به گزارش ایرنا، برج میلاد تهران روز پنج شنبه(۱۰ شهریور) میزبان کاپ جامجهانی است، اتفاقی که برای اولین بار رخ میدهد و قرار است از جام بزرگترین رقابت ورزشی دنیا در ایران رونمایی شود، یک اتفاق هیجان انگیز برای فوتبالیها که برای شروع این مسابقات در ۲۹ آبان، شمارش معکوس را آغاز کردهاند.
فرصتی که «یک بار در زندگی» به دست میآید
به نوشته سایت فیفا، تور کاپ جامجهانی فرصتی استثنایی برای مردم است تا بخشی از تاریخ فوتبال را ببینند و اشتیاق خود را برای این ورزش با یکدیگر به اشتراک بگذارند. احساسات ناشی از دیدن جام اصلی FIFA World Cup™ برای همیشه در خاطرات هواداران فوتبال باقی خواهد ماند.تور کاپ جامجهانی با همراهی یکی از اسپانسرهای فیفا از سال ۲۰۰۶ کلید خورد و برای اولین بار پیش از جامجهانی ۲۰۰۶ آلمان، کاپ مسابقات در کشورهای مختلف به نمایش گذاشته شد و جامجهانی قطر چهارمین دورهای است که تور کاپ جامجهانی برگزار میشود.
این تور طرفداران را به فرصتی با شعار «یک بار در زندگی» دعوت میکند تا شناختهشدهترین نماد در فوتبال را ببینند و جادوی بزرگترین رویداد ورزشی جهان را تجربه کنند.
تور جامجهانی ،۲۰۲۲، ۱۲ اردیبهشت امسال در دبی آغاز و سفر آن به ۵۱ کشور دنیا آغاز شد. همچنین برای اولین بار، این تور از تمامی ۳۲ کشور مقدماتی جامجهانی فوتبال بازدید خواهد کرد تا الهام بخش هواداران در سراسر جهان باشد. این تور قرار است تا سال ۲۰۳۰، در تمامی ۲۱۱ کشور عضو فیفا برگزار شود.
رومی گای، مدیر ارشد بازرگانی فیفا گفت: جامجهانی فوتبال یکی از بزرگترین نمادهای ورزش است. برگزاری این تور و رفتن کاپ مسابقات سبب شده تا مردم سراسر جهان که عاشق این بازی زیبا هستند، توجه داشته باشیم.این تعهد ما را برای جهانی کردن فوتبال نشان میدهد، زیرا رویاهای طرفداران خود را محقق میکنیم و شادی و هیجان جامجهانی با آوردن کاپ به کشورهایشان می بریم.
ایکر کاسیاس و کاکا دو ستاره سابق فوتبال جهان که با تیمهای ملی اسپانیا و برزیل، کاپ جامجهانی را بالا سر بردهاند ،به عنوان نمایندگان فیفا و اسپانسر این مسابقات، در این تور حضور دارند و همراه جام به کشورهای مختلف سفر میکنند.
کاکا در این باره گفت: این یک افتخار باورنکردنی است که بخشی از اولین ایستگاه تور جامجهانی فیفا باشم. اولین جامجهانی فوتبال من به عنوان بازیکن زمانی بود که فقط ۲۰ سال سن داشتم و هنوز در ذهن من تازه است،برای من این یک رویا بود که به حقیقت پیوست.
ایکر کاسیاس هم گفت: وقتی سال ۲۰۱۰ به عنوان کاپیتان اسپانیا جام را بالای سر بردم، نقطه برجسته دوران حرفهای من بود و این تجربه برای کسی که در قطر چنین احساسی را تجربه کند، هیجان انگیز خواهد بود. امروز سفر با کاپ جامجهانی فوتبال را از دبی آغاز میکنیم و آن را برای هواداران در سراسر جهان به ارمغان میآوریم، این من را سرشار از غرور میکند که امروز به همه شما ملحق میشوم.
سرنوشت عجیب اولین کاپ جامجهانی
خیلی از هواداران فوتبال علاقمند هستند اطلاعاتی درباره کاپ جامجهانی بدانند، جام اول جامجهانی، ژول ریمه نام داشت که سال ۱۹۳۰ از نقره استرلینگ با روکش طلا ساخته شده بود.ژول ریمه سومین رئیس فیفا بود که از سال ۱۹۲۱ تا ۱۹۵۴ در یک دوره ۳۳ ساله رئیس فیفا بود و طولانیترین زمان ریاست در فیفا را داشت و زمانی که دوران ریاستش به پایان رسید، ۸۰ سال سن داشت.
ریمه که اهل فرانسه بود، یکی از مغز متفکران راه اندازی جامجهانی بود و در سال ۱۹۳۰ این ابتکار را عملی کرد.سال ۱۹۴۶، به منظور قدردانی از سهم ریمه در تاسیس جامجهانی، نام این جام که ابتدا «پیروزی» نام داشت، را به افتخارش به نام او تغییر دادند.ریمه که در سال ۱۸۷۳ متولد شد، در سال ۱۹۵۶ در سن ۸۳ سالگی و تنها دو سال پس از کناره گیری از ریاست فیفا، درگذشت.
جایزه ژول ریمه پس از اینکه تیم برزیل برای سومین بار در سال ۱۹۷۰ برنده شد، به طور کامل به برزیل اهدا شد. این جام در حالی که قبل از مسابقات ۱۹۶۶ در انگلستان بود به سرقت رفت. سپس دیوید کوربت و سگش پیکلز به طرز عجیبی آن را پیدا کردند.
آن روز کوربت در حال رفتن به سمت باجه تلفن بود تا با برادرش تماس بگیرد که پیکلز شروع به بو کشیدن یک بسته بستهبندی شده در روزنامه کرد که روی چرخ ماشین قرار داشت.
کوربت به سایت فیفا در این باره گفته است: آن زمان که ارتش جمهوریخواه ایرلند آزاد شورش کرده بود، فکر میکردم که یک بمب است. بنابراین آن را زمین گذاشتم. سگم آن را برداشت، دوباره گذاشت.کنجکاو شدم و آن روزنامه را پاره کردم، دویدم و به همسرم گفتم فکر میکنم جامجهانی را پیدا کردهام!
پس از این اتفاق علاقه به سگ هایی که از نژاد پیکلز بودند در انگلیس زیاد شد.کوربت صاحب پیکلز بعدها اعتراف کرد: مردم سگ را به خاطر میآورند. آنها من را به یاد نمیآورند!
البته جام ژول ریمه بار دیگر هم به سرقت رفت اما این بار دیگر خبری از پیدا شدن آن نبود. این جام در سال ۱۹۸۳ در مقر کنفدراسیون فوتبال برزیل در ریودوژانیرو به نمایش گذاشته شد اما آنجا دوباره دزدیده شد و این بار هرگز پیدا نشد.
جام 15 میلیون پوندی
جام فعلی جامجهانی در سال ۱۹۷۱ توسط یک شرکت ایتالیایی ساخته شد، این جام توسط سیلویو گازانیگا هنرمند ایتالیایی طراحی شده است و پیکر دو ورزشکار را به تصویر میکشد که به صورت مارپیچی در حال بالا رفتن هستند .
بدنه فشرده مجسمه کشش قابل توجهی دارد و این به معنای نشان دادن ورزشکاران در لحظه هیجانانگیز پیروزی است. جام توخالی است و از طلای ۱۸ عیار ساخته شده است، به این معنی که جامجهانی از بسیاری جهات طلای جامد نیست. با این حال حاوی مقدار زیادی طلا است و فقط بر اساس محتوای طلا بسیار ارزشمند است.
جامجهانی کنونی ۶.۱۷۵ کیلوگرم وزن و ۳۶.۸ سانتی متر ارتفاع و ۱۲.۵ سانتی متر عرض دارد. توخالی است و از طلای ۱۸ عیار (۷۵۰ ظرافت) ساخته شده است.این بدان معناست که حاوی ۴۹۲۷ گرم طلای خالص است. پایه با مالاشیت سبز تزئین شده است، یک جواهر بسیار زیبا، گرافیکی که جامجهانی را نشان میدهد.
با فرض میانگین قیمت طلا ۳۵ پوند در هر گرم، این جایزه دارای ارزش فلز خالص ۱۷۲۴۴۵ پوند خواهد بود. با این حال، در سال ۲۰۱۸، USA Today ارزش کل واقعی آن را بر اساس طراحی منحصر به فرد و اهمیت فرهنگی آن ۱۵ میلیون پوند تخمین زد. پس از هر فینال جامجهانی، نام برنده روی پایه حک می شود.
کشور برنده نمی تواند جام اصلی را در اختیار داشته باشد و در عوض به آنها یک جایزه برنزی با روکش طلا داده می شود که سال، کشور میزبان و برندگان رویداد مربوطه حکاکی شده است.سپس نسخه اصلی به فیفا بازگردانده میشود.فیفا جام اصلی جامجهانی در زوریخ سوئیس تحت پیچیده ترین سیستم های امنیتی محافظت میکند.