدر رهبر جریان صدر در داخل ساختمان و اطراف پارلمان در منطقه سبز بغداد از چندی پیش موجب شده تا سایر جریان‌های سیاسی و مسئولان عراق در  هفته های اخیر موضع‌گیری کرده و با توجه به حساسیت شرایط این کشور خواهان خویشتنداری و حل و فصل اختلافات از طریق گفت‌وگو شوند و بر لزوم حفاظت از نهادهای قانونی این کشور تاکید کرده و از مقتدا صدر بخواهند تا با چارچوب هماهنگی وارد گفت وگو شود اما این جریان همچنان بر موضع خود و عدم مذاکره اصرار می‌ورزد.

انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق در دهم اکتبر ۲۰۲۱ (۱۸ مهرماه ۱۴۰۰) برگزار شد که جریان‌های سیاسی این کشور به دلیل اختلاف‌های سیاسی تاکنون و با وجود گذشت ۱۰ ماه از برگزاری این رویداد نتوانسته‌اند دولت جدید را تشکیل دهند.

چارچوب هماهنگی شیعی عراق حمایت خود را از مسیر قانون اساسی برای رسیدگی و حل بحران‌های سیاسی این کشور و دستیابی به منافع مردم عراق از جمله انتخابات زودهنگام پس از تحقق اجماع ملی و ایجاد فضای امن، اعلام کرده است.

https://irna.ir/xjKnTh

**لاوروف: نظم تحمیلی غرب باعث اختلاف نژادی در جهان می‌شود

سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه با انتقاد از سیاست های مخرب و مداخله جویانه غرب در عرصه بین المللی، گفت: نظم تحمیلی غرب در عرصه بین الملل باعث ایجاد اختلاف نژادی می‌شود.

وزیر خارجه روسیه امروز شنبه طی یک سخنرانی ویدئویی برای انجمن جهانی دیپلمات‌های جوان تاکید کرد که مسکو به اصول اولیه منشور سازمان ملل پایبند است و همواره از تنوع فرهنگی افراد و حق آنها برای مشخص کردن مسیر خود حمایت کرده است.

لاوروف در این راستا بیان کرد که مسکو در حال گسترش و تعمیق "همکاری مثمر ثمر با اکثریت قریب به اتفاق اعضای جامعه جهانی است که بیش از ۸۰ درصد از جمعیت کره زمین را تشکیل می دهند."

وی در ادامه با اشاره به نظم تحمیلی غرب بر عرصه جهانی گفت: ما قاطعانه "نظم مبتنی بر قوانین نواستعماری" تحمیل شده توسط ائتلاف غربی به رهبری ایالات متحده را رد می کنیم. 

به اعتقاد وزیر خارجه روسیه، این نظم باعث اختلاف نژادی در جهان می‌شود و امتیاز آن برای گروهی از کشورهاست که حق انجام هر کاری را دارند و بقیه کشورهای دنیا نیز مجبور به پیروی از آنها و خدمت به منافعشان هستند.

لاوروف هشدار داد که جاه طلبی‌های کشورهای منحصر به فرد برای حل مسائل خود به قیمت هزینه کردن از دیگران هرگز نتیجه نداده و این "سیاست های مخرب" امروز محکوم به شکست است. به گفته این وزیر روسی، بازیگران قدرتمند و مستقل در آسیا، خاورمیانه، آمریکای لاتین و آفریقا به تازگی سیاست خارجی ملی را دنبال می‌کنند و نتایج چشمگیری در حوزه‌های مختلف به دست آورده‌اند.

وزیر خارجه روسیه تصریح کرد که در حال حاضر چند قطبی عینی وجود دارد و نمی‌توان این واقعیت ژئوپلیتیکی را نادیده گرفت.

https://irna.ir/xjKnTX

**جبهه پولیساریو نقطه بحران تونس و مغرب

به دنبال دیدار "قیس سعید" رییس جمهور تونس با رهبر جبهه پولیساریو، مغرب سفیر خود در این کشور را فراخواند و به دنبال همین اقدام تونس نیز تصمیم به فراخوان سفیر خود در رباط برای همفکری گرفت.

استقبال رسمی "قیس سعید" رئیس جمهور تونس از "ابراهیم غالی" دبیرکل جبهه پولیساریو برای شرکت در اجلاس سران "تیکاد ۸"، خشم مقامات مغرب را برانگیخت و آنها را بر آن داشت تا سفیر خود را در تونس فرا بخوانند.

وزارت امور خارجه مغرب در بیانیه ای اعلام کرد: تصمیم یکجانبه تونس برای دعوت از جبهه جدایی طلب (پولیساریو) و رهبر جدایی طلبان اقدامی خطرناک و بی سابقه است که احساسات مردم و نیروهای فعال در مغرب را جریحه دار می کند.

در این بیانیه آمده است: تونس بر خلاف نظر ژاپن درباره مقدمات نشست "تیکاد ۸"، اقدام به دعوت از رهبر جبهه پولیساریو برای شرکت در این مجمع کرده است، لذا وزارت خارجه مغرب تصمیم گرفته تا ضمن خودداری از حضور در اجلاس سران برای توسعه آفریقا، سفیر خود را از تونس برای مشورت فرا بخواند.

این بیانیه می افزاید: این تصمیم تاثیری بر روابط مستحکم بین مردم مغرب و تونس، اشتراکات تاریخی و سرنوشت مشترک دو ملت و همچنین بر مصالح قاره آفریقا از دید مراکش یا اقدامات اتحادیه آفریقا نخواهد داشت.

پایگاههای خبری مراکش اعلام کردند که این اولین رویدادی نیست که یک هیئت از پولیساریو برای شرکت در آن دعوت می شود و دور ششم نیز شاهد درگیری بین هیئت مراکشی به ریاست "ناصر بوریطه" و هیئت اعزامی از جبهه پولیساریو بودیم که ژاپن در آن زمان با حضور این جبهه مخالفت و اعلام کرده بود که مقامات موزامبیک (میزبان اجلاس)  اعضای جبهه را از درب جانبی به اتاق جلسه وارد کرده اند.

واکنش متقابل تونس، احضار سفیر از رباط 

تونس نیز با ابراز شگفتی از واکنش وزارت امور خارجه مراکش، این واکنش را مغرضانه و اظهارات درباره جبهه پولیساریو را مغالطه آمیز خواند.

وزارت امور خارجه تونس در بیانیه‌ای اعلام کرد: تونس با رعایت بی‌طرفی کامل در موضوع صحرای غربی برابر موازین بین المللی مواضع خود را اعلام کرده و بر اقدام خود استوار است.

این بیانیه می افزاید: تونس همانگونه که به قطعنامه های سازمان ملل متحد پایبند است، به قطعنامه های اتحادیه آفریقا که کشور ما یکی از بنیانگذاران آن می باشد نیز متعهد است، در این زمینه، لازم به توضیح است که برخلاف آنچه در بیانیه مغرب آمده است، اتحادیه آفریقا در مرحله اول به عنوان یکی از شرکت کنندگان اصلی در مجمع بین المللی توکیو (تیکاد۸)، یادداشتی منتشر کرد که در آن از همه اعضای اتحادیه دعوت به عمل آورد. رییس  اتحادیه آفریقا نیز در مرحله بعد، به صورت جداگانه از جمهوری دموکراتیک عربی صحرا، برای شرکت در این رویداد دعوت کرد.

در این بیانیه آمده است: این دو دعوت جداگانه در راستای اجرای تصمیمات شورای اجرایی اتحادیه آفریقا در نشست لوزاکا -زامیبیا در ۱۴ و ۱۵ ژوئیه ۲۰۲۲ - با حضور هیئتی از مراکش – صورت می گیرد که در آن تاکید شده  از همه اعضای اتحادیه آفریقا برای شرکت در نشست  تیکاد ۸ دعوت شود.

صحرای غربی منطقه‌ای است در شمال غرب آفریقا و جنوب کشور مغرب که غنی از ماهی و فسفات است و از زمان پایان استعمار اسپانیا در سال ۱۹۷۴ میلادی در معرض حملات مغرب قرار داشته است. جبهه پولیساریو برای دستیابی به استقلال این منطقه تلاش می‌کند.  

تلاش‌های سازمان ملل برای ایجاد توافق بین مغرب و جبهه پولیساریو  به طور مکرر ناکام مانده است، اما این سازمان در سال ۱۹۹۱ موفق شد بین آن‌ها آتش بس برقرار کند.

https://irna.ir/xjKnT۶

**پیونگ‌یانگ بالن‌های ارسالی از کره جنوبی را عامل ‌همه‌گیری کرونا می‌داند

کره شمالی پس از گذشت حدود سه ماه از تایید نخستین موارد آلودگی کرونایی در این کشور، کره جنوبی را در انتشار این ویروس مهلک از طریق بالون هایی ارسالی مقصر می داند.

جلسه ملی در خصوص اقدام اضطراری برای مقابله با شیوع کرونا روز ۱۰ آگوست (حدود دو هفته پیش) توسط برخی مقامات این کشور برگزار شد و در این جلسه، اقدامات انجام شده برای مقابله با این بیماری واگیر و نیز انجام اقدامات بعدی برای جلوگیری از شیوع دوباره آن در کره شمالی مورد بررسی قرار گرفت.

در بخشی از این مقاله آمده است : در تاریخ ۳۰ ژوئن (خرداد-تیر) مقامات بهداشتی کره شمالی اعلام کردندمنبع انتشار سویه فرعی اومیکرون Omicron BA.۲  استان کانگ وون و استان کومگانگ است که در مرز مشترک با کره جنوبی قرار دارد.

بر اساس این گزارش، مقامات کره شمالی می‌گویند به منظور جلوگیری از شیوع ویروس کرونا تدابیر شدید مرزی در این کشور اعمال شده است و اشیاء آلوده درون بالون های بزرگ ارسالی از سوی کره جنوبی منبع گسترش این ویروس به شمار می آیند.

این گزارش می‌افزاید، کارشناسان متعقدند ویروس کرونا نه تنها از طریق هوا، بلکه از طریق اشیای آلوده موجود در این بالون ها منشاء انتشار بیماری مهلک کرونا به شمار می آیند.

با استناد به دیدگاه کارشناسان سازمان بهداشت جهانی، ویروس کرونا قابلیت زنده مانده روی اشیاء مختلف بسته به جنس آنها تا چندین روز را دارد.

بر اساس این گزارش از آوریل (فروردین-اردیبهشت) تا ژوئن بیش از ۳۰ بالن بسیار بزرگ حاوی اشیاء آلوده به ویروس کرونا از سوی کره جنوبی به کره شمالی ارسال شده است.

این گزارش می افزاید: حتی اگر این اشیاء یک هزارم درصد آلوده به ویروس کرونا باشند می‌تواند سبب بروز بحران افزایش شمار مبتلایان به این ویروس شوند.

کره شمالی این اقدام کره جنوبی را نوعی «بربریت ضد انسانی» و حمله از طریق « سلاح‌های بیولوژیک» توصیف می کند.

در این گزارش آمده است: این اقدام کره جنوبی می تواند تاثیرات فاجعه باری را در روابط دو کره بوجود آورد.

تاکنون مقامات کره جنوبی در خصوص این مطالب مطرح شده از سوی کره شمالی اظهار نظر نکرده اند.

روز ۲۲ اردیبهشت سال جاری، کره شمالی برای نخستین بار اذعان کرد که درگیر ویروس کووید-۱۹ شده است. این اعلام بیش از دو سال پس از بروز پاندمی جهانی ویروس کرونا انجام شد.

از آن زمان، کره شمالی گفته است که وضعیت کرونایی اش آن بشدت بهبود یافته است؛ اگرچه کارشناسان خارجی تاکید می‌کنند که حتی پیونگ یانگ نیز ممکن است از میزان واقعی شیوع بیماری اطلاع نداشته باشد.

کره شمالی به جای گزارش موارد تایید شده کرونا ویروس، شمارش روزانه «افراد تب دار» را منتشر کرده است؛ احتمالاً به این دلیل که این کشور تجهیزات کافی برای آزمایش کرونا را ندارد.

https://irna.ir/xjKnWf

**سهم ارزهای ملی در تجارت کشورهای اوراسیا به ۷۴ درصد رسید

کمیسیون اقتصادی اوراسیا اعلام کرد: سهم ارزهای ملی مورد استفاده در تجارت متقابل بین کشورهای اتحادیه اوراسیا در سال ۲۰۲۲میلادی به ۷۴ درصد رسید.

کمیسیون اقتصادی اوراسیا در بیانیه ای  اعلام کرد که سران کشورهای  این اتحادیه در نشست شورای بین دولتی اوراسیا در ۲۵ تا ۲۶ اوت سوم و چهارم شهریور) در شهر چولپون آتا  قرقیزستان برگزار شد ۹ موضوع از جمله نحوه استفاده از ارزهای ملی در تجارت متقابل را بررسی کردند.

سران دولت های کشورهای اوراسیا همچین  از پایان کار بر روی توافقنامه تاسیس شرکت بیمه اتکایی اوراسیا خبر دادند.

شورای بین دولتی همچنین فهرستی از پروژه های زیربنایی حمل و نقل اولویت دار را تصویب کرد.

سخنگوی رسمی کمیسیون اقتصادی اوراسیا پیشتر اعلام کرد که سهم پرداخت ها با ارزهای ملی کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا می تواند در سال جاری به ۸۰ درصد برسد.

«ایا مالکینا» گفت: سهم پرداخت ها به ارزهای ملی به ۷۳.۵ درصد در سال ۲۰۲۱ رسید و طبق ارزیابی کارشناسان می تواند به ۸۰ درصد در سال جاری برسد.

وی تصریح کردئ: مساله ترغیب سرمایه گذاری متقابل و گسترش استفاده از ارزهای ملی کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در پرداخت های متقابل در دستورکار قرار دارد.

مالکینا گفت: در حال حاضر، تمامی شرایط برای گسترش سهم پرداخت ها به ارزهای ملی از جمله زیرساخت های پرداخت و تسویه مورد نیاز فراهم شده است.

در نشست مشترک  سال  گذش ته کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا  بر استفاده از ارزهای ملی برای توسعه همگرایی به ویژه در شرایط تحریم‌های یکجانبه غرب و آمریکا تاکید شد.

ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه خرداد ماه امسال اعلام کرد که مسکو از ابتکار تمدید قرارداد موقت تجارت آزاد بین اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ایران حمایت می کند.

 رئیس جمهوری روسیه گفت: برای حفظ رژیم تجارت ترجیحی فعلی با ایران، از تمدید قرارداد موقت قبل از ورود به توافقنامه تجارت آزاد جدید حمایت می کنیم.  

گفت‌وگوها در حال حاضر برای امضای یک توافقنامه تجارت آزاد تمام عیار، از جمله با ایران در جریان است.

https://irna.ir/xjKmvb

**افزایش همکاری چین و آفریقا در راستای تقویت توسعه زنجیره تامین قاره سیاه

براساس گزارش‌های منتشر شده در رسانه‌های چین، همکاری نزدیک میان چین و آفریقا به تقویت زنجیره تامین آفریقا درمیانه مشکلات بسیار در این قاره می انجامد.

خبرگزاری « شینهوا » چین در گزارشی با عنوان " سرمایه‌گذاری چین در آفریقا در سال ۲۰۲۲ نوشت: همکاری چین-آفریقا از دیدگاه زنجیره تامین " که از سوی شورای کسب و کار آفریقا- چین منتشر شده به نقش چین در زنجیره تامین آفریقا، تلاش‌های شرکت‌های چینی در این رابطه و چالش‌هایی که با آنها مواجه شدند پرداخته است.

این گزارش با اشاره به عوامل منفی از قبیل بیماری‌ها، مناقشاتِ منطقه‌ای و موانع لجستیکی افزوده است زنجیره تامین آفریقا زیر فشار زیادی است. باوجود این با توجه به افزایش سریع جمعیت، آفریقا هنوز بازارِ ایده‌آلی برای سرمایه‌گذاریِ زنجیره تامین با پتانسیل‌های چشمگیر و قابل ملاحظه است. 

در ادامه این گزارش، با اشاره به نقش مشارکت چین در تقویت توسعه زنجیره تامین آفریقا ایفا ، آمده است که بر اساس فعالیت های کارگروه همکاری آفریقا- چین و تلاش‌های دولت چین در راستای پروژه کمربند و جاده، چین و آفریقا متوجه طیف وسیعی از زمینه‌ها برای همکاری عملی با یکدیگر به ویژه در توسعه زنجیره تامین و صنعت شده اند.

بر اساس این گزارش، همکاری عمیق‌تر در پروژه کمربند و جاده میان چین و کشورهای آفریقایی نقشی مهم در ساختن قاره ای یکپارچه در کنار اتصال آفریقا به زنجیره تامین جهانی ایفا خواهد کرد.

https://irna.ir/xjKnT۹

**ابراز نارضایتی ایران از محتوای نامتوازن پیش نویس سند نهایی دهمین کنفرانس بازنگری ان پی تی

دهمین کنفرانس بازنگری معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای (ان پی تی) که از یک ماه قبل در نیویورک در حال برگزاری بود، بدلیل مخالفت روسیه بدون تصویب سند نهایی به کار خود خاتمه داد و ایران نیز از محتوای نامتوازن پیش نویس سند نهایی ابراز نارضایتی کرد.

از نظر هیات روسیه، مشکل اصلی پیش نویس تهیه شده، درج بندهای سیاسی اختلافی بود که برغم پیشنهادات مکرر روسیه، این پیشنهادات مورد توجه قرار نگرفت.

 بندهای مورد نظر روسیه موارد مربوط به اوکراین و تاسیسات هسته ای این کشور بود که در پیش نویس نهایی ارائه شده درخواستهایی غیرقابل قبول برای روسیه در آنها درج شده بود.

اسدالله اشراق جهرمی، مدیرکل صلح و امنیت بین المللی وزارت امور خارجه در اختتامیه کنفرانس ضمن تشریح مواضع اصولی کشورمان در خصوص ان پی تی و ابراز نارضایتی از محتوای نامتوازن پیش نویس سند نهایی، از جمله در  بخش خاورمیانه اظهار داشت: موضوع ایجاد منطقه عاری از سلاح هسته ای در خاورمیانه برای جمهوری اسلامی ایران اهمیت اساسی دارد. با این حال، متن کنونی در خصوص خاورمیانه، محصول فرآیندی غیرشفاف و غیر فراگیر بود که ایران بخشی از آن نبود.

نماینده جمهوری اسلامی ایران افزود: متن خاورمیانه به مبانی و زبان مورد توافق دربارۀ مساله خاورمیانه که توسط کنفرانس‌های بازنگری در سال‌های ۲۰۰۰ و ۲۰۱۰ تأیید و تصویب شده و در آن فوریت تحقق جهانی شدن معاهده در خاورمیانه و اهمیت الحاق رژیم اسرائیل به معاهده و قرار گرفتن تمامی تأسیسات هسته‌ای آن تحت پادمان‌های جامع آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، برای تحقق هدف جهانشمولی این معاهده در خاورمیانه به وضوح مورد تأکید قرار گرفته، بی تفاوت است.

وی اضافه کرد: با این حال، تنها به دلیل موضع مخالف ایالات متحده و رد زبان مورد توافق، متن فعلی در مورد مساله خاورمیانه نتوانسته آنچه در کنفرانس های بازنگری قبلی به دست آمده بود را حفظ کند و تحولات رخ داده از سال ۲۰۱۰ را منعکس نماید.

اشراق جهرمی همچنین اظهار داشت: کنفرانس بازنگری نباید این حقیقت اساسی را پنهان کند که رژیم اسرائیل تنها طرفی در خاورمیانه است که به ان پی تی نپیوسته و از قرار دادن تاسیسات هسته ای خود تحت رژیم پادمان جامع آژانس بین المللی انرژی اتمی خودداری می کند. علاوه بر این، اسرائیل با کمک و حمایت ایالات متحده مانع از همه تلاش های جدی بین المللی برای ایجاد منطقه ای عاری از سلاح های هسته ای و سایر سلاح های کشتار جمعی در خاورمیانه می شود.

نماینده جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: در مورد ستون خلع سلاح هسته ای در آخرین پیش نویس، هیچ تعهد مشخص، زمان دار و قابل اندازه گیری از سوی کشورهای دارای سلاح هسته ای برای ایجاد پیشرفت فوری در چرخه بازنگری بعدی در اجرای تعهدات خلع سلاح هسته ای بر اساس ماده ششم معاهده وجود ندارد. بندهای زیادی در بخش اقدامات پیش رو در مورد خلع سلاح وجود دارد که مکرراً توسط کشورهای دارای سلاح هسته ای به عنوان پیش شرط اجرای تعهدات خلع سلاح هسته ای مورد سوء استفاده قرار گرفته و تفسیر شده است.

وی تصریح کرد: ارزیابی ما این است که پیش نویس سند نهایی حاضر، هیچ امیدی به تغییر هر چند اندک در وضعیت موجود و ایجاد برخی پیشرفت های ملموس در جهت خلع سلاح هسته ای را نشان نمی دهد. اشراق جهرمی ضمن اشاره به لزوم ارائه تضمینهای امنیتی توسط کشورهای هسته ای به کشورهای غیرهسته ای از انعکاس صرف مواضع خطرناک سه کشور  هسته ای عضو ناتو در این زمینه ابراز نارضایتی کرد.

مدیرکل صلح و امنیت بین المللی وزارت خارجه ایران در خصوص ستون عدم اشاعه معاهده اظهار داشت: محتوای بخش مرور و بخش اقدامات آتی در سند پیش نویس، نه تنها تفسیر جدید و یک طرفه ای از تکالیف موجود کشورهای فاقد سلاح هسته ای بر اساس معاهده و موافقتنامه پادمان ارائه می دهد، بلکه تعهدات جدیدی را نیز بر آن ها تحمیل می کند. بر این اساس، اسناد نهایی کنفرانس های بازنگری نباید ماهیت تبعیض آمیز موجود معاهده را تشدید و تعهدات جدیدی را بر کشورهای فاقد سلاح هسته ای تحمیل کند، در حالی که کشورهای دارای سلاح هسته ای به تکالیف و تعهدات خود در زمینه خلع سلاح هسته ای پایبند نیستند و پیشرفتی در زمینه خلع سلاح حاصل نشده است.

وی همچنین گفت: در مورد ستون عدم اشاعه، محتوای بخش مرور و بخش اقدامات پیش رو در سند پیش نویس، نه تنها تفسیر جدید و یک طرفه ای از تکالیف موجود کشورهای فاقد سلاح هسته ای بر اساس معاهده و موافقتنامه پادمان ارائه می دهد، بلکه تعهدات جدیدی را نیز بر آن ها تحمیل می کند. بر این اساس، اسناد نهایی کنفرانس های بازنگری نباید تعهدات جدیدی را بر کشورهای فاقد سلاح هسته ای تحمیل کند، در حالی که کشورهای دارای سلاح هسته ای به تکالیف و تعهدات خود در زمینه خلع سلاح هسته ای پایبند نیستند.

نماینده ایران در دهمین کنفرانس بازنگری ان پی تی اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران در حمایت خود از حفظ یکپارچگی معاهده عدم اشاعه سلاح های هسته ای در هر سه رکن ثابت قدم است. بحران مداوم عدم پایبندی به تکالیف خلع سلاح هسته ای و همچنین عدم اجرای تعهدات مربوط به خلع سلاح توافق شده در کنفرانس های بازنگری، اعتماد به معاهده را به طور جدی تضعیف کرده است. بر این اساس، نیاز فوری به پیشرفت در اجرای تعهدات خلع سلاح هسته ای توسط کشورهای دارای سلاح هسته ای وجود دارد. توازن ان پی تی باید با اجرای کامل، مؤثر و فوری تعهدات خلع سلاح هسته ای بازیابی شود.

برگزاری آخرین جلسه دهمین کنفرانس بازنگری ان پی تی در روز جمعه به وقت محلی چندین بار به تعویق افتاد. سرانجام جمعه شب به وقت محلی، هنگامی که این جلسه برگزار شد، رئیس جلسه، پیش نویس سند نهایی را ارائه کرد که روسیه اعلام کرد با چند پاراگراف پیش نویس مشکل داریم و نمی توانیم به اجماع بپیوندیم و رئیس جلسه نیز اعلام کرد که اجماع نداریم و این کنفرانس سند محتوایی ندارد.

دهمین کنفرانس بازنگری ان پی تی پس از دو سال و نیم تعویق از روز اول آگوست / ۱۰ مرداد ماه  با حضور نمایندگان ۱۸۸ کشور عضو در محل دبیرخانه سازمان ملل در نیویورک آغاز به کار کرده بود  که روز جمعه به وقت محلی (۲۶ آگوست/چهارم شهریور ماه ) آخرین روز برگزاری آن بود.

کنفرانس بازنگری ان پی تی از سال ۱۹۷۰ هر پنج سال یکبار برگزار می شود که دو سال پیش به دلیل همه گیری کرونا برگزار نشد و امسال دهمین کنفرانس برگزار شد که  سه محور اصلی  این کنفرانس، خلع سلاح هسته ای، عدم اشاعه و استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای بود و کشورهای دارنده سلاح هسته ای و نیز کشورهای فاقد سلاح هسته ای هر دو در این کنفرانس فعال بودند.

برخی کشورها در دوره های گذشته نیز باعث شکست کنفرانس ان پی تی شده بودند از جمله در سال ۲۰۱۵ چند کشور غربی باعث شکست این کنفرانس شدند.

قرار است یازدهمین کنفرانس بازنگری معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای  سال ۲۰۲۶ در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار شود.

https://irna.ir/xjKnYt
**پهپاد ناشناس فعالیت فرودگاه «بن‌گوریون» را مختل کرد

تلویزیون رژیم صهیونیستی از اخلال در پروازهای فرودگاه «بن‌ گورین» درپی پرواز یک پهپاد کوچک ناشناس «کوادکوپتر» در اطراف این فرودگاه خبر داد.

شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که صبح امروز (شنبه) یک اتفاق غیر عادی در فرودگاه «بن گورین» در تل‌آویو رخ داد.

شبکه ۱۲ تلویزیون در این باره گزارش داد: درپی ورود یک پهپاد کوچک «کوادکوپتر» به باند فرودگاه، هواپیمای مبدأ نیویورک که قصد فرود در این فرودگاه را داشت، مسیر خود را تغییر داد.

طبق این گزارش، پلیس رژیم صهیونیستی در حال تحقیق برای یافتن اپراتور این پهپاد است.

چندی پیش نیز رسانه‌های صهیونیست اعلام کرده بودند که ماده سمی کلر از واحد انرژی فرودگاه بن گورین نشت کرده است و تیم‌های آتش نشان و امداد رسانی برای مواجه با آن در محل حضور دارند.

این رسانه‌های صهیونیستی گفتند که نشت گاز به بخش سالن‌ها سرایت نکرده و در کار فرودگاه وقفه‌ای ایجاد نکرده است.

مناطق و شهرک‌ها و زیرساخت‌ها، پالایشگاهها و مراکز نظامی رژیم صهیونیستی در سرزمین اشغالی فلسطین طی ماه‌های اخیر شاهد حملات متعدد سایبری و آتش سوزی بوده است.

https://irna.ir/xjKnYQ

**روسیه: اوکراین اطراف نیروگاه زاپوریژیا را گلوله باران کرد

خبرگزاری رویترز نوشت: وزارت دفاع روسیه امروز شنبه گفت نیروهای اوکراینی در ۲۴ ساعت گذشته، سه بار منطقه اطراف نیروگاه هسته ای زاپوریژیا را گلوله باران کرده اند.

خبرگزاری روسیتر نوشت: روسیه و اوکراین یکدیگر را به گلوله باران اطراف منطقه محل استقرار این نیروگاه متهم کرده اند.

روز پنجشنبه آتش سوزی در گودال های خاکستر یک نیروگاه زغال سنگ در نزدیکی این نیروگاه باعث قطع موقت برق در این نیروگاه شد.

رویتر افزود: این خبرگزاری نمی تواند گزارش های میدانی را درباره ادعای روسیه در خصوص سه بار گلوله باران منطقه اطراف این نیروگاه در ۲۴ ساعت گذشته از سوی نیروهای اوکراینی را تایید کند.

مقامات کی یف از پاسخ فوری به این اتهام خودداری کرده اند.

ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین روز جمعه با اشاره به قطعی برق در بزرگترین نیروگاه اتمی اروپا هشدار داد: جهان در یک قدمی فاجعه هسته ای قرار دارد.

از سوی دیگر، «ولادیمیر روگوف» مقام منصوب دولت روسیه در شهر «انرهودار» که نیروگاه زاپروژیا در آن واقع شده، ارتش اوکراین را مسئول آتش سوزی در جنگل های نزدیک این نیروگاه دانست و گفت برق شهرهای اطراف این منطقه نیز برای چند ساعت قطع شد.

آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد پیشتر در نشست شورای امنیت سازمان ملل هشدار داده بود: وضعیت داخل و اطراف بزرگترین نیروگاه هسته ای اروپا شدیدا نگران کننده است. شرایط در مرحله هشدار است و هرگونه اقدامی که ممکن است ایمنی و امنیت این نیروگاه هسته ای را به خطر بیندازد، غیر قابل قبول است.

https://irna.ir/xjKnZv

**بحران شدید انرژی گریبان اروپا را می‌فشارد

بیشتر کشورهای جهان با قیمت بالای انرژی دست و پنجه نرم می کنند و اروپا نیز از این قاعده مستثنی نیست، به طوری که رهبران اروپایی مجبور شده اند برنامه های نجات و اقدامات اضطراری را برای مصون نگه داشتن مصرف کنندگان از درد و محنت اقتصادی در زمستان به اجرا گذارند.  

بزرگترین مشکل، افزایش بهای گاز طبیعی است که در سرتاسر این قاره ویرانی به بار آورده، تورم را افزایش داده، صنایع را از پای درآورده و باعث شده است مردم عادی وقتی قبض ها را می بینند، به خود بلرزند.

قیمت گاز طبیعی اروپا در حال حاضر حدود ۱۰ برابر بیش از متوسط قیمت آن در دهه گذشته و تقریبا ۱۰ برابر گرانتر از آمریکاست.

الکس مونتون کارشناس بازارهای جهانی گاز در شرکت انرژی راپیدان گفت گاز طبیعی اروپا به حدی گران است که درست مثل این می ماند که ۵۰۰ دلار برای یک بشکه نفت پرداخت شود.

وی افزود: ما با قیمت های نجومی گاز روبه رو هستیم و فقط چند ماه تا زمانی که تقاضای گاز در زمستان به اوج می رسد، فاصله داریم. همچنین واقعا مشخص نیست که آیا گاز کافی برای تامین نیاز در فصل زمستان وجود دارد یا نه.

یکی از علل افزایش مشکل گاز، جنگ اوکراین است. اما این تنها مساله نیست، منابع جایگزین گاز گران است، تغییرات اقلیمی، رودخانه ها را به حدی تخلیه کرده است که بسیاری از نیروگاه های هسته ای اروپا به حال خاموش درآمده اند.

به طور معمول، اروپا می تواند ذخیره سازی گازش را در فصل تابستان انجام دهد و زمستان را زمانی که مصرف بیشتر است، بدون زحمت پشت سر گذارد.

حال که ماه های سردتر از راه می رسند، اروپا در رقابتی سخت در برابر زمان برای پر کردن مخازن خود گرفتار است.  

به گفته کارشناسان، کشورهای اروپایی تاکنون در مسیر برنامه های خود بوده اند، اما این بدان معنا نیست که در فصل زمستان از خطر خواهند جست.

به گفته مونتون، بدون عرضه گاز روسیه در زمستان، کشورهای اروپایی مجبور خواهند بود به واردات گاز طبیعی مایع متکی باشند. اما مشکل این است که آسیا به عنوان بازار بزرگتر گاز طبیعی مایع در حال رقابت است، بدان معنا که قیمت ها همواره بالاتر از گاز قدیمی از شرق خواهد بود.

رهبران اروپایی همچنین به رویکردهای داخلی رو آورده اند و اقدامات گسترده ای را برای صرفه جویی در مصرف انرژی اتخاذ کرده اند.

اما مشخص نیست که صنایع و خانوارها تا چه زمانی می توانند در کنار هم دوام آورند. به عنوان نمونه، گزارش آکسفورد اکونومیکس حاکی است که انگلیس به دلیل افزایش سرسام آور بهای انرژی و کاهش شدید ارزیابی های تولید ناخالص داخلی، به تورم دو رقمی چشم دارد. البته اروپا نیز وضعیت بهتری ندارد.

https://irna.ir/xjKp۲T