تهران – ایرنا - سخنگوی کاخ کرملین روز دوشنبه گفت: حضور روسیه در قطب شمال، تهدیدی برای هیچ کشوری به شمار نمی رود، اما هدف از حضور نیروهای ناتو در این منطقه، رویارویی با روسیه است.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا؛ دمیتری پسکوف افزود: سخنان ینس استولتنبرگ دبیر کل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی "ناتو" در باره ضرورت گسترش حضور نیروهای این سازمان نظامی غربی در قطب شمال، نشانگر قصد آن برای ایجاد رویارویی در این منطقه است، اما همکاری های روسیه با دیگر کشورها در قطب شمال صرفا به منظور رشد و توسعه بیشتر آن است.

پسکوف، با تعبیر سخنان استولتنبرگ به عنوان قصد رویایی ناتو با روسیه و منافع این کشور در قطب، افزود که کشورش از منافع خود به صورت مناسب حفاظت و دفاع خواهد کرد. از دید مسکو، قطب شمال منطقه فعالیت های اقتصادی و ضمانت کننده امنیت روسیه و حوزه ای به شمار می رود که منافع حیاتی و بسیار مهم این کشور در آن قرار دارد.

دبیر کل ناتو به تازگی گفته بود که نیروهای سازمان او باید حضور نیرومندی در قطب شمال داشته باشد و توانایی ها و امکانات روسیه را در این منطقه، چالشی راهبردی برای ناتو دانسته بود.

 "ودانت پتل" سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا به تازگی اعلام کرد که به زودی سفیر و نماینده ویژه خود در امور کشورهای حوزه قطب شمال را تعیین و معرفی می کند، اقدامی که بسیاری از آن به عنوان بحران سازی جدید آمریکا در عصر جنگ سرد برای تسلط بیشتر بر قطب شمال رو به گرما یاد می کنند.  سفیر و نماینده ویژه آمریکا در قطب شمال با نمایندگان و سفرای ۷ کشور دیگر از جمله کانادا، نروژ، دانمارک، فنلاند، ایسلند، سوئد و روسیه که حق سرزمینی در قطب شمال دارند، درباره منابع طبیعی، امور اکتشافی و نظامی و همچنین مسایل مرتبط با تغییرات آب و هوایی رایزنی خواهد کرد.

بنا به گزارش ها، این سفیر جدید که باید از مجلس سنا رای اعتماد بگیرد، جایگزین "جیم دیهارت" خواهد شد که تاکنون به عنوان دیپلمات هماهنگ‌کننده امور قطب در وزارت خارجه آمریکا فعالیت می‌کرد.

شواهد نشان می دهد دولت آمریکا در ادامه دست اندازی به منابع حیاتی جهان، این بار به این منطقه نیز چشم دوخته است، چون "آنتونی بلینکن" وزیر خارجه آمریکا نیز به تازگی برقراری صلح و ثبات قطب شمال را "حیاتی‌ترین اولویت راهبردی" کشورش خواند و اعلام کرد کشورش در کنار تشکیلات بومیان سرزمین های شمالی به زودی نام این نماینده ویژه را که از آن به عنوان «سفیر آزاد» هم یاد شده به سنای آمریکا معرفی می کند.

برخی کارشناسان معتقدند که این تصمیم وزارت خارجه آمریکا که با آلاسکا به قطب وصل است، پس از آن اعلام می شود که رسانه های غربی مدعی شدند که روسیه تحرکات نظامی خود را در قطب شمال گسترش داده و چین هم ایستگاه‌های تحقیقاتی اکتشافی در آنجا تاسیس کرده است. اما واقعیت ها چیز دیگر را نشان می دهند، چون در سال های اخیر رقابت های اقتصادی و سیاسی بر سر منابع حیاتی به قدری شدت یافته که به موج تازه‌ای از استخراج منابع زیر زمینی منتهی شده و حتی این اقدامات استخراجی در گوشه و کنار کره زمین و به‌ طور روزافزونی در قطب شمال نیز آغاز شده و به محیط خارج از کره زمین، یعنی فضا و سیاره ای دیگر نیز رسیده است.

در علم جغرافی قطب شمال به انتهای شمالی محوری گفته می‌شود که زمین به دور آن می‌چرخد و در اقیانوس منجمد شمالی واقع شده‌ است. این نقطه در فاصله ۷۲۵ کیلومتری شمال جزیره بزرگ گرینلند قرار دارد. قطب شمال هم اکنون تحت نظارت سازمانی بین‌المللی است و جزو قلمرو هیچ کشوری محسوب نمی‌شود.

برچسب‌ها