امیر عبد الله هماهنگ کننده سازمان ملل متحد در زمینه ابتکار عمل صادرات غلات از دریای سیاه روز شنبه به وقت محلی اهمیت توافق غلات در کاهش قیمت مواد غذایی و مواجهه با بحران گرسنگی در جهان را یادآور شد و خواستار تلاش های بیشتر برای اجرای این توافق شد.
این مقام سازمان ملل افزود: امروز و در چهارچوب این توافق، صادرات غلات و مواد غذایی دیگر در مسیر سه قاره دیگر قرار گرفت و از مرز یک ملیون تن گذشت.
وی با اشاره به بازگشت آرامش به صنایع مواد غذایی پس از سرگیری صادرات غلات از اوکراین، یادآور شد: سیلوهای غلات اوکراین همچنان پر از میلیون ها تن محصولات است و باید گام های بیشتری برای صادرات غلات بیشتر برداشته شود.
وی افزود: صادرات کود از جمله آمونیاک نیز به همان اندازه مهم است چرا که از این طریق کشاورزان می توانند سال آینده در سراسر جهان، مواد غذایی را با قیمتی مقرون به صرفه تولید کنند.
ابتکار دریای سیاه برای صادرات غلات اوکراین در ۲۲ جولای (۳۱ تیر) بین کییف و مسکو و با میانجیگیری سازمان ملل و ترکیه با ضمانتهایی برای خروج کشتیها از بنادر دریای سیاه اوکراین، به عنوان اولین توافق در زمان جنگ امضا شد.
اوکراین یکی از بزرگترین صادرکنندگان گندم، ذرت، جو و روغن آفتابگردان در جهان است و تا پیش از شروع جنگ، حدود پنج میلیون تن غلات در هر ماه قبل از جنگ روسیه صادر می کرد.
صادرات غلات اوکراین پس از جنگ ۲۴ فوریه کاهش یافت و این ام به افزایش قیمت جهانی مواد غذایی بویژه برخی کشورهای در حال توسعه و آفریقایی منجر شد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوگانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
پوتین روز پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیات نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کییف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد.
شروع عملیات ویژه روسیه در اوکراین موجب تیره شدن روابط غرب و کرملین شد.